![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Uroki
Hej
Nie wiem czy ten temat jest w dobrym miejscu. Nie mam pojęcia do jakiej kategorii zaliczyć ten temat. Chodzi mi o uroki. Rzucanie uroków. Ostatnio urodziłam córkę. Przyjechała rodzina TŻ i szwagier trzymał ją na rękach. Po tym jakby piorun w wiadro. Ze spokojnej dziewczynki zrobiła się złośnica. Nie chciała jeść, mało spała, ciągle płakała. Po prostu dramat. Byłam z nią u lekarza, stwierdzono, że jest zdrowa jak koń. Problemy zaczęły narastać. Zaczęła się budzić z płaczem, ciągle się wzdrygała i przestraszała, pojękiwała przez sen. Koszmar. My umieraliśmy z niepokoju. W końcu przypomniało mi się, jak koleżanka opowiadała mi że kiedyś ktoś na dziecko jej kuzynki rzucił urok i podobnie się zachowywało. Zrobiłam więc tak jak mi opowiadała. Wzięłam znoszona koszulkę, i lewą stroną obtarłam córkę. I wiecie co .... znowu jest taka jak wcześniej. Wesoła, spokojna, je i śpi. Masakra. I zastanawiam się, czy to po prostu prawda, że rzucono na nią urok, czy to są moje fanaberie a ona miała po prostu kiepski tydzień. Spotkałyście się z czymś takim? Jestem osobą wierzącą dlatego jestem w szoku. No i szwagier dziecka do ręki już nie dostanie chociażby nie wiem co.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki
Cytat:
Co o tym myślę? Myślę, że żyjemy w XXI wieku, a wszystkie czarownice spalono kilkaset lat temu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
spotkalam, uroki odpedza np czerwona wstazeczka wg ludowych wierzen.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jezu
![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niby urok można rzucić, ale to też nie jest takie hop-siup: "złamiesz nogę!" i już piszczel w kawałkach. Anethka: Wątpię w to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
matko no dziwisz się jakbyś z kosmosu się urwała
![]() mity i legendy słowiańskie, wierzenia ludowe - pitu pitu i nieprawda ale chyba słyszeć to dużo osób o tym słyszało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ojej ojej, mamy rok 2011, ludzkość wydała 5,5 miliarda USD na poszukiwanie bozonu Higgsa, NASA w roku 2037 planuje wysłać człowieka na Marsa, biologowie ewolucyjni ostatecznie rozprawili się z kreacjonizmem, a polska ciemnota dalej wierzy w uroki i nacieranie brudnymi ubraniami.
Marino123, zrób proszę przysługę ludzkości i nie ucz dzieci głupot, w które sama wierzysz. Edytowane przez ToMowiFacet Czas edycji: 2011-07-22 o 19:08 Powód: teraz będzie milusio i ignorantom nie będzie przykro |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Owszem ze slyszalam.Sama podchodze do tego sceptycznie.Ale moja znajoma przelewala jajko nad glowa swojego dziecka i pomoglo.Slyszalam ze przelewaja rowniez wosk
![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Osobiście nie wierzę w coś takiego, ale pamiętam jak moja mama opowiadała mi kiedyś podobną historię, że jak byłam mała po czyjejś tam wizycie zaczęłam przeraźliwie płakać jak tylko kładło się mnie do łóżeczka, no i po jakimś czasie chodzenia po lekarzach i usypiania mnie na łóżku rodziców poprosiła o radę moją babcię, a ta przyjechała, coś tam odprawiła i przeszło
![]() ![]() Cytat:
![]() Nie tylko polska, kolego, nie tylko. Ostatecznie nie taką zła ta nasza ciemnota w porównaniu z kosmicznymi fanaberiami Ameryki ![]() ![]() Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-07-22 o 16:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A cała akcja z płaczami, nie spaniem i tak dalej trwała półtora tygodnia. Polepszyło sie po tym otarciu. Ten brudny ciuch na wszelki wypadek spaliliśmy.
Edytowane przez Marina123 Czas edycji: 2011-07-22 o 16:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Daj córkę szwagrowi do rąk jeszcze raz i zobacz czy się powtórzy. Jakby co to znowu ją tą koszulką możesz poocierać
![]() Słyszałaś autorko o samospełniającym się proroctwie? No właśnie. Edytowane przez Weronikapr Czas edycji: 2011-07-22 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że całkiem sporo.
W sumie Autorko ważne, że mała już nie grymasi, nie? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Tak mnie przez Weronikę natchnęło: może ona grymasiła po wizycie szwagra, a Twój niepokój dodatkowo małą zdenerwował. Choć ja to się na dzieciach nie znam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Idę o zakład, że szwagier lub / i jego żona nie są lubiani przez autorkę wątku.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie po to ludzkość włożyła tyle wysiłku w oświecenie ludzi, badania od cząstek elementarnych po inne galaktyki, by głaskać po główce ignorantów. Umacniając w autorce wątku jej irracjonalne wierzenia robicie większą krzywdę jej i co gorsze, jej progeniturze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
co za głupota - jakbym moją teściową słyszała.
może mnie autorka wątku zauroczy żebym w totka wygrała? przyda się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez horbarnia Czas edycji: 2017-06-13 o 21:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W porządku, chodziło mi tylko o to, żebyś nie był chamski, bo propagując pogląd, że niektórzy nie powinni mieć możliwości rozrodczych, ewidentnie jesteś, czyżbyś w swym zachwycie nad cywilizacyjnym dorobkiem ludzkości zapomniał o kulturze? Poza tym, nikt tu Autorki w niczym nie umacnia, wypowiadamy swoje zdanie, do którego wybacz, ale każdy ma prawo . Inna kwestia, czy ci, co wierzyli w płaską ziemię byli tacy biedni? Może i mniej uczeni, ale czy biedniejsi przez to? Mam wrażenie, ze ludzkość w tym swoim pędzie za rozwojem też powoli staje się coraz biedniejsza. Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-07-22 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Czepiasz się niefortunnego słówka? Ok, sama tego chciałaś: Inkwizycja była urzędem Kościoła, która skazywała heretyków i zacierała ślady ich oświeceniowej działalności, która przeczyła zabobonom i wierzeniom kościelnym. Mówiąc prościej, miała za zadanie hamować postęp i utwierdzać ludzi w wierze, zamiast w nauce. Twój dobór słów jest jeszcze bardziej... osobliwy, mówiąc oględnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie lubię fanatyzmu. Czy to dotyczy religii czy mikrochipów. I akurat co jak co ale z powodu działań inkwizycji zginęli nie tylko "naukowcy", o czym zapewne wiesz. W końcu jesteś oświecony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
kobieta za ladą
|
ja sie spotkałam z urokami ,moją siostrzenice tak oczarowała sąsiadka ze bidulek płakała pare dni
mamy w rodzinie"rytułał" całujemy dziecko w czólko i "spluwamy"(tak raczej bez ślinowo ![]() nam pomaga ![]() hehe jak czytam jacy to polacy są zabobonni to śmiech mnie ogarnia BO KAZDY NARÓD ma swoje mity ,legendy proroctwa i własnie wiarę w zabobony a nie tylko my ![]()
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu Edytowane przez dudipopka Czas edycji: 2011-07-22 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To raz, dwa, fanatyk z Ciebie. Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-07-22 o 17:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Oj, bo wiesz to nie jest trendi. Religia, dawne wierzenia i zabobony, a fe! Jedynym trendi bóstwem jest Wielki Tranzystor.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie słyszałem nigdy, by ktokolwiek rozsądny wskazywał na zagrożenia płynące z rozwoju nauki i edukacji. Cytat:
Pewnie że można wierzyć w nacieranie szmatami, fatum czarnego kota, lobotomię, chorobę homoseksualizmu, geocentryzm i tym podobne bzdury i "wypowiadać swoje zdanie". Każdy ma prawo do własnego zdania, ale każdy, kto odebrał podstawową edukację, ma moralny obowiązek takie "własne zdanie" krytykować. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
kobieta za ladą
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
[QUOTE=wisienka_na_torcie; 28291954]
Cytat:
![]() Słyszałaś może o Świętym Oficjum? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:40.