Wstydliwa druhna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-08-19, 08:13   #1
anabella884
Przyczajenie

Wstydliwa druhna

Witam, mam problem, przyjaciółka poprosiła mnie o zostanie druhną na jej weselu, zgodziłam się, ale teraz się obawiam. Zawsze druhna mi się kojarzyła z tym, że rozkręca imprezę, rozbawia gości, głosi jakieś przemowy ze sceny dla pary młodej, a ja wiem, że nie będę tak potrafić, bo się wstydzę, nie mam takiej lekkości. Nawet zawsze jak były wesela, to uciekałam przed oczepinami, bo się bałam, że przypadkiem złapie welon i będę musiała tańczyć taniec, nie wiem co robić, nie chcę odmawiać koleżance, chcę jej pomóc, ale boje się, że nie spełnię swojej roli przez wstydliwość Co doradzacie?
anabella884 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-19, 08:20   #2
mmagduszka
Rozeznanie

Dot.: Wstydliwa druhna

Na twoim miejscu porozmawiałabym szczerze z koleżanką i dowiedziała się, jak ona widzi Twoją rolę tego dnia. Osobiście uważam ze jedynym obowiązkiem jaki musi wypełnić świadkowa jest złożenie podpisu, ale skoro to Twoja przyjaciółka to w pełni rozumiem, że chcesz pełnić tę funkcję także w innych obszarach. Możesz jej pomagać na etapach przygotowań oraz już w czasie ślubu i wesela, ale w takich sprawach, które nie wymagają zdolności konferansjera. Skoro jest Twoją przyjaciółką to z pewnością zdaje sobie sprawę z Twojej nieśmiałości i nie będzie od Ciebie wymagać prowadzenia zabaw czy wznoszenia toastów
Stary 2016-08-19, 09:41   #3
kmjk
Raczkowanie

Czytając Twoją wypowiedź miałam wrażenie że czytam moją druhnę Też jest dość wstydliwa, zawsze trzyma się na uboczu, rozkręca się dopiero w towarzystwie, które dobrze zna. Powiem Ci jak wygląda pogląd na sprawę ze strony PM. Chcę aby moja druhna była ze mną na kilku przymiarkach, żeby siedziała za mną w kościele, żeby złożyła podpis i żeby dobrze się bawiła Absolutnie nie wymagam żeby wygłaszała mowy, żeby słodziła z drużbantem (tutaj zamierzam pogadać z DJ żeby nie śpiewali tej zwrotki), żeby wyciągała gości do zabawy. Znam ją od kilkunastu lat i wiem że będąc w centrum uwagi nie będzie w swoim żywiole, ale zrobi to dla mnie i bardzo to doceniam
Pogadaj z PM o swoich obawach. Skoro to Twoja przyjaciółka to powinna znać Cię na tyle że zrozumie. Ustalcie Twój "zakres obowiązków". Niech wtajemniczy przyszłego męża i drużbanta, żeby ci nieświadomie nie zrobili czegoś na opak.
Głowa do góry kiedyś sama świadkowałam i to wcale nie jest takie trudne jak się zdaje. Podobnie jak Parze Młodej, Tobie też wesele minie błyskawicznie
kmjk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-19, 11:45   #4
anabella884
Przyczajenie

Co do toastu drużbów nie ma mowy, ja będę z moim chłopakiem na tym weselu, który będzie siedzieć koło mnie(ale nie jest drużbą) więc nie mam zamiaru go zdradzać przez jakieś głupie tradycje Powiem od razu przyjaciółce co i jak, żeby załatwiła, żeby takiego toastu nie było. I wiem, że będę musiała brać udział we wszystkich oczepinach, a zawsze tego unikałam, co do rozkręcania gości może się jakoś przełamie, ale na pewno nie będę wygłaszać toastów ani jakiejś przemowy ze sceny. Nie chcę jej zawieść i żeby potem miała żal i goście weselni żeby mówili "co to za sztywna druhna", ja już widzę siebie jak będę tam siedzieć jak kołek, a nawet jak będę próbowała coś rozkręcać to nie będę tego robić naturalnie, więc chyba lepiej nic nie robić
anabella884 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-19, 13:30   #5
kmjk
Raczkowanie

Teraz najczęściej Para Młoda spotyka się wcześniej z zespołem czy DJ i omawiają jakie zabawy będą na weselu. Niech przyjaciółka powie Ci jakie będą zabawy. Nie musisz brać udziału we wszystkich co do jednej. Wybierz sobie te spokojniejsze i np sama się do nich zgłoś. Potem nikt już nie powinien Cię namawiać na kolejne, tylko dać szansę innym
Toasty. Szczerze mówiąc nie spotkałam się na żadnym weselu z toastami wygłaszanymi przez drużbantów czy rodzinę. Mam wrażenie że to ogólne wyobrażenie ściągnięto z amerykańskich filmów. Nie jestem nawet pewna czy na swoim chciałabym żeby ktoś coś mówił
I nie martw się "sztywną druhną" jeśli nie będziesz z miną cierpiętnicy siedzieć całe godziny za stołem nie odzywając się do nikogo, tylko będziesz normalnie się bawić, to nikt tak o Tobie nie pomyśli
kmjk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości