![]() |
#1 |
BAN stały
|
Zajrzałam pod sutannę!!!
Relacja seksualna i emocjonalna zażyłość z osobą duchowną...
Nie zamierzam opisywać tu swojej osobistej tragedii (choć taka mi się w tym temacie przytrafiła), ale chciałam Was zapytać... 1. jaki macie stosunek do aktywnych seksualnie księży i kobiet, które tę aktywność z nimi prowadzą? 2. dlaczego społeczeństwo tak bardzo piętnuje utrzymujących kontakty seksualne księży, a nie dostrzega świeckich, którzy popełniają dokładnie ten sam grzech 'cudzołóstwa**'? (nie mówię tu o przypadkach jawnego gorszenia owieczek, tylko np. historyjkach często wyssanych z palca, lub przekoloryzowanych, którymi niejednokrotnie żyją zwłaszcza wiejskie i małomiasteczkowe społeczności) 3. czy to aż tak niedorzeczne, że dwoje dorosłych, wykształconych, pracujących, 'samoutrzymujących' się ludzi podejmuje decyzję o bliskości fizycznej, robi to dyskretnie, czyli nie gorszy innych, nie szkodzi przy tym nikomu? 4. czy kobieta, która wchodzi w bliską relację z duchownym, ponieważ pociąga ją jako osoba, niekoniecznie 'duchowny' powinna czuć niepokój moralny, czy wyrzuty sumienia, wstręt do siebie jest uzasadniony? 5. jeżeli ktoś kogoś pragnie, decyduje się na odpowiedzialne współżycie, nieniosące za sobą żadnych 'ciężkich konsekwencji', ma się przed tym hamować, ponieważ druga strona zajmuje się prowadzeniem instytucji parafii, a nie czymkolwiek innym? 6. czy odmawiając bliskiemu człowiekowi seksu z tego tylko powodu, że nosi sutannę jest z mojej strony przejawem zaściankowości i uleganiem wpływowi utartych (ale i startych) obyczajów? 7. czy mogę urazić GO takim zachowaniem? chociaż oboje wiemy, że gdyby nie zajmował się tym czym się zajmuje już od dawna bylibyśmy namiętnymi kochankami? ** taki sam grzech, bo księża nie ślubują czystości, więc tak jak my 'jedynie' łamią przykazanie uprawiając seks pozamałżeński; celibat=bezżeństwo (dla niewtajemniczonych) Chciałam zaznaczyć, że jestem dorosłą, aktywną zawodowo singielką bardzo luźno i rozsądnie zafascynowaną człowiekiem, który na co dzień pracuje w sutannie, fascynacja ta jest obustronna, żadne osoby, związki, dzieci, ani zwierzęta nie są narażone na krzywdę. No, może poza moim móżdżkiem, który co rusz uruchamia jakieś nowe analizy sytuacji, w jakiej oboje z K. się znaleźliśmy. :/ ps nowy nick, bo chciałam anonimowo. |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Zajrzałam pod sutannę!!!
Ten ksiądz jest wierzący czy ateista?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Prawdę mówiąc nigdy go o to nie pytałam, zajmuje się wiadomymi rzeczami, gdy się z nim spotykam nie poruszamy tematów wiary i kościoła. Faktem jest jednak, że czaruje mnie niewybrednym flirtem i rzeczywiście mam na niego ochotę i wszystko odbyłoby się z pewnością całkiem 'gładko', gdyby nie ten mankament w jego 'zawodzie', który to bardziej dla mnie stanowi problem, niż dla niego, generalnie jemu to nie przeszkadza, a mnie paraliżuje myśl o wyklęciu, spaleniu na stosie, czy też jego ewentualnemu nagłemu nawróceniu w trakcie, czy coś, choć ogólnie nic z jego strony na to nie wskazuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Sądzę, że nie interesuje mnie seksualne życie innych ludzi jeśli podjęli współżycie dobrowolnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;60683941]Sądzę, że nie interesuje mnie seksualne życie innych ludzi jeśli podjęli współżycie dobrowolnie.[/QUOTE]
Sądzę, że jesteś w znakomitej mniejszości, aczkolwiek dzięki, bo i to pocieszające. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Może żyję w odchylonym otoczeniu... Bo w okolicy jak jakaś tego typu historia wyszła, to latami ludzi piętnowano. :/ Tylko z tego jednego, jedynego powodu, że chłop duchowny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Kogo zdradza w tym przypadku duchowny i jakie ciężkie konsekwencje niesie to za sobą?
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;60684146]Nie wiem czy jestem w mniejszości. W sumie nie znam nikogo, kto by coś takiego oceniał negatywnie. I jedyna ocena tego zjawiska, z jaką się na żywo spotkałam, była pozytywna.[/QUOTE]
Z teoretycznego, kapitalistycznego punktu widzenia to można mieć do takiego księdza pretensje i interesować się co robi w łóżku. Kościół oferuje kapłanów którzy są poza rynkiem matrymonialnym, a tutaj wierni mają prawo do zgłoszenia niezgodności produktu z opisem i zwrotu kosztów. |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Na wizażu jest liberalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, ksiądz uprawiając seks łamie celibat. 1. Księży uważam za obłudników - co innego obiecują a co innego robią. Kobiety? O kobietach księży mam podobne zdanie co o kobietach podrywających mężczyzn w związku małżeńskim. 2. Jeśli ksiądz chce uprawiać seks powinien porzucić sutannę. 3. To nie jest "dwoje...", to jest kapłan i osoba świecka. 4. W świetle nauk kościoła: tak - ściąga człowieka, który postanowił poświęcić swoje życie Bogu na drogę grzechu. 5. Tak - to nie jest po prostu "drugi człowiek". 6. Nie, jest postępowaniem zgodnym z nauczaniem KK (/moralności). 7. On urazi Boga jeśli zgodzi się na seks. Ksiądz to nie zawód ale powołanie. Jeśli postrzega to jako zawód nie powinien już dawno być księdzem. Jeśli chce być blisko związany z KK (bliżej niż zwykły wierzący) są inne formy niż "ksiądz". Edytowane przez victorion Czas edycji: 2016-05-20 o 17:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Gdyby było liberalnie, to bieżący wątek by nie powstał, bo machnęłabym na temat ręką. Chcę poznać opinie z różnych stron, koleżanek raczej o zdanie nie zapytam. (UNIKAM GORSZENIA OWIECZEK)
---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
2. Jak już mówiłam - nie każdy człowiek na świecie żyje zgodnie z nauczaniem KK. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |||||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tytuł wprowadza jakiś wątek dramatyczny, w poście ankietka o rzeczach, nad którymi raczej nikt kto nie ma za dużo czasu się zastanawiac, pod spodem typowy dopisek, że nowy nick bo anonimowość. Wiesz, że za dublowanie kont grozi ban? Więc po co się tym chwalisz? |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
To relacja, która prawdopodobnie wymaga bycia dyskretnym i utrzymania jej w tajemnicy- w związku z tym w przypadku kryzysu kobieta zostanie sama prawdopodobnie.
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ksiadz postepuje niemoralnie, sprzecznie ze swoja nauka, sieje zgorszenie, powinien byc wywalony z kosciola, wtedy niech sobie zyje jak mu sie podoba.
Bardzo negatywnie podchodzilabym do takiego ksieza. Sam wybral swoja droga, wiec niech sie jej trzyma albo spada szukac szczescia gdzie indziej. A ze ktos chce sypiac z takim zaklamanym czlowiekiem, to mnie dziwi. Nawet do seksu przydaloby sie jakies kryteria, a nie leciec na pierwszego lepszego. ![]() Po co wpakowywac sie w taki kwas, gdzie ludzie beda gadac, ze go uwiodles i wyzywac od najgorszych? To tak samo jak z zonatym czlowiekiem, wg mnie takich ludzi sie nie tyka, dla mnie to brak jakiejkolwiek klasy. Jestem ateistka i jak slucham o ksiezach ktorzy bzykaja sie po katach, to tym bardziej mam ochote spalic cala ta zaklamana instytucje ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Proszę czytać ze zrozumieniem. Pytam przede wszystkim o kwestie które mnie personalnie nurtują, nie zaglądam ludziom do ich sumienia, jeżeli ktoś wyraża na coś chęć - nie mnie go oceniać. KK nie jest mi bliski, równie dobrze mogłabym poruszyć temat niemożności dotykania kobiecych miejsc intymnych przez muzułmanina, z pewnością przypadek, w którym chłop by to zrobił nie byłby nazywany tu obłudą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Jak się duchowny weźmie za normalną robotę to niech se robi co chce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Szczerze to na jego miejscu wolałbym mieć partnerkę, która nie interesuje się zdaniem innych tylko moim. I która nie odchodzi odemnie za taki drobiazg jak celibat księży, który swoją drogą jest obecnie wziętym z Księżyca pomysłem. Jakbym miał być nie-obłudnikiem, to musiałbym być cale życie berroborny, bo w kazdym zawodzie znalazłoby się coś czego nie popieram. I unikałbym robienia tego zamiast całkowitego odejścia z pracy. Np. nie lubię alkoholu, ale czy to oznacza, że mam wzgardzić posadą ambasadora? Nie, tylko w takim wypadku, gdy się da nie piję. To samo z księdzem, chce pracować, to unika celibatu gdy może.
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Ludzie, ludzie, ludzie. Nie obchodzi mnie KK, ani ich przedziwne paradygmaty, które pojawiły się na łamach jego historii (o których nigdzie nie ma mowy np w Ewangelii)
Mam hedonistyczną ochotę na bliskość fizyczną z TYM facetem, nie zamierzam tego roztrząsać, ani wchodzić z nim w żadne związki nieformalne, formalne, czy cokolwiek. Nie sądzę, żeby był 'pierwszym lepszym'. Jest w moim mniemaniu atrakcyjny pod wieloma względami i rzeczywiście gdyby nie fakt, że jest księdzem, mogłabym pomyśleć o nich w innych kategoriach. Nie zamierzam jednak nikomu burzyć porządku życia, nawet, gdyby przejawiał takie skłonności. ![]() Przynajmniej mam odpowiedź, której się z resztą spodziewałam. Co mogę dorzucić od siebie, to... Przestańcie patrzeć na ludzi przez pryzmat POSĄGÓW, które z niewiadomych przyczyn ktoś na ich 'cześć' wystawił. Każdy z nas jest człowiekiem, każdy ma w sobie dobre i złe skłonności. Moim zdaniem obłudą jest traktowanie jakichś zasad wybiórczo. 'Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień...', 'Widzi drzazgę w cudzym oku, a w swoim belki nie widzi...'. Nie twierdzę, że pragnąc akurat tego człowieka postępuję dobrze, ale nie pojmuję aż takiego jadu ze strony innych w momencie, gdy jedynie zadałam hipotetyczne pytanie, nawet nigdzie nie ujmując, że do czegokolwiek takiego doszło. Przykreeeee te polskie katoliki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie rob, co chcesz, ale licz sie z konsekwencjami, ktore beda takie a nie inne. Wyda sie, to bedzie kwas. Takie spoleczenstwo - tego nie zmienisz. Poza tym pakowanie sie w relacje bez przyszlosci nie ma za duzego sensu. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 | ||
BAN stały
|
Cytat:
1. Ty słyszałeś kiedyś o czymś takim, jak METAFORA? 2. Każdy ma inne pojęcie SENSU. 3. Czemu służy forum, jeśli nie mogę na nim zadać szerszej publice nurtujących mnie pytań? 4. Żenująca jest Twoja próba pokazania się na forum dla pań jako cynicznego dupka, po którym wszystko spływa, serio, śmiech na sali, mam nadzieję, że dzisiejsze kobity na tyle sprytne, że się na Twoją chęć dowartościowania nie złapią. ![]() 5. Nie Tobie oceniać powagę i dramaturgię mojej sytuacji. 6. JA*EBE................... ............ ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Naczelna Nastolatka
|
Ale ten ksiądz ślubował życie w celibacie. Jeśli jest niewierzący to stanowczo powinien przestać być księdzem i potem robić to na co ma ochotę.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.