|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Gentamicin a ciąża ???
Dzień dobry panie doktorze, moj problem polega na tym, że planowaliśmy z mężem dzidziusia niestety na początku cyklu zachorowałam na anginę (jak wskazał test nie zdążyłam zajść w ciążę). Poniewaz choroba była bardzo nasilona lekarz przepisał mi antybiotyk Azibiot, a po skończonej kuracji jeszcze Gentamicin 80 mg w zastrzyku * 16 dawek (po dwie dziennie). Od skończenia kuracji minęły trzy tygodnie, dziewięć dni temu powinnam była dostać okres, nie dostałam i jakoś się na to nie zanosi. Robiłam test ciążowy ale nie potwierdził ciąży pewnie to te antybiotyki wpłynęły na rozregulowanie okresu??? Teraz już wszystko wyjaśniłam i w końcu mogę zadać moje pytanie: kiedy możemy z mężem znowu starać się o dzidziusia? Czekać aż dostanę okres czy nie trzeba, czy jest jakaś reguła czasowa aby odczekać po antybiotykach z zajściem w ciążę? Chce żeby moje dzieciątko było zdrowe więc wole zapytać jeśli coś mogło by mu zaszkodzić. Z góry dziękuję za odpoiedź
![]() Edytowane przez ajusia Czas edycji: 2006-01-04 o 19:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Gentamicin a ciąża ???
Antybiotyki nie "zalegają" zbyt długo w organizmie, zatem nie ma potrzeby stosowania jakiegoś okresu karencji po ich przyjmowaniu.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
Bardzo dziękuję za odpowiedź panie doktorze i wszystkiego dobrego w nowym roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.