Planowanie dzieci - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-06-10, 14:32   #1
skyler19
Przyczajenie

Planowanie dzieci

Cześć.

Mam mnóstwo pytań niezbyt wiele odpowiedzi. Potrzebuję porad dla tych mam które miały między jednym a drugim dzieckiem różnice ok roku. Jak pogodziły wychodzenie z maluchami na spacery. Wiem, że są dostępne wózki bliźniacze. My planujemy dwójke dzieci. I właśnie chcielibyćmy taki odstęp wiekowy o ile będzie nam to dane. co do ubranek to to wiadomo jedne będzie miało po drugim. Jak będą dorastały to bardziej będą mogły się dogadać. Problem z wózkiem czy najpierw kupić normalny, później bliźniaczy jak z łóżeczkami. No i najważniejsze jak sobie dawałyście radę.

Jakieś porady chętnie by się przydały. Kocham maluchy, a szczególnie one mnie. Wiem, że będzie to wyzwanie. Między mną a moim rodzeństwem była różnica 4 lat i 11 też bierzemy taki scenariusz jeśli od razu nie wyjdzie.

Dodam, że mam 26 lat i im później tym ciężej zajść w ciąże.

Edytowane przez skyler19
Czas edycji: 2016-06-10 o 14:35
skyler19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-10, 20:56   #2
AneczkaJ
Rozeznanie

Dot.: Planowanie dzieci

Co do małej różnicy wieku, to nie pomogę, bo u mnie będzie 5 lat. Ale co do wózka to są też takie "rok po roku" składające się z gondoli i spacerówki, chyba praktyczniejsze w takim przypadku.
AneczkaJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-11, 16:38   #3
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skyler19 Pokaż wiadomość
Cześć.

Mam mnóstwo pytań niezbyt wiele odpowiedzi. Potrzebuję porad dla tych mam które miały między jednym a drugim dzieckiem różnice ok roku. Jak pogodziły wychodzenie z maluchami na spacery. Wiem, że są dostępne wózki bliźniacze. My planujemy dwójke dzieci. I właśnie chcielibyćmy taki odstęp wiekowy o ile będzie nam to dane. co do ubranek to to wiadomo jedne będzie miało po drugim. Jak będą dorastały to bardziej będą mogły się dogadać. Problem z wózkiem czy najpierw kupić normalny, później bliźniaczy jak z łóżeczkami. No i najważniejsze jak sobie dawałyście radę.

Jakieś porady chętnie by się przydały. Kocham maluchy, a szczególnie one mnie. Wiem, że będzie to wyzwanie. Między mną a moim rodzeństwem była różnica 4 lat i 11 też bierzemy taki scenariusz jeśli od razu nie wyjdzie.

Dodam, że mam 26 lat i im później tym ciężej zajść w ciąże.
mysle ze szkoda Twojego czasu na takie rozwazania "a jaki wozek" "a o ktorej ktore bedzie jadło"
zajscie w ciaze to nie taka prosta sprawa... najpierw zajdz w 1, zobacz jak to u Was wygada a pozniej planuj dalej
Stary 2016-06-11, 20:28   #4
cornflower_girl
Zakorzenienie

Ja też uważam, że marzenia marzeniami, a życie może nas zaskoczyć. Z perspektywy mamy, która szykuje wyprawkę dla drugiego malucha (14 miesięcy planowanej różnicy) naprawdę nie ma sensu już myśleć o wózku bliźniaczym na start. Kupisz taki, jeśli zajdzie potrzeba. Ja planuję zostać przy wózku 2w1 - opcja 1: maluch w gondoli, starszak na dostawce typu mamaboard lub w chuście/nosidełku lub starszak w spacerówce, młodsze w chuście. Być może pomyślimy nad wózkiem bliźniaczym, jeśli podane kombinacje się nie sprawdzą. A, nie mamy windy, wózkowni i mieszkamy bardzo wysoko Z wózkiem radziłabym kupić solidny - również taki, który łatwo będzie sprzedać. Jeśli zakładacie niewielką różnicę wieku - warto postawić na jakość, rzeczy nie zużyją się tak szybko. Warto również założyć opcję, że możecie mieć parkę - najlepiej iść w neutralne rzeczy lub wzory unisex.
Z logistyki - na pewno do przemyślenia jest kwestia ew. pomocy w czasie ciąży. Może się zdarzyć, że przez jakiś czas lekarz zaleci bardzo oszczędny tryb życia i ograniczyć do minimum noszenie starszaka - dobrze wtedy mieć konkretne wsparcie od najbliższych osób. Ciężko będzie przetłumaczyć dziecku, że mama musi leżeć, nie może nosić na rękach etc.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-12, 07:46   #5
malajaa
Wtajemniczenie

Squaara ma 100% racji. Najpierw przygotuj się możliwie jak najlepiej do pierwszej ciąży. Absolutnie nie życzę Ci problemów ale uwierz, że często nie jest to takie łatwe. Dbaj o siebie i partnera, a dopiero poźniej martw się jaki wózek wybrać. Szkoda teraz na to czasu i nerwów

malajaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-12, 08:31   #6
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Zgadzam się z dziewczynami. Postarajcie się najpierw o jedno i zobaczcie w ogóle, jak będzie wtedy wyglądała Wasza sytuacja. Może być tak, że pierwsza ciąża zakończy się cesarką a wtedy takie szybkie staranie się o drugie dziecko nie jest najlepszym pomysłem. Poza tym, jeśli planujesz karmić piersią, zajście w ciążę w ciągu pierwszego pół roku wprawdzie nie jest niemożliwe, ale naprawdę dość trudne, nie mówiąc już o całej innej masie czynników, które mogą sprawić że zaciążenie rok po roku będzie niewykonalne.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości