Odchudzanie na siłowni przy problemach z kręgosłupem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-07-19, 10:51   #1
aahelix
Raczkowanie

Odchudzanie na siłowni przy problemach z kręgosłupem

Cześć Wam ! Niestety nie znalałam nigdzie podobnego wątku, proszę Was o rady jak ćwiczyć na siłowni, z głównym zamiarem utraty kilku kg przy problemach z kręgosłupem szyjnym ?

Uczęszczam od jakiegoś czasu na siłownię, bardzo to lubię, ale nasiliły mi się w ostatnich dniach problemy bólowe- dokucza mi przykurcz karku, utrudniona ruchomość odcinka szyjnego. Jakiś czas temu odcinek ten miałam naderwany, a także jeszcze wcześniej wyskoczył mi dysk. Teraz co jakiś czas odzwywa się silny ból. Wykonuję z tego powodu ćwiczenia zalecone przez fizjoterapeutę i chodzę na basen, ale nie chcę rezygnować z siłowni. Jak zatem na niej ćwiczyć aby sobie bardziej nie zaszkodzić a pomóc ?

Będę bardzo wdzięczna za rady.
aahelix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-26, 07:49   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Odchudzanie na siłowni przy problemach z kręgosłupem

Cytat:
Napisane przez aahelix Pokaż wiadomość
Cześć Wam ! Niestety nie znalałam nigdzie podobnego wątku, proszę Was o rady jak ćwiczyć na siłowni, z głównym zamiarem utraty kilku kg przy problemach z kręgosłupem szyjnym ?

Uczęszczam od jakiegoś czasu na siłownię, bardzo to lubię, ale nasiliły mi się w ostatnich dniach problemy bólowe- dokucza mi przykurcz karku, utrudniona ruchomość odcinka szyjnego. Jakiś czas temu odcinek ten miałam naderwany, a także jeszcze wcześniej wyskoczył mi dysk. Teraz co jakiś czas odzwywa się silny ból. Wykonuję z tego powodu ćwiczenia zalecone przez fizjoterapeutę i chodzę na basen, ale nie chcę rezygnować z siłowni. Jak zatem na niej ćwiczyć aby sobie bardziej nie zaszkodzić a pomóc ?

Pod okiem instruktora, ale takiego raczej poleconego, anie pierwszego lepszego w wieku gimnazjalnym jaki sie akurat nawinie, albo "jest przystojny".
Przede wszystkim twój fizjo powinien sie na ten temat wypowiedzieć, czy możesz i na co powinnaś zwracać uwagę, może wykonać jakąś notatkę do przekazania instruktorowi na siłce.
Masz robione masaże na rozluźnianie mięśni?

Skoro możesz pływać, to raczej możesz też dźwigać. Jeśli dźwiganie pogarsza stan, to raczej technikę masz do bani, napinasz się cała jak rzepa z szyją włącznie (to bardzo częste) zamiast kontrolować co napiąć a co rozluźnić (za mała świadomosc ciała i czucie mięśni, ale to przychodzi z czasem, warto chodzić na pilates i stretching żeby się tego nauczyć szybciej) + za mało rozluźniania i relaksacji ciała po ćwiczeniach.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-27, 21:41   #3
ewa_marianna
Przyczajenie

Niekoniecznie jest tak, że jeśli możesz pływać to możesz dźwigać. Pływanie bardzo odciąża wszystkie stawy, więc jest praktycznie dla wszystkich. Dźwigając, nawet jeśli masz dobrą technikę to po prostu nie wszystkie rzeczy możesz robić z takim urazem.
Tak czy inaczej z takim kręgosłupem to tylko fizjoterapeuta.
ewa_marianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-29, 08:41   #4
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewa_marianna Pokaż wiadomość
Niekoniecznie jest tak, że jeśli możesz pływać to możesz dźwigać. Pływanie bardzo odciąża wszystkie stawy, więc jest praktycznie dla wszystkich. Dźwigając, nawet jeśli masz dobrą technikę to po prostu nie wszystkie rzeczy możesz robić z takim urazem.
Tak czy inaczej z takim kręgosłupem to tylko fizjoterapeuta.
Ona ma problem dopiero w odcinku szyjnym. Przy pływaniu tam sa spore naprężenia- głowa "pcha" wodę. W martwym ciągu czy wykrokach- tam nic nie pracuje powinno być luźno i swobodnie.
Przy dobrej technice w sportach siłowych, szyja jest rozluźniona. tak na szybko to jedynie wyciskanie na ławeczce może być nieodpowiednie, ale to w ogóle można pominąć. Oraz dla bezpieczeństwa moza by ćwiczyć ketlami zamiast sztangą- np. tam gdzie standardowo zarzuca się sztangę na ramiona, pewnie lepiej wziąć ketla i trzymać w dole (przysiady)
Natomiast osoby ze złą techniką faktycznie, maja tendencje do napinania się nadmiernego i usztywniania bez względu na ćwiczoną partię ciała, nie tylko w odcinku szyjnym ale i chyba nawet na uszach i powiekach, ze o szczekoscisku nie wspomnę.
Stad się biorą kontuzje szyi od robienia ... brzuszków np.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-07-29, 19:27   #5
c6b6756720a205d307becdde1d052a7f45362f96_64ed273165c68
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aahelix Pokaż wiadomość

Jak odczuwasz silny ból to natychmiast skontaktuj się z fizjoterapeutą, a nie szukasz odpowiedzi u "forumowych specjalistów", możesz sobie poważnie zaszkodzić. Odstaw siłownię dopóki tego nie zrobisz.
c6b6756720a205d307becdde1d052a7f45362f96_64ed273165c68 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości