|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wstydliwa druhna
Witam, mam problem, przyjaciółka poprosiła mnie o zostanie druhną na jej weselu, zgodziłam się, ale teraz się obawiam. Zawsze druhna mi się kojarzyła z tym, że rozkręca imprezę, rozbawia gości, głosi jakieś przemowy ze sceny dla pary młodej, a ja wiem, że nie będę tak potrafić, bo się wstydzę, nie mam takiej lekkości. Nawet zawsze jak były wesela, to uciekałam przed oczepinami, bo się bałam, że przypadkiem złapie welon i będę musiała tańczyć taniec, nie wiem co robić, nie chcę odmawiać koleżance, chcę jej pomóc, ale boje się, że nie spełnię swojej roli przez wstydliwość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wstydliwa druhna
Na twoim miejscu porozmawiałabym szczerze z koleżanką i dowiedziała się, jak ona widzi Twoją rolę tego dnia. Osobiście uważam ze jedynym obowiązkiem jaki musi wypełnić świadkowa jest złożenie podpisu, ale skoro to Twoja przyjaciółka to w pełni rozumiem, że chcesz pełnić tę funkcję także w innych obszarach. Możesz jej pomagać na etapach przygotowań oraz już w czasie ślubu i wesela, ale w takich sprawach, które nie wymagają zdolności konferansjera. Skoro jest Twoją przyjaciółką to z pewnością zdaje sobie sprawę z Twojej nieśmiałości i nie będzie od Ciebie wymagać prowadzenia zabaw czy wznoszenia toastów
![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Czytając Twoją wypowiedź miałam wrażenie że czytam moją druhnę
![]() ![]() ![]() Pogadaj z PM o swoich obawach. Skoro to Twoja przyjaciółka to powinna znać Cię na tyle że zrozumie. Ustalcie Twój "zakres obowiązków". Niech wtajemniczy przyszłego męża i drużbanta, żeby ci nieświadomie nie zrobili czegoś na opak. Głowa do góry ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Co do toastu drużbów nie ma mowy, ja będę z moim chłopakiem na tym weselu, który będzie siedzieć koło mnie(ale nie jest drużbą) więc nie mam zamiaru go zdradzać przez jakieś głupie tradycje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Teraz najczęściej Para Młoda spotyka się wcześniej z zespołem czy DJ i omawiają jakie zabawy będą na weselu. Niech przyjaciółka powie Ci jakie będą zabawy. Nie musisz brać udziału we wszystkich co do jednej. Wybierz sobie te spokojniejsze i np sama się do nich zgłoś. Potem nikt już nie powinien Cię namawiać na kolejne, tylko dać szansę innym
![]() Toasty. Szczerze mówiąc nie spotkałam się na żadnym weselu z toastami wygłaszanymi przez drużbantów czy rodzinę. Mam wrażenie że to ogólne wyobrażenie ściągnięto z amerykańskich filmów. Nie jestem nawet pewna czy na swoim chciałabym żeby ktoś coś mówił ![]() I nie martw się "sztywną druhną" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:40.