Czy jest tu ktoś, kto prowadzi kanał na yt? Jak to wygląda z tym zarabianiem? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-07-04, 22:58   #1
Pikachusun
Przyczajenie

Czy jest tu ktoś, kto prowadzi kanał na yt? Jak to wygląda z tym zarabianiem?

Jak tak na serio, działa to zarabianie na yt?

Witam wszystkim, nie rozumiem youtubów. Opiszę całą sytuację i proszę wytłumaczcie mi jak krowie na rowie jak to jest.

1,5 miesiąca temu stworzyłam kanał na yt związany z książkami i rysunkiem. Nie ukrywam, że chcę go rozkręcić. A spełnieniem marzeń będzie jeśli uda mi się na nim chociaż trochę dorobić do wypłaty w przyszłości. Jednak nie rozumiem tego całego zarabiania tam.
Wiem, że od kwietnia kanały tylko powyżej 10k wyświetleń mogą zarabiać na reklamach. Ale co z resztą?
Czytałam i oglądałam materiały gdzie, tłumaczone było inaczej niż ja mam w praktyce.
Groszowe sprawy, ale jednak oprócz reklam zarabia się tam na: komentarzach, udostępnieniach, wyświetleniach, łapkach, subach, i livach.
Ja mam 8,400 k wyświetleń (jeszcze nie 10k), dużo komentarzy i łapek w góre (ok 60 kom i 100 łapek w góre pod każdym filmikiem, gdzie jest ich 14).

W dodatku robie live z rysowania gdzie jedna sesja trwa około 2-3 h i zazwyczaj jest 40 widzów + 600 wyświetleń. Na tą chwile mam 680 subów. Podsumowując to wszystko przez ten 1,5 miesiąca zarobiłam dokładnie 00:00! Nawet nie jednego grosza.
Ja myślałam, że będą mi jakieś grosiki wskakiwały za tą resztę, a tu się okazuje, że nie? Zupełnie tego nie rozumiem.. Przecież niby komentarze i cała reszta się liczy.. A może jednak nie? Albo dopiero jak będę miala te 10 tysięcy, to zacznie coś się liczyć?

Czy mógłby ktoś poinformowany i doświadczony, to wyjaśnić? Lub dać linka do dokładnego wyjaśnienia?
Jak to zarabianie tak naprawdę dokładnie wygląda. I jak to jest na live, czy to się liczy tak samo?
Z góry dziękuje.

PS: tu jest ten filmik gdzie opisane jest jak to "niby" wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=pWW3WEwE17c&t=1s
STATYSTYKI
Pikachusun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 08:40   #2
Majka_95
Zakorzenienie

Dot.: Czy jest tu ktoś, kto prowadzi kanał na yt? Jak to wygląda z tym zarabianiem?

Wyjaśniam na podstawie koleżanki, która posiada videobloga od dobrych 6 czy 7 lat.

Generalnie bodajże standardową stawką zarobkową dla youtubera jest 50 $ za 50'000 wyświetleń (i niby odpowiednio niżej), więc to nie są duże pieniądze.

Topowi youtuberzy tak naprawdę zarabiają więcej na reklamach bo należą do agencji reklamowych, które pośredniczą pomiędzy klientami chcącymi się zareklamować a youtubem. To właśnie takie kampanie reklamowe przynoszą im najwięcej pieniędzy. Dodałabym do tego jeszcze lokowanie produktów mniej lub bardziej ukryte.

Szczerze to 1,5 miesiąca to zbyt krótki czas żeby pewnie jakiś reklamodawca zwrócił na Ciebie uwagę. Może po roku, 1,5 można byłoby powalczyć i spróbować znaleźć jakieś firmy, które chciałoby się zareklamować u Ciebie i na tym zarabiać. Bo dzisiaj jaką dasz gwarancje, że weźmiesz kasę i jakość filmów nie spadnie?
Come close and lend an ear"
Majka_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 09:55   #3
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Czy jest tu ktoś, kto prowadzi kanał na yt? Jak to wygląda z tym zarabianiem?

