|
|
#1 |
|
vivien
Wiadomo¶ci: 38
|
Trudna ¿yciowa decyzja
Witajcie.
Chcia³abym aby¶cie obiektywnie spojrzeli na moj± sytuacjê i wyrazili swoje zdanie. Prze¿yli¶my z mê¿em du¿y kryzys ma³¿eñski z trwaj±cym ponad pó³ roku rozstaniem. Nie bêdê zag³êbiaæ siê w powody rozstania ani s³uszno¶æ decyzji o powrocie bo nie o tym bêdzie mój post. W ka¿dym razie zdecydowali¶my siê zacz±æ wszystko od 0 z czyst± kart±.☠ Mamy pó³toraroczne dziecko. Moje rozterki dotycz± miejsca do zamieszkania. Trudno jest mi podj±æ decyzjê.☠ M±¿ pracuje za granic± i ma tam do¶æ dobr± pracê legaln±. Jest to daleko. Ja obecnie pracujê w Polsce za najni¿sz± krajow± i mam problem ze znalezieniem lepszej pracy bo mieszkamy w ma³ym miasteczku. Nie mamy swojego mieszkania ale istnieje mo¿liwo¶æ adaptacji poddasza na wsi w Polsce która wynioslaby nas oko³o 35 000 z³.☠ W tej chwili mamy odlozone 25 000 z³ ale równie¿ mamy stary kredyt którego rata wynosi po 600 z³ miesiêcznie przez jeszcze 5 lat. M±¿ powiedzia³ ¿e mo¿e wróciæ do polski i tu poszukaæ pracy. Jednak wiadomo jakie s± realia ¿ycia w Polsce w ma³ej miejscowo¶ci.☠ M±¿ twierdzi ¿e lepiej bêdzie jak oboje wyjedziemy i do³o¿ymy jeszcze trochê pieniêdzy a w miêdzyczasie splacimy kredyt. Ja jestem bardzo przywi±zana do rodziców oraz w Polsce mam najbli¿szych i znajomych. Ju¿ mam za sob± epizod zwi±zany z wyjazdem za granicê ale zakoñczony powrotem do Polski pewnie trochê z têsknoty a trochê z powodu kryzysu miêdzy nami. Co by¶cie zrobili na moim miejscu?☠ W Polsce mogliby¶my mieæ w koñcu co¶ swojego a za granic± jednak wynajem by³by konieczno¶ci±. Z drugiej strony tam ¿yje siê lepiej. No i tu mam rodziców i przyjació³. Proszê was o obiektywn± ocenê sytuacji. |
|
|
|
|
#2 | |
|
ma zielone pojêcie
Wiadomo¶ci: 40 388
|
Dot.: Trudna ¿yciowa decyzja
Cytat:
Gdzie jest to poddasze, o którym piszesz? W domu Twoich rodziców? Czy w innym budynku? Mo¿na pomy¶leæ o jego przystosowaniu do warunków mieszkaniowych, ale moim zdaniem nie teraz, skoro musieliby¶cie wydaæ na to ca³e oszczêdno¶ci. Jak±¶ p³ynno¶æ finansow± lepiej mieæ, choæby na wypadek konieczno¶ci kupienia leków.
|
|
|
#3 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 18 628
|
We¼ dziecko i wyjed¼.
Po pierwsze je¶li oboje bêdziecie pracowaæ za granic± szybciej zbierzecie pieni±dze i sp³acicie kredyt. Po drugie zawsze lepiej razem ni¿ osobno, dla dziecka te¿. Sama takim by³am i chyba nigdy nie zrozumiem, czemu moja mama nie spakowa³a siebie, mnie, rodzeñstwa i nie pojecha³a do taty. Ty i tak masz problem tutaj z prac±, albo jej nie ma, albo jest za krajow±. Nie macie mieszkania, wiêc nie musisz siê zastanawiaæ co z nim zrobiæ. Zawsze przecie¿ mo¿ecie wróciæ. Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2016-07-22 o 21:59 |
|
|
|
|
#4 |
|
vivien
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;63339541]We¼ dziecko i wyjed¼.
Po pierwsze je¶li oboje bêdziecie pracowaæ za granic± szybciej zbierzecie pieni±dze i sp³acicie kredyt. Po drugie zawsze lepiej razem ni¿ osobno, dla dziecka te¿. Sama takim by³am i chyba nigdy nie zrozumiem, czemu moja mama nie spakowa³a siebie, mnie, rodzeñstwa i nie pojecha³a do taty. Ty i tak masz problem tutaj z prac±, albo jej nie ma, albo jest za krajow±. Nie macie mieszkania, wiêc nie musisz siê zastanawiaæ co z nim zrobiæ. Zawsze przecie¿ mo¿ecie wróciæ.[/QUOTE] Wiem o tym tylko ja Ju¿ raz wróci³am |
|
|
|
|
#5 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 576
|
Bo mieli¶cie kryzys w zwi±zku, który teraz podobno macie naprawiaæ.
Mam wra¿enie, ¿e w Polsce chcesz zostaæ tylko dlatego, ¿e rodzice. Jeste¶ ju¿ doros³a i chyba powinna¶ zadbaæ przede wszystkim o rodzinê stworzon± z mê¿em, a nie trzymaæ siê rodziców? Moim zdaniem powinna¶ tam wyjechaæ. W Polsce masz marn± pracê, nie masz mieszkania, m±¿ daleko, rozwód na horyzoncie jak siê nie we¼miecie porz±dnie za ten zwi±zek. Najsensowniejsza opcja to wyjazd. No, chyba, ¿e nie umiesz ¿yæ gdzie indziej i dla Ciebie nie ma innych opcji, jak Polska... Ale nawet w tej sytuacji my¶lê, ¿e powinna¶ jechaæ - niekoniecznie na sta³e, ale ¿eby ratowaæ zwi±zek i mo¿e zarobiæ wiêcej kasy, ni¿ na tej minimalnej krajowej. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 289
|
Ja bym jecha³a
![]() Lepiej wyjechaæ nawet na jaki¶ x czas, trochê siê odkuæ i wróciæ.
Postanowienie: je¼dziæ, lataæ, zwiedzaæ za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podró¿e 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podró¿e 2014: Wiedeñ, Bratys³awa, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Pary¿ K&K
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo jadac tam z nim trzeba juz wynajac cale mieszkanie - pewnie obecnie maz wynajmuje gdzies pokoj. Wiec koszta zycia rosna. Majac takiego malucha raczej do pracy tam nie pojdzie na caly etat (no bo kto bedzie wtedy dzieckiem).jesli juz to na czesc etatu..(przy dobrej oganizacji i jesli jest jakas pomoc od panstwa). Plus dochodza zwiekszone wydatki na zywnosc etc.. Jesli jechac to raczej by byc razem...niz zeby odkladac wiecej |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 28 816
|
Jakim cudem sie rozstaliscie, skoro nadal jestescie malzenstwem?
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Normalnie? Przecie¿ nie musieli braæ od razu rozwodu, tym bardziej, ¿e autorka wspomnia³a co¶, ¿e wróci³a do Polski miêdzy innymi z powodu ich kryzysu, wiêc mo¿liwe, ¿e m±¿ zosta³, ona wróci³a i oboje ¿yli bez siebie, ale na rozwód siê wtedy ostatecznie nie zdecydowali.
Mo¿liwe te¿, ¿e ¿yli w separacji, a to równie¿ nie rozwi±zuje zwi±zku ma³¿eñskiego.
|
|
|
#10 |
|
vivien
|
Rodzice mówi± ¿ebym nie wyje¿d¿a³a bo tu mam pracê i ¿eby m±¿ zjecha³
|
|
|
|
|
#11 |
|
Regulator reniferów
Wiadomo¶ci: 3 155
|
To s³uchaj rodziców, nie po to wychodzi³a¶ za m±¿, ¿eby siê od nich wyprowadzaæ, nie?
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 345
|
Jak sie zaklada rodzine to powinno sie dazyc do tego zeby nyc razem. Wiadomo ze rodzice sa wazni ale ja nym pojechala za mezem.
Tam ma prace. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”. |
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 43 611
|
Albo próbujecie ratowaæ to ma³¿eñstwo (tak, mo¿e siê nie udaæ, trudno, ale próba to podjêcie ryzyka) i jeste¶cie razem, jako rodzina, albo bawisz siê przez ca³e ¿ycie w bycie córeczk± mamusi i tatusia, z mê¿em na doczepkê. Tylko w tym drugim przypadku licz siê z tym, ¿e ¿aden zwi±zek Ci nie wyjdzie.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 40
|
Cytat:
Postaw sama sobie pytanie i szczerze na nie odpowied¼: Czy na pewno nie chcesz tam wyje¿d¿aæ, ¿e boisz siê co bêdzie i czy dacie radê czy mo¿e ze wzglêdu na rodziców, ¿e chcesz ich uszczê¶liwiæ, a sam± siebie na si³ê uszczê¶liwiaæ? Co do przyjació³ i znajomych no to rozumiem, masz tutaj wszystkich. Ale w dzisiejszych czasach mamy tyle mo¿liwo¶ci na utrzymywanie kontaktów facebook, skype, tanie rozmowy telefoniczne ¿e naprawdê nie jest to problemem. Wiadomo oczywi¶cie, ¿e nigdy nie zast±pi nam to relacji na ¿ywo, ale je¶li komu¶ zale¿y na przyja¼ni to siê j± utrzyma,a przecie¿ na jakie¶ np. urlopy zawsze mo¿na przyjechaæ w odwiedziny na kilka tygodni. A zreszt± tam te¿ na pewno poznasz nowych ludzi i znajd± siê tacy z którymi z³apiesz dobry kontakt.
Edytowane przez Niemapomyslu Czas edycji: 2016-07-25 o 21:00 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 28 816
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 17
|
Podstawowa zasada jest taka, ¿e najpierw siê sp³aca wszystkie kredyty a potem oszczêdza. Przecie¿ nawet jak od³o¿ycie te 25k na jak±¶ lokatê/zainwestujecie, to odsetki od kredytu wszystko zjedz±.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 149
|
Ciê¿ka sprawa naprawdê .Ale powiem ci jedno ,idz za g³osem twojego serca ,¿yj tak jak ty chcesz a nie pod czyjes dyktando .Zarówno rodziców jak i mê¿a.Podejmij decyzje ,sama co chcesz od zycia gdzie chcesz ¿yc i jak.Nie patrz na rodziców a ni na mê¿a w sensie ¿eby nie dyrygowali tob±.Wydaje mi siê ¿e ty nie chcesz jechaæ.W domu w Polsce czujesz siê bezpieczna masz rodzine znajomych itd.Wyjazd oznacza nieznane ,i chyba tak do koñca nie ufasz mêzowi, poniewa¿ nie czujesz sie przy nim bezpiecznie na tyle, by zmieniæ wszystko.Masz kredyty ,pieni±dze oczywi¶cie ze s± wa¿ne ale nie za wszelk± cene .Nie kosztem ma³¿eñstwa.W Polsce tez ludzie zyja sp³acaj± kredyty.Jesli o mnie chodzi jestem me¿atka 12 lat ,i nigdy nie chcia³abym ¿eby mój m±¿ wyjecha³ .
|
|
|
|
|
#18 |
|
Regulator reniferów
|
Jeszcze ciekaw± kwesti± jest to poddasze na wsi, które zapewne nie nale¿y do ¿adnego z ma³¿onków, czyli na powa¿nie rozwa¿a siê remont cudzego domu (który mo¿e kiedy¶ bêdzie komu¶ zapisany...). I mieszkanie wspólnie z tym kim¶, kto mieszka na ni¿szej kondygnacji. Za pieni±dze, których nie ma, bo jest kredyt.
|
|
|
#19 |
|
vivien
|
W Polsce czuje siê bezpiecznie to fakt ale je¶li chodzi o pracê to niestety jest z ni± ciê¿ko. Obawiam siê ¿e po powrocie m±¿ bêdzie musia³ pracowaæ ca³e dnie i w rezultacie znowu zaczn± siê k³ótnie o brak czasu dla rodziny. Poddasze nie jest nasze prawnie ale rodzice wyrazili zgodê aby¶my je zaadaptowali. My¶lê ¿e ja sama jestem te¿ chyba zbyt mocno przywi±zana do rodziców
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Regulator reniferów
|
Cytat:
Ty z najni¿sz± krajow± powinna¶ sama wiedzieæ, jak ciê¿ko jest w waszym rejonie i o ile ³atwiej twojemu mê¿owi przychodzi zarabianie za granic±. A mieszkanie na wynajmie jest lepsze od mieszkania u rodziców, bo przynajmniej masz prawo do lokalu.
|
|
|
|
#21 |
|
vivien
|
Akurat na rodzicach siê nigdy nie przejechalam. A co je¶li nie dogadam siê z mê¿em i bêdê musia³a wracaæ i zaczynaæ od 0 bez pracy i znowu wyl±duje u rodziców.
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Regulator reniferów
|
Cytat:
To trzymaj siê rodziców i z³ó¿ o rozwód. Nie ¶ci±gaj mê¿a do siebie, nie wytrzyma konkurencji o twoj± uwagê.
|
|
|
|
#23 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Ty chcesz w koñcu to ma³¿eñstwo ratowaæ, czy nie chcesz? Jak dla mnie, swoim obecnym zachowaniem pokazujesz, ¿e niezbyt chcesz. Wygodnie Ci ko³o rodziców, tkwisz sobie w miejscu, m±¿ daleko, jechaæ do niego nie chcesz. Jeste¶ nadmiernie zwi±zana z rodzicami, nie odciê³a¶ pêpowiny. Wygl±da, jakby¶ sama chcia³a ten zwi±zek rozwaliæ na dobre i pewnie nied³ugo to siê uda. Zastanów siê czy kochasz mê¿a i czy chcesz naprawdê naprawy zwi±zku. Jak kochasz i chcesz, to powinna¶ byæ gotowa walczyæ, zaryzykowaæ co¶, co¶ po¶wiêciæ, spróbowaæ, ¿eby daæ Wam szansê. Sama piszesz, ¿e jak nie pojedziesz i m±¿ wróci do Polski, to pewnie bêdzie musia³ pracowaæ od rana do nocy, wiêc jak macie wtedy cokolwiek naprawiaæ? Zdecyduj czego w koñcu chcesz. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 327
|
Wyjecha³abym z mê¿em.
Bez sensu ³adowaæ sporo kasy w jakie¶ poddasze z dala od mê¿a w miejscu, w którym masz marne szanse na godziwe zarobki. Tak ma³¿eñstwa na pewno nie uratujesz. Poza tym co to za przysz³o¶æ dla dziecka- tata daleko, mam z marn± wyp³at± i gnie¿d¿enie siê na jakim¶ poddaszu. Dziecko ro¶nie, przyda³by mu siê np. w³asny pokój. A na to trzeba mieæ pieni±dze.
|
|
#25 |
|
Regulator reniferów
|
Chcia³a us³yszeæ, ¿e piêterko u rodziców to deal ¿ycia, ma¿ wyremontuje za kasê zarobion± za granic±, a potem najwy¿ej siê rozstan±. Co prawda ma³¿eñstwa nie uratuje, ale przynajmniej nie bêdzie siê z dzieckiem gnie¼dziæ w swoim pokoju dzieciêcym.
|
|
|
#26 | |
|
vivien
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Regulator reniferów
|
Cytat:
Tak naprawdê jeste¶ ¿eñskim odpowiednikiem Piotrusia Pana, któremu dobrze jest u mamusi, nie musi siê o nic troszczyæ, ani nic po¶wiêcaæ i nie zamierza dla partnera zmieniaæ swojego ¿ycia czy rezygnowaæ z wygód, które zapewniaj± rodzice. Nie dojrza³a¶ do samodzielnego ¿ycia i ponoszenia konsekwencji swoich decyzji, nie umiesz zaryzykowaæ nawet rezygnacji z pracy za najni¿sz± krajow±, bo tak naprawdê twój m±¿ i twoje ma³¿eñstwo jest dla ciebie mniej warte ni¿ ten osza³amiaj±cy dochód. I nie jest wa¿ne, które z was odpowiada za taki stan tego tworu, wa¿ne, ¿e nie macie si³y ani ochoty o to walczyæ.
|
|
|
|
#28 | |
|
vivien
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Niezale¿nie od tego dlaczego wróci³a¶ i dlaczego macie problemy, nadal musisz siê zastanowiæ i okre¶liæ, czy chcesz zaryzykowaæ, czy odpu¶ciæ.
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Regulator reniferów
|
Cytat:
Nie ¶ci±gaj go tutaj. Albo wyje¿d¿asz (ew. przeprowadzacie siê razem), albo siê rozstajecie. Opcja, ¿e naprawicie to ma³¿eñstwo u te¶ciów na poddaszu nie wypali, zapewniam.
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.