ciasto z alkoholem ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-19, 22:31   #1
iwona.sz2403
Raczkowanie

GG do iwona.sz2403

ciasto z alkoholem ;)

Podajcie mi Kobiety przepis na jakieś ciasto z dużą zawartością alkoholu tzn żeby go mocno było czuć-by dało popalić . Byle by te ciasto nie miało kremów i nie zawierało duuużo cukru. Pliss.
iwona.sz2403 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-20, 08:25   #2
primavera
Zakorzenienie

Dot.: ciasto z alkoholem ;)

Znam przepis na pyszna ciasto zawierające alkohol, ale jest z masą... Jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warto. Gdyby ta masa cię nie zniecheciła, załączam przepis:
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI
CIASTO:
·7 białek
·15 dkg maku
·15 dkg wiórek kokosowych
·1 szkl cukru
·1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Gdy piana będzie lśniąca, powoli wsypywać mak, kokos i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem. Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni.
KREM:
·1 kostka masła
·4 żółtka
·½ szkl cukru pudru
·1 cukier waniliowy
·1 łyżka mąki pszennej
·1 łyżka mąki ziemniaczanej
·½ l mleka
·brzoskwinie (ja czasami daję gruszki ze słoika)
·3 paczki herbatników
·wódka/spirytus
Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości, dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy. Przegotowane, wrzące mleko powoli wlewamy do masy jajecznej i intensywnie mieszamy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do chwili, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy mikserem na miękką, puszystą masę, dodajemy po trochę zimnego budyniu. Ucieramy do chwili, aż masa będzie jednolita i gładka.

Połowę masy wykładamy na ciasto. Obrane i pokrojone (tak w plasterki) brzoskwinie układamy na masie, przykrywamy pozostałą masą. Na wierzchu układamy herbatniki skropione alkoholem. Całość smarujemy polewą czekoladową.

Procentowość tego ciasta zależy od tego, jak mocno nasączysz herbatniki, ja zazwyczaj wkładam je do spodeczka ze spirytusem i tak długo moczę, aż bardzo nasiąkną - wtedy ciasto jest naprawdę "mocne"
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-04, 15:00   #3
kaome
Przyczajenie

A ja znam przepis na ciasto z owocami, do którego dodaje się też alkohol. Szczególnie tuż po upieczeniu (zanim wyparuje) czuć dodany trunek. Placek jest prosty i bardzo smaczny.
PLACEK Z OWOCAMI
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub 1/2 szklanki oleju
wszystkie składniki (jajka, cukier, olej lub masło) zmiksować i następnie dodać
4 czubate łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu lub 3 łyżki wódki
dokładnie wymieszać mikserem.
Ciasto wylać na blachę. Obsypać lekko mąką i ułożyć pokrojone w kostkę jabłka. Można posypać kruszonką lub po upieczeniu polewą z cukru lub cukrem pudrem.
Smacznego
kaome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-04, 17:41   #4
kati81
Raczkowanie

Z ciast z alkoholem znam tylko "cycki Murzynki" czyli inaczej "pijak", ale to jest z kremem jak na karpatkę, więc chyba odpada.
kati81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-04, 21:04   #5
iwona.sz2403
Raczkowanie

GG do iwona.sz2403

Cytat:
Napisane przez kati81
Z ciast z alkoholem znam tylko "cycki Murzynki" czyli inaczej "pijak", ale to jest z kremem jak na karpatkę, więc chyba odpada.
a możesz mi napisać ten przepis? bo jeśli ja go nie zrobię to na pewno ktoś inny może z niego skorzysta. pozdrawiam.
iwona.sz2403 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-04, 21:30   #6
żaba :)
Raczkowanie

GG do żaba :)

Ja mam przepis na ciasto z dużą ilościa alkoholu, ale sama jeszcze go nie robiłam, więc nie wiem jakie jest w smaku. Ponoć bardzo dobre
Ciasto Orzechowo kakaowe (Pujany Izydor)
5 jajek
5 dag mąki
15 dag cukru
10 dag zmielonych orzechów
2 łyżki kakao
pół łyżki sody
dżem morelowy
Ubić pianę z białek. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, dodać kakao-ucierać ręcznie lub mikserem. Sodę wymieszać z mąką i dodać do ciasta, ucierając dodać orzechy. Dodać pianę z białek- wymieszać. Wylać na blachę wysypaną mąką. Piec w temp 200 stopni ok 20/30 min.

Masa pijana
30 dag zmielonych przechów
szklanka wódki
szklanka rumu
Wymieszać te składniki.

Druga masa
3 jajka
15 dag cukru
kostka masła
2 łyżki kakao
Masło rozetrzeć, masę jajeczną dodawać po łyżce, dodać 2 łyżki kakao, gorzką rozpuszczoną czekoladę, kieliszek spirytusu.

Wytrząć ciasto z blachy, posmarować je drzemem, dodać masę orzechową, dookoła polać masę czekoladową ( resztę masy jajecznej do ozdobienia i posypać startą czekoladą).
żaba :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-05, 20:19   #7
ANI@
Przyczajenie

Mam do Ciebie kati81 prośbę podaj ten przepis,bo chyba to ciasto jest pyszne krem karpatkowy w połączeniu z alkoholem
ANI@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości