|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
co na romantyczną kolację??
Mam takie nietypowe pytanko. Co tu zrobic do jedzenia na romantyczna kolacje, ktora ma byc zarazem ucczeniem rocznicy? Nie chce zeby to bylo cos ciezkostrawnego, bo same wiecie ze po takiej kolacji nie koniecznie chce sie myslec o pelnym zoladku, a raczej o rzeczach przyjemniejszych! No Kochane Dziewczyny licze na Was
![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: co na romantyczną kolację??
Ja bym na pewno zrobiła coś włoskiego, bo:
-uwielbiam włoską kuchnię -wzystko jest proste do wykonania -wszystko jest pyszne i lekkie -w zasadzie tylko włoskie rzeczy umiem gotować ![]() Jeśli chodzi o konkrety,zajrzyj do wizażowych przepisów, na pewno jest jakiś pyszny przepis na makaron. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Na jedną z nielicznych w swym życiu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Tu jest przepis na fajne danie makaronowo-rokpolowe: http://www.wizaz.pl/porady/censura.p...ils&itemid=225
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Podnoszę wątek, bo dzisiaj sama stanęłam przed tym trudnym zadaniem i zastanawiam się co by tu zrobić na kolację mojemu Andrzejkowi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
oo ciekawy watek, rowniez mnie to interesuje ale mi raczej chodzi o jakies lekkie przekaski, niekoniecznie o kolacje, taki hmmm przyjacielski posilek na szybkosci ale romantyczny
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
gdy zaprosiłam swego(przyszłego wówczas)męża po raz pierwszy do domu-przygotowałam ryż po arabsku,z groszkiem,kukurydzą ,marchewką,orzechami laskowymi i kawałkami piersi z kurczaka.Do tego podałam herbatę z mirra-miją.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Aga, skrobnij coś więcej nt. tego ryżu (dokładny sposób przygotowania ), bo mi smaku narobiłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
okrutnica jakaś... |
ok....
![]() Podaję przepis na ryż po arabsku -dla dwóch osób *spora garść ryżu(najlepiej parboiled-nie klei się i jest przepyszny ![]() -podsmażyć na patelni warzywa z orzechami;ryż gotować osobno z przyprawami(sól,pieprz)i kurkumą przez 15 min.Po tym czasie ryz odlać i dodać do podsmażonej reszty.Dokładnie wymieszać,podlać odrobinę wody ,przykryć i dusić na małym ogniu przez 5-10 minut.I gotowe .Można dorzucić pierś z kurczaka-w tym celu jedną pierś tniemy na paseczki,solimy,pieprzymy ,dodajemy słodkiej papryki w proszku;następnie podsmażamy na oleju i układamy na brzegach talerza dookoła ryżu z warzywami.PYCHUTKA!!!!Prz epis pochodzi od moich znajomych z Jordanii i Palestyny.Do tego polecam podać czarną herbatę z mirra-miją. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dizęki
![]() Uwielbiam ryż i tego typu dania. Zrobimy je z TŻ w sobotę: ja ugotuję ryż, on resztę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
okrutnica jakaś... |
![]() to danie jest bardzo proste , a jednoczesnie pyszne ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Aga BJ napisał(a):
> ![]() > to danie jest bardzo proste , a jednoczesnie pyszne ![]() ![]() Zapamiętam więc dobrze ten przepis dla mojej córki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Swietne i pyszne danie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam po grecku:
- sałatka grecka z duuużą iloscią czarnych oliwek i oregano - mięsko (np. polędwiczki wieprzowe zamarynowane w czosnku, przyprawach i oliwie, pokrojone i rozbite tłuczkiem na niezbyt duże kawałki obsmażamy na patelni, trwa to jakies 3-5 minut i gotowe) - pieczone ziemniaczki lub frytki lub grzanki typu bruschetta z czosnkiem - sos tzatziki ![]() - dobre winko (niekoniecznie retsina ![]() - fajna muzyka w tle (niekoniecznie Grek Zorba ![]() Kolacja jest bardzo czosnkowa, ale naprawdę bardzo pyszna. Mój M. dałby się za to pokroić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Fajne Kasiu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
![]()
Czy możecie zaproponować jakąś niebanalną potrawę na romantyczną kolację?
Tylko błagam nie proponujcie spagetti, bo to już przerabiałam miliony razy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Dot.: co na romantyczną kolację?
A może to?
Kurczak tajski 1 łyżeczka curry 500g piersi z kurczaka, posiekanych w kosteczki trochę oleju 200g pokrojonych zielonych szparagów /ja kupuje w słoiczkach, gdy nie sezon na nie/ 100g groszku zielonego np. z puszki 50g drobno pokrojonej marchewki jak wyżej 50g posiekanej cebulki dymki 1 puszka mleczka kokosowego 400g ryżu /nie musi, ale może być to ryż jaśminowy/ sól do smaku Ugotować ryż. Kurczaka posypać curry i na patelni, na oleju rumienić go ok. 5 min. Posiekane warzywka dodać do kurczaka, a po ok. 3 min. dolać mleko kokosowe. Gotować następne 3min. Podawać z ryżem.
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Poleciłabym ci przygotować rybkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
a ja poleciłabym WYSZUKIWARKE
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:17.