|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Zakładka z haftem krzyżykowym-jak wykonczyc?
Chciałabym zrobic zakładkę do ksiązki. Samo wyszycie jest prostą sprawą, ale jak ją wykończyć, zeby nie była zbyt gruba i nie niszczyła ksiązki? Macie jakieś sposoby? Czy sa specjalna kanwy do tego celu, czy czymś sie podszywa? Bedę wdzięczna za wskazowki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zakładka z haftem krzyżykowym-jak wykonczyc?
Za bardzo to się niaznam ale ja bym eykończyła jakąś kolorową muliną "na okrętke"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja czytałam ostatnio o plastikowej kanwie.Wydaje mi się, z byłaby świetna, bo materiałowa, nawet obszyta muliną, moze sie strzępic. Plastikowa na pewno nie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ja robiłam zakładki naszywajac je na sztywny kolorowy kartronik, tak, żeby usztywnił zakładkę i zakrył lewa jej strone. Poza tym ten kartonik może wystawac poza kanwe i dopełniac kolorystycznie haft. Ja na kartonikach zrobiłam takie zakładki (na zdj.)
Ale ostatnio przeczytałam o wykonywaniu zakładek w ten sposób, ze bierze się ponad 2 razy szerszy kawałek kanwy niz jest wzór, po wyhaftowaniu zszywa się brzegi na lewej stronie i przewraca robótke na prawa (jak przy robieniu poszewek) zeby haft był na wierzchu. Potem mozna włożyc do srodka jakies usztywnienie, np. kartonik lub sztywny plastik i zaszyc dyskretnie otwór. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.