Wartościowe ksiązki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-07, 22:13   #1
Asik_
Zakorzenienie

Wartościowe ksiązki

Sporo sie tu mowi ostatnio o ksiazkach
Jakie znacie ksiazki po ktorych Wasze nastawienie do wielu spraw zmienilo sie? Ktore dodaja nadzieji i nastrajaja optymistycznie?
Asik_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 22:28   #2
Mojra87
Zadomowienie

Dot.: Wartościowe ksiązki

Moje ukochane książki, do których zawsze wracam, to owocowa seria Izabeli Sowy Czytałam wszytskie już po kilka razy, a i obecnie jestem na etapie czytania po raz kolejny Właśnie pochłonęłam "Cierpkość wiśni" a w kolejce już czekają "Herbatniki z jagodami" Tylko jakoś "Zielone jabłuszko" zdołało mi umknąć do tej pory Ale szybciutko to nadrobię
Stary 2005-07-07, 22:36   #3
Asik_
Zakorzenienie

Dzieki Teraz mam wakacje wiec duzo czasu na nadrobienie ksiazkowych zaleglosci
Stary 2005-07-07, 23:02   #4
sarenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asik_
Sporo sie tu mowi ostatnio o ksiazkach
Jakie znacie ksiazki po ktorych Wasze nastawienie do wielu spraw zmienilo sie? Ktore dodaja nadzieji i nastrajaja optymistycznie?
Mi często na myśl przychodzi postawa bohaterki pewnej książki z dzieciństwa, Pollyanny - kiedy czuję, że przybieram marudną postawę i łapię doła staram się ukrócić swoje pesymistyczne wizje i żyć jak ona. Tyle lat a Pollyanna wciąż siedzi w mojej głowie i pokazuje jak trzeba żyć.

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 23:35   #5
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

O tak Pollyanna!

Mnie dobrze nastraja też cała seria Jeżycjada Małgorzaty Musierowicz. Wracam do tych książek po kilka razy, a do ulubionej czesci to chyba z 5 Baaardzo polecam.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 23:43   #6
Annake
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mojra87
Moje ukochane książki, do których zawsze wracam, to owocowa seria Izabeli Sowy Czytałam wszytskie już po kilka razy, a i obecnie jestem na etapie czytania po raz kolejny Właśnie pochłonęłam "Cierpkość wiśni" a w kolejce już czekają "Herbatniki z jagodami" Tylko jakoś "Zielone jabłuszko" zdołało mi umknąć do tej pory Ale szybciutko to nadrobię
Kocham tą serię Ale nie słyszałam o "Zielonym jabłuszku" ja czytałam "Smak świeżych malin", "Cierpkość wiśni" i "Herbatniki z jagodami"
Annake jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-07, 23:53   #7
Annake
Raczkowanie

A oprócz tego polecam książkę "Miłośc ponad czasem" Andrey Niffenegger, książki Paulo Coelho też uwielbiam i ostatnio pożyczyłam od kolegi "Numery Mówią" książka jest zbiorem przeżyć więźniów z byłych obozów koncentracyjnych.. Bardzo szczera i poruszająca chwilami bardzo drastyczna..
A z tytułów jakie jeszcze mogę polecić to na pewno "Niebiańska plaża" nie widziałam filmu, ale książka jest the best "Duża ryba" również był taki film i też go nie widziałam. No i ostatnie które polecam, to książki autorstwa Manueli Gretkowskiej..
Jest jeszcze dużo pozycji, które przeczytałam,ale te lubię najbardziej, ja wogóle kocham czytać
Annake jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-08, 00:12   #8
Asik_
Zakorzenienie

Dziekuje
Stary 2005-07-08, 04:22   #9
vanilla_sky
Zakorzenienie

moj maly swiatek przestawila mocno ksiazka "zbrodnia i kara" - co prawda dopiero sie "ksztaltowalam" jak te ksiazke czytalam (mialam 16 lat) ale do dzis wspominam i do dzis wiele we mnie z tej ksiazki siedzi.
uksztaltowal mnie tez mocno kafka - przeczytalam chyba wiekszosc kafki wydanego w polsce, lacznie z rzadkimi opowiadaniami i esejami. na poczatek polecam oczywiscie "proces" i "przemiane".
p.s. ups, nie doczytalam, ze maja dodawac nadzieji i nastrajac optymistycznie, w takim razie kafka moze nie.. ale "zbrodnia i kara" na pewno chociaz sporo lez wylejesz, zanim ta nadzieja w ciebie wstapi
vanilla_sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-08, 08:11   #10
calisto69
Raczkowanie

ja bylam pod silnym wplywem kilka lat temu oczywiscie Coelho no i oczywiscie "Alchemik"-cudo i "Weronika postanawia umrzec" bardzo nastawia do pionu w zyciu i daje wiele przeslanek, madra,taka naprawde wartosciowa.Pielgrzym" juz za bardzo religijny jak dla mnie.Poza tym "Pasja zycia" Stona.No i jak dla mnie poezja najbardziej optymistyczny poeta moj kochany Staffek no i Pollyanna ktora w kazdej zlej chwili bawi sie w wyszukiwanie dobrej strony sytuacji.
Stary 2005-07-08, 10:00   #11
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Cytat:
Napisane przez Annake
Kocham tą serię Ale nie słyszałam o "Zielonym jabłuszku" ja czytałam "Smak świeżych malin", "Cierpkość wiśni" i "Herbatniki z jagodami"
"Zielone jabłuszko" rzeczywiście jest, ale ja także jakoś ominęłam tą pozycję. Reszta owocowej serii bardzo mi się podobała. Takie wesołe, lekkie książki.
Stary 2005-07-08, 10:24   #12
Asik_
Zakorzenienie

Bardzo Wam dziekuje Teraz po kolei bede czytac Wasze propozycje
Stary 2005-07-08, 11:09   #13
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Oooo, ja mam 2 takie pozycje, ktore naprawde mocno mna poryszyly
Sa to ksiazki John'a Irving'a "regulamin tloczni win" ("the cider house roules") i "modlitwa za Owena" ("a prayer for Owen Meany"). Naprawde polecam....
lalesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-08, 11:17   #14
gaga87
Zakorzenienie

O tak, "Zbrodnia i kara" chociaz nalezy do lektur, jest ksiazka warta przeczytania (wciagnela mnie, ale z braku czasu nie dokonczylam i musialam oddac do biblioteki szkolnej, ale mam zamiar po nia jeszcze siegnac)

A o Pollyannie nie bylo przypadkiem filmu? Czy chodzi tu o inna?
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 14:08   #15
klarcia
Raczkowanie

"Samotność bogów" Terakowskiej.Bardzo fajna- polecam.
klarcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 14:15   #16
Asik_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klarcia
a o czym tak w skrocie jest?
Stary 2005-11-10, 14:29   #17
klarcia
Raczkowanie

o czym?to trudno opisać w kilku słowach nie chcę pisać streszczenia ,a to było by skąplikowana bo akcja ma odniesienie do kilku "rzeczywistości"Ale jest to mądra książka o życiu i wierze...
klarcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 14:59   #18
lain
Zakorzenienie

teraz w sumie nie mam takiej ksiazki, ale przez dlugi czas mojego mlodszego zycia byly to "Dzieci z Bullerbyn" - od tej ksiazki zaczelam 'polykac' inne a przeczytalam ja chyba z 15 razy
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 15:26   #19
eugeniusz
Raczkowanie

Buszujący w zbożu
eugeniusz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-10, 16:01   #20
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

"Samotnosc w sieci" Wisniewskiego - polecam, bo daje do myslenia. Ja po przeczytaniu tej ksiazki zachowalabym sie nieco inaczej niz bohaterka...

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 00:15   #21
Asik_
Zakorzenienie

Znacie może książki bardziej psychologiczne, które wiele mówią o zachowaniach ludzkich, uczą zrozumieć nasze postępowania itp?
Stary 2006-01-03, 01:23   #22
Martiq:)
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Asik_
Znacie może książki bardziej psychologiczne, które wiele mówią o zachowaniach ludzkich, uczą zrozumieć nasze postępowania itp?
ooo na taką książkę mam ochotę! (tylko sesji, bo na razie tonę w podręcznikach i skryptach)
Stary 2006-01-03, 01:26   #23
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klarcia
A ja polecę "Córkę Czarownic" Terakowskiej. To bardzo ładna i bardzo mądra bajka nie tylko dla dzieci. Niezła jest też "Tam gdzie spadają anioły", ale ta pierwsza lepsza.
A po "Samotność bogów" sama sięgnę. Jeszcze mnie kusi "W krainie kota"
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 13:46   #24
Edziab
Raczkowanie

Krystyna córka Lavransa - ksiażka z literackim noblem
Oskar i pani Róża - mała ksiażeczka o wielkiej tresci, podobnie zreszta jak
Mały Książe

ostatnio przeczytałam Powtórke (by Ken Grimwood) o facecie ktory umiera w wieku 48 lat i ... budzi sie jako 25latek... a pamietajac przeszlosc moze pokierowac swoja przyszloscia ninaczej niz za pierwszym razem... nawet kilka razy....
Edziab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 13:57   #25
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
Napisane przez Annake
A oprócz tego polecam książkę "Miłośc ponad czasem" Andrey Niffenegger, książki Paulo Coelho też uwielbiam i ostatnio pożyczyłam od kolegi "Numery Mówią" książka jest zbiorem przeżyć więźniów z byłych obozów koncentracyjnych.. Bardzo szczera i poruszająca chwilami bardzo drastyczna..
A z tytułów jakie jeszcze mogę polecić to na pewno "Niebiańska plaża" nie widziałam filmu, ale książka jest the best "Duża ryba" również był taki film i też go nie widziałam. No i ostatnie które polecam, to książki autorstwa Manueli Gretkowskiej..
Jest jeszcze dużo pozycji, które przeczytałam,ale te lubię najbardziej, ja wogóle kocham czytać
Miłosc ponad czasem nie wiem jak ja opisac... dała mi taka nadzieje na prawdziwa miłosc
"muzyka plaż" ksiazka ktora pokazała mi, ze prawdziwi przyjaciele jednak istnieja.
"wybor zofii" -> rowniez o miłosci a takze o tym, ze kazdy nasz czyn w zyciu ma wpływ na reszte...
teraz czytam ksiazke kurcze nie pamietam tytułu jest to list kobiety chorej na raka do córki. jak ja czytam łzy same mi lecą... i przynajmniej mi jest lżej.
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 14:37   #26
live
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lalesia
Oooo, ja mam 2 takie pozycje, ktore naprawde mocno mna poryszyly
Sa to ksiazki John'a Irving'a "regulamin tloczni win" ("the cider house roules") i "modlitwa za Owena" ("a prayer for Owen Meany"). Naprawde polecam....

Podpisuje sie pod tym jak najbardziej , a '' Modlitwa za Owena'' jest poprostu piękną i bardzo madrą ksiązką , wnosi w zycie czytelnika inne spojrzenie na swiat .Pozdrawiam.pa
live jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-03, 15:54   #27
iwciunia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gaga87
O tak, "Zbrodnia i kara" chociaz nalezy do lektur, jest ksiazka warta przeczytania (...)
Wiele książek będących lekturami szkolnymi warta jest przeczytania Tylko chyba ludzie na sam dzwięk słów: "lektura", "trzeba przeczytać bo pani kazała" dostają gęsiej skórki i się zrażają (oczywiście pomijam fakt, że niektóre są nie do przejścia )
Lektury (nie, nie lubię tego słowa ), które moim zdaniem każdy powinien przeczytać to : "Proces", "Zbrodnia i Kara", "Lalka" (moja ukochana ), "Dżuma", "Zdąrzyć przed Panem Bogiem", "Medaliony", "Inny świat", "Ludzie bezdomni" i jeszcze parę innych, o których pewnie zapomniałam Powyższe szczerze polecam, jeżeli ktoś w szkole opuścił
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości