Filozofia zdrowia i życia, wg Pięciu Przemian- Ktoś zna?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-02, 12:32   #1
Opiumalfa
Zakorzenienie

Smile

Filozofia zdrowia i życia, wg Pięciu Przemian- Ktoś zna??

tak jak w tytule- Poszukuję osob, ktore znają, stosują lub maja zamiar zapoznać się z jedzieniem wg chinskiej metody Pięciu Przemian, opisanych w ksiązkach A. Ciesielskiej Filofia zdrowia i Filozofia życia. Chciałąbym poznac wasze problemy i sukcesy. Są tu takie osoby?
Sama dopiero raczkuje więc pomoc bedzie mile widziana!!
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-02, 12:57   #2
amethys
Raczkowanie

Dot.: Filozofia zdrowia i życia, wg Pięciu Przemian- Ktoś zna??

Ja niestety Ci nie pomoge ale moja przyjaciółka od juz x lat taka właśnie prowadzi kuchnie- gotuje rewelacyjnie. Pytałam ja o stopien trudności - na poczatku jest to troche kłopotliwe ale ona ma teraz takie nawyki że juz praktycznie nie musi sie skupiac i samo wychodzi nap. zanim osoli doleje zimnej wody czy coś tam.... Troche brak mi czasu na to ale obiecuje ze kiedys sie do tego przyłoze. Pozdrawiam
Stary 2006-06-02, 13:38   #3
amber2046
Zakorzenienie

Bardzo ciekawy temat moze ktoś mógłby napisać parę słów o publikacji wymienionej przez autorkę wątku...
Pierwszy raz o czymś takim słyszę i zaintrygowało mnie to.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-02, 13:40   #4
Opiumalfa
Zakorzenienie

jak bede iała chwile to napiszę wiecej, ale proszę zajrzeć na stronę autorki: http://www.centrumanna.pl/index.php
w ktorymś watku cos tam oisałam, zaraz poszukam to wkleje.
Stary 2006-06-02, 13:44   #5
Opiumalfa
Zakorzenienie

to jest skopiowane z watku wktorym sie wypowiadałam, o patentach na Biochemii:

"dziewczyny..nic nie wygląda tak jak nam się zdaje.po przeczytaniu pierwszej ksiazki nie wiedzialam co myslec.twierdzenia były conajmniej kontrowersyjne, ale po ponownym zapoznaiu się zaczełam sama tak jesc.nie udaje mi sie jeszcze do konca przestrzegac zasad ale staram się a rezulaty widac na poczatku chocby po samopoczuciu!!!

po krótce opowiem o co chodzi:i proszę na mnie nie naskakiwac jezeli ktos sie ze mna nie zgadza, ja tylko przedstwiam punkt widzenia ktory do mnie tez przemówił!!!!!
wystrzegamy się tego co ZImne, surowe i kwaśne

*w naszej strefie klimatycznej musimy rozgrzewac sie cały rok!nawet w upały poniewz mamy mrożne i długie zimy, a przemeczenia wiosenne czy jesienne przeziebienia to wina zjedzonych litrami lodów i wypitych napojów latem!

*ogolny trend picia wody mineralnej litrami i to zimnej mija sie z celem poniewaz organizm to nei jakas maszyna którą tzreba przepłukac!!płyny które
potrzebujemy sa w wiekszości w jedzeniu, oczywiscie gotowanym wg 5 przemian

*cały nabiał jedzmy z umiarem, mleko jogurty sa niewskazane na dorosłych, zakwaszaja organizm okropnie i z tego sa np. grzybice w pochwie, czy drozdze i golegliwosci jelitowe kazdego kalibru, to samo jest z zimnym piwem i białym serem serkami itp, actimel to taka bzdura ze az mi sie nie chce o nim wspominac, same chemikalia, spojrzcie na sklad (reklama dzwignią handlu)

*pospolity nawyk picia soków owocowych 100%, jedzenie surowych warzyw i owoców(szczegolnie) i to cytrusowych jest dobre dla miezkanców włoch ale nie dla nas bo nas to wyziebia i zakwasza okrutnie, zrsezta jak moze zareagowac nasz zoładek jak wypijemy litr soku 100% w dzień, to jakby zjesc z 5 kilo pomaranczy-chyba nikt by sie nie czuł dobrze po takiej dawce:/

*kazde pozywienie ma swoją energię, tak powszechne jedzienie drobiu zle wpływa na nasz organizm, bo drób ma nature wychładzającą, mówie o kurczaku, indyk natomiast jest ok

*zielona herbata-dobra dla chinczyków czyjapomnczyków, wysusza a u nich jest wilgotno, u nas nie zdaje to egzaminu bo nie mamy takiego srodowiska i nie jemy tak jak oni, czarna herbata wysusza, najlepsze sa mieszanki ziołowe:nagietek, lipa

*podstawą gotowania sa przyprawy najrozniejszego kalibru

*ograniczenie słodyczy

*słodzenie-miodem, albo cukrem trzcinowum

*tłuszcz-oliwa z oliwek jest super

Tyle chyba z najwazniejszych rzeczy, wiem ze to jest inaczej niz jest w obiegowej opinii, jak nie wierzycie ze to komus pomaga poczytajcie ta strone co podałąm, albo poszukajcie w googlach filofii chinskiej-polecam i tym samym nikogo nie namawiam.jezeli ktos sie zainteresuje to proszę pytać i czytac w necie

Pozdrawiam i całuje."
Stary 2006-06-04, 11:47   #6
Opiumalfa
Zakorzenienie

nikogo nie ma?
Stary 2006-06-04, 16:53   #7
Pingwineczka
Zadomowienie

Ja staram się stosować do tego typu gotowania Co prawda książki o której pisałaś nie czytałam, ale posiadam książeczki Barbary Temelie: "Odżywianie według pięciu przemian " i "Gotowanie wg pięciu przemian". Też prawdę mówiąc dopiero zaczynam. Ale miałam okazję odczuć juz zbawienny wpływ takiego stylu odżywiania. Takie posiłki są zdecydowanie lepiej strawne dla mojego organizmu. Mi bardzo szkodzi stres i jak mam np. sesję, to zawsze dopadaja mnie rozmaite dolegliwości żołądkowe. Czasem mam wrażenie mimo iż wtedy jestem ciagle głodna, to nie trawie dobrze i każdy pokarm zalega mi w żołądku jak kamień. Dlatego między innymi zdecydowałam się na wyprubowanie tego sposobu i moge powiedzieć że działa. Trochę się jeszcze w tym gubie, bo jednak mimo iz nie jest to jakoś specjalnie skąplikowane to wieloletnie nawyki robią swoje. No cóż, mam nadzieje, że wkrótce wyrobie nowe

Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż
Pingwineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-06, 05:06   #8
anamnezis
Rozeznanie

Dziewczyny napiszcie coś więcej o tym, co?
Bo na tej stronie to w sumie nic nie ma.
A z tego co przeczytałam to się niektóe rzeczy zgadzają
Np o tych lodach chyba (ja prawie w ogóle nie jem latem i nie byłam chora od 3 lat ) zauwazyłąm tez ze po zielonej herbacie mnie w gardle drapie (wysusza mi)
Więc byłabym skłonna uwierzyc w to
Aha a jak wpisuję w google "filozofia chińska" to mi same strony księgarń internetowych wyskakują
i pragnę powrócić przed oblicze Tego,
w imię Którego zawsze walczyłem.
anamnezis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-06, 10:23   #9
gryzaczek
Raczkowanie

Smile Dot.: Filozofia zdrowia i życia, wg Pięciu Przemian- Ktoś zna??

w takim razie ja cos napisze w sumie nie powinnam teraz bo w pracy jestem ale coz do rzeczy! z piecioma przemianami zetknelam sie przez kolezanke, ktora zaczela stosowac ta diete w celu zgubienia paru kilogramow nadwagi, a ta kolezanka z kolei znala diete od swojej przyjaciolki ktora miala niesamowite problemy z nerkami , do tego stopnia, ze wypisano ja ze szpitala z notka ze nawracajace problemy zapalenia bardzo powazne ciagle komplikacje niestet nie sa do wyleczenia medycyna sobie nie radzi itd... dziewczyna byla zalamana a ze mieszkamy w Poznaniu odwiedzila wiec gabinet pani Ciesielskiej, ktora ulozyla jej po wczesniejszym rozeznaniu jej stylu zywienia i problemow zdrowotnych kompletna diete.Prowadzenie tego stylu zycia nie jest proste na poczatku ale da sie do tego przyzwyczaic, a z czasem wchodzi to w krew. Dziewczyna jest teraz kompletnie zdorwa nie ma jakichkolwiek problemow wszystko jest ok. Zainteresowana jej przypadkiem kupilam z moja mama obie ksiazki pani Ciesielskiej i zaczelysmy proby. Ksiazki te sa z rodzaju 'czytaj ja non-stop' gdyz nie jest latwo wchlonac taka wiedze i zasady ale warto. Najwazniejsze to sie nie poddac. Logika dla mnie jest oczywista ...ze jemy to co rosnie i jest naturalne dla naszego regionu i klimatu. To co sluzy Grekom nie bedzie sluzyc Japonczykom i to jest oczywiste. Roznica klimatu dni slonecznych wplywa na organizm dlatego takie wazne jest aby zachowac rownowage, bo gdy ona jest zachwiana caly organizm choruje. Kiedys ludzie zyli dlugo byli zdrowi i umierali w Polsce na starosc teraz 30-latki maja problemy zdrowotne, ile alergii jest wsrod dzieci i doroslych, kiedys nie bylo takiej mody na jogurciki czy zielone jablka z chemicznych plantacji z Holandii teraz ktos ktow wsuwa takie lakocie mysli ze sie wspaniale odzywia. Sprobujcie zjesc rano dobre CIEPLE sniadanie a o nastepnym posilku pomyslicie po na prawde dluzszym czasie. Kiedy ja zgodnie z moda probowalam zjadac na sniadanie jedynie jogurt czulam sie zle zimno mi bylo nieustannie sciskalo mnie w zoladku..teraz juz wiem dlaczego. Nastepna rzecza slodycze...uwielbiam kosmicznie kiedy gotowalam z Mama wg 5 przemian kompletnie nie mialam ochoty nie musialam sobie odmawiac bo nie czulam potrzeby zjedzenia ciastek i czekolad.Moja Mama jest osoba schorowana dlugo by pisac,,,ale po gotowaniu w ten wlasnie sposob czula sie znacznie lepiej. Wazne jest tylko nie ustawac w ciaglym doskonaleniu tej metody, najlepsze jest to ze nie musimy wydawac kosmicznych sum na jakies idiotyczne jedzenie w stylu kielki XY ktorych na oczy nie widzialysmy i jeszcze kosztuja krocie w sa dostepne w sklepie ze zdrowa zywnoscia na koncu miasta, wszystko jest dostepne przepisy sa swietne i jedzenie smaczne dzieki zrownowazeniu go przyprawami..Proponuje sprobowac nic nie tracicie a zyskac mozna wiele, w koncu musimy dbac o nasz organizm. Jedyne o co trzeba sie zatroszczyc to o wytrwalosc w przebrnieciu przez zasady i sposob gotowania. Ja troche podupadlam przyznaje sie bez bicia od pol roku jestem w Anglii i staram sie ugotowac cos zjadliwego z tego jedzonka tutaj ale ciagle mysle o 5 przemianach i obiecalam sobie ze jak teraz bede w domu to zabiore ze soba ksiazke i kolejny worek przypraw bo tutaj to z nimi kiepsko ..ale sie rozpisalam wybaczcie bledy i literowki ale sie spiesze jakby co to pytac ale najlepiej zaopatrzyc sie w ksiazke a jak macie na prawde duze problemy ze zdrowiem umowic sie na wizyte do p.Ciesielskiej pozdrawiam buzka
gryzaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-06, 10:47   #10
amethys
Raczkowanie

bardzo przekonująco napisałas!!!!!!
Wiem ze dieta ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie więc biore sie do dzieła. Poszukam na poczatek dobrej ksiązki

