Poród rodzinny w szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-27, 12:00   #1
Baskinia
Zadomowienie

Poród rodzinny w szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu

Witam

Czy któraś z Was rodziła w szpitalu św. rodziny w Poznaniu? Jak wygląda tam sprawa z porodem rodzinnym? Ile on kosztuje? Czy wpłaca się kasę i rezerwuje miejsce co najmniej miesiąc przed terminem? jak wygląda sprawa z położnymi? Czy położnej też trzeba kasę dac, aby z chęcią była przy porodzie? Jak długo trzeba zostac z dzieckiem w szpitalu po porodzie? Czy zaraz po porodzie zabierają dziecko matce czy dziecko jest w łóżeczku obok łóżka mamy? Za wszelkie informacje, serdecznie dziękuję
Baskinia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 12:51   #2
Karolinak82
Zakorzenienie

Dot.: Poród rodzinny w szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu

Oj ja też z chęcią sie dowiem...mój lekarz prowadzący tam pracuje więc myślałam by rodzić w św.Rodzinie...Dołączam się do prośby o wszelkie informacje
Stary 2009-01-27, 15:17   #3
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

ja tez tam planuje rodzic moj gin tez tam pracuje
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-27, 16:11   #4
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez Baskinia Pokaż wiadomość
Witam

Czy któraś z Was rodziła w szpitalu św. rodziny w Poznaniu? Jak wygląda tam sprawa z porodem rodzinnym? Ile on kosztuje? Czy wpłaca się kasę i rezerwuje miejsce co najmniej miesiąc przed terminem? jak wygląda sprawa z położnymi? Czy położnej też trzeba kasę dac, aby z chęcią była przy porodzie? Jak długo trzeba zostac z dzieckiem w szpitalu po porodzie? Czy zaraz po porodzie zabierają dziecko matce czy dziecko jest w łóżeczku obok łóżka mamy? Za wszelkie informacje, serdecznie dziękuję

placi sie za porod rodzinny chyba ze nie masz kasy to jakies pismo sie robi sa tez jakies sale darmowe
ja chce oplacic lekarza bo roznie z ta opieka bywa , dziecko mozesz miec przy sobie albo oddac.
Stary 2009-01-28, 09:49   #5
Karolinak82
Zakorzenienie

Czytałam że poród rodzinny jest bezpłatny i jeśli szpital każe sobie płacić to bezprawnie...jak tylko znajdę ten artykuł to wkleję link

EDIT: no i znalazłam jeden link: https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_po...ykul,5283.html
i drugi: https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_pr...ykul,4986.html

Edytowane przez Karolinak82
Czas edycji: 2009-01-28 o 09:52
Karolinak82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-30, 16:22   #6
one_shot
Zadomowienie

GG do one_shot

dziewczyny tu macie sporo inf na temat sw rodziny w Poznaniu

http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=588

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...294&a=19614294

Ja tam nie rodziłam ale bratowa tak i była bardzo zadowolona

Zarobiona mama pracująca

Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy.

Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez
następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!!
one_shot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 10:55   #7
as1ula
Przyczajenie

Cześć,

Ja rodziłam w zeszłym roku w Szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu.
Bardzo polecam i szpital i personel. Poród (mimo, że trwał 15 godzin i lekko nie było!) i opiekę po porodzie wspominam bardzo dobrze, dzięki obecności "swojej" położnej i oczywiście mojego Męża.

Poród rodzinny kosztuje 300 zł, jeśli chodziłaś do szkoły rodzenia przy tym szpitalu to 200 zł (rok 2009). Pieniądze wpłaca się, jak już się przyjedzie do szpitala na poród.
Można napisać wniosek (na około miesiąc przed porodem) z prośbą o zgodę na poród rodzinny bezpłatny. Jeśli poród się zacznie i sala do porodów rodzinnych bezpłatnych będzie wolna (jest tylko jedna), to nie będziesz nic płaciła.

Ja miałam "swoją" położną, z którą wcześniej byłam umówiona. Ale inne dziewczyny nie miały i opiekę miały tak samo dobrą.

Zwykle po porodzie zostaje się 3 doby, chyba, że jest dużo rodzących i mama i dziecko czują się dobrze, mogą pozwolić na wyjście w 2 dobie.

Po porodzie jest się trochę z dzieckiem, można, a nawet trzeba je nakarmić, przyjrzeć się, popodziwiać a potem jest zabierane na badania. Mama może spokojnie odpocząć. Jak już jest na siłach przynoszą malucha na karmienie. Podczas pobytu można mieć dziecko przy sobie w łóżeczku, można też oddać na noc, czy jak ktoś przyjdzie w odwiedziny. Obowiązkowo dziecko jest zabierane rano na kąpiel i oczywiście na badania.

Minusem dla kogoś, choć dla mnie to był plus, jest to, że nikt z zewnątrz nie może wejść do sali pacjentek, jest za to specjalna sala dla odwiedzających. Ale mama nie może też wyjść z dzieckiem do tej sali. Jest tak ze względu na bezpieczeństwo i zapobieganie przenoszenia chorób na maluszki. Ja sobie chwaliłam to, że inne obce osoby nie oglądają mnie na wpół rozebranej, karmiącej itd.
Są specjalnie wyznaczone godziny, kiedy tata, babcia, czy dziadek mogą przez chwilę zobaczyć dziecko.
Można natomiast też wykupić salę pojedynczą (chyba 120 zł na dobę) i tam może przebywać cała Rodzina

Mam nadzieję, że garść tych informacji Wam się przyda
Powodzenia!!!
as1ula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-20, 11:26   #8
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

ja też tam rodziłam i polecam
miałam prywatną położną i salę jednoosobową polecam.Jestem bardzo zadowolona
Stary 2010-02-18, 02:01   #9
NIKaP-n
BAN stały

Dziewczyny super informacje ja też się tam czaję, nie mam swojego lekarza, o dr Hantke- do którego chodzę już tam nie pracuje- jest na emie.
Słyszałam, że opieka jest tam pierwsza klasa, a nie taka masówa jak na Polnej. Miałam przyjemność być tam 3 doby i dziękuję

Super sprawa z tym pokojem osobnym, może się na niego zdecydujemy Nie wyobrażam sobie, żeby mężuś nie mógł do mnie przyjść- jeśli np. nie będę w stanie chodzić...

Planujemy poród na 25sierpnia. Ale nie wiem, czy rodzinny. Pozdrawiam
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-13, 17:29   #10
Ewcia811211
Raczkowanie

dziewczyny ja tez chce rodzic w tym szpitalu termin 21 wrzesnia. moja siostra tam rodzila, mysmy sie tam rodzili z rodzenstwa ...siora sobie chwalila -fakt 10lat wstecz. ale ostatnio kumpela w tym roku tam rodzila i....jej mala zostala zarazona gronkowcem w tym szpitalu-tylko to udowodnij:/. ale ....na to mysle nei ma reguly.wszedzie mozna sie wszystkim zarazic:/. a na polnej na pewno nie chce bo tam tak jak pislyscie idzie masowa i nie chce psychicznie patrzec na te co maja komplikacje bo sie moge sama zalamac, choc nigdy niewaidomo jak z czlowiekiem bedzie.eh. boje sie samego faktu rodzenia i szpital-fuj fuj.pierwsza wyczekiwana ciaza...ah...

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

wkurzylo mnie tylko to ze za porod rodzinny kaza sobie placic, i ciekawe ze nikt sie nie doczepil do tego, wrrrr.
Ewcia811211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 17:06   #11
_borowka_
Raczkowanie

Nikt nie rodził ostatnio w św. Rodzinie?
Co trzeba/warto mieć dla siebie i dla maluszka?
_borowka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 18:22   #12
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez _borowka_ Pokaż wiadomość
Nikt nie rodził ostatnio w św. Rodzinie?
Co trzeba/warto mieć dla siebie i dla maluszka?
dla maluszka nic nie trzeba mieć.Jedynie ciuszki na wyjście
dla siebie wszystko tzn piżamę szlafrok.Podkłady poporodowe dają.
Stary 2010-08-16, 18:50   #13
_borowka_
Raczkowanie

Dzięki wielkie! A pozwalają na noszenie majtek jednorazowych?
Stary 2010-08-16, 19:19   #14
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez _borowka_ Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie! A pozwalają na noszenie majtek jednorazowych?
nie pozwalają
ja nosiłam wielorazowe jak miałam odwiedziny.Oni tylko na obchodzie widzą czy masz majtki A inna sprawa że im więcej wietrzysz tam tym szybciej się goi
Stary 2010-08-16, 19:28   #15
_borowka_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
nie pozwalają
ja nosiłam wielorazowe jak miałam odwiedziny.Oni tylko na obchodzie widzą czy masz majtki A inna sprawa że im więcej wietrzysz tam tym szybciej się goi
Jeszcze raz dzięki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-09-29, 09:11   #16
agna20
Przyczajenie

dziewczyny mam pytanie! rodziłam w św. rodzinie 1 sierpnia 2009r za kilka miesięcy znów będę mamą i bardzo mi zalezy by znów trafić do tego szpitala czy może orientujecie się czy jest jakiś sposób by zapewnic sobie mozliwość rodzenia tam?nie chce aby się okazało, ze gdy przyjdzie do porodu odeslą mnie gdzie indziej!
agna20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 09:41   #17
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

Cytat:
Napisane przez agna20 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie! rodziłam w św. rodzinie 1 sierpnia 2009r za kilka miesięcy znów będę mamą i bardzo mi zalezy by znów trafić do tego szpitala czy może orientujecie się czy jest jakiś sposób by zapewnic sobie mozliwość rodzenia tam?nie chce aby się okazało, ze gdy przyjdzie do porodu odeslą mnie gdzie indziej!
ja miałam lekarza prowadzącego z tego szpitala i nie było problemu z przyjęciem
Stary 2010-09-29, 10:21   #18
agna20
Przyczajenie

Blondynka dzięki...niestety mój lekarz prowadzacy nie jest pracownikiem tego szpitala wiec czy istnieje inna droga?
Stary 2010-09-29, 11:15   #19
_borowka_
Raczkowanie

Jakich kosmetyków używają w szpitalu? I czy dają wyprawkę?
Stary 2010-09-29, 11:21   #20
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

nie wiem jakich kosmetyków używają.Jaką wyprawkę czy dają? chodzi ci o te mini produkty? ja nie udostępniam swoich danych osobowych w ankietach itd więc nic nie dostała ale coś dawali
Stary 2010-09-30, 13:23   #21
agna20
Przyczajenie

wyprawką bym nie nazwala tego co szpital daje wypisując mame z dzieckiem do domu. Są to dwa pudełka reklamowe, w ktorych znajdziesz próbki mleka modyfikowanego, trochę książeczek do poczytania o rozwoju dziecka, szczepieniach czy produktach oferowanych przez producentów pieluch, mlek, kaszek i słoiczków.
Stary 2010-10-03, 16:31   #22
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
nie wiem jakich kosmetyków używają.Jaką wyprawkę czy dają? chodzi ci o te mini produkty? ja nie udostępniam swoich danych osobowych w ankietach itd więc nic nie dostała ale coś dawali
hej swego czasu miałam praktyki w szpitalu św rodziny na oddziale noworodkowym. Co do kosmetyków to używali: alantan , oliwka chyba bambino, jakieś kosmetyki nivei było wszystko co trzeba. Pozdrawiam!
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-24, 13:19   #23
Marillyn
Przyczajenie

Witam, rodziłam w św rodzinie dwa tygodnie temu, wiec dam troche aktualnych informacji. Poród rodzinny na sali o podwyższonym standardzie (tv, klimatyzacja, łazienka, worki sako itp) kosztuje 300zł. Ja osobiście rodziłam na sali bezpłatnej (napisałam podanie do ordynatora kliniki) i nie narzekam. sala taka normalna, ale bardzo przytulna jak na szpital. Nie żałuję że nie zaplaciłam, bo mój poród na szczeście przebiegł w takim tępie że na tej platnej i tak bym z niczego nie zdążyła skorzystać. W izbie przyjęć zrobili mi lewatywe i podgolili krocze, oba zabiegi bezbolesne i bynajmniej mnie nie krępowały. Jedynie co to babka na izbie zachowywała się jakby pracowała tam za karę. Opieka okołoporodowa świetna, bardzo mili lekarze i polożne, po urodzeniu pediatra oglądał mojego synka i cały czas jakoś żartował, tak że nawet sama sie śmiełam nacięcie krocza nie było bolesne, szycie też nie, lekarka bardzo delikatna. Chociaż w porównaniu z bólami krzyżowymi to chyba nic nie jest bolesne Sale poporodowe super, z telewizorem i ładną łazienką, co mnie zdziwiło nawet jedzenie było bardzo dobre, szczególnie obiady. Jak się jest zmęczonym, albo po prostu przyjdzie ktoś w odwiedziny czy chcesz sie umyć, można oddać dzidziusia na oddzial noworodkowy. Ja osobiscie mialam synka prawie caly czas przy sobie, nie moglam sie na niego napatrzeć. jeżeli znowu będę w ciąży bez zastanowinia będę rodzić w tym szpitalu jakby ktoś jeszcze chciał coś wiedzieć to proszę pisac, pozdrawiam
Marillyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2011-10-24, 18:20   #24
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

drugiego synka rodziłam na Polnej i o wiele bardziej mi się tamten szpital podobał i poród zresztą też.Lekarze bardzo mili.
Stary 2011-11-01, 16:57   #25
kejtiryba
Wtajemniczenie

Witam, do porodu mam jeszcze daleko, jestem w 16 tygodniu ciąży, ale już chciałabym podjąć decyzję gdzie rodzić, by mieć komfort psychiczny i spokój Rozumiem, że w szpitalu na Jarochowskiego mam do wyboru dwa warianty sal do porodu, tak? Aby było bezpłatnie trzeba pisac podanie? Nie ma takich "z urzędu"? Poród rodzinny jest bezpłatny? I jak tam jest z nacinaniem krocza? Słyszałam, że mozna się nie zgodzić, choć tam większość z marszu ma nacinane krocze... Jak to jest? Pozdrawiam serdecznie

Cytat:
Napisane przez Marillyn Pokaż wiadomość
Witam, rodziłam w św rodzinie dwa tygodnie temu, wiec dam troche aktualnych informacji. Poród rodzinny na sali o podwyższonym standardzie (tv, klimatyzacja, łazienka, worki sako itp) kosztuje 300zł. Ja osobiście rodziłam na sali bezpłatnej (napisałam podanie do ordynatora kliniki) i nie narzekam. sala taka normalna, ale bardzo przytulna jak na szpital. Nie żałuję że nie zaplaciłam, bo mój poród na szczeście przebiegł w takim tępie że na tej platnej i tak bym z niczego nie zdążyła skorzystać. W izbie przyjęć zrobili mi lewatywe i podgolili krocze, oba zabiegi bezbolesne i bynajmniej mnie nie krępowały. Jedynie co to babka na izbie zachowywała się jakby pracowała tam za karę. Opieka okołoporodowa świetna, bardzo mili lekarze i polożne, po urodzeniu pediatra oglądał mojego synka i cały czas jakoś żartował, tak że nawet sama sie śmiełam nacięcie krocza nie było bolesne, szycie też nie, lekarka bardzo delikatna. Chociaż w porównaniu z bólami krzyżowymi to chyba nic nie jest bolesne Sale poporodowe super, z telewizorem i ładną łazienką, co mnie zdziwiło nawet jedzenie było bardzo dobre, szczególnie obiady. Jak się jest zmęczonym, albo po prostu przyjdzie ktoś w odwiedziny czy chcesz sie umyć, można oddać dzidziusia na oddzial noworodkowy. Ja osobiscie mialam synka prawie caly czas przy sobie, nie moglam sie na niego napatrzeć. jeżeli znowu będę w ciąży bez zastanowinia będę rodzić w tym szpitalu jakby ktoś jeszcze chciał coś wiedzieć to proszę pisac, pozdrawiam
kejtiryba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 21:44   #26
ewelina1985
Przyczajenie

Witam!!! A orientuje się ktoś jak wygląda w tym szpitalu sprawa znieczuleń? Chodzi mi głównie o zewnątrzoponowe? Ile kosztuje?
ewelina1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 20:46   #27
pchelkaxxx
Przyczajenie

Witam. Też mam pytanie dotyczące zewnątrzoponowego. Czy w sw, Rodzinie dają na zawołanie czy trzeba się prosić? Chciałam rodzić w Raszei ale ordynator mówi ze nie ma szans bo mają mało anestezjologów. Dlatego zastanawiam się nad sw, Rodziną.
pchelkaxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2011-11-29, 15:07   #28
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelina1985 Pokaż wiadomość
Witam!!! A orientuje się ktoś jak wygląda w tym szpitalu sprawa znieczuleń? Chodzi mi głównie o zewnątrzoponowe? Ile kosztuje?
Cytat:
Napisane przez pchelkaxxx Pokaż wiadomość
Witam. Też mam pytanie dotyczące zewnątrzoponowego. Czy w sw, Rodzinie dają na zawołanie czy trzeba się prosić? Chciałam rodzić w Raszei ale ordynator mówi ze nie ma szans bo mają mało anestezjologów. Dlatego zastanawiam się nad sw, Rodziną.
Rodzilam na św rodziny we wrzesniu, nie dostalam znieczulenia zewnatrzoponowego, prosilam i blagalam juz pozniej o znieczulenie ale akurat wszyscy anestezjolodzy byli zajeci znieczulenie jest bezplatne, jedyne za co sie placi to za porod rodzinny300 zl chyba ze sie wczesniej wystosuje pismo do szpitala z prosba o odstapienie bezplatnej sali do porodu rodzinnego.
Stary 2011-11-29, 22:28   #29
pchelkaxxx
Przyczajenie

A czy są jakieś pojedyńcze sale poporodowe , odpłatne? gdzieś czytałam jest taka opcja , ale czy to prawda?
pchelkaxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 07:49   #30
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pchelkaxxx Pokaż wiadomość
A czy są jakieś pojedyńcze sale poporodowe , odpłatne? gdzieś czytałam jest taka opcja , ale czy to prawda?
Sa, jasne ze sa i sa bezplatne, jedyne za co sie placi to za porody rodzinne.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości