|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Brak sił witalnych i psychicznych (Magne-B6 Active z guaraną)
Jakiś czas temu zaczęłam zastanawiać się co wpływa na mój brak sił każdego dnia. Śpię do późna, wcześnie chodzę spać, w ciągu dnia muszę zmuszać się do zrobienia czegokolwiek, a i tak zwykle przy zaplanowanym dniu znajdę sporo wymówek, by do nie doszło do utraty energii. Sprawdziłam i to są moje wnioski:
- leń nie jestem - to nie jest kwestią późnego wstawania - po ćwiczeniach nie odczuwam różnicy prócz ogólnego dobrego samopoczucia - kawę piję po południu co daje mi niedługie pobudzenie, co w efekcie kończy się tak samo - moja dieta raczej uboga nie jest, znam zasady żywienia - nie biorę witamin, od dziś zaczęłam - łóżka według feng shui nie mam ustawionego - wietrzę pokój w którym przebywam, jeśli zrobi to jakąś różnicę Najbardziej ubolewam nad faktem, że mój analityczny umysł, który tak lubi cyferki traci na swojej wartości, koncentracja też poszła w łeb. Ciężko mi nawet sklecić zdanie nie starając się mocno na nim skupić. Będąc dziś w aptece i przedstawiając z grubsza problem, zapytałam o tabletki z kofeiną lub coś tego typu. Farmaceutka poleciła mi ponoć coś lepszego od tabletek z kofeiną - Magne-B6 Active z guaraną (50 tabletek - ok. 30 zł, jeden listek (10 piguł - ok 5,60zł) ). Czy któraś z forumowiczek lub forumowiczów zażywała te tabletki? Czy macie może jakieś pomysły, jak można poradzić sobie w tym przypadku? Ogólnodostępne googlowe porady są z grubsza przejrzane, czekam na Wasze pomysły. Pozdrawiam Sanchez_z |
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Brak sił witalnych i psychicznych (Magne-B6 Active z guaraną)
U mnie było podobnie, zaczelam brac zwykly magnez z wit. B6 i pic duzo wody (ponad 2 butelki dziennie) i odczulam znaczna poprawe. Witaminy zawsze bralam (Centrum), ale mimo tego przez pewien okres chodzilam "snieta". W moim mniemaniu, polepszylo sie od momentu picia wiekszych ilosci wody.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Mam dokładnie to samo. Póki co wykluczona anemia, cukrzyca i choroby tarczycy, problemy hormonalne też. Polecam zacząć od wizyty u lekarza i zrobienie badań. Jak wyjdą dobrze, to wtedy można szukać przyczyn dalej lub kupować tabletki w aptekach.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#6 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Coś mi świta, że kiedyś w gimnazjum chodziłam do endokrynologa, ale nie pamiętam już z jakiego powodu. W pamięci utknęła mi myśl, że miałam coś z niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy. Pójdę to sprawdzić. Co do snu, to wykluczyłam tę możliwość, ze względu na etapy w życiu gdzie różnie sypiałam, zawsze z tym samym efektem. Depresja? Moja pani psycholog coś mi o tym wspomniała. ![]() @skazana_na_bluesa Mam ten problem od zawsze, myślałam, że jest to normalne. Yerba? Ale ja lubię kawę. ![]() @Limone Głupie pytanie, ale po lekarzach nie chodzę, ale czy cukrzyce lub anemie lekarz może wyczytać z ogólnych badań krwi? Dziękuję Wam za pomysły, jesteście mi bardzo pomocne.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cukrzyca - trzeba zrobić poziom glukozy w krwi na czczo. Choroby tarczycy też objawiają się zmęczeniem, podobnie jak zbyt wysoki poziom żelaza. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
proponuję do picia indyjską herbatę Masala Czaj - nie chce się po niej spać, ułatwia koncentrację i zapamiętywanie, daje kopa ( ale nie takiego jak po Red Bullu, że kop trwa 30 minut a po nim cały dzień bez siły), czyli ma się po niej mnóstwo energii
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Jak mi brakuje energii to popijam sobie yerbę (duużo zdrowsza niż kawa) a w sytuacjach już kryzysowych ratuję się substancjami z guaraną http://www.sfd.pl/sklep/wiki/guarana.html
wtedy mam powera i energię nawet jak szarówka za oknem i niskie ciśnienie
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Odkopałaś temat sprzed 4 lat. Myślę, że yerba nie jest rozwiązaniem problemu.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:35.