P.S moja kolezanka tez korzysta z książek pani Ciesielskiej.oto co znalazłam w wyszukiwarce
http://www.nawidelcu.pl/Articles/exeSingle/?id=437
Stary 2006-06-06, 11:22   #11
Opiumalfa
Zakorzenienie

ciesze sie ze jest nas coraz wiecej
ja osobiscie polecam obie ksiazki pani ciesielskiej, mozna kupić w empiku, sa najlepsze bo najbardziej przejrzyscie napisane!no i sa przepisy na koncuu kazdej ksiazki.trzeba sie wpsierac bo samemu ciezko, buziaki
Stary 2006-06-06, 11:26   #12
Opiumalfa
Zakorzenienie

Gryzaczek, dzieki Ci za odpoweidz ja jestem jeszcze w PL ale wyjezdzam lada dzien na stałe do NL i zabieram ksiazki!! przyznaje ze czasem mi to nie wychodzi, odstawiłąm jogurty i surowe, ale jeszcze ciezko mi ze słodkościami i woda (szczegolnie na treningach, sa bardzo wyczerpujące). trzeba sie wspierac!
Stary 2006-06-06, 12:24   #13
anamnezis
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny
Kupię sobie książkę jak tylko będę miała jakiś przypływ gotówki
Czyli chyba po wakacjach.
Ciekawi mnie jeszcze jak to wygląda w praktyce?

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa
przyznaje ze czasem mi to nie wychodzi, odstawiłąm jogurty i surowe, ale jeszcze ciezko mi ze słodkościami i woda (szczegolnie na treningach, sa bardzo wyczerpujące). trzeba sie wspierac!
Głównie z ta wodą i jogurtami. Czy to znaczy, że trzeba cąłkowicie odstawić jogurty? Czy po prostu nie jeść, ale od czasu do czasu można Ja tak lubię
A z tą wodą to jak?
Stary 2006-06-06, 14:40   #14
Opiumalfa
Zakorzenienie

jogurty zakwaszaja organizm, trzeba odstwić wszystko co zimne, surowe i kwaśne.wody niet, tylko herbatki ziołowe, ciezko mi było sie do tego przekonać, ale ja już zwykłej herbaty nie wypiję. a od jogurtówe sie odzwyczaiłam, moze czasem serek homogenizowany, ale jogurty juz nie.
Stary 2006-06-06, 16:03   #15
gryzaczek
Raczkowanie

ze slodkosciami to fakt latwo nie jest ale mozna wybrac np mniejsze zlo tzn wybierac ciacha kruche nie drozdzowe posypac je przyprawami cynamonem, imbirem, uwielbiam jej przepis na ciacha owsiane z miodem kakao imbirem cynamonem sa namacalnie rozgrzewajace. Co do napoi mi jest osobiscie jest strasznie ciezko z herbata bo ja uwielbiam ach... i kawka tez...powinno sie ja w sumie gotowac ... tzn z mojego subiektywnego odczucia cos w tym jest jak wypijam duzo herbaty czuje jak to napisac zeby niekt sie niezesmaczyl ) 'kwasno w ustach' i ktos wspominal o wysuszaniu tez to czuje...najlepiej mi jest pijac herbate z lipy podobno rozgrzewa i jedyny ratunek dla mnie ) czarna herbata z kwiatem jasminu ale ile sie nalatalam zeby kupic gdzies sam kwiat jasminu zeby go zmieszac z czarna herbata...poza tym ogolnie wyznaje zasade wspomniana przez p.Ciesielska zeby nie stosowac nadmiarow tzn. nie jesc codzinnie jogurtow i zalewac sie litrami wody ale wiadomo jogurt raz na jakis czas mozemy zjesc i chyba nic sie nie stanie....
Stary 2006-06-06, 16:31   #16
amethys
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gryzaczek
ze slodkosciami to fakt latwo nie jest ale mozna wybrac np mniejsze zlo tzn wybierac ciacha kruche nie drozdzowe posypac je przyprawami cynamonem, imbirem, uwielbiam jej przepis na ciacha owsiane z miodem kakao imbirem cynamonem sa namacalnie rozgrzewajace. Co do napoi mi jest osobiscie jest strasznie ciezko z herbata bo ja uwielbiam ach... i kawka tez...powinno sie ja w sumie gotowac ... tzn z mojego subiektywnego odczucia cos w tym jest jak wypijam duzo herbaty czuje jak to napisac zeby niekt sie niezesmaczyl ) 'kwasno w ustach' i ktos wspominal o wysuszaniu tez to czuje...najlepiej mi jest pijac herbate z lipy podobno rozgrzewa i jedyny ratunek dla mnie ) czarna herbata z kwiatem jasminu ale ile sie nalatalam zeby kupic gdzies sam kwiat jasminu zeby go zmieszac z czarna herbata...poza tym ogolnie wyznaje zasade wspomniana przez p.Ciesielska zeby nie stosowac nadmiarow tzn. nie jesc codzinnie jogurtow i zalewac sie litrami wody ale wiadomo jogurt raz na jakis czas mozemy zjesc i chyba nic sie nie stanie....
Przepraszam ale co ja mam jeść?? Nabiał to moja podstawa ja nie jem mięsa
i poprosze o przepis na te ciasteczka - uwielbiam gotowac to sobie zrobie przyjemność
Stary 2006-06-06, 17:06   #17
Opiumalfa
Zakorzenienie

gryzaczek robiłam te ciasteczka sa boskie ale baaaardzo pracochłonne
amethys-kup ksiazki,tam wszystko jest napisane i wiele rzecyz Ci wyjąsnią,za duzo by opisywac
Stary 2006-06-06, 17:43   #18
gryzaczek
Raczkowanie

Opiumalfa ) wiem pycha sa.
Amethys--- Nie podam przepisu bo nie mam ksiazek przy sobie dopiero przywioze z Polski, jezeli chodzi o wegetarianizm hmm to chyba ciezko bedzie ale chyba Ciesielska cos pisala w ksiazce na ten temat, staraj sie poddawac to co jesz obrobce termicznej tzn zeby wzbogacic pokarm energetycznie np. zapiekajac warzywa w piekarniku itd... ale rybki jesz ?? czy miesa niet ogolnie ? myslalam ze wiecej osob bedzie na tym topiku ale chyba jestesmy tylko trzy jak te swinki )
Stary 2006-06-06, 18:26   #19
Opiumalfa
Zakorzenienie

heheh swinki trzy
ale miesko ze swinki i z kurczaczka be
jemy indyczki, cielecinke, jagniecinke (pyyycha), baraninke

ale kakao na wodzie jest dla mnie do przyjecia, natomiast ja kawy nie pije w ogole, moze zacznę taka pieco przemianową??a herbate ziołową to parzę a nie gotuję no i mam prądową kuchenkę a nie gazowa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-08, 11:32   #20
gryzaczek
Raczkowanie

up
Stary 2006-06-08, 12:11   #21
Opiumalfa
Zakorzenienie

miałąm wczoraj cos napisać ale sie uczyłma do egzaminu założyłam ten watek bo na "firmowym" ciesielskiej Ci ludzie sa jacyś dziwni, nagonka, najeżdzanie jak tylko chcesz sie wyłamać ze sztywnych ram. a na wizazu zawesze miłe osóbkigrzesze słodyczami
Stary 2006-06-08, 12:26   #22
gryzaczek
Raczkowanie

