|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dziwne upławy
Hej, od kilku dni borykam się z problemem dziwnego śluzu z pochwy, mianowicie występują w nim jakby grudki, które po zgnieceniu mają konsystencję mazi. Podejrzewałam, że może to być grzybica, ponieważ dodatkowo odczuwam swiąd i pieczenie na wargach sromowych mniejszych. Dodam też że przez pierwsze trzy dni były bardzo opuchnięte i naprawdę nic nie pomagało na uporczywe pieczenie. Z racji że wszystko wydarzyło się tuż przed świętami udało mi się jedynie pojechać do sklepu i zakupić tabletki zenella med i płyn do mycia iladian. Od samego początku jednak nie odczuwałam żadnego złego zapachu z pochwy. Teraz po kilku dniach opuchlizna z warg zeszła ale swiąd pozostał, natomiast skóra jest bardzo wysuszona co może właśnie dalej powodować ten świąd, przynajmniej tak mi się wydaje. I tutaj moje pytanie, czy może być to reakcja alergiczna na piankę do golenia? Ponieważ dnia, od kiedy to się zaczęło, goliłam strefę bikini z użyciem pianki do golenia i niestety troszkę się zacielam. Wieczorem zaczęłam odczuwać właśnie te dolegliwości. Dlatego też czy te dolegliwości zawsze muszą oznaczać grzybicę, czy może to rzeczywiście tylko podrażnienie i jakaś reakcja alergiczna poprzez zacięcie i dostanie się pianki do pochwy? U ginekologa nie byłam z racji że okres świąteczny, więc starałam się ratować jak tylko mogłam. Dziękuję za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziwne upławy
To jest grzybica. Niestety nie wyleczysz jej produktami ze sklepu czy bez recepty. Jedynie załagodzisz objawy. Koniecznie udaj się do ginekologa
![]() |
![]() |
#3 | |
Paula
|
Dot.: Dziwne upławy
Cytat:
Ja bym obstawiała grzybicę, bo sama kiedyś miałam problemy z nawracającymi infekcjami i objawy podobne do twoich. Dziwny grudkowaty śluz, świąd, wysuszenie warg sromowych... Nie radziłabym Ci leczyć się na własną rękę, idź jak najszybciej do ginekologa, niech zrobi wymaz i da receptę na odpowiednie leki. Później dobrze jest zastosować sobie co jakiś czas np. Lactovaginal, który ma dużo pożytecznych bakterii, tak w ramach wzmocnienia flory bakteryjnej. Ale przede wszystkim tak jak mówiłam, nie odkładaj wizyty u lekarza, bo infekcja raz złapana później niestety może nawracać. Szczególnie nieleczona! Jeżeli dalej czujesz świąd i wysuszenie dobra jest także maść Clotrimazolum, powinna chociaż na chwilę przynieść ulgę, a kosztuje grosze! ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:08.