|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Wartościowe ksiązki
Sporo sie tu mowi ostatnio o ksiazkach
Jakie znacie ksiazki po ktorych Wasze nastawienie do wielu spraw zmienilo sie ? Ktore dodaja nadzieji i nastrajaja optymistycznie?![]() |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wartościowe ksiązki
Moje ukochane książki, do których zawsze wracam, to owocowa seria Izabeli Sowy
Czytałam wszytskie już po kilka razy, a i obecnie jestem na etapie czytania po raz kolejny Właśnie pochłonęłam "Cierpkość wiśni" a w kolejce już czekają "Herbatniki z jagodami" Tylko jakoś "Zielone jabłuszko" zdołało mi umknąć do tej pory Ale szybciutko to nadrobię
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki
Teraz mam wakacje wiec duzo czasu na nadrobienie ksiazkowych zaleglosci
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i pokazuje jak trzeba żyć.
|
|
|
#5 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
O tak Pollyanna!
Mnie dobrze nastraja też cała seria Jeżycjada Małgorzaty Musierowicz. Wracam do tych książek po kilka razy, a do ulubionej czesci to chyba z 5 |
|
|
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
A oprócz tego polecam książkę "Miłośc ponad czasem" Andrey Niffenegger, książki Paulo Coelho też uwielbiam i ostatnio pożyczyłam od kolegi "Numery Mówią" książka jest zbiorem przeżyć więźniów z byłych obozów koncentracyjnych.. Bardzo szczera i poruszająca chwilami bardzo drastyczna..
A z tytułów jakie jeszcze mogę polecić to na pewno "Niebiańska plaża" nie widziałam filmu, ale książka jest the best "Duża ryba" również był taki film i też go nie widziałam. No i ostatnie które polecam, to książki autorstwa Manueli Gretkowskiej..![]() Jest jeszcze dużo pozycji, które przeczytałam,ale te lubię najbardziej, ja wogóle kocham czytać
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje
![]()
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
moj maly swiatek przestawila mocno ksiazka "zbrodnia i kara" - co prawda dopiero sie "ksztaltowalam" jak te ksiazke czytalam (mialam 16 lat) ale do dzis wspominam i do dzis wiele we mnie z tej ksiazki siedzi.
uksztaltowal mnie tez mocno kafka - przeczytalam chyba wiekszosc kafki wydanego w polsce, lacznie z rzadkimi opowiadaniami i esejami. na poczatek polecam oczywiscie "proces" i "przemiane". p.s. ups, nie doczytalam, ze maja dodawac nadzieji i nastrajac optymistycznie, w takim razie kafka moze nie.. ale "zbrodnia i kara" na pewno chociaz sporo lez wylejesz, zanim ta nadzieja w ciebie wstapi![]() |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
ja bylam pod silnym wplywem kilka lat temu oczywiscie Coelho no i oczywiscie "Alchemik"-cudo i "Weronika postanawia umrzec" bardzo nastawia do pionu w zyciu i daje wiele przeslanek, madra,taka naprawde wartosciowa.Pielgrzym" juz za bardzo religijny jak dla mnie.Poza tym "Pasja zycia" Stona.No i jak dla mnie poezja najbardziej optymistyczny poeta moj kochany Staffek
no i Pollyanna ktora w kazdej zlej chwili bawi sie w wyszukiwanie dobrej strony sytuacji.
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo Wam dziekuje
Teraz po kolei bede czytac Wasze propozycje
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Oooo, ja mam 2 takie pozycje, ktore naprawde mocno mna poryszyly
![]() Sa to ksiazki John'a Irving'a "regulamin tloczni win" ("the cider house roules") i "modlitwa za Owena" ("a prayer for Owen Meany"). Naprawde polecam.... |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
O tak, "Zbrodnia i kara" chociaz nalezy do lektur, jest ksiazka warta przeczytania (wciagnela mnie, ale z braku czasu nie dokonczylam i musialam oddac do biblioteki szkolnej, ale mam zamiar po nia jeszcze siegnac)
A o Pollyannie nie bylo przypadkiem filmu? Czy chodzi tu o inna?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
"Samotność bogów" Terakowskiej.Bardzo fajna- polecam.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
o czym?to trudno opisać w kilku słowach nie chcę pisać streszczenia ,a to było by skąplikowana bo akcja ma odniesienie do kilku "rzeczywistości"Ale jest to mądra książka o życiu i wierze...
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
teraz w sumie nie mam takiej ksiazki, ale przez dlugi czas mojego mlodszego zycia byly to "Dzieci z Bullerbyn" - od tej ksiazki zaczelam 'polykac' inne
a przeczytalam ja chyba z 15 razy
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Buszujący w zbożu
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
"Samotnosc w sieci" Wisniewskiego - polecam, bo daje do myslenia. Ja po przeczytaniu tej ksiazki zachowalabym sie nieco inaczej niz bohaterka...
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Znacie może książki bardziej psychologiczne, które wiele mówią o zachowaniach ludzkich, uczą zrozumieć nasze postępowania itp
?
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po "Samotność bogów" sama sięgnę. Jeszcze mnie kusi "W krainie kota" |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Krystyna córka Lavransa - ksiażka z literackim noblem
Oskar i pani Róża - mała ksiażeczka o wielkiej tresci, podobnie zreszta jak Mały Książe ostatnio przeczytałam Powtórke (by Ken Grimwood) o facecie ktory umiera w wieku 48 lat i ... budzi sie jako 25latek... a pamietajac przeszlosc moze pokierowac swoja przyszloscia ninaczej niz za pierwszym razem... nawet kilka razy.... |
|
|
|
|
#25 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
"muzyka plaż" ksiazka ktora pokazała mi, ze prawdziwi przyjaciele jednak istnieja. "wybor zofii" -> rowniez o miłosci a takze o tym, ze kazdy nasz czyn w zyciu ma wpływ na reszte... teraz czytam ksiazke kurcze nie pamietam tytułu jest to list kobiety chorej na raka do córki. jak ja czytam łzy same mi lecą... i przynajmniej mi jest lżej.
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podpisuje sie pod tym jak najbardziej , a '' Modlitwa za Owena'' jest poprostu piękną i bardzo madrą ksiązką , wnosi w zycie czytelnika inne spojrzenie na swiat .Pozdrawiam.pa |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko chyba ludzie na sam dzwięk słów: "lektura", "trzeba przeczytać bo pani kazała" dostają gęsiej skórki i się zrażają (oczywiście pomijam fakt, że niektóre są nie do przejścia )Lektury (nie, nie lubię tego słowa ), które moim zdaniem każdy powinien przeczytać to : "Proces", "Zbrodnia i Kara", "Lalka" (moja ukochana ), "Dżuma", "Zdąrzyć przed Panem Bogiem", "Medaliony", "Inny świat", "Ludzie bezdomni" i jeszcze parę innych, o których pewnie zapomniałam Powyższe szczerze polecam, jeżeli ktoś w szkole opuścił
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

Czytałam wszytskie już po kilka razy, a i obecnie jestem na etapie czytania po raz kolejny
Ale szybciutko to nadrobię