![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Przyjaźń z byłym chłopakiem
Cześć dziewczyny
Mam do was pytanie: czy zgodziłybyście się na to, żeby wasz chłopak przyjaźnił się ze swoją eks partnerką? Pytam dlatego, że sama przyjaźnie się ze swoim byłym chłopakiem.Byliśmy razem 4 miesiące, nasz związek przypominał bardziej kumpelstwo. No ale wiadomo spaliśmy ze sobą i wszystko to co w związku uchodzi za "normalne" przerobiliśmy. Jednak po pewnym czasie stwierdziliśmy,że po prostu troszkę bez sensu być parą bo za wiele do siebie nie czujemy, rozstaliśmy się i przyjaźnimy. Wiadomo, że jest między nami delikatna chemia, w końcu pociągaliśmy sie kiedyś, ale wiemy, że związek nie wchodzi w grę i tego się trzymamy. Boję się sytuacji, w której on znajdzie sobie dziewczyne, która zobaczy we mnie jakieś zagrożenie, będzie o mnie zazdrosna. Takie same obawy ma on - że mój przyszły facet będzie krzywo patrzył na naszą znajomość. Tyle się słyszy o tym, że przyjaźń z byłym jest niemożliwa... Przyznam, że w takiej sytuacji tęskniłabym za nim, bardzo często jest dla mnie oparciem, mogę z nim zawsze porozmawiać - no po prostu jest moim przyjacielem. A czy wy zgodziłybyście się na przyjaźń swojego chłopaka z jego eks dziewczyną? Dzięki za odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przyjaźń z byłym chłopakiem
Cytat:
![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2012-01-18 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Skoro się rozstali to już ich raczej nic nie łączy, w innym przypadku byliby nadal razem.. Myślę, że miałabym z tym na początku mały problem, bo jestem czasami megazazdrosna o chłopaka, ale potrafię mu zaufać
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Mi niby nie przeszkadzała przyjaźń TŻ z eks, ale jak absorbowała jego uwagę sms'ami kiedy był ze mną w grupie znajomych, to się zaczynałam denerwować :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
bez kija nie podchodz
|
Hmm ale masz fajnie, ja to z exem się nigdy nie mogłam dogadać po rozstaniu.
![]() Wiesz, ja nie tolerowałabym tego - przyznaje się bez bicia. Może już nie łączy ich nic emocjonalnie, ale skoro mieli do siebie seksualny pociąg to zawsze może się zdarzyć ' nieplanowana sytuacja', wolę nie kusić losu i dmuchać na zimne ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Zależy od waszego podejścia do tego byłego związku. Skoro mówisz, że przypominało to bardziej kumplowanie się, nie czujecie teraz nic do siebie jeśli chodzi o sferę partnerstwa, to myślę, że nie ma zbyt dużych przeszkód. Tylko musi być tego świadoma jego obecna dziewczyna, bo inaczej będzie miała milion myśli w głowie, czy nie zagrażasz jej związkowi i tylko będzie się stresować. Chociaż przyjaźń z eks zawsze będzie wywoływała kontrowersje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Mnie też
![]() Z jednych z moich ex mam kontakt bo jest dobrym mechanikiem, więc jak nawali auto w rodzinnej miejscowości- on naprawia. Ale to bardziej TŻ się z nim kontaktuje, jak się spotkamy zwykła rozmowa. Ani ja, ani TŻ nie mamy za przyjaciół byłych partnerów. Jasne, nie trzeba odrazu tej drugiej osoby mieszac z błotem i udawac, że się jej w ogóle nie zna, ale przyjaźnie z exami uważam za zbędne.
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ale czemu udawane? Naprawdę masz tak ograniczony umysł, że nie przyjmujesz, że mimo, ze Ty tak nie umiesz/nie chcesz, to ktoś może chcieć, umieć i to wcale udawane być nie musi?
![]() Autorko, ja się przyjaźnię z moim eks (bylismy razem 2,5 roku prawie). Co prawda po rozstaniu troche ochłodzilismy kontakt na pewien czas żeby ochłonąć, ale teraz po dobrych paru latach naprawdę jestesmy przyjaciółmi. Również mój TŻ blisko (nie wiem, trudno to chyba nazwać przyjaźnią) kumpluje się z jedną ze swoich eks. Nam to w niczym nie przeszkadza, bo niby czemu miałoby? Ale cóż, to zależy na jaką dziewczynę trafi, bo może być tak, ze jej się to podobać nie będzie.
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
4 miesiące bycia razem to jeszcze nie jest nie wiadomo jaki związek. To można zaakceptować, ale gdyby mój facet przyjaźnił się ze swoją ex, z którą był kilka lat itepe to mogłoby wskazywać na uczucie, które jeszcze gdzieś żyje.
Poza tym nie martw się na zapas, nie masz jeszcze nowego faceta, a może spotkasz takiego, dla którego to nie będzie problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2012-01-18 o 16:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, odnośnie siebie to Ty napisałeś dopiero tu.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Jak cytowałem post kasieńki to już po części odnosiłem się do Twojego postu
![]() Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2012-01-18 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie rozumiem
![]() Nasza przyjaźń nie jest udawana. Żadna strona nie ma nadziei na związek, nie uprawiamy seksu. Ja za to nigdy nie mogłam zrozumieć pytań w stylu: "czemu nie mogłaś sobie wybrać innego faceta tylko akurat eksa do przyjaźni?". Przecież nieczęsto spotyka się kogoś, z kimś dobrze się dogaduje, rozumie, z kim łączy taka specyficzna, przyjacielska więź... A to, że wcześniej był nieudany związek - trudno. Dwoje ludzi, którzy uważają się za wartościowych mają się całkowicie przekreślić? W imię czego? "Udawanej" według osób trzecich przyjaźni? TO jest bez sensu! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale po dwu- trzy-miesięcznych związkach, kiedy ludzie się dopiero co poznają, w sumie to guzik tak naprawdę o sobie wiedzą - po co ?
![]() |
![]() |
#16 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Nie wyobrażam sobie tego, by mój facet przyjaźnił się z byłą dziewczyną. On też tego nie chce, mimo tego, że nie rozstali się w kłótni. Nie gada z nią, ona mieszka daleko od nas, ma swojego faceta od dłuższego czasu. Napisała raz do mojego faceta i zaczęli trochę gadać, ale TŻ ukrócił kontakt i już w ogóle do niego nie pisze.
Nie mogłabym myśleć, że przyjaźni się z jakąś i z nią pisze czy się spotyka. We mnie ma swoją najlepszą przyjaciółkę jak i dziewczynę i niczego mu nie brakuje jak twierdzi. Nie zniosłabym, gdyby był na spotkaniu ze mną i nagle leciał do przyjaciółeczki, bo coś tam się wydarzyło. Tak samo ja- nie przyjaźnię się z byłymi. Wcześniej gadałam z jednym na stopie koleżeńskiej, ale mojemu facetowi to się nie podobało i większość osób mówiła, że tamten chce ze mną być dalej. Ukróciłam kontakt i jest ok. Nie wiem jak Ty to sobie wyobrażasz jak np on znajdzie dziewczynę albo Ty chłopaka. Np ty siedzisz z chłopakiem i on będzie chciał się spotkać, bo "coś ważnego się wydarzyło". Wtedy rzucasz wszystko w cholerę i lecisz do :przyjaciela"?? A facet to co? Dla mnie takie coś nie istnieje w związku i nigdy nie będzie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A u mnie po dość krótkim i w sumie bezsensownym związku nie było "zostańmy przyjaciółmi" - rozstaliśmy się głośno, i ponad rok nie mieliśmy kontaktu. A potem kontakt się odnowił... Teraz przyjaźnimy się od kilku ładnych lat. Mój TŻ też jest jego przyjacielem. Tworzymy razem z innymi znajomymi bardzo zgraną paczkę. Nie mamy z exem żadnego żalu, żadnego sentymentu, żadnej chemii... po prostu "związaliśmy" się w durnym momencie i w durny sposób się rozstaliśmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No i z drugiej strony nie jestem typem kobiety, która potrzebuje faceta "na wyłączność" i łazi z nim wszędzie przyklejona jak rzep... Więc gdy do mojego eks chłopaka dzwoniła przyjaciółka, bo miała problem, nie zabraniałam mu się z nią spotkać. Z tego co widzę, większość osób jest uprzedzona. Ja naprawdę rozumiem, że gdy np. jedna strona w związku zostaje zraniona a druga jej wypala z tekstem "zostańmy przyjaciółmi", to o przyjaźni nie może być mowy... Ale jeżeli ludzie się rozstają, bo zdają sobie sprawę z tego, że związek to nie jest płaszczyzna, na której ich relacja się rozwinie w dobrym kierunku to naprawdę się może udać. Szkoda, że większość lasek jest taka zazdrosna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie rozumiem takich przyjaźni.
Mój tż był z dziewczyną 1,5 roku, ale nie kochał jej ich związek polegał bardziej na... pokazaniu się - ona chwaliła się nim, on nią. Co do jej uczuć - nie wiem. Nie są razem 3,5 roku i się niby "przyjaźnią". Nie są jakimiś wielkimi przyjaciółmi, on sam nie doprasza się spotkań, nie pisze, nie dzwoni, ale ona sama z siebie przyłazi, wyżala się itd. Ja jednak doskonale wiem, że ona wciąż coś do niego czuje i wiem to z paru źródeł ![]() Taka "przyjaźń" Na dodatek dodam jedną istotną informację. Rozumiem, że są fajne związki - nie wychodzi, uczucie się wypala i tyle. Ok, zostańmy kumplami. Ale oni wcale takiego związku nie mieli - nie byli przyjaciółmi, w trakcie związku wręcz się nienawidzili więc co nagle wielka przyjaźń?W takie coś nie wierzę, niektóre dziewczyny wręcz kurczowo chcą chwytać się eksów z sobie tylko znanych powodów, to przykre! Edytowane przez chwast Czas edycji: 2012-01-18 o 17:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja ze swoim byłym nie rozstawałam się w kłótni i co? Mieliśmy sobie powiedzieć: to teraz będziemy się przyjaźnić? Jakoś tego nie widzę, tym bardziej, że mam teraz chłopaka, którego bardzo kocham i nie będę z innymi "byłymi facetami- przyjacielami" się spotykać ;/ No jasne. U mnie to nie wynika z zazdrości tylko z tego, że oboje nie mamy potrzeby się kumplować z byłymi i sobie to powiedzieliśmy i nie zmieniamy zdania. My mamy takie podejście, Ty masz inne. ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym sytuacja wyglądała by także inaczej gdyby nie to, że ta eks dziewczyna jest bardzo związana z jego matką - mój tż parokrotnie zwracał jej uwagę, że np nie chce żeby przychodziła dzisiaj czy coś takiego, że ja się z tym źle czuję (tak, kiedyś miałam obsesję na tym punkcie) ale matka powiedziała, że ona jest jak część rodziny i mam się z tym pogodzić. No to wio. Jest mi tylko cieplej na sercu jak witam się z nią uśmiechem i widzę jak bardzo jej nienawiść do mnie rośnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Kuźnia inspiracji
|
Skoro nie byliście razem za długo i tak naprawdę jakiegoś wielkiego związku nie było, to chyba nie powinno być zadnego problemu. A jakie jest zdanie przyszłego faceta?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Autorko, ja Cię rozumiem i sama się niedawno nad tym zastanawiałam
![]() ![]() I wybacz, że piszę w formie "Ty" - wiem, że ten problem nie dotyczy Ciebie w ten właśnie sposób, ale było mi tak łatwiej ![]()
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, tak mi wpadło teraz do głowy jedno pytanie.
Czy po 4 miesiącach znajomości nazywacie tą osobę przyjacielem ? Bo ja, szczerze mówiąc, nie. Jasne, nie mam sztywno wyznaczonych ram czasowych, kiedy to już dana osoba ze znajomego/znajomej awansuje na przyjaciela/przyjaciółkę ale żebym nazwała i uznała daną osobę za przyjaciela, musi trochę czasu minąc, muszę dobrze znac tą osobę, dla mnie przyjaciel to ktoś postawiony dośc wysoko w mojej hierarchii.
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
ja bym nie zdzierżyła.4 miesiące to mogła byc bardzo intensywana namiętność, mogloby nie wygasnąc wsyzstko miedzy nimi. Nigdy ta druga osoba się nie dowie jak było naprawde i co siedzi komu w głowie. Ja osobiście uważam, ze przyjaźń z exami to samo zło.
"Mężczyźni są jak alkohol: wyrzekanie się ich jest ascezą, która niesie ze sobą rozgoryczenie, rozkoszowanie się nimi jest sposobem na życie, który rozjaśnia dzień powszedni, uzależnianie się od nich jest... głupotą." co Cię ujęło/ujmuje w TŻ? https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=497112 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
witam, według mnie nie ma czegoś takiego jak przyjaźń między byłymi, zawsze zostanie coś miedzy nimi! jedną stronę na pewno będzie bolał widok ukochanej osoby z kimś innym
![]() ![]() ![]() ps. nie utrzymuje kontaktów z byłymi choć już sobie ułożyłam życie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no u mnie zostało - przyjaźń ![]() a niby czemu? chłopak o którym mówię był moją pierwszą miłośćią ![]() mhm.... zawsze i wszędzie ![]() to że Ty masz takie doświadczenia, to nie znaczy, że u wszystkich tak jest ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.