Kameralny sylwester z rodziną - pomocy :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-26, 22:48   #1
raunen
Raczkowanie

Kameralny sylwester z rodziną - pomocy :)

Witajcie!
Bardzo proszę o pomoc i porady w kwestii menu na małe przyjęcie sylwestrowe w gronie rodzinnym. Po raz pierwszy będziemy mieć gości na nowym mieszkaniu i gronie rodzinnym łączymy sylwestra z parapetówką.
Jeśli chodzi o gotowanie to jestem zupełnie zielona, ale spróbuję stanąć na wysokości zadania. Po prostu nie mam pomysłu co podać i ile potraw / przekąsek podać. Będzie 8 osób + dwoje dzieci.

Jeśli macie jakieś porady na urozmaicenie zabawy właśnie dla dzieci to chętnie poczytam - niestety w rodzinie jest tylko dwoje i nie chcę żeby się bardzo nudziły w naszym gronie.

Ech... już się boję...
raunen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-27, 14:39   #2
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Kameralny sylwester z rodziną - pomocy :)

jesli chodzi o dzieci to jesli macie minimum 2-pokojowe mieszkanie to nie ma problemu, nawet jak ten drugi pokoj jest bardzo maly. Zrobcie osobny stolik dla dzieci w drugim pomieszczeniu np taki maly (moze byc niska lawa z malymi taboretami) zreszta to zalezy ile maja lat i jakiego sa wzrostu. Talerze tez moga byc w pokemony czy inne smerfy - mozna pozyczyc lub kupic jednorazowki w kazdym wiekszym markecie. Po posilku dzieci dostaja ulubione gry do swojego pokoju, wlaczacie im bajki etc. Mozesz poprosic rodzicow tychze malenstw by wzieli te zabawki, ktore male lubia najbardziej.

W drugim pokoju robisz normalnie duzy stol dla doroslych, puszczasz muzyke jaka lubicie. Jak bylam mala to kazda impreza rodzinna (tzw imieniny u cioci) tak byla podzielona i dobrze to wspominam.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-27, 19:07   #3
paula78
Zakorzenienie

Dzieciaki jakieś kredki, bloki, klocki- rodzice powinni zabrać co dzieci lubią, muzyka jakies bajki na dvd i już.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-28, 12:27   #4
AndziaWP
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Ja często robię potrawy z użyciem papieru saga, dobre, zdrowe i ładnie podane. Dla dzieci może łódź wikingów http://www.sagacook.com/pl/Consumers...kingsboat.aspx albo takie mini pizze http://www.sagacook.com/pl/Consumers...inipizzas.aspx które pewnie i dorośli zjedzą
Te roladki jeszcze zasługują na uwagę http://www.sagacook.com/pl/Consumers...ithsalmon.aspx podane jak sushi na pewno zadziwią gości Powodzenia!
AndziaWP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 07:55   #5
dziewczyna00
Rozeznanie

GG do dziewczyna00

U mnie będzie: kulebiak z ciasta francuskiego z warzywami, galareta z kurczaka z warzywami, jajka na twardo, talerz wędlin, kotlety jajeczne (moja mama nie jada mięsa) sałatka śledziowa warstwowa (dobrze panom pod wódeczkę wchodzi) jakieś dwie sałatki, no i jakieś mięsko, może kotlety z karkówki w sosie i kurczak pieczony. Kurczak zawsze zdaje egzamin

Dla dzieci - ktoś dał pomysł na pizzerinki. Fajny pomysł, takie niewielkie, kolorowe. Zresztą większość dzieci przepada za pizzą
Jakisz szybki przepisik na ciasto drożdzowe, lub nawet płat francuskiego. Będzie szybciej. Koreczki z owoców.

Na chwilę obecną nic więcej nie przychodzi mi do głowy

Fajny pomysł, na danko "jednego gryza" to śliwki zapiekane w boczku. PYCHA
I mini paróweczki w cieście
Są takie gesty, którym nie umiem się oprzeć...
Są takie pragnienia, które nie chcą umrzeć...
Jest takie uczucie, które nie chce zgasnąć...

Edytowane przez dziewczyna00
Czas edycji: 2012-12-29 o 07:57
dziewczyna00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-29, 23:28   #6
_AdA_
Przyczajenie

GG do _AdA_ Send a message via Skype™ to _AdA_

ja jeszcze nie miałam okazji zrobić czegoś z ciasta francuskiego, ale się czaję. ;P I to jest naprawdę świetne rozwiązanie jeżeli czas goni. Na słodko, wystarczy dodać do ciasta przeróżne owoce/czekoladę itp, a na słono szpinak, kurczaka, pesto, salami + ser, najchętniej bym wszystko zrobiła!
_AdA_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-30, 10:22   #7
raunen
Raczkowanie

Dziękuję za wszystkie porady. Niektóre potrawy zdecydowanie wykraczają poza moje możliwości kulinarne i dekoracyjne, ale z wielu uda mi się skorzystać.

Dziewczynki są w wieku 8 i 12 lat. Poprosiłam ich rodziców o zabranie jakichś ulubionych filmów. Jedna z dziewczynek lubi prace artystyczne więc szykujemy biurko i przybory.
Za chwilę zakupy i ruszamy z przygotowaniami. Mama obiecała poratować pysznym bigosem więc jedno ciepłe danie będzie na pewno

Wątek proponuję kontynuować - myślę, że wiele osób skorzysta z tych porad.
raunen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-30, 20:08   #8
dorotau20
Przyczajenie

Dla dzieciaków jako frajdę szykuję deser dirt cake
dorotau20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości