|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() "golf bez swetra"zamiast szalika... help
szukam i szukam i postanowilam skorzystac z Waszej pomocy. Chodzi mi o takie cudo zwane kiedyś "oszukaniec" w tytule opisałam to tak jak wygląda
![]() chcialabym sobie taki zrobić na drutach jak najszybciej i szukam prostego opisu, wiem że to dość proste a jednak nie chcę eksperymentować. Czy ktoś ma??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: "golf bez swetra"zamiast szalika... help
Służę uprzejmie
![]() Ja robię tak: nabieram oczek na ok 30 cm i przerabiam ściegiem francuskim (z obu stron prawe) kilka rzędów żeby się nie zwijało, potem po bokach robię kilka oczek (5-6) francuskim a środek na gładko. PO ok 10 cm (jezeli chcesz więcej to robisz więcej), następnie robię podkrój szyi - zdejmuję na środku tak ok. 10 cm a następnie w kolejnych rzędach symetrycznie 3o, 2o, 1o, 1o. Przerabiam kilka rzędów w dwóch cześciach (lewa prawa) a następnie dodaję symetrycznie oczka: 1o, 1o, 2o, 3o i dobieram tyle ile wcześniej zdjęłam (te 10 cm). Przerabiam drugą część (załóżny tył) tak samo jak pierwszą, zakańczam. Nabieram oczka na podkoju szyi (szydełkiem i tu już każdy musi znaleść złoty środek) i przerabiam ściagaczem na wymaganą wysokość. Mam nadzieję, że coś z tego da się zrozumieć. Powodzenia. Kasia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Kasia, dzieki wielkie za odzew
![]() ![]() jesli ktoś ma jakiś inny sposób to jeszcze bym prosila, ja pamiętam taki z dzieciństwa, byl zapinany z tylu na guziczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a ja już mam taki tylko że zrobiony
![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
sama zrobilaś? to może pokaż ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mamy koleżanka zrobiła mi na drutach niestety nie mam aparatu teraz: http://webmastera.republika.pl/narzedzia.html
![]()
![]() ![]() 09.04.2012 córa ![]() 19.04.2017 ![]() 31.01.2018 ![]() 06.02.2019 Kropek ![]() Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2014-12-04 o 11:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
mam takie chyba ze dwa mojaj mamusia mi zrobiła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
![]() zycze powodzenia w "produkowaniu" golfika. pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Te "oszukane" golfy znowu zrobiły się modne! Widziałam u paru handlujących koło mojej uczelni takie juz gotowe, fabryczne, ale kolory mi się nie podobały. Poza tym na pierwszy rzut oka wyglądały na zrobione z jakiegoś sztucznego tworzywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
buuu, dyskusja inspirująca ale naprawdę nikt nie wie jak to zrobić????
![]() dla mnie taki golfik jest super, zakryje dekolt, nie krępuje ruchów, nie wylazi, zwłaszcza jak mam do czynienia z plaszczem, który się zapina tylko do wysokości piersi. Ja lubię golfy, ale swetr jest często zbyt obszerny, poza tym przy jakiejś delikatnej sukience, hmmmm. Ale właśnie chc ę zsobie zrobić sama taki żeby mi pasował, bo te któe widzialam w sprzedaży .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
a ma ktoras poprostu jakies foto zeby pokazac jak to wglada...wlasnej roboty albo poprostu skads sciagniete
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Sorki ale dopiero dzisiaj mam dostęp do kompa (w pracy niestety).. Robisz w całości nic nie zszywasz! Robisz przód, potem odejmujesz na dekolt, potem robisz ramiona (masz dwa paszy po obu stonach jako przedłużenie dekoltu), potem dobierasz na plecy. A ja nie zdejmuję 10 oczek tylko ok 10 cm - musisz wymierzyć ile Ci pasuje a te oczka potem to faktycznie jako zaokrąglenie dekoltu. Niestety nie mam aparatu, żeby zrobić zdjęcie i pokazać jak wygląda taki w moim wykonaniu.
Pozdrawiam Kasia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Kasia, jeszcze raz baaardzo Ci dziękuję za opis, ale chcialabym tez może jakies inne sposoby
![]() najpierw taki maly odcinek szerokości dekoltu, na pewnej wysokości dołączone po obu stronach oczka i szerszy kawałek, juz jako golf. Potem z tyłu się przyszywa guziczki albo rzepy. Tak bym to próbowala, ale szkoda mi włóczkę męczyć, no ijednek trochę czasu - zastanawiam się czy to by się tak trzymalo, ukladalo przy szyi i nie wylazilo. Bo głównie o to mi chodzi. Taki od razu w całości odpada ze względu na... fryzurę - chcialam taki golfik głównie fo rzeczy typu strój wieczorowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Tak myślę, że jak chcesz z guziczkami to najlepiej byłoby robić tak samo, tylko że ten tył zrobić rozpinany, elegancko wykończyć i guziki przyszyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
no, to chyba muszę to sprawdzić. Bedę kombinować, jak cos wyjdzie spróbuje tu zamieścić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
tu jest zdjecie i opis i wyglada tak calkiem fajnie:
http://www.7ya.ru/photos/private-sho...PhotoID=481970 chciałam kiedys zrobic, ale czasu brak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
to na tym zdjęciu to jest mini-ponczo, bardzo fajne zresztą, może skorzystam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.