|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
ciaza
czy kobieta w wieku 40 lat moze urodzic zdrowe dziecko? czy moze byc jakies ryzyko?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: ciaza
Wydaje mi się,że najlepiej zrobic badania prenatalne. Moja chrzestna urodziła pierwsze dziecko w wieku 41 lat i Kacper urodził sie zdrowy. Po raz drugi zaszła w ciąże mając 44 lata i niestety Kubuś urodził się z zespołem Downa i chorym serduszkiem. W 4 miesiącu życia Kubusia zrobiono mu operację i niestety nie wybudził się on ze śpiączki. Dodam, że nie chciał żaden lekarz zrobic jej badań prenatalnych.
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja teściowa urodziła dziecko w wieku 42 lat - jest całkowicie zdrowe. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
wiem,ale u nas w miescie nie robia takich badan,
(((
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
dowiem sie i dam znać
)) dzieki,czy te badania robi sie przed zajśćiem w ciaże?
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
ryzyko jest zawsze.przy ciazach u kobiet juz dojrzałych wymaga sie dokladnych badan przed zajsciem w ciaze(jelsi jest taki plan)prowadzenie rpzez lekarza calej ciazy,zrobienie badan prenatalnych -wtedy nalezy pojechac do najblizszego osdoka ktory takie robi ,chyba w tym przypadku odleglosc nie powinna miec znaczenia,chyba ,ze kobieta nie chce tych badan.
oczywiscie dbanie o siebie ,pozytywne nastawienie a potem szczesliwe rozwiązanie i zdrowy bobasek ![]() Cytat:
wpisz w google haslo i wyskoczy mnostwo linków o tych badaniach . Edytowane przez agusia_1 Czas edycji: 2006-01-14 o 18:47 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
paula bardzo dzieki za odpowiedz
))
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
Pewnie, że może urodzić zdrowe - ja jestem takim dzieckiem
![]() No, dobra, mam krótkowzroczność
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście, że można urodzić zdrowe jednak ryzyko wszelakich chorób jest dużo większe niż w przypadku dzieci rodzonych przez kobiety młodsze. wiele takich statystyk miałam na studiach, nie powiem by były zachęcające..jednak nie jest pewne iż dziecko będzie chore. ja np. z całego serca wierzyłabym, że będzie zdrowe
a jak
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ciocia mojego męża urodziła pierwsze dziecko w wieku 40lat, teraz mały ma 7 miesięcy, a ona jest w trzecim miesiącu kolejnej ciąży. Nie robiła badań prenatalnych, za to przez całą poprzednią ciąże pluła i wymiotowała, teraz ma tak samo.......... Ale pierwsze dzieciątko jest zdrowiutkie!
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Reguł brak, ale ryzyko wzrasta, zwlaszcza w sferze wad wrodzonych. Konieczna stala opieka lekarza, dobre przygotowanie do ciazy i badania kontrolne.
ps. Statystyka w zalaczniku
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ciekawa jestem, bo jeszcze takich nie widziałam. |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zrodło http://kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54921,1326681.html , podobna jest w kilku podrecznikach patologii ciazy
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dzięki za informacje
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ciesze sie , jesli dane sa przydatne Dodam jeszcze dane ukazujace realcje miedzy poroniemiami a wiekiem: - kobiety 39-letnie ronią średnio 1 na 5 ciąż, 42-letnie ponad 50% potwierdzonych ciąż, a w zalaczniku dane zebrane na postawie badan prenatalnych
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
|
hmmm mam teraz sporo do myslenia czy sie zdecydować czy nie? az sie boje na sama mysl,chociaz pierwsze dziecko urodzilam zdrowe
))jest to cudowna laska
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:23.

(((
)) dzieki,czy te badania robi sie przed zajśćiem w ciaże?