![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Długi mojej mamy, przygody z komornikami i mój wieczny stres.
Cześć dziewczyny. Temat mi średnio pasuje a nie mam go za bardzo gdzie umieścić. Zauważyłam, że czasem wypowiada się tu paru prawników a ja mam pewien problem w tej kwestii. Moja mama jest strasznie zadłużona, pobrała parę kredytów kilka lat temu na leczenie mojej babci i teraz nie ma z czego spłacać, bo zarabia 1100 na rękę a długi są rzędu 30 tys. razem. Wcześniej jakoś ciągnęłyśmy, bo dostawałam alimenty od ojca to zawsze jej pomogłam - 400 zł miesięcznie niby nic ale zawsze dało się coś pokombinować. Teraz ich nie dostaje z racji tego, że obecnie się nie uczę.
Dwa lata temu zaczęła się przygoda z komornikami, pierwsze polecone do domu z wiadomościami o wszczęciu egzekucji. Potem już posypały się lawinowo - zajęcie konta, wynagrodzenia. Parę spraw się umorzyło z powodu braku skuteczności egzekucji - po prostu nie było z czego ściągać, nie mamy ani żadnych nieruchomości ani nic wartościowego. I był spokój względny aż do zeszłego tygodnia. Przyszedł list z kancelarii o zajęciu zwrotu podatku VAT, zadłużenie na sumę 10 tys., mama się jeszcze nie rozliczała, więc z tego co doczytałam w internecie to nie za bardzo mają jak to ściągnąć, bo ten zwrot jeszcze nie istnieje. Nie wspomniałam jeszcze o najważniejszej kwestii - szef mojej mamy. Parę razy już chciała się zwolnić, bo nie dawała rady psychicznie. Za każdym razem gdy przychodziły pisma o zajęciu wynagrodzenia za pracę miała w robocie awanturę, wieczne wypominanie, groźby i zastraszanie. Teraz przez parę miesięcy był spokój, bo po prostu te egzekucje były bezskuteczne i przez chwilę nic nie przychodziło. Boimy się z mamą, że teraz znowu szef dostanie pismo i będzie to samo. Dodam, że postępowanie egzekucyjne na wniosek tego banku toczyło się dwa lata temu i dwa lata temu do szefa przyszło pierwsze zajęcie. I teraz po dwóch latach dostałyśmy do domu zawiadomienie o zajęciu tego zwrotu podatku. Zastanawiam się czy to postępowanie jest po prostu prowadzone na nowo? I jeśli podatek jest w tej chwili nieosiągalny to czy egzekucja znowu będzie prowadzona z wynagrodzenia za pracę? Mimo, że w zarobkach nic się nie zmieniło? Nie wiem dlaczego ale czuję się jakoś odpowiedzialna za te długi mamy i nie daję sobie z tym rady. Siedzę jak na szpilkach, bo boję się, że znowu listonosz coś przyniesie i znowu się zaczną problemy mamy w pracy. Dodam także, że te długi mama stara się regularnie spłacać po 300 zł miesięcznie komornikowi na konto a mimo tego nadal przychodziły nowe zajęcia. Nie wiem dlaczego to piszę, po prostu chyba potrzebuję się komuś wygadać, bo przed znajomymi mi wstyd. Jedynie mój chłopak wie o tej sytuacji.
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Długi mojej mamy, przygody z komornikami i mój wieczny stres.
To chyba głupio że tylko chłopak wie, bo babcia pewnie ma inną rodzinę która mogła się w dobrym czasie poczuć do finansowej odpowiedzialności :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Zapomniałam dopisać (bo zdenerwowana jestem), że babcia zmarła w 2007 roku, dziadek pomóc nie może, bo sam zadłużony (tylko, że jego długi to 10 razy tyle co mojej mamy, brali z babcią kredyty na leczenie jak jeszcze żyła, potem dwa konsolidacyjne i tak wyszło, zmarła a on został z tym sam z marną emeryturką też po potrąceniach od komornika), do dzisiaj się zastanawiam kto im te kredyty dawał, bo pomimo dwóch dochodów to wcale tak dużo tej kasy nie mieli i zbytnio wiarygodni dla banków też nie byli
cm Edytowane przez clara morfina Czas edycji: 2013-03-27 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ale innych dzieci nie mieli? Nikogo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moja mama ma siostrę, mieszka na stałe w Niemczech i nawet się nie odzywa. Widziałam ją chyba z 5razy na oczy jak żyję. Pisałam do niej parę listów z prośbą o wsparcie finansowe ale wszystkie zostały bez odpowiedzi, telefonów nie odbiera nigdy, kartki głupiej na urodziny dziadkowi nie wyśle. Raz zadeklarowała że zrobi przelew na 300 euro na konto mamy ale tych pieniędzy też na oczy nie widziałyśmy. A reszta rodziny babci nie żyje, od dziadka tylko siostra ale jest w szpitalu psychiatrycznym ze schizofrenią.
Ojciec mną się w ogóle nie interesuje, mijam go na ulicy jak obcego, więc do niego też się nie mogę zwrócić o pomoc. Też nie ma kasy, wszystko zawsze przepijał. A nawet jakby miał to by nie dał i nie pomógł.
cm Edytowane przez clara morfina Czas edycji: 2013-03-27 o 10:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nie jestem prawnikiem, ale na Twoim miejscu zabezpieczyłabym siebie już w tej chwili na wypadek dziedziczenia długów (po mamie lub po dziadku). Powinnaś poradzić się prawnika jak to zrobić najskuteczniej, abyś i Ty nie weszła w dorosłe życie już z długami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Kurde to faktycznie kiepsko :/ no ja przede wszystkim też bym zaczęła od zabezpieczenia samej siebie i.. do siostry też bym się odezwała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
Partner mojej mamy wie o tych długach ale tylko częściowo, bo też się wstydzi mu przyznać ile tego jest. A są razem już prawie trzy lata ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Hrodebert
|
Tam nic ci się nie umarza ,komornik cię sprawdza i jeżeli nie ma co zająć lub też z czego ściągnąć należności pisze pismo do wierzyciela o bezskutecznej egzekucji ,komornik w każdej chwili na wniosek banku może wznowić egzekucję od dłużnika do 10 lat bodajże ale podobniesz są kruczki wydłużające ten okres.
Nie rozumiem o co szef ma pretensje >on nic nie traci . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Hmmm tak, odezwij się do siostry, wiem że to trochę proszenie się no ale na Boga przynajmniej się przekonasz czy w ogóle kiedykolwiek warto z nią rozmawiać
![]() A partner, jak to wygląda? Są razem, mieszkają? Jak bardzo jest to poważne i na ile mogłybyście obie na niego liczyć gdyby zdecydował się być częścią waszej rodziny? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Też bym chciała wiedzieć o co ma pretensje. Chyba o to, że musi zapłacić za polecony z wiadomością zwrotną do komornika, że nie ma z czego potrącać. On ma takie głupie zagrywki "a Ty spłacasz w ogóle tych komorników?", "jeszcze jedno pismo i się pożegnamy", "robisz mi wstyd, klienci nie będą przychodzić", "a może stąd mi coś też wynosisz?", nie dziwie się że ona nie wytrzymuje już. ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Hrodebert
|
Wystarczy zrzec się spadku po śmierci którejś z osób w terminie do 6 miesięcy od śmierci .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
O matko to strasznie wszystko skomplikowane, ale trudno zmuszać faceta żeby uporządkował swoje prywatne sprawy, zwłaszcza że to nie ty jesteś partnerką. No skoro mieszkają to prowadzą wspólnie dom, tak? To on nie widzi jaka jest sytuacja?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie wiem czy widzi, czy nie widzi, czy nie chce widzieć. Mama ma ten 1100 miesięcznie z czego te 300 zł na komornika (a też nie zawsze co miesiąc), jakieś tam opłaty też porobi, sprząta gotuje, zakupy kupuje. Jeszcze jego syn jeden mieszka z nimi. No, strasznie du.piate to moje zycie, teraz jak to pisze to dopiero to widzę.
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Kurde to ja go nie kumam.. Jeszcze kolejna sprawa: mieszkanie jest twojej mamy? Jak to wygląda, własnościowe, jej? Czy oboje wynajmują?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Wystarczy odrzucenie spadku do pół roku od zgonu. Bo z tego co rozumiem nic nie dziedziczy autorka, więc ten dokument honorują banki.
![]() |
#17 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To jest domek jednorodzinny, właścicielem jest partner mojej matki. A ja mieszkam w mieszkaniu mojego dziadka, mam dwa osobne pokoje. ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ah ok to teraz sprawa jasna. To i tak o tyle dobrze że mama nie jest obciążona żadnym wynajmem. Szczerze... Nie wiem co ci poradzić, poza zabezpieczeniem samej siebie przed przejęciem długów. Chyba nic innego nie da się zrobić bez pomocy osób trzecich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Z własnego doświadczenia wiem, że nie ma nic gorszego niz spotkac się z komornikiem na swojej drodze. Ale też wiem, że zawsze można się z wierzycielem dogadać, pisać prośby o raty, odroczenia, anulowanie, itp. Proponuję pójśc do prawnika i poprosic o pomoc wpisaniu pism.
Co do szefa to nie rozumiem co za gbur, co on ma do tego, przecież nie on ma zabierane pieniądze więc co go to obchodzi? zamiast wesprzec i pomóc chociaż słowem to zastrasza czlowieka :-/ Koniecznie prawnik, zbieraj wszystkie dokumenty a pisma do komornika i wierzycieli wysyłaj zawsze polecone z potwierdzeniem odbioru lub zanoś w 2 egzemplarzach i pros o pieczątki na tych dokumentach. Nie załatwiaj nic na telefon. Powodzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
No to nie masz wyjścia za bardzo jak iść do pracy i nie dość że odciążyć matkę to jej pomóc... Ja rozumiem, nerwica nerwicą ale chyba jesteś dorosła i zdajesz sobie sprawę że czas działa na waszą niekorzyść. Z resztą, bez przesady, 30 000 zł to nie jest jakiś ogromny dług, tyle to kosztuje w miarę dobry samochód których pod moim blokiem jest pełno
![]() ---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Poza tym kurcze przepraszam ale tkwisz w tej nieporadności - nie uczysz się i nie masz alimentów, gdzie problem żeby się dalej uczyć? Przecież szkoły policealne i inne są darmowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zresztą nie chodziło mi o moją "nieporadność" tylko o sytuację w jakiej znajduje się moja mama a ja jeśli tylko mogę to z całej siły staram się jej pomagać.
cm Edytowane przez clara morfina Czas edycji: 2013-03-27 o 11:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
No dobra, zastanów się tylko czy w twojej sytuacji studia to konieczność? Ja pewnie bym wyjechała za granicę na kilka miesięcy, albo dłużej, odłożyła coś, pomogła mamie i dopiero wtedy z pewną sytuacją myślała o powrocie na studia... Przecież one nie uciekną a mama może się tak zapętlić że do końca życia się nie spłaci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
a ile tego długu macie ogólnie?i ilu bankom wisicie pieniądze?Bo jedynym wyjściem jest dogadanie sie z bankami.komornicy są do d...Nigdy im nie chodzi o dobro klientów i dłużników ,tylko swoje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zabezpieczenie się przed przejęciem długów to nie tylko sprawa ewentualnej śmierci dłużnika. Wystarcza zameldowanie w tym samym lokalu, by niektórzy wierzyciele (jak np. spółdzielnia mieszkaniowa, jak zalega się z czynszem) wszczęli procedurę egzekucyjną wobec autorki. ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
Tak, 30k to nie jest przerażający dług, choć jak się zarabia 1100 może obezwładnić. I to 30k to już z odsetkami od wypowiedzianych kredytów i kosztami komorniczymi? Niemniej - rozmowa z komornikiem, rozmowa z wierzycielami, rozmowa z partnerem matki. Co może załatwiać matka, bo przecież z Autorką nikt rozmawiać nie będzie. Też w sumie przykładny związek - żyją ze sobą, on nierozwiedziony, ona ukrywająca długi. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A dziadek to juz inna sprawa, oni z babcia mieli dwa potezne konsolidacyjne i kilkanascie mniejszych. Wpadli w taki ciag, chcieli sie ratowac kolejnymi kredytami i teraz dziadek zostal sam z okolo 200 - 300 tys długiem.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:37.