|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
ciasto z alkoholem ;)
Podajcie mi Kobiety przepis na jakieś ciasto z dużą zawartością alkoholu tzn żeby go mocno było czuć-by dało popalić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ciasto z alkoholem ;)
Znam przepis na pyszna ciasto zawierające alkohol, ale jest z masą... Jest nieco pracochłonne, ale naprawdę warto. Gdyby ta masa cię nie zniecheciła, załączam przepis:
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI CIASTO: ·7 białek ·15 dkg maku ·15 dkg wiórek kokosowych ·1 szkl cukru ·1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Gdy piana będzie lśniąca, powoli wsypywać mak, kokos i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem. Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni. KREM: ·1 kostka masła ·4 żółtka ·½ szkl cukru pudru ·1 cukier waniliowy ·1 łyżka mąki pszennej ·1 łyżka mąki ziemniaczanej ·½ l mleka ·brzoskwinie (ja czasami daję gruszki ze słoika) ·3 paczki herbatników ·wódka/spirytus Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości, dodajemy obie mąki i delikatnie mieszamy. Przegotowane, wrzące mleko powoli wlewamy do masy jajecznej i intensywnie mieszamy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając do chwili, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy mikserem na miękką, puszystą masę, dodajemy po trochę zimnego budyniu. Ucieramy do chwili, aż masa będzie jednolita i gładka. Połowę masy wykładamy na ciasto. Obrane i pokrojone (tak w plasterki) brzoskwinie układamy na masie, przykrywamy pozostałą masą. Na wierzchu układamy herbatniki skropione alkoholem. Całość smarujemy polewą czekoladową. Procentowość tego ciasta zależy od tego, jak mocno nasączysz herbatniki, ja zazwyczaj wkładam je do spodeczka ze spirytusem i tak długo moczę, aż bardzo nasiąkną - wtedy ciasto jest naprawdę "mocne" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
A ja znam przepis na ciasto z owocami, do którego dodaje się też alkohol. Szczególnie tuż po upieczeniu (zanim wyparuje) czuć dodany trunek. Placek jest prosty i bardzo smaczny.
PLACEK Z OWOCAMI 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła lub 1/2 szklanki oleju wszystkie składniki (jajka, cukier, olej lub masło) zmiksować i następnie dodać 4 czubate łyżki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu lub 3 łyżki wódki dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę. Obsypać lekko mąką i ułożyć pokrojone w kostkę jabłka. Można posypać kruszonką lub po upieczeniu polewą z cukru lub cukrem pudrem. Smacznego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Z ciast z alkoholem znam tylko "cycki Murzynki" czyli inaczej "pijak", ale to jest z kremem jak na karpatkę, więc chyba odpada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja mam przepis na ciasto z dużą ilościa alkoholu, ale sama jeszcze go nie robiłam, więc nie wiem jakie jest w smaku. Ponoć bardzo dobre
![]() Ciasto Orzechowo kakaowe (Pujany Izydor) 5 jajek 5 dag mąki 15 dag cukru 10 dag zmielonych orzechów 2 łyżki kakao pół łyżki sody dżem morelowy Ubić pianę z białek. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, dodać kakao-ucierać ręcznie lub mikserem. Sodę wymieszać z mąką i dodać do ciasta, ucierając dodać orzechy. Dodać pianę z białek- wymieszać. Wylać na blachę wysypaną mąką. Piec w temp 200 stopni ok 20/30 min. Masa pijana 30 dag zmielonych przechów szklanka wódki szklanka rumu Wymieszać te składniki. Druga masa 3 jajka 15 dag cukru kostka masła 2 łyżki kakao Masło rozetrzeć, masę jajeczną dodawać po łyżce, dodać 2 łyżki kakao, gorzką rozpuszczoną czekoladę, kieliszek spirytusu. Wytrząć ciasto z blachy, posmarować je drzemem, dodać masę orzechową, dookoła polać masę czekoladową ( resztę masy jajecznej do ozdobienia i posypać startą czekoladą). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Mam do Ciebie kati81 prośbę podaj ten przepis,bo chyba to ciasto jest pyszne krem karpatkowy w połączeniu z alkoholem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:07.