|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zostać w DE i walczyć o zwiazek? Czy wracać do domu?
Witam serdecznie wszystkich na tym portalu. Znalazlam sie w sytuacji i po raz pierwszy nie wiem co dalej.
W lipcu skonczylam 20 lat. Od marca tego roku przebywam w Niemczech. Jak znalazlam sie w Niemczech? Zawalilam pierwsze pol roku studiow, wiec gdy tylko pojawila sie okazja do wyjazdu- nie zastanawialam sie zbyt dlugo. Myslalam: Tylko na wakacje, poznasz inny kraj, poprawisz niemiecki, zarobisz kase, a potem powrot na studia. Od marca zaczelam prace w restauracji nad jeziorem. Na poczatku nie bylo latwo. Bariera jezykowa, tesknota za domem, wieczne zarty z mojego,,rosyjskiego'' akcentu. Ale potem wpadlam jak sliwka w kompot. Zakochalam sie. Problem polega na tym, ze swoje uczucia ulokowalam w moim szefie- 19 lat starszym. Od Maja jestesmy razem. I wszystko bylo wspaniale, do poczatku wrzesnia. 10 wrzesnia otrzymalam wypowiedzenie pracy. Moj chlopak jest szefem restauracji, ale nie wlascicielem. Zajmuje sie organizacja wesel, personelem dostawami itd. Ale nie moze sam podejmowac wszystkich decyzji. Na poczatku wrzesnia wlasciciel podjal decyzje o zmnoejszeniu ilosci pracownikow pelno etatowych. Bo wrzesien to ostatni miesiac wesel. Nie ma juz tyle pracy i nie oplaca sie mnie trzymac. Dostalam pierwsza wypowiedzenie. Pierwsza i ostatnia bo jako jedyna osoba z serwisu, bylam zatrudniona na pelny etat. Reszta kelnerow to studenci, pracujacy na zasadach mini job, czyli tylko w weekendy. Od kiedy stracilam prace nasz zwiazek upada. Wczesniej cale dnie spedzalismy razem. Teraz siedze w domu i calymi dniami mysle. Co robi? Moze kogos pozna? Czuje sie samotna, odepchnieta i niepotrzebna. Wkladalam w ta prace cale serce. Zajmowalam sie tam wszystkim. Po miesiacu przejelam czesc obowiazkow mojego chlopaka. Dostawy, strojenie sali na wesele, spotkania z PM-kami. Wiedzial, ze strace prace jednak nie poinformowal mnie o tym. Inna sprawa to przy wreczeniu wypowiedzenia wlasciciel poinformowal mnie, ze spokojnie moge pracowac na ostatnich weselach pod koniec wrzesnia i na poczatku pazdziernika. Dodal jeszcze, ze przeciez moj chlopak jest odpodpowiedzialny za personel, wiec na pewno mam prace na weekend. W zeszla sobote bylo wesele. Nie zaproponowano mi pracy. Przeciez mieszkamy razem - powinien sie cieszyc, ze bede miala z czego dolozyc sie doczynszu. Ale on mnie tam nie chcial. Nie ufam mu. I kazdego dnia sie zastanawiam co robi teraz w pracy. Moze flirtuje z księgowa. Może z kimś z obsługi na weselu. Nie mogę spać , straciłam ochotę na seks. Nie chce mi się na niego patrzeć. Poruszyłam ten temat z nim. Zapytał o co mi chodzi, to nie jest jego wina i żebym dorosła. A ja nie mam siły szukać pracy. Nie chce znowu być ta Polka, która zaczyna od nowa. Tam czułam się jak u siebie. Wyrobiłam sobie swoją pozycje, swoje stanowisko w krótkim czasie, ale jednak. I moje pytanie brzmi. Co teraz? Zostać w DE czy wracać do domu.? Zacząć studia, znaleźć prace czy zostać i walczyć o siebie i o ten związek? Przepraszam za brak polskich znaków . I dziekuje, jeżeli ktoś zdecyduje się czytać moje smęty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Zostać w DE i walczyć o zwiazek? Czy wracać do domu?
Moim zdaniem powinnaś wracać. Fakty wyglądają tak, że jesteś tam krótko, związałaś się z dwa razy starszym szefem, facetem któremu w ogóle nie ufasz, a związek nie wygląda na jakiś szczególnie udany - chyba opierał się za bardzo na wspólnej pracy i spędzaniu razem całych dni. Sensowniej zrobisz idąc na studia, niż szukając tam pracy w jakiejś knajpie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Od pazdziernika mozesz wrocic na uczelnie? Ja bym na Twoim miejscu juz pakowala walizki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Może mogłabyś pójść na studia w de?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Coz, ja uwazam, ze wyksztalcenie jest bardzo wazne. Fajnie jest posiadac jakis zawod. Niekoniecznie trzeba studiowac, no ale jakis papierek fajnie jest miec i moc robic cos konkretnego w zyciu.
Musisz sie zastanowic, czego Ty chcesz. Nie wiem, czy wasz zwiazek jest czyms powaznym. Jest? Wyglada faktycznie na to, ze glownie spedzaliscie czas w pracy. No i chyba nie otrzymujesz od niego za duzo wsparcia po stracie pracy? Nie ufasz mu i masz do niego watpliwosci, a na tym etapie zwiazku powinniscie za soba latac i spijac slodkie slowka z dziobkow. Jesli podobaja Ci sie Niemcy, to moze tam moglabys studiowac? Ja jestem na nie z "walka o zwiazek". O zwiazek sie nie walczy. Jak nie wychodzi, to idzie sie dalej. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Jak podobają Ci się Niemcy to mogłabyś studiować tam, jak znasz język. Ale z tego związku wymiksowalabym się jak najszybciej. Facet nie myśli o Tobie powaznie, nie jest szczery. Nie marnuj z nim czasu. Kij z pozycją w tej knajpie, jak zostawać to po to żeby iść na studia i ogarnąć coś konkretniejszego niż to.
Możesz też wrócić do Pl i iść na studia, cokolwiek wybierzesz, życzę Ci jak najlepiej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Uh, jestes sama w DE?
Tez myslalam, ze wyjade na wakacje... teraz te "wakacje" trwaja juz 2 lata. Zeby studiowac w DE musisz okreslic swoj poziom znajomosci jezyka. Zrobisz to piszac test DAF. Jesli osiagniesz poziom 2B mozesz studiowac z tym, ze niektore uczelnie robia dodatkowy test wewnetrzny. A co do zwiazku... Sprobuj jeszcze raz z nim pogadac. Powiedz, ze nie wiesz co powinnas zrobic, ze myslisz o powrocie do kraju, ze czujesz sie odtracona. Moze za pierwszym razem nie zrozumial. ![]() Jesli oleje sprawe to wyprowadz sie. Zostaw go. Nie trudno jest znalezc prace jako sprzataczka, opiekuna, sprzedawczyni itd. A na poczatku nawet takie stanowiska moga pomoc no i zawsze masz jakis pieniazek dla siebie.. ![]() Moge sie dowiedziec gdzie mieszkasz? Tez mieszkam "nad jeziorem" : > |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie jemu na tobie nie zależy. No chyba, że Niemcy maja taki charakter - tego nie wiem bo nie znam żadnego. Nie chciałabyś zacząć studiów w Niemczech, a na weekendy dorabiac sobie gdzies? Masz szanse na stypendium?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Wróć do Polski.
Nie płaszcz się ani nie poniżaj przed facetem, który nie zdobył Twojego zaufania i nie jest dla Ciebie wsparciem. Najprawdopodobniej przeżyliscie romans, starszy facet chcial kogoś do łóżka, poznał Ciebie, młodą pracownicę, i wszedł w taki układ z wygody. Nie licz, ze bedzie o Ciebie dbał i pamiętaj: nie gracie do jednej bramki. Jego praca to jego rewir, on już pokazał Ci, ze jestes tam tylko "jakąś przyjezdną polką". Dupek i cham. Wróć do PL, na studia albo po konkretny zawód. Będzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:51.