|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Poród rodzinny w szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu
Witam
Czy któraś z Was rodziła w szpitalu św. rodziny w Poznaniu? Jak wygląda tam sprawa z porodem rodzinnym? Ile on kosztuje? Czy wpłaca się kasę i rezerwuje miejsce co najmniej miesiąc przed terminem? jak wygląda sprawa z położnymi? Czy położnej też trzeba kasę dac, aby z chęcią była przy porodzie? Jak długo trzeba zostac z dzieckiem w szpitalu po porodzie? Czy zaraz po porodzie zabierają dziecko matce czy dziecko jest w łóżeczku obok łóżka mamy? Za wszelkie informacje, serdecznie dziękuję
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Poród rodzinny w szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu
Oj ja też z chęcią sie dowiem...mój lekarz prowadzący tam pracuje więc myślałam by rodzić w św.Rodzinie...Dołączam się do prośby o wszelkie informacje
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez tam planuje rodzic
moj gin tez tam pracuje |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
placi sie za porod rodzinny chyba ze nie masz kasy to jakies pismo sie robi sa tez jakies sale darmowe ![]() ja chce oplacic lekarza bo roznie z ta opieka bywa , dziecko mozesz miec przy sobie albo oddac. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam że poród rodzinny jest bezpłatny i jeśli szpital każe sobie płacić to bezprawnie...jak tylko znajdę ten artykuł to wkleję link
![]() EDIT: no i znalazłam jeden link: https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_po...ykul,5283.html i drugi: https://mamotoja.pl/ciaza_i_porod_pr...ykul,4986.html
NIE LUBIĘ TROLLI![]() coraz bardziej ![]() Edytowane przez Karolinak82 Czas edycji: 2009-01-28 o 09:52 |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny tu macie sporo inf na temat sw rodziny w Poznaniu
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=588 http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...294&a=19614294 Ja tam nie rodziłam ale bratowa tak i była bardzo zadowolona
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Cześć,
Ja rodziłam w zeszłym roku w Szpitalu im. św. Rodziny w Poznaniu. Bardzo polecam i szpital i personel. Poród (mimo, że trwał 15 godzin i lekko nie było!) i opiekę po porodzie wspominam bardzo dobrze, dzięki obecności "swojej" położnej i oczywiście mojego Męża. Poród rodzinny kosztuje 300 zł, jeśli chodziłaś do szkoły rodzenia przy tym szpitalu to 200 zł (rok 2009). Pieniądze wpłaca się, jak już się przyjedzie do szpitala na poród. Można napisać wniosek (na około miesiąc przed porodem) z prośbą o zgodę na poród rodzinny bezpłatny. Jeśli poród się zacznie i sala do porodów rodzinnych bezpłatnych będzie wolna (jest tylko jedna), to nie będziesz nic płaciła. Ja miałam "swoją" położną, z którą wcześniej byłam umówiona. Ale inne dziewczyny nie miały i opiekę miały tak samo dobrą. Zwykle po porodzie zostaje się 3 doby, chyba, że jest dużo rodzących i mama i dziecko czują się dobrze, mogą pozwolić na wyjście w 2 dobie. Po porodzie jest się trochę z dzieckiem, można, a nawet trzeba je nakarmić, przyjrzeć się, popodziwiać a potem jest zabierane na badania. Mama może spokojnie odpocząć. Jak już jest na siłach przynoszą malucha na karmienie. Podczas pobytu można mieć dziecko przy sobie w łóżeczku, można też oddać na noc, czy jak ktoś przyjdzie w odwiedziny. Obowiązkowo dziecko jest zabierane rano na kąpiel i oczywiście na badania.Minusem dla kogoś, choć dla mnie to był plus, jest to, że nikt z zewnątrz nie może wejść do sali pacjentek, jest za to specjalna sala dla odwiedzających. Ale mama nie może też wyjść z dzieckiem do tej sali. Jest tak ze względu na bezpieczeństwo i zapobieganie przenoszenia chorób na maluszki. Ja sobie chwaliłam to, że inne obce osoby nie oglądają mnie na wpół rozebranej, karmiącej itd. Są specjalnie wyznaczone godziny, kiedy tata, babcia, czy dziadek mogą przez chwilę zobaczyć dziecko. Można natomiast też wykupić salę pojedynczą (chyba 120 zł na dobę) i tam może przebywać cała Rodzina ![]() Mam nadzieję, że garść tych informacji Wam się przyda ![]() Powodzenia!!! |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
ja też
tam rodziłam i polecammiałam prywatną położną i salę jednoosobową polecam.Jestem bardzo zadowolona
|
|
|
|
|
#9 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny super informacje
ja też się tam czaję, nie mam swojego lekarza, o dr Hantke- do którego chodzę już tam nie pracuje- jest na emie.Słyszałam, że opieka jest tam pierwsza klasa, a nie taka masówa jak na Polnej. Miałam przyjemność być tam 3 doby i dziękuję ![]() Super sprawa z tym pokojem osobnym, może się na niego zdecydujemy Nie wyobrażam sobie, żeby mężuś nie mógł do mnie przyjść- jeśli np. nie będę w stanie chodzić... Planujemy poród na 25sierpnia. Ale nie wiem, czy rodzinny. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny ja tez chce rodzic w tym szpitalu termin 21 wrzesnia. moja siostra tam rodzila, mysmy sie tam rodzili z rodzenstwa ...siora sobie chwalila -fakt 10lat wstecz. ale ostatnio kumpela w tym roku tam rodzila i....jej mala zostala zarazona gronkowcem w tym szpitalu-tylko to udowodnij:/. ale ....na to mysle nei ma reguly.wszedzie mozna sie wszystkim zarazic:/. a na polnej na pewno nie chce bo tam tak jak pislyscie idzie masowa i nie chce psychicznie patrzec na te co maja komplikacje bo sie moge sama zalamac, choc nigdy niewaidomo jak z czlowiekiem bedzie.eh. boje sie samego faktu rodzenia i szpital-fuj fuj.pierwsza wyczekiwana ciaza...ah...
---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- wkurzylo mnie tylko to ze za porod rodzinny kaza sobie placic, i ciekawe ze nikt sie nie doczepil do tego, wrrrr. |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Nikt nie rodził ostatnio w św. Rodzinie?
Co trzeba/warto mieć dla siebie i dla maluszka? |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki wielkie! A pozwalają na noszenie majtek jednorazowych?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny mam pytanie! rodziłam w św. rodzinie 1 sierpnia 2009r za kilka miesięcy znów będę mamą i bardzo mi zalezy by znów trafić do tego szpitala czy może orientujecie się czy jest jakiś sposób by zapewnic sobie mozliwość rodzenia tam?nie chce aby się okazało, ze gdy przyjdzie do porodu odeslą mnie gdzie indziej!
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Blondynka dzięki...niestety mój lekarz prowadzacy nie jest pracownikiem tego szpitala wiec czy istnieje inna droga?
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Jakich kosmetyków używają w szpitalu? I czy dają wyprawkę?
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem jakich kosmetyków używają.Jaką wyprawkę czy dają? chodzi ci o te mini produkty? ja nie udostępniam swoich danych osobowych w ankietach itd więc nic nie dostała ale coś dawali
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
wyprawką bym nie nazwala tego co szpital daje wypisując mame z dzieckiem do domu. Są to dwa pudełka reklamowe, w ktorych znajdziesz próbki mleka modyfikowanego, trochę książeczek do poczytania o rozwoju dziecka, szczepieniach czy produktach oferowanych przez producentów pieluch, mlek, kaszek i słoiczków.
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
swego czasu miałam praktyki w szpitalu św rodziny na oddziale noworodkowym. Co do kosmetyków to używali: alantan , oliwka chyba bambino, jakieś kosmetyki nivei było wszystko co trzeba. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
Witam, rodziłam w św rodzinie dwa tygodnie temu, wiec dam troche aktualnych informacji. Poród rodzinny na sali o podwyższonym standardzie (tv, klimatyzacja, łazienka, worki sako itp) kosztuje 300zł. Ja osobiście rodziłam na sali bezpłatnej (napisałam podanie do ordynatora kliniki) i nie narzekam. sala taka normalna, ale bardzo przytulna jak na szpital. Nie żałuję że nie zaplaciłam, bo mój poród na szczeście przebiegł w takim tępie że na tej platnej i tak bym z niczego nie zdążyła skorzystać. W izbie przyjęć zrobili mi lewatywe i podgolili krocze, oba zabiegi bezbolesne i bynajmniej mnie nie krępowały. Jedynie co to babka na izbie zachowywała się jakby pracowała tam za karę. Opieka okołoporodowa świetna, bardzo mili lekarze i polożne, po urodzeniu pediatra oglądał mojego synka i cały czas jakoś żartował, tak że nawet sama sie śmiełam
nacięcie krocza nie było bolesne, szycie też nie, lekarka bardzo delikatna. Chociaż w porównaniu z bólami krzyżowymi to chyba nic nie jest bolesne Sale poporodowe super, z telewizorem i ładną łazienką, co mnie zdziwiło nawet jedzenie było bardzo dobre, szczególnie obiady. Jak się jest zmęczonym, albo po prostu przyjdzie ktoś w odwiedziny czy chcesz sie umyć, można oddać dzidziusia na oddzial noworodkowy. Ja osobiscie mialam synka prawie caly czas przy sobie, nie moglam sie na niego napatrzeć. jeżeli znowu będę w ciąży bez zastanowinia będę rodzić w tym szpitalu jakby ktoś jeszcze chciał coś wiedzieć to proszę pisac, pozdrawiam
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
drugiego synka rodziłam na Polnej i o wiele bardziej mi się tamten szpital podobał i poród zresztą też.Lekarze bardzo mili.
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Wtajemniczenie
|
Witam, do porodu mam jeszcze daleko, jestem w 16 tygodniu ciąży, ale już chciałabym podjąć decyzję gdzie rodzić, by mieć komfort psychiczny i spokój
Rozumiem, że w szpitalu na Jarochowskiego mam do wyboru dwa warianty sal do porodu, tak? Aby było bezpłatnie trzeba pisac podanie? Nie ma takich "z urzędu"? Poród rodzinny jest bezpłatny? I jak tam jest z nacinaniem krocza? Słyszałam, że mozna się nie zgodzić, choć tam większość z marszu ma nacinane krocze... Jak to jest? Pozdrawiam serdecznie ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Witam!!! A orientuje się ktoś jak wygląda w tym szpitalu sprawa znieczuleń? Chodzi mi głównie o zewnątrzoponowe? Ile kosztuje?
|
|
|
|
|
#27 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Też mam pytanie dotyczące zewnątrzoponowego. Czy w sw, Rodzinie dają na zawołanie czy trzeba się prosić? Chciałam rodzić w Raszei ale ordynator mówi ze nie ma szans bo mają mało anestezjologów. Dlatego zastanawiam się nad sw, Rodziną.
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
znieczulenie jest bezplatne, jedyne za co sie placi to za porod rodzinny300 zl chyba ze sie wczesniej wystosuje pismo do szpitala z prosba o odstapienie bezplatnej sali do porodu rodzinnego.
|
|
|
|
#29 |
|
Przyczajenie
|
A czy są jakieś pojedyńcze sale poporodowe , odpłatne? gdzieś czytałam jest taka opcja , ale czy to prawda?
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Sa, jasne ze sa i sa bezplatne, jedyne za co sie placi to za porody rodzinne.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.

NIE LUBIĘ TROLLI
moj gin tez tam pracuje

Jak to jest? Pozdrawiam serdecznie ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
znieczulenie jest bezplatne, jedyne za co sie placi to za porod rodzinny300 zl chyba ze sie wczesniej wystosuje pismo do szpitala z prosba o odstapienie bezplatnej sali do porodu rodzinnego.