Uroki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-22, 16:05   #1
Marina123
Raczkowanie

Uroki

Hej
Nie wiem czy ten temat jest w dobrym miejscu. Nie mam pojęcia do jakiej kategorii zaliczyć ten temat.
Chodzi mi o uroki. Rzucanie uroków.
Ostatnio urodziłam córkę. Przyjechała rodzina TŻ i szwagier trzymał ją na rękach. Po tym jakby piorun w wiadro. Ze spokojnej dziewczynki zrobiła się złośnica. Nie chciała jeść, mało spała, ciągle płakała. Po prostu dramat. Byłam z nią u lekarza, stwierdzono, że jest zdrowa jak koń. Problemy zaczęły narastać. Zaczęła się budzić z płaczem, ciągle się wzdrygała i przestraszała, pojękiwała przez sen. Koszmar. My umieraliśmy z niepokoju.
W końcu przypomniało mi się, jak koleżanka opowiadała mi że kiedyś ktoś na dziecko jej kuzynki rzucił urok i podobnie się zachowywało.
Zrobiłam więc tak jak mi opowiadała. Wzięłam znoszona koszulkę, i lewą stroną obtarłam córkę.
I wiecie co .... znowu jest taka jak wcześniej. Wesoła, spokojna, je i śpi. Masakra.
I zastanawiam się, czy to po prostu prawda, że rzucono na nią urok, czy to są moje fanaberie a ona miała po prostu kiepski tydzień.
Spotkałyście się z czymś takim?
Jestem osobą wierzącą dlatego jestem w szoku.
No i szwagier dziecka do ręki już nie dostanie chociażby nie wiem co.

Marina123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:12   #2
Anethka
Zakorzenienie

Dot.: Uroki

Cytat:
Napisane przez Marina123 Pokaż wiadomość
Hej
Nie wiem czy ten temat jest w dobrym miejscu. Nie mam pojęcia do jakiej kategorii zaliczyć ten temat.
Ostatnio urodziłam córkę. Przyjechała rodzina TŻ i szwagier trzymał ją na rękach. Po tym jakby piorun w wiadro. Ze spokojnej dziewczynki zrobiła się złośnica. Nie chciała jeść, mało spała, ciągle płakała. Po prostu dramat. Byłam z nią u lekarza, stwierdzono, że jest zdrowa jak koń. Problemy zaczęły narastać. Zaczęła się budzić z płaczem, ciągle się wzdrygała i przestraszała, pojękiwała przez sen. Koszmar. My umieraliśmy z niepokoju.
W końcu przypomniało mi się, jak koleżanka opowiadała mi że kiedyś ktoś na dziecko jej kuzynki rzucił urok i podobnie się zachowywało.
Zrobiłam więc tak jak mi opowiadała. Wzięłam znoszona koszulkę, i lewą stroną obtarłam córkę.
I wiecie co .... znowu jest taka jak wcześniej. Wesoła, spokojna, je i śpi. Masakra.
I zastanawiam się, czy to po prostu prawda, że rzucono na nią urok, czy to są moje fanaberie a ona miała po prostu kiepski tydzień.
Tak, spotkałam się z czymś podobnym. Moja znajoma uznała, że jakaś starsza kobieta rzuciła urok na nią i na swoją synową, z którymi była w konflikcie. Obie były w ciąży w tym samym czasie i ich dzieci urodziły się chore.

Co o tym myślę? Myślę, że żyjemy w XXI wieku, a wszystkie czarownice spalono kilkaset lat temu .

KLIK
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:16   #3
muszynianka
Zakorzenienie

spotkalam, uroki odpedza np czerwona wstazeczka wg ludowych wierzen.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:22   #4
kivi
Raczkowanie

Jezu dziewczyny... Wy tak na poważnie?
Stary 2011-07-22, 16:24   #5
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marina123 Pokaż wiadomość
Hej
Uważasz, że Twój szwagier aż tak was/małej nie lubi? Może miała zły tydzień, może wujek brzydko pachniał i małej się to nie spodobało (to ostatnie to ).

Niby urok można rzucić, ale to też nie jest takie hop-siup: "złamiesz nogę!" i już piszczel w kawałkach.

Anethka: Wątpię w to Szczególnie, że kilkaset lat temu nie palono tylko czarownic.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:25   #6
muszynianka
Zakorzenienie

matko no dziwisz się jakbyś z kosmosu się urwała
mity i legendy słowiańskie, wierzenia ludowe - pitu pitu i nieprawda ale chyba słyszeć to dużo osób o tym słyszało.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:36   #7
ToMowiFacet
Raczkowanie

Ojej ojej, mamy rok 2011, ludzkość wydała 5,5 miliarda USD na poszukiwanie bozonu Higgsa, NASA w roku 2037 planuje wysłać człowieka na Marsa, biologowie ewolucyjni ostatecznie rozprawili się z kreacjonizmem, a polska ciemnota dalej wierzy w uroki i nacieranie brudnymi ubraniami.

Marino123, zrób proszę przysługę ludzkości i nie ucz dzieci głupot, w które sama wierzysz.

Edytowane przez ToMowiFacet
Czas edycji: 2011-07-22 o 19:08 Powód: teraz będzie milusio i ignorantom nie będzie przykro
ToMowiFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-22, 16:36   #8
aszkim
Rozeznanie

Owszem ze slyszalam.Sama podchodze do tego sceptycznie.Ale moja znajoma przelewala jajko nad glowa swojego dziecka i pomoglo.Slyszalam ze przelewaja rowniez wosk Tak robily nasze prababki

aszkim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:36   #9
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Osobiście nie wierzę w coś takiego, ale pamiętam jak moja mama opowiadała mi kiedyś podobną historię, że jak byłam mała po czyjejś tam wizycie zaczęłam przeraźliwie płakać jak tylko kładło się mnie do łóżeczka, no i po jakimś czasie chodzenia po lekarzach i usypiania mnie na łóżku rodziców poprosiła o radę moją babcię, a ta przyjechała, coś tam odprawiła i przeszło Moja mama z reguły bywa sceptyczna w stosunku do takich spraw, ale wtedy chyba była w stanie w to uwierzyć.

Cytat:
Ojej ojej, mamy rok 2011, ludzkość wydała 5,5 miliarda USD na poszukiwanie bozonu Higgsa, NASA w roku 2037 planuje wysłać człowieka na Marsa, biologowie ewolucyjni ostatecznie rozprawili się z kreacjonizmem, a polska ciemnota dalej wierzy w uroki i nacieranie brudnymi ubraniami.

To smutne, że tacy ludzie jak autorka mają czynne prawo wyborcze i reprodukują swoje wadliwe geny.

Marino123, zrób proszę przysługę ludzkości i nie ucz dzieci głupot, w które sama wierzysz.
Jej, to już drugi chamski facet na forum dzisiaj, wysyp jakiś czy co ?

Nie tylko polska, kolego, nie tylko. Ostatecznie nie taką zła ta nasza ciemnota w porównaniu z kosmicznymi fanaberiami Ameryki (o właśnie, u nich ostatnio sporo takich, którzy wierzą, ze piramidy zbudowało UFO, które przy okazji genetycznie ulepszyło nasz ludzki gatunek ). A z tą NASĄ się tak nie rozpędzaj, ostatnio brakuje im kasy

Edytowane przez wisienka_na_torcie
Czas edycji: 2011-07-22 o 16:44
wisienka_na_torcie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:37   #10
Marina123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Uważasz, że Twój szwagier aż tak was/małej nie lubi? Może miała zły tydzień, może wujek brzydko pachniał i małej się to nie spodobało (to ostatnie to ).

Niby urok można rzucić, ale to też nie jest takie hop-siup: "złamiesz nogę!" i już piszczel w kawałkach.

Anethka: Wątpię w to Szczególnie, że kilkaset lat temu nie palono tylko czarownic.
Szwagier nie lubi mnie. A małą trzymał jak robot. Nie przytulił, nie patrzył na nią. Jakby śmierdząca kupę trzymał za przeproszeniem.
A cała akcja z płaczami, nie spaniem i tak dalej trwała półtora tygodnia. Polepszyło sie po tym otarciu. Ten brudny ciuch na wszelki wypadek spaliliśmy.

Edytowane przez Marina123
Czas edycji: 2011-07-22 o 16:39
Marina123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:37   #11
Anethka
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli co? Myślisz, że jakieś się jeszcze uchowały?

KLIK
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:39   #12
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:40   #13
Weronikapr
Wtajemniczenie

Daj córkę szwagrowi do rąk jeszcze raz i zobacz czy się powtórzy. Jakby co to znowu ją tą koszulką możesz poocierać Oczywiście nie mówię poważnie, bo zaraz ktoś nie pojmie. Każdy słyszał podobne legendy ludowe, no ale ej... Wy tak na serio?

Słyszałaś autorko o samospełniającym się proroctwie? No właśnie.

Edytowane przez Weronikapr
Czas edycji: 2011-07-22 o 16:41
Weronikapr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:43   #14
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anethka Pokaż wiadomość
Czyli co? Myślisz, że jakieś się jeszcze uchowały?

Myślę, że całkiem sporo.

W sumie Autorko ważne, że mała już nie grymasi, nie? A czy akcja z koszulką to był zbieg okoliczności czy nie, nieważne.

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Tak mnie przez Weronikę natchnęło: może ona grymasiła po wizycie szwagra, a Twój niepokój dodatkowo małą zdenerwował. Choć ja to się na dzieciach nie znam.

Stary 2011-07-22, 16:43   #15
201803290936
Konto usunięte

Idę o zakład, że szwagier lub / i jego żona nie są lubiani przez autorkę wątku.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-22, 16:46   #16
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Idę o zakład, że szwagier lub / i jego żona nie są lubiani przez autorkę wątku.
Też tak myślę
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:50   #17
ToMowiFacet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość
Jej, to już drugi chamski facet na forum dzisiaj, wysyp jakiś czy co ?
Z ciemnotą trzeba za wszelką cenę walczyć, by raz na zawsze wyplenić w narodzie bzdurne przekonania i zabobony. Wierząc w gusła, magiczną moc czerwonych wstążek i przepoconych T-shirtów będziemy tak biedni i odlegli od cywilizacji, jak w XVI wieku byli ci, którzy wierzyli w płaską Ziemię.

Nie po to ludzkość włożyła tyle wysiłku w oświecenie ludzi, badania od cząstek elementarnych po inne galaktyki, by głaskać po główce ignorantów.
Umacniając w autorce wątku jej irracjonalne wierzenia robicie większą krzywdę jej i co gorsze, jej progeniturze.
Stary 2011-07-22, 16:52   #18
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:53   #19
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ToMowiFacet Pokaż wiadomość
Z ciemnotą trzeba za wszelką cenę walczyć, by raz na zawsze wyplenić w narodzie bzdurne przekonania i zabobony. Wierząc w gusła, magiczną moc czerwonych wstążek i przepoconych T-shirtów będziemy tak biedni i odlegli od cywilizacji, jak w XVI wieku byli ci, którzy wierzyli w płaską Ziemię.

Nie po to ludzkość włożyła tyle wysiłku w oświecenie ludzi, badania od cząstek elementarnych po inne galaktyki, by głaskać po główce ignorantów.
Umacniając w autorce wątku jej irracjonalne wierzenia robicie większą krzywdę jej i co gorsze, jej progeniturze.
Naprawdę za wszelką cenę? Inkwizytor się znalazł

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-22, 16:54   #20
sereniti
Zakorzenienie

co za głupota - jakbym moją teściową słyszała.
może mnie autorka wątku zauroczy żebym w totka wygrała? przyda się
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:56   #21
horbarnia
Przyczajenie

.

Edytowane przez horbarnia
Czas edycji: 2017-06-13 o 21:00
horbarnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 16:57   #22
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:

Spokojnie... po co się tak unosisz...? Pierwsze zdanie jak żwycem wyjęte z towarzysza Wiesława...
W porządku, chodziło mi tylko o to, żebyś nie był chamski, bo propagując pogląd, że niektórzy nie powinni mieć możliwości rozrodczych, ewidentnie jesteś, czyżbyś w swym zachwycie nad cywilizacyjnym dorobkiem ludzkości zapomniał o kulturze?
Poza tym, nikt tu Autorki w niczym nie umacnia, wypowiadamy swoje zdanie, do którego wybacz, ale każdy ma prawo .
Inna kwestia, czy ci, co wierzyli w płaską ziemię byli tacy biedni? Może i mniej uczeni, ale czy biedniejsi przez to? Mam wrażenie, ze ludzkość w tym swoim pędzie za rozwojem też powoli staje się coraz biedniejsza.

Czas edycji: 2011-07-22 o 17:02
Stary 2011-07-22, 16:58   #23
ToMowiFacet
Raczkowanie

Cytat:
Naprawdę za wszelką cenę? Inkwizytor się znalazł
Czepiasz się niefortunnego słówka? Ok, sama tego chciałaś: Inkwizycja była urzędem Kościoła, która skazywała heretyków i zacierała ślady ich oświeceniowej działalności, która przeczyła zabobonom i wierzeniom kościelnym. Mówiąc prościej, miała za zadanie hamować postęp i utwierdzać ludzi w wierze, zamiast w nauce. Twój dobór słów jest jeszcze bardziej... osobliwy, mówiąc oględnie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-22, 17:03   #24
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Czepiasz się niefortunnego słówka? Ok, sama tego chciałaś: Inkwizycja była urzędem Kościoła, która skazywała heretyków i zacierała ślady ich oświeceniowej działalności, która przeczyła zabobonom i wierzeniom kościelnym. Mówiąc prościej, miała za zadanie hamować postęp i utwierdzać ludzi w wierze, zamiast w nauce. Twój dobór słów jest jeszcze bardziej... osobliwy, mówiąc oględnie.
No nie wiem czy takiego niefortunnego. W twoim wywodzie jedynie pochodni brakowało.

Nie lubię fanatyzmu. Czy to dotyczy religii czy mikrochipów.

I akurat co jak co ale z powodu działań inkwizycji zginęli nie tylko "naukowcy", o czym zapewne wiesz. W końcu jesteś oświecony.

Stary 2011-07-22, 17:03   #25
dudipopka
kobieta za ladą

ja sie spotkałam z urokami ,moją siostrzenice tak oczarowała sąsiadka ze bidulek płakała pare dni
mamy w rodzinie"rytułał" całujemy dziecko w czólko i "spluwamy"(tak raczej bez ślinowo) w 3 strony swiata
nam pomaga

hehe jak czytam jacy to polacy są zabobonni to śmiech mnie ogarnia BO KAZDY NARÓD ma swoje mity ,legendy proroctwa i własnie wiarę w zabobony a nie tylko my

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę

Edytowane przez dudipopka
Czas edycji: 2011-07-22 o 17:07
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 17:06   #26
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Oj...niedouczenie z historii widzę. Inkwizycja nie była urzędem, była ruchem, żaden jeden centralny urząd czy organ w tej kwestii nigdy nie istniał.

To raz, dwa, fanatyk z Ciebie.

Czas edycji: 2011-07-22 o 17:08
Stary 2011-07-22, 17:06   #27
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość

hehe jak czytam jacy to polacy są zabobonni to śmiech mnie ogarnia BO KAZDY NARÓD ma swoje mity ,legędy proroctwa i własnie wiarę w zabobony a nie tylko my
Oj, bo wiesz to nie jest trendi. Religia, dawne wierzenia i zabobony, a fe! Jedynym trendi bóstwem jest Wielki Tranzystor.

Stary 2011-07-22, 17:09   #28
ToMowiFacet
Raczkowanie

Cytat:
Obyś się tylko nie przeliczył z tym rozwojem ludzkości , bo nie tylko profity z tego płyną, to raz.
Mówisz o słynnych "Granicach wzrostu" Klubu Rzymskiego? Tam jest mowa o wyczerpywaniu się zasobów naturalnych i swoistej "pojemności" planety, która może nie wytrzymać rosnącej liczby ludności.
Nie słyszałem nigdy, by ktokolwiek rozsądny wskazywał na zagrożenia płynące z rozwoju nauki i edukacji.

Cytat:
Dwa, nikt tu Autorki w niczym nie umacnia, wypowiadamy swoje zdanie, do którego wybacz, ale każdy ma prawo.
Parę Pań pisało tu, że coś tam słyszało, że w rodzinie był taki przypadek...
Pewnie że można wierzyć w nacieranie szmatami, fatum czarnego kota, lobotomię, chorobę homoseksualizmu, geocentryzm i tym podobne bzdury i "wypowiadać swoje zdanie". Każdy ma prawo do własnego zdania, ale każdy, kto odebrał podstawową edukację, ma moralny obowiązek takie "własne zdanie" krytykować.
Stary 2011-07-22, 17:12   #29
dudipopka
kobieta za ladą

Cytat:
Mówisz o słynnych "Granicach wzrostu" Klubu Rzymskiego? Tam jest mowa o wyczerpywaniu się zasobów naturalnych i swoistej "pojemności" planety, która może nie wytrzymać rosnącej liczby ludności.
Nie słyszałem nigdy, by ktokolwiek rozsądny wskazywał na zagrożenia płynące z rozwoju nauki i edukacji.

Parę Pań pisało tu, że coś tam słyszało, że w rodzinie był taki przypadek...
Pewnie że można wierzyć w nacieranie szmatami, fatum czarnego kota, lobotomię, chorobę homoseksualizmu, geocentryzm i tym podobne bzdury i "wypowiadać swoje zdanie". Każdy ma prawo do własnego zdania, ale każdy, kto odebrał podstawową edukację, ma moralny obowiązek takie "własne zdanie" krytykować.
ty tak na poważnie

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-22, 17:12   #30
ToMowiFacet
Raczkowanie

[QUOTE=wisienka_na_torcie; 28291954]
Cytat:
Oj...niedouczenie z historii widzę. Inkwizycja nie była urzędem, była ruchem, żaden jeden centralny urząd czy organ w tej kwestii nigdy nie istniał.
Oj... przeczytanie pierwszego zdania z wikipedii ("potoczna nazwa systemu śledczo-sądowniczego Kościoła katolickiego") widzę.

Słyszałaś może o Świętym Oficjum?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości