Czy naukowcy dokopali się do piekła? Co o tym myślicie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-12, 14:52   #1
azande
Przyczajenie

Czy naukowcy dokopali się do piekła? Co o tym myślicie?

Cześć, chciałam zapytać was o zdanie na temat, z którym zetknęłam się kilka razy - w gazetach i w internecie. Chodzi o to, gdzie (niby) dokopali się naukowcy w Rosji, robiąc dziurę w ziemi na chyba 12 kilometrów. Otóż natrafili na otchłań, w której panowała bardzo wysoka temperatura, a gdy spuścili tam mikrofony, zarejestrowali dziwne dźwięki, jęki ludzkie. Podobno nikt nie chciał tam już pracować i nie miano też pieniędzy na dalsze prace.

Acha, jeszcze podobno ze środka wyleciał jakiś fosforyzujący gaz .

Jakie jest wasze zdanie? Wierzycie w to, że naukowcy dokopali się do piekła? To znaczy, czy może być w tym jakiś cień prawdy, czy to jakaś ściema zupełna? Mit, legenda?

Wklejam tutaj jeden z artykułów.

Cytat:
W latach 70-tych w północnej Rosji zaczęto drążyć najgłębszą na świecie dziurę w ziemi. Ten gigantyczny projekt o nazwie SG-3, choć miał czysto naukowy cel, wywołał nagle ogólnoświatową panikę. Kiedy przekroczono magiczna granicę 12 km głębokości, natrafiono ponoć na dziwną pieczarę, w której panowała rekordowo wysoka temperatura. Kiedy w dół spuszczono mikrofon zarejestrowano odgłosy, jakich nikt się nie spodziewał. Sowieci mieli bowiem… dokopać się do piekła i nawet nagrać jego dźwięki.

Tak zwana SG-3 (ros. Kolskaja Swierchglubokaja Skważina) to dość oryginalna struktura. Pośrodku niczego na Półwyspie Kolskim, jakieś 150 km na północny-zachód od Murmańska, znajduje się opuszczona placówka z barakami, magazynami i laboratoriami. Gruba warstwa kurzu przykryła dawne ślady ludzkiej obecności, takie jak książki, próbki skał, maszyny i naukowe przyrządy, które wyglądają na porzucone w pośpiechu.

Pośrodku tego wszystkiego stoi ogromna wieża w siarkowym odcieniu żółci. Wszystko to wskazuje jasno, że mogło tu dojść do czegoś niezwykłego. Budowla przypomina starą rozerwaną przez wybuch wieżę kontroli lotów, jednak związana jest nie z próbą ujarzmienia przestworzy, lecz głębin. Pod nią znajduje się bowiem ogromny otwór – jedna z największych na świecie dziur w ziemi.

24 maja 1970 r., kiedy trwał wyścig w kosmos między USA a Związkiem Radzieckim, przy granicy z Finlandią rozpoczęła się kolejna rywalizacja, której celem była tym razem podróż do wnętrza Ziemi. Przez dziesięciolecia „super-głęboki odwiert SG-3” pochłaniał miliony rubli, przedzierając się przez setki ton skał, starając się pomóc naukowcom w ustaleniu jak największej liczby informacji. Ekipa obsługująca wiertło pod koniec lat 80-tych wywołała niemały skandal, a sprawa otworu, który sięgał wówczas ponad 10 km w głąb ziemi, nabrała nagle wysoce religijnego znaczenia, łącząc ze sobą razem historię nauczyciela-ateisty i amerykańskiego teleewangelisty.

Krzyki z głębi ziemi.

Prace nad superdziurą rozpoczęły się w pierwszej połowie 1970 r. Do jej stworzenia wykorzystano wiertło Uralmasz-15000, które metr po metrze przewiercało się przez skały Płyty Bałtyckiej. Głównym celem, jaki sobie postawiono było wywiercenie najgłębszego otworu na świecie, który przebiłby głęboką na 9583 m. dziurę o nazwie „Bertha Rogers” w Oklahomie, która powstała po odwiertach ropy naftowej. 6 czerwca 1979 r. projekt SG-3 pobił Amerykanów. Sowieci chcieli jednak drążyć głębiej i ich następnym celem stała się granica 15.000 m.

Jednak po drodze do wnętrza Ziemi, badacze dokonali niezwykłego odkrycia. Od czasu do czasu do ich uszu dobiegały dziwne dźwięki dochodzące z głębi otworu. Na głębokości 3000 m. odkryli oni warstwę skał, która miała identyczny skład, co księżycowe kamienie. Jeszcze głębiej natknięto się na pokłady złota, jednak naukowców czekała także przykra niespodzianka. Im głębiej wiercono, tym bardziej gorące stawało się otoczenie. Szacowano, że na głębokości ponad 12.262 m. temperatura będzie wynosić ok. 100 stopni Celsjusza, jednak w rzeczywistości wynosiła 180, co poważnie utrudniało dalsze prace.

Pod sam koniec lat 80-tych zaczęły pojawiać się także pierwsze plotki na temat projektu. Mówiono, że na głębokości 14 km pod ziemią, natrafiono na coś w rodzaju pieczary. Badaczom udało się zmierzyć, że w dole panuje temperatura… 1100 stopni. Do wylotu otworu postanowiono opuścić także mikrofony, które zarejestrowały przedziwne dźwięki [prezentowane kilkakrotnie w amerykańskim programie radiowym Coast to Coast, choć w rzeczywistości były to odgłosy z horroru z 1972 r. - przyp.tłum.]. Według pogłosek, badacze mieli dokonać przerażającego odkrycia. Po analizie hałasów doszli do wniosku, że są to w rzeczywistości ludzkie wrzaski, wydobywające się z gardeł torturowanych ludzi.

nagranie :

http://www.youtube.com/watch?v=U-iqDeIgGKM

Piekielny anioł ze skrzydłami nietoperza

Nikt nie wie dokładnie, gdzie znajdują się korzenie legendy o dziurze do piekła. Amerykański dziennikarz radiowy, Rich Buhler, postanowił poszukać źródeł tej historii, docierając do fińskiego pisma Vaeltajat, które wspomina się w wielu wersjach tej historii. Redakcja magazynu dostała list opisujący tą sprawę od jednego z czytelników. W Finlandii informacje o tym przekazało także pismo Ammenusastia powołując się na artykuł w gazecie Etela Noumen. Ostatecznie wieści o odkryciu piekła dotarły do sieci TBN (Trinity Broadcasting Network), która była największą religijną telewizją w USA.

Za rozpowszechnienie tej historii odpowiedzialny był norweski nauczyciel, Åge Rendalen. Tuż przed świętami w 1989 r., Rendalen odwiedził w Kalifornii swego przyjaciela, Ricka Kuykendalla. Obaj panowie studiowali razem teologię i podczas gdy Kuykendall został pastorem, Rendalen stracił żarliwą wiarę. Tak jak w przeszłości, obaj panowie żywo dyskutowali nad sprawami religii. Tuż po jego przylocie do Ameryki, jego przyjaciel opowiedział mu o dziwnych wiadomościach, które podała TBN twierdząca, że grupa naukowców przypadkowo dokopała się do piekła. Kuykendall pokazał wkrótce znajomemu powtórkę materiału, która rozśmieszyła ich obu.

Rendalen wpadł na pewien pomysł, decydując się na wypróbowanie wiarygodności reporterów stacji, którzy byli w stanie zaakceptować niemalże każdą informację. 4 stycznia 1990 r., napisał on do TBN list, w którym przedstawił się jako „specjalny doradca Norweskiego Ministerstwa Sprawiedliwości”, rozszerzając opowieść o kolejne wątki. Jak twierdził w swej fałszywej depeszy, badacze pracujący przy odwiercie mieli w pewnej chwili ujrzeć snop fluoroscencyjnego światła, który wystrzelił z dziury i w którym pojawiła się świetlista postać ze skrzydłami nietoperza. Jako dowód, Rendalen przekazał w swym liście artykuł z lokalnej norweskiej gazety.

– W rzeczywistości tekst mówił o inspektorze budowlanym, który narzekał, iż jego pracodawca ogranicza jego wolność wyrażania się. Wybrałem go ponieważ był on na zdjęciu trzymając sugestywnie palec na ustach. Potem dodałem wymyślone tłumaczenie – mówi.

Historia mówiła, że Bjarne Nummedal, główny geolog pracujący przy dziurze potwierdzał te rewelacje i mówił o groźbach, jakie rząd radziecki kierował ku geologom.

Przez wrota Belzebuba

Dwa tygodnie po tym, jak Rendalen wysłał swą przetłumaczoną opowieść do TBN, rozpoczyna się cała saga. I choć niemalże od razu Rendalen i Kuykendall przyznali, że wszystko to było fikcją, TBN nie zamierzało podać tego do wiadomości swoich widzów i przesłało informacje do teksańskiego ewangelisty, RW Shambacha. Jak się okazało, list wysłany dla żartu przyczynił się do budowy legendy o radzieckim piekle.

Historia o odkryciu piekła rozchodziła się jednak z lotem błyskawicy. Zaakceptowali ją także inni kaznodzieje i pisma chrześcijańskie, a także raczej wiarygodne gazety, jak Birmingham News. Brukowa Weekly Word News pisała w nagłówku: „Dowierciliśmy się do piekielnych bram”.

Legenda nie została zatrzymana nawet przez jej twórców. Rendalen opublikował wkrótce oświadczenie, że była to jedynie prowokacja. Co ciekawe, historia o odwiercie do piekła krąży nadal po Internecie.

- Jeden z moich uczniów przesłał mi link do nagrania, w którym telewizyjny kaznodzieja, Creflo Dollar, otwiera swoje kazanie z 2009 r. opowieścią o dowierceniu się do piekła. Co ciekawe, twierdzi on, że słyszał tą historię już w 1984 r., a więc na 5 lat zanim powstała! – mówi Rendalen.

Pomimo, że opowieść o piekle zrobiła zdumiewającą karierę, sam projekt „SG-3” osiągnął znacznie mniejszy sukces. W 1992 r. odwierty zawieszono. Z racji niezwykle wysokich temperatur i wzrastających z głębokością problemów technicznych, zwiększała się także niechęć do finansowania przedsięwzięcia w trudnych czasach przełomu. Przez kilka lat na miejscu na Półwyspie Kolskim przebywała jeszcze niewielka grupa uczonych, którzy zbierali na miejscu dane sejsmiczne i geomagnetyczne. Po kilku latach i oni wyjechali.

Rosyjski rząd zlecił totalną likwidację placówki, jednak i na to nie było wystarczających środków. Po pewnym czasie na miejscu zjawiła się ekipa rozbiórkowa, której prace postępowały bardzo powoli. Udało im się jedynie rozebrać ćwierć wieży górującej nad otworem, który niegdyś był najgłębszą dziurą na świecie…

Cała historia opisana została w fińskim czasopiśmie "Ammennusatia"...

Grupa geologów, która dokonała odwiertu o głębokości 14,4km w skorupie ziemskiej twierdzi, że usłyszała ludzkie krzyki. Odgłosy - wg. zeznań świadków - "potępionych dusz" dochodziły z wnętrza odwiertu. Zszokowani naukowcy obawiają się, że pozwolili szatańskim mocom wydostać się na powierzchnię.

"Informacje jakie posiadamy są tak zaskakujące, że obawiamy się tego co moglibyśmy znaleźć tam na dole." powiedział Dr. Azzacov, menadżer projektu na obszarze Syberii."

Odnosząc się do dalszej części tej historii - geolodzy osłupieli. Po tym gdy przewiercono się ledwie kilka kilometrów wgłąb ziemi, natrafiono na pustą przestrzeń (znacząco zwiększyły się obroty wiertła) - wyżłobienie w skorupie ziemskiej.

Kolejną niespodzianką na jaką napotkali badacze była wysoka temperatura na granicy odwiertu. Kalkulacje pokazały, że wynosiła ona 1100 stopni Celsjusza. "To dużo więcej niż oczekiwaliśmy" - powiedział Azzacov.

"Ostatnie odkrycie było najbardziej szokujące dla naszych uszu, tak bardzo, że naukowcy bali się kontynuować projekt. Próbowaliśmy dokonać odsłuchu ruchów tektonicznych przy użyciu superczułych mikrofonów, które zostały wprowadzone do odwiertu. To co usłyszeliśmy uczyniło z tych logicznie myślących naukowców kłębek nerwów. To był dość słaby ale wysoki dźwięk, który jak się z początku wydawało musiał pochodzić z naszego własnego sprzętu" - wyjaśnia Dr. Azzacov.

"Po dostrojeniu i przeprowadzeniu kilku pomiarów zdaliśmy sobie sprawę, że dźwięk pochodzi z wydrążenia. Nie mogliśmy uwierzyć naszym uszom. Słyszeliśmy odgłosy człowieka, krzyczącego z bólu. Przy tym wyraźnym dźwięku słyszeliśmy w tle tysiące innych, a może i miliony krzyków. Po tym koszmarnym odkryciu, połowa naukowców zrezygnowała z dalszych prac. Na szczęście to co jest tam na dole już tam pozostanie." podsumował Dr. Azzacov.

Brzmi niewiarygodnie prawda? To co często pomijane w tej historii to jej dalsza część:

To co prawdziwie wytrąciło Rosjan z równowagi, poza koszmarnymi nagraniami, to fontanna fosforyzującego gazu, który wystrzelił tej samej nocy z odwiertu. Pośród chmury gazu ukazała się świetlna istota o skrzydłach nietoperza, przedstawiająca się słowami (po rosyjsku): "I have conquered".

Incydent ten był całkowicie nierealny. Rosjanie płakali z przerażenia, mówi Bjoerne Nummedal (sejsmolog) - "Później tej samej nocy, widziałem zespoły medyczne zajmujące się obłąkanymi. Kierowca, którego znam powiedział mi, że przekazano mu, aby każdemu podano medykamenty mające doprowadzić do wyczyszczenia pamięci krótkotrwałej. Rosjanie używali takich środków wobec ofiar będących w ciężkim szoku."

Dalsza część historii jest jeszcze bardziej niewiarygodna niż jej początek. Świetlista istota o skrzydłach nietoperza? Myślę, że można było wymyślić coś lepszego.

Badacz takich niewiarygodnych historii Rich Buhler, prowadzący swój własny show radiowy, postanowił sprawdzić czy naprawdę zarejestrowano odgłosy prosto z piekielnych czeluści.

"Po raz pierwszy usłyszałem o tej historii od ludzi, telefonujących do mojego programu radiowego. Było to na początku roku 1990. Fala telefonów była tak duża, że obiecałem słuchaczom zajęcie się tą sprawą. Większość słuchaczy mówiła, że o całej tej historii dowiedziała się z "Trinity Broadcasting Network" - chrześcijańskiej stacji telewizyjnej mieszczącej się w Południowej Kalifornii. Zadzwoniłem więc do TBN z pytaniem o całą historię. Zostałem odesłany do kobiety, która powiedziała: "Tak, to prawda. Posiadamy dokumentację. Historia znajduje się w naszym najnowszym newsletterze." Rzeczywiście, znalazłem cały artykuł na grupie dyskusyjnej powiązanej z tą stacją telewizyjną. Według TBN fiński artykuł o "piekielnych odgłosach" został im przekazany przez ewangelistę z Teksasu - R. W. Schambach, będącego zresztą częstym gościem ów stacji.

Sprawdziliśmy u źródła w biurze R. W. Schambach'a i znowu utwierdzono nas w przekonaniu, że historia ta zdarzyła się naprawdę. Schambach powiedział, że posiada artykuł wprost z "szanującego się naukowego wydawnictwa" fińskiego, podobnie jak posiada list od pewnego Norwega - Age Rendalen'a, który potwierdził całą historię. Rendalen wysłał swój list bezpośrednio do "Trinity Broadcasting Network", a detale jakie przekazał dodały całej historii dodatkowego wymiaru.

Rendalen powiedział stacji telewizyjnej, że był z wizytą w Stanach Zjednoczonych i natrafił na program telewizyjny, w którym przedstawiono historię o koszmarnym odwiercie. Napisał: "Muszę przyznać, że śmiałem się kiedy usłyszałem o tej opowieści. Nie uwierzyłem w ani jedno słowo i komentowałem wtedy całą tę sprawę, mówiąc swoim przyjaciołom, że Amerykanie z pewnością muszą być bardzo łatwowierni wierząc, że piekło może być ulokowane fizycznie w dziurze w ziemi. Nie potrafię wam nawet powiedzieć, jakim szokiem było dla mnie, kiedy wróciłem do Norwegii i znalazłem w gazetach mnóstwo wzmianek na temat tego zdarzenia. Nagle zdałem sobie sprawę, że jeśli tam rzeczywiście było piekło, z pewnością tam skończę. Ogarnął mnie ogromy strach i przez dwie noce śniłem o ogniu i krzykach zanim nie odwróciłem się w stronę Boga i powierzyłem mu swoje życie w jego ręce."

W swoim liście do stacji telewizyjnej Rendalen zachęcał, aby nie pozwolić sceptykom na jakąkolwiek dyskusję na ten temat. Załączył kopię i tłumaczenie artykułu z prasy norweskiej, gdzie znalazły się dodatkowe informacje na temat odwiertu. Właśnie w tym fragmencie znalazła się informacja o świetlistej istocie, która wyłoniła się z kolumny gazu.

Wraz ze swoim zespołem postanowiłem dalej dociekać prawdy. Fińska gazeta - "Ammennusastia", która jest cytowana prawie zawsze gdy mowa o powyższym incydencie, posiada swoją placówkę na obszarze zwanym Levasjoki. Skontaktowaliśmy się z przedstawicielem tej placówki, który poinformował nas, że wydawnictwo to nie jest "prasą naukową" jak nam powiedziano na początku, ale miesięcznikiem grupy fińskich chrześcijan. Opowieść o piekle opiera się na ustnym przekazie innego redaktora, który o całej sprawie wie z fińskiego dziennika "Etela Soumen".

Kolejny kontakt z dziennikiem przyniósł nowe informacje. Okazało się, że artykuł rzeczywiście był publikowany, jednakże w sekcji, która zawierała listy od czytelników. W praktyce, w sekcji tej mógł znaleźć się dowolny tekst, bez pokrycia w rzeczywistości. Postanowiliśmy jednak drążyć ten temat do samego źródła kontaktując się kolejno z autorem informacji w "Etela Soumen" - starszym mężczyzną, który o całej sprawie dowiedział się z chrześcijańskiego newslettera - "Vaeltajat" publikowanego przez fińskich misjonarzy. Przedstawiciel "Vaeltajat" poinformował z kolei, że historia była publikowana już w 1989 roku. Skąd o niej słyszeli? Od jednego z czytelników, który również przeczytał o całej sprawie w innym wydawnictwie "Jewels of Jericho" z Kalifornii. Tutaj ślad się urwał.

Czy zatem cała ta historia to tylko typowa miejska legenda, sensacyjna i niemożliwa do udowodnienia, żyjąca tylko dzięki cytowaniu jej przez kolejne wydawnictwa? Na domiar wszystkiego, Age Rendalen rzekomo przyznał się, że sfabrykował opowieść o świetlistej istocie, tylko po to, aby sprawdzić, czy wydawnictwo dołączy ją do opowieści o odwiercie bez sprawdzenia jej autentyczności.

Wycinek z amerykańskiej prasy

Broniący historii o koszmarnym odwiercie argumentują, że nie można udowodnić, jakoby cały incydent został zmyślony. Sceptycy odwołują się do faktu powielania historii przez kolejne media - co ma dowodzić braku jednego słusznego źródła i tym samym braku wiarygodności. Warto jednak nadmienić, że autorzy kolejnych publikacji "poszli na łatwiznę" tworząc jedynie przedruki i być może nadmiernie ubarwiając całą historię. Dlaczego nikt nie przeprowadził wiarygodnego wywiadu z ekipą geologów? Dr. Dimitri Azzacov, Bjoerne Nummedal, Y. A. Kozlovsky - te trzy osoby, które jeśli jeszcze żyją mogą powiedzieć co naprawdę zdarzyło się w 1989 roku na Syberii.

Jacques Costeau - słynny podwodny badacz, skończył z głębokim nurkowaniem na jakiś czas przed swoją śmiercią. Mawia się, że w jednej z podwodnych jaskiń jakie badał usłyszał krzyki cierpiących ludzi.

"Jako komunista, nie wierzę w niebo i Biblię, ale jako naukowiec wierzę w piekło" - Dr. Dimitri Azzacov

Czy historia z koszmarnym odwiertem jest prawdziwa?
azande jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-12, 14:57   #2
blue3
dead & alive

Dot.: Czy naukowcy dokopali się do piekła? Co o tym myślicie?

Nie wierzę, że ktoś mógł o tym usłyszeć po raz pierwszy w 2016 roku
blue3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-12, 15:02   #3
azande
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez blue3 Pokaż wiadomość
Może i słyszałam, ale dopiero od niedawna interesują mnie takie rzeczy.
Stary 2016-07-12, 15:12   #4
2cfaa0a5c37026ea4ab814c74c2acc8bc9bbc2c1
Konto usunięte

Cytat:
Co w tym dziwnego?
2cfaa0a5c37026ea4ab814c74c2acc8bc9bbc2c1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-12, 15:38   #5
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

[1=2cfaa0a5c37026ea4ab814c 74c2acc8bc9bbc2c1;6292565 1]Co w tym dziwnego?[/QUOTE]
bo ta historia krąży w świecie już od paru ładnych lat.

a idąc do piekła nie idziesz pod ziemię, a idąc do nieba nie idziesz ponad chmury. tak nawiasem...
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-12, 15:46   #6
azande
Przyczajenie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6292659 6]bo ta historia krąży w świecie już od paru ładnych lat.

a idąc do piekła nie idziesz pod ziemię, a idąc do nieba nie idziesz ponad chmury. tak nawiasem...[/QUOTE]

A gdzie idziesz? I skąd wiesz, że właśnie tam? W światopoglądzie tradycyjnym idzie się właśnie (między innymi, bo można też pójść przed siebie) pod ziemię. Zastanawiałam się własnie nad tym, że może w rzeczywistości jest tak, jak w mitach? Tak dosłownie? Bo dlaczego nie w sumie. Może Niebo to przestrzeń kosmiczna a Piekło naprawdę jest pod skorupą Ziemi.
Stary 2016-07-12, 15:51   #7
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Ja też czytam pierwszy raz.

Amerykanie jednak każdą głupotę połkną.
Zapisz
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-07-12, 15:55   #8
kennedy
Zakorzenienie

Hahah jakie ☠☠☠☠☠☠☠y.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-12, 16:20   #9
eudoxia
Raczkowanie

To zapewne ci sami radzieccy naukowcy, którzy wysłali ekspedycję na Słońce w nocy, aby się nie spalić
Stary 2016-07-12, 16:26   #10
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez eudoxia Pokaż wiadomość
To zapewne ci sami radzieccy naukowcy, którzy wysłali ekspedycję na Słońce w nocy, aby się nie spalić
I trafili, mimo ciemności?
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-12, 17:28   #11
Vairen
Raczkowanie

Też pierwszy raz o tym słyszę, w sumie dobry materiał na jakiś horror .
Vairen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-12, 17:56   #12
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

na YT dla ciekawych jest nagranie tych odgłosów
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-12, 19:06   #13
201609140906
Konto usunięte

still a better love story than twilight
Sugeruję, abyś zgłosiła się do pisania artykułów dla wizaz.pl
201609140906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 02:52   #14
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Nie neguję istnienia piekła.

Ale to raczej miejsce w przestrzeni duchowej a nie materialnej

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 09:13   #15
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez azande Pokaż wiadomość
A gdzie idziesz? I skąd wiesz, że właśnie tam? W światopoglądzie tradycyjnym idzie się właśnie (między innymi, bo można też pójść przed siebie) pod ziemię. Zastanawiałam się własnie nad tym, że może w rzeczywistości jest tak, jak w mitach? Tak dosłownie? Bo dlaczego nie w sumie. Może Niebo to przestrzeń kosmiczna a Piekło naprawdę jest pod skorupą Ziemi.
nie no serio pytasz?? przecież to na lekcjach religii już w podstawówce ksiądz wyjaśnia.
jak sobie obrazujesz piekło jako "pod ziemią", niebo jako "kosmos" to gdzie masz w tym wszystkim czyściec? na ziemi? czyli teraz wszyscy jesteśmy w czyśćcu?
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 09:19   #16
Konto usunięte

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6295195 1]nie no serio pytasz?? przecież to na lekcjach religii już w podstawówce ksiądz wyjaśnia.
jak sobie obrazujesz piekło jako "pod ziemią", niebo jako "kosmos" to gdzie masz w tym wszystkim czyściec? na ziemi? czyli teraz wszyscy jesteśmy w czyśćcu?[/QUOTE]

Na chmurach xD
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 10:11   #17
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Nie neguję istnienia piekła.

Ale to raczej miejsce w przestrzeni duchowej a nie materialnej
Nie rujnuj mojej wizji piekła:
kotły ze smołą, widły, szatański śmiech, jęki potępionych.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 10:24   #18
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Nie rujnuj mojej wizji piekła:
kotły ze smołą, widły, szatański śmiech, jęki potępionych.
Spoko, ja tam administruję więc znajdę Ci jakiś godziwy kociołek w dobrym towarzystwie Możesz mi tu wyłożyć swoje życzenia

Ja optuję w stronę piekła wg Sartre'a ("Przy drzwiach zamkniętych") i uważam, że piekło to inni

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 10:32   #19
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Bzdury.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-07-13, 11:25   #20
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Piekło to my mamy na ziemi :P
Nie wierzę w żadne biblijne bajki. Nie ma żadnego piekła/nieba/diabłów/aniołów :P

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
Napisane przez eudoxia Pokaż wiadomość
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 13:17   #21
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Jakie jest wasze zdanie? Wierzycie w to, że naukowcy dokopali się do piekła? To znaczy, czy może być w tym jakiś cień prawdy, czy to jakaś ściema zupełna? Mit, legenda?

Wklejam tutaj jeden z artykułów.
Sama wklejasz tu tekst który mówi o tworzeniu dziwnego mitu na ten temat, a potem pytasz nas czy to jednak może prawda?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 13:38   #22
azande
Przyczajenie

Tak, sama. A co w tym dziwnego? To, czy tekst jest mitem, legendą, czy faktem nie jest przecież z góry oczywiste. Każdy może ponadto mieć indywidualne zdanie na ten temat.

Chociaż ... ja nie czytałam akurat tego tekstu dokładnie, czytałam inne materiały w internecie... Bo tych artykułów jest pełno, wkleiłam jeden z wielu, a czytałam jeszcze inny. Jeżeli tam piszą jakieś głupoty, to przepraszam.

Edytowane przez azande
Czas edycji: 2016-07-13 o 13:52
Stary 2016-07-13, 15:48   #23
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Może i słyszałam, ale dopiero od niedawna interesują mnie takie rzeczy.
a rozważałaś zainteresowanie się budową skorupy ziemskiej?

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 16:18   #24
Antilia
Uzależnienie

Skoro można się dokopać do piekła to czemu jak się leci samolotem ponad chmurami to nie widać aniołków?

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 16:35   #25
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Skoro można się dokopać do piekła to czemu jak się leci samolotem ponad chmurami to nie widać aniołków?
Bo aniołki są w niebie... a w chmurach jest czyściec... ale tam też powinno być kogoś w takim razie widać

Apropo polecam serię książek "ja, diablica", "ja, anielica", "ja, potępiona"(ostatnia chyba tak brzmiała)
Te książki zmieniły trochę moje pojęcie o piekle smołą płynącym

Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Czas edycji: 2016-07-13 o 16:37
Stary 2016-07-13, 16:36   #26
aljenka
Raczkowanie

jeśli oni słyszeli krzyki dusz to znaczy, że dusze mogą się z nami porozumiewać werbalnie? czy tylko w tym jednym miejscu na ziemi dusze wydają odgłosy?

dobra bajka, ale wiem, że są ludzie, którzy w to wierzą
aljenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 16:41   #27
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aljenka Pokaż wiadomość
jeśli oni słyszeli krzyki dusz to znaczy, że dusze mogą się z nami porozumiewać werbalnie? czy tylko w tym jednym miejscu na ziemi dusze wydają odgłosy?

dobra bajka, ale wiem, że są ludzie, którzy w to wierzą
Kiedyś mi coś mama opowiadała o jakiejś pani, która umarła śmiercią kliniczną ale udało się ją jakoś przywrócić do życia i ta pani opowiadała o tym co widziała, a widziała jak ją ktoś zaprowadził pod drzwi zza których wydobywały się takie jęki i ten ktoś jen powiedział, że to piekło a najgłośniej jęczą Ci, którzy są gwałcicielami, pedofilami albo dokonali aborcji. Nie pamiętam co to za babka była.
Stary 2016-07-13, 16:53   #28
GrumpyCat
Wredny kotecek

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;62973511]Kiedyś mi coś mama opowiadała o jakiejś pani, która umarła śmiercią kliniczną ale udało się ją jakoś przywrócić do życia i ta pani opowiadała o tym co widziała, a widziała jak ją ktoś zaprowadził pod drzwi zza których wydobywały się takie jęki i ten ktoś jen powiedział, że to piekło a najgłośniej jęczą Ci, którzy są gwałcicielami, pedofilami albo dokonali aborcji. Nie pamiętam co to za babka była.[/QUOTE]

ahahahaha
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 17:03   #29
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
ahahahaha
No serio, kurde szkoda, że nie pamiętam jak ta babka się nazywała to bym Ci wysłała jakiś link
Stary 2016-07-13, 18:38   #30
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

A mnie zastanawia, co się kryje pod superczułym mikrofonem w latach 70. w ZSRR.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości