|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Dolce vita
|
Mobbing- symptomy, skutki, sposoby przeciwdziałania
Chce w tym wątku poruszyć kwestie doświadczania mobbingu ze strony pracodawcy oraz współpracowników. Jak to u Was wygląda i jak sobie radzicie lub poradziliście.
Oczywiście, formalne zgłoszenie wymaga dowodów. Jak zbieracie dowody? Gdzie pracujesz? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mobbing- symptomy, skutki, sposoby przeciwdziałania
Słuchaj, miałam z tym trochę doświadczenia, niestety. Dorabiałam do studiów w dużym markecie i początkowo wydawało się super, ale z czasem zaczęły się pojawiać takie nieprzyjemne sytuacje. Wiesz, niby drobiazgi, komentarze, docinki, a potem coraz więcej zadań bez wsparcia i absurdalne wymagania. Czułam, że coś jest nie tak, ale długo wmawiałam sobie, że może to ja przesadzam.
Co do dowodów, to zbierałam je stopniowo. Zaczęłam od zapisywania sobie w notatniku wszystkich nieprzyjemnych sytuacji â kto, co i kiedy powiedział albo zrobił. To mi pomogło zobaczyć, że to nie są pojedyncze przypadki. Do tego starałam się mieć świadków, chociażby koleżanki z pracy, i robiłam screeny maili i wiadomości, gdzie były jakieś zarzuty bez podstaw. Wtedy miałam już coś namacalnego. Nie wiem, czy masz podobne doświadczenia, ale jeśli tak, to polecam nie czekać. Zgłoszenie formalne to faktycznie wyższy level, bo musisz być pewna tego, co masz. No i rozmowa z prawnikiem czy HR-em zawsze jest dobrym pomysłem, żeby zobaczyć, jakie masz opcje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:12.