Autorko wątku, ale jeżeli Twoim głównym celem jest to, aby zarabiać na tym vlogu (trochę to tak zabrzmiało, chociaż rozumie, że pewnie tak nie jest), to moim zdaniem polegniesz. Topowi youtuberzy swoją PASJĘ przekuli na zarobki, nie odwrotnie. Ludzie muszą wiedzieć i czuć, że w tym, co robisz jesteś autentyczna i że za tym idzie coś więcej. Jeżeli skupisz się głównie na pieniądzach, reklamach, to szybko stracisz wiarygodność. Mnóstwo osób się teraz tym zajmuje, wybijają się nieliczne, ale naprawdę coś wnoszące do interesującego ich tematu. Musisz pokazać ludziom, że naprawdę się tym pasjonujesz, że masz pomysł, serce do tego i być w tym naprawdę dobra. Nie obraź się, ale samo to, że ładnie rysujesz to niekoniecznie jest materiał na rozkręcenie popularnego kanały na YouTube. Musiałabyś się czymś wyróżnić, odpowiednio się umieć rozreklamować.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 09:57   #4
eyo
Zakorzenienie

liczby które podajesz w kwestii wyświetleń itd. są bardzo małe - tzn. no ja wiem, że dla kogoś kto zaczyna to spora ilość (wow 8400 wyświetleń czegoś co się stworzyło) no ale w kontekście zarabiania na youtube to jest nic

weź pod uwagę, że ludzie którzy mogą sobie pozwolić na to żeby zrezygnować z pracy i żyć z youtube to ludzie którzy mają liczbę subskrybentów w okolicach 0,5 miliona jeżeli mowa o polskich kanałach.. Ci którzy nie dobili nawet do 100 tys. nie ukrywają, że zwyczajnie nie da się na tym zarobić i trzeba pracować

poza tym - Ci którzy coś zarabiają należą do sieci - współpracują między sobą, promują się nawzajem, dostają propozycje reklamowe - osoba bez takiego zaplecza ginie w tym świecie

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 10:05   #5
c6b6756720a205d307becdde1d052a7f45362f96_64ed273165c68
BAN stały

Bo na youtube większość ludzi nie zarabia nic, zero. Włączyłaś w ogóle reklamy na swoim koncie? Jeśli dobrze pamiętam, pierwszą wypłatę pieniędzy, jeśli w ogóle coś zarobisz, można wypłacić dopiero po zarobieniu chyba 50 dollarów - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, może to było 500, albo 100 - jak przeczytasz zasady na youtube to znajdziesz. Dużo zależy też od tego jaki kanał prowadzisz - niektóre kanały mają bardziej dopasowane reklamy np. kanał o zabawkach i reklamy zabawek, więc na tych reklamach zarabia się więcej. Dodatkowo, żebyś coś na tym zarobiła to każda osoba, która odwiedza twój kanał musi kliknąć w reklamę. Jak to jest w rzeczywistości? Większość ludzi je po prostu zamyka, a ty na tym nic nie zarabiasz. Kanałów o rysowaniu jest niestety bardzo wiele, mało reklamodawców jest zainteresowanych promocją swoich produktów. Nie nastawiałabym się na zarabianie w ten sposób.
c6b6756720a205d307becdde1d052a7f45362f96_64ed273165c68 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 10:48   #6
Pikachusun
Przyczajenie

Kochani! Ale ja pytałam jak to jest z tym zarabianiem na komentarzach i całej reszcie, czy to się liczy i jak jest naprawdę. A nie o to, ze musze mieć pomysł, pasuje i nie wiadomo co jeszcze.
To wszystko ja wiem.

Główny temat był taki, dlaczego przez ten czas nie zarobiłam nawet 1 grosza, kiedy niby zarabia się nie tylko z reklam!
Proszę o odpowiedz kogoś kto ma kanał i wie dokładnie od środka jak to wygląda.
Stary 2017-07-05, 11:26   #7
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

włącz sobie donejty to ludzie w czasie lajwa będą Ci kasę wysyłać. jak? to już poczytaj sama, bo są do tego różne strony, różnie rozliczane.

nie licz na to, ze mając 680 subów cokolwiek "za nic" na yt zarobisz.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-07-05, 11:29   #8
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pikachusun Pokaż wiadomość
Kochani! Ale ja pytałam jak to jest z tym zarabianiem na komentarzach i całej reszcie, czy to się liczy i jak jest naprawdę. A nie o to, ze musze mieć pomysł, pasuje i nie wiadomo co jeszcze.
To wszystko ja wiem.

Główny temat był taki, dlaczego przez ten czas nie zarobiłam nawet 1 grosza, kiedy niby zarabia się nie tylko z reklam!
Komentarze czy łapki w górę nie dają pieniędzy a pozycjonowanie. Jeżeli masz dużo wyświetleń to film się lepiej pozycjonuje. Ludzie na yt mówią, że jak masz X wyświetleń to zarabiasz wtedy tyle i tyle bo dają taki obraz sytuacji.
W rzeczywistości jak masz X wyświetleń to jest szansa, że Y ludzi kliknie w reklamę albo jej nie przewinie.

Jak prowadzisz streama to trzeba sobie założyć donate żeby zarabiać od ludzi, ale przy widowni 40 osób będzie ciężko. Oglądałam kiedyś streamy gdzie było po góra 500 osób i koleś dostawał za cały dzień może z 20 donate-ów po 1 zł.

Możesz założyć patronite ale z tego to korzysta taki Gonciarz czy Ator. Nie sądzę, że Tobie ktoś będzie wpłacał kasę na patronite. Jak już to ten donate.

Tak w ogóle założyłaś konto Adsence?

Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Czas edycji: 2017-07-05 o 11:31
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 12:05   #9
kennedy
Zakorzenienie

Polega to na tym ze trzeba sobie wyrobic marke. A nie zrobic pare filmikow i liczyc ze zacznie kasa leciec.

Ludzie ktorzy zarabiaja na tym kase wszyscy latami robili to za darmo. Kasa przyszla z czasem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 12:08   #10
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
To wszystko ja wiem.

Niby to wiesz, ale po zaledwie nieco ponad miesiącu już pytasz na forum jak zacząć na tym zarabiać. No to w końcu autentyczna pasja, którą chcesz się dzielić z innymi, czy jedynie pomysł na zarabianie? Kennedy to dobrze podsumowała: ludzie, którzy obecnie robią to za pieniądze, często niezłe, wcześniej robili to za darmo. Pytanie też, czy jesteś dość dobra i czymś się wyróżniasz, aby na tym zarabiać. Bo konkurencja jest ogromna.
Stary 2017-07-05, 13:36   #11
Majka_95
Zakorzenienie

Cytat:
To wszystko ja wiem.

Po prostu musisz zrozumieć, że przy obecnej oglądalności zarabiasz groszowe sprawy więc nikt Ci tego nie wypłaci. Przy twojej oglądalności zarobiłabyś może z 5$ za film (przeliczając, że 1$ przekłada się na 10000 oglądających).

Zresztą musisz też zrozumieć, że nawet topowi yotuberzy nie zarabiają kokosów bezpośrednio od firmy. Traktują po prostu portal jako platformę i sposób dotarcia do swojego widza. Prawdziwe pieniądze zarabia się na kampaniach reklamowych, lokowaniu produktów lub typowo zamawiania jakiś projektów. A przy dzisiejszych czasach gdzie konkurencja jest ogromna jest to o wiele trudniej niż kiedyś.

Co więcej zgadzam się ze słowami, że jeśli robisz vloga tylko, żeby zarobić to na 90% nie uda ci się to. Prawda jest taka, że poza 10% osób typowo promującymi się w inny sposób, cała reszta zaczęła zarabiać dopiero jak ich pasja, dłuższa cięższa praca została doceniona.
Come close and lend an ear"
Majka_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 21:08   #12
Pikachusun
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Niby to wiesz, ale po zaledwie nieco ponad miesiącu już pytasz na forum jak zacząć na tym zarabiać. No to w końcu autentyczna pasja, którą chcesz się dzielić z innymi, czy jedynie pomysł na zarabianie? Kennedy to dobrze podsumowała: ludzie, którzy obecnie robią to za pieniądze, często niezłe, wcześniej robili to za darmo. Pytanie też, czy jesteś dość dobra i czymś się wyróżniasz, aby na tym zarabiać. Bo konkurencja jest ogromna.
Nie obchodzi mnie to. Mam super pomysł i pasje. A Twoje pisanie jest irytujące. Temat tego wpisu był inny. Będe robiła to co robie i mnie nie zniechęcisz. Ale współczuje wyjścia z założeń,. elo

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Nie wiem po co piszecie te bzdury o pasji i tak dalej. Tak właśnie mówią Ci wszyscy wielcy "youtuberzy" żeby zniechęcić potencjalną konkurencje.
Nie taki był temat tego wpisu. I nie chciało mi się czytać waszych wypocin.
Stary 2017-07-05, 21:45   #13
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Nie obchodzi mnie to. Mam super pomysł i pasje. A Twoje pisanie jest irytujące. Temat tego wpisu był inny. Będe robiła to co robie i mnie nie zniechęcisz. Ale współczuje wyjścia z założeń,. elo

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Nie wiem po co piszecie te bzdury o pasji i tak dalej. Tak właśnie mówią Ci wszyscy wielcy "youtuberzy" żeby zniechęcić potencjalną konkurencje.
Ni dziwię się, że nie zarabiasz.
Stary 2017-07-05, 21:47   #14
Konto usunięte

Na dobrą sprawę jest kilku youtuberów co założyli kanały tylko po to, aby zarabiać. Jakieś omegle sregle, drink streamy itp. No nie wiem chyba, że to ich taka pasja wielka upić się i narobić sobie przed połową Polski obory.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-05, 22:15   #15
eyo
Zakorzenienie

Cytat:

no to już wiemy skąd brak zarobków ale spoko, z takim zachowaniem to może Ci chociaż założą wątek na kafeterii

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-06, 07:33   #16
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
no to już wiemy skąd brak zarobków ale spoko, z takim zachowaniem to może Ci chociaż założą wątek na kafeterii
Nie lubię takich aroganckich osób.

Nie, nie musisz czytać naszych "wypocin", zawsze możesz swoje prywatne forum założyć i zdobędziesz tam kółko wzajemnej adoracji

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-06, 08:10   #17
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Po przeczytaniu pierwszego posta tak pomyślałam.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-06, 11:39   #18
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
(...)
Taki sam super pomysł ma co najmniej kilkudziesięciu innych YouTuberów w samej tylko Polsce. Także... Nikt Cię nie chce zniechęcić, ale może czas zejść na ziemię i zrozumieć, że na ładnym rysowaniu w necie się kroci nie zarobi, chyba że jest się mistrzem lub ma super pomysły. A Ty myślałaś, że zaczniesz i od razu ludzie się rzucą na to, jakby nikt inny w necie tego nie robił.

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;75249316]Na dobrą sprawę jest kilku youtuberów co założyli kanały tylko po to, aby zarabiać. Jakieś omegle sregle, drink streamy itp. No nie wiem chyba, że to ich taka pasja wielka upić się i narobić sobie przed połową Polski obory.[/QUOTE]

No tak, ale to są przypadki skrajne. Jasne, można założyć coś od razu z myślą o zarabianiu, ale trzeba mieć do tego zaplecze, wiedzę, współpracowników najczęściej również, albo super oryginalny pomysł i mega szczęście, że ludzie to np. od razu kupią i chcą więcej.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2017-07-06 o 11:41
Stary 2017-07-06, 12:57   #19
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
No tak, ale to są przypadki skrajne. Jasne, można założyć coś od razu z myślą o zarabianiu, ale trzeba mieć do tego zaplecze, wiedzę, współpracowników najczęściej również, albo super oryginalny pomysł i mega szczęście, że ludzie to np. od razu kupią i chcą więcej.
no np. melinę, matkę alkoholiczkę i jej konkubenta alkoholika, kolegów na równym sobie poziomie, gdzieś w tle historię młodszego brata, którego mają im odebrać, jakieś bójki, rozróby, wybijane okien, wizyty policji, sprawy w sądzie, a na deser papier o eksmisje
sfinansują remont meliny, żarcie zamówią, alkohol przyślą, a na koniec w tydzień uzbierasz 12tys na działkę (w końcu eksmisja za pasem)
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-07-06, 13:04   #20
Konto usunięte

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7526430 6]no np. melinę, matkę alkoholiczkę i jej konkubenta alkoholika, kolegów na równym sobie poziomie, gdzieś w tle historię młodszego brata, którego mają im odebrać, jakieś bójki, rozróby, wybijane okien, wizyty policji, sprawy w sądzie, a na deser papier o eksmisje
sfinansują remont meliny, żarcie zamówią, alkohol przyślą, a na koniec w tydzień uzbierasz 12tys na działkę (w końcu eksmisja za pasem)[/QUOTE]
Albo dla odmiany być parą, która się wyzywa, bije, drapie, pluje, razem pije, rozwala drzwi, kłóci przed widownią, zalicza zgony itp.
Stary 2017-07-06, 13:34   #21
Konto usunięte

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;75264476]Albo dla odmiany być parą, która się wyzywa, bije, drapie, pluje, razem pije, rozwala drzwi, kłóci przed widownią, zalicza zgony itp. [/QUOTE]
ale oni aż takich kokosów nie zbijają, chociaż wszystko przed nimi
Stary 2017-07-06, 14:01   #22
baru2017
Raczkowanie

Moja młodsza siostra prowadzi kanał. Na razie przy filmach mozesz mieć włączoną ikonkę zarabiania - zielony dolar, ale na kanale nie ma reklam, bo brakuje do 10 000 wyswietlen jeszcze trochę. Zarabia się tylko na reklamach, na żadnych łapkach, komentach itd, to urban legend. Jak bedziesz miec 10k wyswietlen wejdz w lewym menu w Kanał/Zarabianie i ponaciskaj, co trzeba bedzie naciskać. Wtedy Ci włączą zarabianie, ale to moze potrwac nawet kilka tygodni. Zobacz w pomocy yt "Informacje o programie partnerskim youtube". Ile można zarobić pokazują mniejsi youtuberzy na przykład ten https://www.youtube.com/watch?v=3reX4Vy8PNI

duzi się nie chwalą, ale duży może więcej.
baru2017 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-08, 11:30   #23
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
ja też
Agniesia666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości