Rozciąganie dla zaawansowanych - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-10-18, 17:33   #1
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Rozciąganie dla zaawansowanych

Przepraszam jeśli powtarzam wątek ale nie umiem korzystać z tej wyszukiwarki. Jakiś straszny bajzel, milion pińćset stron i nie da się zawęzić do tego czego się szuka.

Oczywiście w necie jest cała masa różnych materiałów ale mam nadzieję bardziej na wymianę doświadczeń - co Wy robicie, co jest szczególnie wartościowe i przyjemne.

Jestem nieźle rozciągnięta, to jedyne co mi zawsze wychodziło więc szukam czegoś bardziej wymagającego. Na razie między inne treningi wciskam czasem callanetics (teraz 1-2 razy w tygodniu, kiedyś częściej) ale po ponad roku już by się przydała jakaś odmiana.

Nie wiem, czy pilates jest bardziej wymagający? Coś tam poczytałam i to co mnie zniechęciło już kiedyś to fakt, że podobno robi się więcej niż jedną rzecz na raz. O ile rozciągnięta jestem fajnie, o tyle cierpię na totalne zaburzenie koordynacji (za cenę życia nie ogarnę takiego aerobiku czy zumby ).

Także najlepiej coś dla zaawansowanych ale nieco ułomnych
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-18, 21:11   #2
cava
Zakorzenienie

Dot.: Rozciąganie dla zaawansowanych

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6652179 1]Przepraszam jeśli powtarzam wątek ale nie umiem korzystać z tej wyszukiwarki. Jakiś straszny bajzel, milion pińćset stron i nie da się zawęzić do tego czego się szuka.

Oczywiście w necie jest cała masa różnych materiałów ale mam nadzieję bardziej na wymianę doświadczeń - co Wy robicie, co jest szczególnie wartościowe i przyjemne.

Jestem nieźle rozciągnięta, to jedyne co mi zawsze wychodziło więc szukam czegoś bardziej wymagającego. Na razie między inne treningi wciskam czasem callanetics (teraz 1-2 razy w tygodniu, kiedyś częściej) ale po ponad roku już by się przydała jakaś odmiana.

Nie wiem, czy pilates jest bardziej wymagający? Coś tam poczytałam i to co mnie zniechęciło już kiedyś to fakt, że podobno robi się więcej niż jedną rzecz na raz. O ile rozciągnięta jestem fajnie, o tyle cierpię na totalne zaburzenie koordynacji (za cenę życia nie ogarnę takiego aerobiku czy zumby ).

Także najlepiej coś dla zaawansowanych ale nieco ułomnych [/QUOTE]

Pilates nie ma na celu rozciągania. To system ćwiczeń wzmacniająco-korekcyjo-rehabilitacyjnych, nacelowany na poprawę postawy poprzez wzmacnianie mięśni tzw środka i budowanie poprawnych wzorców używania miesni oraz przez to ruchu.

Zerknij w stronę jogi.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-18, 21:19   #3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Pilates nie ma na celu rozciągania. To system ćwiczeń wzmacniająco-korekcyjo-rehabilitacyjnych, nacelowany na poprawę postawy poprzez wzmacnianie mięśni tzw środka i budowanie poprawnych wzorców używania miesni oraz przez to ruchu.

Zerknij w stronę jogi.
Dzięki, zastanawiałam się właśnie nad tym. Na początek wszystko jedno co youtube wypluje czy polecasz coś konkretnego?
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-19, 00:16   #4
SaiFari
Rozeznanie

the ultimate yogi?
http://www.traviseliot.com/travis_el...imate_yogi.htm

a jak masz problem z postawą i pleckami dolnymi to hulahopa polecam
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hula-hoop

na początek, na rozgrzanie przed poważniejszymi programami - PiYo (Pilates Yoga)
https://www.beachbody.com/product/fi...iyo-workout.do

eksperymentuj, znajdź coś fajnego dla siebie, to co ci odpowiada, to w czym się dobrze czujesz, ale też się zbytnio nie żałuj

może Focus T25 konekszyn - czyni cuda na koordynację

advanced rozciąganko, cardio & combat, (koordynacja gratis), zdaj relację Norine jak się podobał trening
https://www.youtube.com/watch?v=jOaartzSX6A

Edytowane przez SaiFari
Czas edycji: 2016-10-19 o 01:48
SaiFari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-19, 06:37   #5
Konto usunięte

Dzięki

Pooglądałam i najbardziej spodobało mi się to pierwsze, ultimate yoga. Znalazłam ponad godzinny trening na youtube i wygląda całkiem fajnie (zapomniałam dodać, żeby nie było na filmikach gołych facetów ale już może za dużo wymagam )

I może jeszcze PiYo. W miarę powoli to leci, może ogarnę

Za hula hop i ten ostatni link dzięki ale problemów z plecami nie mam a na koordynacji mi nie zależy Fakt, nie obejrzałam całego ale gdzie nie przewinęłam to strasznie dużo tam skaczą i wywijają wszystkim na raz. Cardio robię swoją drogą (hiit najchętniej) ale w takie machanie nózią nie chce mi się bawić
Stary 2016-10-19, 09:43   #6
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SaiFari Pokaż wiadomość
advanced rozciąganko, cardio & combat, (koordynacja gratis), zdaj relację Norine jak się podobał trening
https://www.youtube.com/watch?v=jOaartzSX6A
Od 1 minuty, otwieranie klatki piersiowej w wykroku, popatrzcie jak go przykurcze w krzyżowym odcinku kręgosłupa blokują (biodra i kompensująca ich rotacja), jak je musi zrotować żeby móc otworzyć klatkę i ramię do góry.
A potem róbcie jak pani w żółtym, ona ma poprawny zakres ruchu w i trzyma biodra w poprawnym ułożeniu. Pewnie po to ją wtedy pokazali.

Ale fajny pan, i bardzo fajny układ.

Ja od siebie polecam moją ulubioną, Fiji McAlpine.
Np. to:
https://www.youtube.com/watch?v=fgOwsH41TXE
albo to:
https://www.youtube.com/watch?v=5F56V93lU8k
albo to:
https://www.youtube.com/watch?v=MArFYWcP_ns

i całą jej resztę.

Ja ja bardzo lubię, bo babka ma normalne warunki fizyczne , a jej programy są bardzo zrównoważone i bezpieczne.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-19, 10:43   #7
Konto usunięte

O, to mogę robić! Przejrzałam i na razie wyhaczyłam jedną pozycję, której na pewno nie zrobię (pierwszy filmik 32 min.). Pewnie po drodze wyjdzie jeszcze kilka innych ale to dobrze, jakieś wyzwanie musi być

Zerknąłam jeszcze raz na ten ostatni filmik SaiFari, no nie ma szans żebym to zrobiła. Ten stretching z początku i końca spoko ale to już znam i przed/po normalnym treningu coś takiego robię a na osobną sesję to jednak malutko. Ale środek tego filmiku uosabia właśnie to, czego w sporcie najbardziej nie lubię (poza grami zespołowymi ) plus nie jestem w stanie ogarnąć tego prawidłowo -> nie przyniesie to takich efektów jakie powinno -> strata czasu. Z cardio skakanka czy mniej lubiane przeze mnie biegi interwałowe. Ale to wiadomo, każdemu pasuje co innego

Wszystkie pozostałe linki zapisuję i po kolei na sobie posprawdzam. Dzisiaj dzień tyłka więc raczej więcej już nie dam rady ale jutro zamiast callaneticsu wrzucę sobie już jeden z tych. Dzięki Wam obu
Stary 2016-10-27, 10:59   #8
Charlotta11
Zadomowienie

Co rozumiesz przez zaawansowane rozciąganie? Chcesz zrobic nadszpagaty, sznurki, skorpiony, mostki? Wtedy polecam bloga Natalii Marii Wojciechowskiej. Przy rozciąganiu ważne jest też wzmacnianie mięśni, inaczej możliwe są problemy ze stawami i ściągnami.
I nie róbcie skłonów do prostych nóg z tak zgarbionymi plecami jak to widac na niektórych filmikach. Klatka piersiowa ma byc wyciągnięta i ruch idzie z miednicy. Czyli w końcowej fazie brzuch ma leżec na udach i dopiero wtedy można położyc głowę. A nie tak jak niektórzy, że ciagną najpierw głowę do kolan.

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości