|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Planowanie dzieci
Cześć.
Mam mnóstwo pytań niezbyt wiele odpowiedzi. Potrzebuję porad dla tych mam które miały między jednym a drugim dzieckiem różnice ok roku. Jak pogodziły wychodzenie z maluchami na spacery. Wiem, że są dostępne wózki bliźniacze. My planujemy dwójke dzieci. I właśnie chcielibyćmy taki odstęp wiekowy o ile będzie nam to dane. co do ubranek to to wiadomo jedne będzie miało po drugim. Jak będą dorastały to bardziej będą mogły się dogadać. Problem z wózkiem czy najpierw kupić normalny, później bliźniaczy jak z łóżeczkami. No i najważniejsze jak sobie dawałyście radę. Jakieś porady chętnie by się przydały. Kocham maluchy, a szczególnie one mnie. Wiem, że będzie to wyzwanie. Między mną a moim rodzeństwem była różnica 4 lat i 11 też bierzemy taki scenariusz jeśli od razu nie wyjdzie. Dodam, że mam 26 lat i im później tym ciężej zajść w ciąże. Edytowane przez skyler19 Czas edycji: 2016-06-10 o 14:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Planowanie dzieci
Co do małej różnicy wieku, to nie pomogę, bo u mnie będzie 5 lat. Ale co do wózka to są też takie "rok po roku" składające się z gondoli i spacerówki, chyba praktyczniejsze w takim przypadku.
![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zajscie w ciaze to nie taka prosta sprawa... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja też uważam, że marzenia marzeniami, a życie może nas zaskoczyć. Z perspektywy mamy, która szykuje wyprawkę dla drugiego malucha (14 miesięcy planowanej różnicy) naprawdę nie ma sensu już myśleć o wózku bliźniaczym na start. Kupisz taki, jeśli zajdzie potrzeba. Ja planuję zostać przy wózku 2w1 - opcja 1: maluch w gondoli, starszak na dostawce typu mamaboard lub w chuście/nosidełku lub starszak w spacerówce, młodsze w chuście. Być może pomyślimy nad wózkiem bliźniaczym, jeśli podane kombinacje się nie sprawdzą. A, nie mamy windy, wózkowni i mieszkamy bardzo wysoko
![]() Z logistyki - na pewno do przemyślenia jest kwestia ew. pomocy w czasie ciąży. Może się zdarzyć, że przez jakiś czas lekarz zaleci bardzo oszczędny tryb życia i ograniczyć do minimum noszenie starszaka - dobrze wtedy mieć konkretne wsparcie od najbliższych osób. Ciężko będzie przetłumaczyć dziecku, że mama musi leżeć, nie może nosić na rękach etc.
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Squaara ma 100% racji. Najpierw przygotuj się możliwie jak najlepiej do pierwszej ciąży. Absolutnie nie życzę Ci problemów ale uwierz, że często nie jest to takie łatwe. Dbaj o siebie i partnera, a dopiero poźniej martw się jaki wózek wybrać. Szkoda teraz na to czasu i nerwów
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z dziewczynami. Postarajcie się najpierw o jedno i zobaczcie w ogóle, jak będzie wtedy wyglądała Wasza sytuacja. Może być tak, że pierwsza ciąża zakończy się cesarką a wtedy takie szybkie staranie się o drugie dziecko nie jest najlepszym pomysłem. Poza tym, jeśli planujesz karmić piersią, zajście w ciążę w ciągu pierwszego pół roku wprawdzie nie jest niemożliwe, ale naprawdę dość trudne, nie mówiąc już o całej innej masie czynników, które mogą sprawić że zaciążenie rok po roku będzie niewykonalne.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.