ja tez grzesze...ehh slodyczami i herbata i kawa ...poza tym mam tu ciezkie zycie zeby kupic chleb odpowiedni na tostowy angielski nie moge patrzec obrzydlistwo a w polskich sklepach tylko pszenny- czy zakwaszajacy powinnam piec sama ale kiedy ????
Stary 2006-06-08, 13:36   #23
Opiumalfa
Zakorzenienie

kawe doprawiaj wg przepisu, a chleb.. no coż w Holandii tez jes koszmarny szukam piekarni..
Stary 2006-06-08, 22:30   #24
Mell
Przyczajenie

Witam dziewczyny!! czy mogłybyście mi wytłumaczyc co to znaczy "zakwaszenie" i "wychłodzenie" organizmu według Pięciu Przemian? na stronie p. Ciesielskiej nie jest powiedzine o co chodzi a bardzo mnie to ciekawi. Pozdrawiam
Mell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 18:45   #25
Opiumalfa
Zakorzenienie

nie miałam czasu nic napisać bo sesja i kocioł jak trzeba Mell zakwaszamy i wychładzamy organizm produktami, ktore wydają się nam "zdrowe" bo lansują je media:teliwizaj, reklamy, gazety itp. Są to wszystkie produkty zimne, surowe i kwaśne. Jogurty, surowe owoce, woda wypijana litrami, mięso kurczaka i wieprzowe, słodycze. I nie chodzi tu głownie o smak produktu ale o jego nature. Trzeba przeczytać ksiązki zeby wpełni zrozumieć tą filozofie. zapraszam do lektury. Pisz jak coś, spróbuję pomoc. Buziaki
Stary 2006-06-11, 20:20   #26
anamnezis
Rozeznanie

A widzicie jakieś pozytywne efekty jedzenie wg tej filozofii?
A taki offtop, nie wiem czemu Opiumalfa nazywam Cię w głowie Opumfalia
Jakoś tak sobie ubzdurałam i zawsze moje pierwsze skojarzenie jest takie
Stary 2006-06-11, 20:54   #27
Opiumalfa
Zakorzenienie

oczywiscie ze widze brak przeziebien, wspaniała przemiana materii, rozgrzanie organizmu (miałam cały rok zimne stopy i dłonie), wzmocnienie odporności, no i zapalenia pochwy poszły wniepamięc, te wszystkie drozdze i grzyby (powstaja wlasnie w w yziebionym i zasluzowanym organizmie, zreszta jak i inne choroby).z wagą nie ma problemów, ale ta dieta wspaniale ja reguluje.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-06-12, 21:34   #28
Mell
Przyczajenie

Opiumalfa ja już mniej więcej orientuję się czym "zakwasza" i "wychładza" organizm, wiem o jakie produkty chodzi. czy zakwaszenie tutaj to zmiana pH?? kwaśne środowisko jest w wielu miejscach organizmu niezbędne by nie chorować. no chyba że chodzi o jakieś "duchowe" zakwaszenie. a na czym polega "zaśluzowanie"? na książki poluję ale do empiku mi daleko. pozdrawiam
Stary 2006-06-12, 23:07   #29
Opiumalfa
Zakorzenienie

ksiazki mozna kupić przez neta, albo ze strony ciesielskiej.w kwaśne srodowisko potrzebne jest Ci tylko w pochwie jezeli jemy zroznoważone jedzenie pierwiastek kwaśny jest wyrównany i lsedziona nie produkuje tyle sluzu wiec pozbywamy sie chorób.ksiazki wszustko tłumaczą
Stary 2006-06-12, 23:36   #30
Mell
Przyczajenie

dziękuję Opiumalfa za cierpliwość kwaśny odczyn jest także w żołądku oraz na skórze. książki przeczytam na pewno. z tego co mi wiadomo śledziona jest narządem limfatycznym odpowiadającym za niszczenie starych erytrocytów i nie produkuje śluzu. pozdraiwam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości