|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Posiłek przed basenem
Dziewczyny używałam wyszukiwarki do wyszukania odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, ale nic nie znalazłam
![]() Czy basen jest ćwiczeniem areobowym? Czy jeśli idę rano o godz. 8 na basen to powinnam być po śniadanku jak do ćwiczeń siłowych, czy tak jak na ćwiczenie areobowe mogę iść na czczo? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Posiłek przed basenem
wiesz, ja chodzę na basen zawsze bez śniadania i jem dopiero po nim... nie wiem,czy to dobrze, czy źle, ale dawniej jadłam i przed i po, więc chyba lepiej jest tak,jak robię teraz.
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja tez jem dopiero po basenie, zreszta nie jestem przed nim glodna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
W sumie ja też nie jestem głodna zaraz po obudzeniu się
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
wlasnie! ja zaczynam basen raz w tygodniu w czwartki na 7.10
ciekawi mnie czy mam jesc przed nim czy nie ... wiadomo - nie objadac sie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Basen to aeroby, więc można pływać na czczo, chociaż jeśli standardowo pływa się ok. 45-60 minut, a do tego dochodzi czas na dojazd na basen, przebranie się + to samo w drodze powrotnej, to ja bym raczej jednak albo coś zjadła rano lekkiego, albo spakowała do torby jakiś jogurt z bananem na przykład, żeby zjeść zaraz po wyjściu z wody.
Poza tym, jeśli chodzi ogólnie o aeroby, to niejedzenie i ćwiczenie na czczo jest polecane w celu schudnięcia. Jeżeli nie masz zamiaru się odchudzać, to zjedzenie posiłku przed basenem rano nie ma znaczenia - musisz tylko zjeść coś w miarę lekkiego, nie za dużo i nie przed samym pływaniem, tylko z przerwą co najmniej godzinną, żeby nie dostać kolki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A jak ktoś chodzi na basen późnym popołudniem / wieczorem? Co wtedy lepiej zjeść przed a co po? I jeszcze dodam może, że jakbym zrzuciła te pare kilo to naprawdę bym nie płakała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem, kwestia jedzenia przed pływaniem jest uzależniona przede wszystkim od indywidualnej podatności na kolkę. Musisz sprawdzić, ile czasu Twój organizm musi odczekać po posiłku, żeby Ci się dobrze pływało, bez żadnych skurczów.
Poza tym w materiałach Inch było sporo o posiłku przed- i potreningowym - w przypadku basenu należy stosować się do wskazówek, dotyczących wszystkich innych aerobów. Zasada jest taka (zwłaszcza, jeśli chciałabyś schudnąć), żeby przed treningiem jeść raczej węglowodany (warzywa na ciepło, kasze, ryż, sałatki), a po treningu - białka. Jeśli kończysz pływanie wieczorem, to 1-2 jajka na twardo, trochę tuńczyka i może np. jakaś niewielka sałatka na bazie soi doskonale zaspokoi głód, dostarczając przede wszystkim łatwoprzyswajalnego białka przy stosunkowo niedużej ilości węglowodanów (jesli w sałatce będzie głównie soja). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.