|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
odwieczna wątpliwość: ciąża, pensja, premia, L4
Witam,
zwracam się z prośbą o pomoc w udzieleniu odpowiedzi na pytanie dotyczące podstawy, od której będzie liczone "wynagrodzenie" dla kobiety w ciąży na L4 oraz później na urlopie macierzyńskim. 1. W roku 2010 pracownica za każdy miesiąc swojej pracy otrzymywała wynagrodzenie X zł 2. W grudniu roku 2010 została pracownicy wypłacona dodatkowo oficjalnie roczna premia uznaniowa w wysokości Y zł.3. w roku 2011 miesięczna pensja w wysokości X zł nie ulega zmianie 4. PYTANIE: jeśli pracownica będzie musiała iść na L4, a później na urlop macierzyński, to jaką "wypłatę" z ZUS będzie otrzymywać? Czy ZUS przeliczając wezmie pod uwagę wypłaconą w grudniu premię uznaniową roczną Y? Czy w grę tylko będzie wchodzić wynagrodzenie zasadnicze X? Wg opinii pracownika księgowości, premia ta będzie wliczana do podstawy, którą ZUS przeliczy. Przeliczy tzn. zrobi rachunek: wynagrodzenie zasadnicze X (kwota stała w okresie 12 ostatnich miesięcy)przemnoży przez 12 miesięcy + doda tą grudniową premię Y. Suma tego zostanie podzielona na 12 i wyjdzie kwota Z, która comiesięcznie będzie wypłacana podczas L4 lub urlopu macierzyńskiego. Tak ja to rozumiem, ale jestem w tym średnio biegła stąd proszę o potwierdzenie. Próbowałam jeszcze rozeznać temat czytając: Ustawę z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa Art. 42. 1. Premie, nagrody i inne składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy miesięczne wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego w kwocie wypłaconej pracownikowi za miesiące kalendarzowe, z których wynagrodzenie przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku. 2. Składniki wynagrodzenia, o których mowa w ust. 1, przysługujące za okresy kwartalne, wlicza się do przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia przyjmowanego do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego w wysokości stanowiącej jedną dwunastą kwot wypłaconych pracownikowi za cztery kwartały poprzedzające miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. 3. Składniki wynagrodzenia, o których mowa w ust. 1, przysługujące za okresy roczne, wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego w wysokości stanowiącej jedną dwunastą kwoty wypłaconej pracownikowi za rok poprzedzający miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. O ile dobrze rozumiem, to z tego również wynika to co mówił pracownik księgowości, ale dalej nie mam pewności Będę wdzięczna za odpowiedzi osób, które w takich tematach są na bieżąco. Edytowane przez marmutita Czas edycji: 2010-12-16 o 07:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: odwieczna wątpliwość: ciąża, pensja, premia, L4
Ja otrzymywałam średnią z ostatnich 12 miesięcy (do średniej wchodziła pensja + inne dodatki - motywacyjny, wychowawczy, trzynastka i tak dalej). W efekcie dostawałam na l4 ciążowym i macierzyńskim więcej, niż pracując
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23725907]Ja otrzymywałam średnią z ostatnich 12 miesięcy (do średniej wchodziła pensja + inne dodatki - motywacyjny, wychowawczy, trzynastka i tak dalej). W efekcie dostawałam na l4 ciążowym i macierzyńskim więcej, niż pracując
![]() Ano właśnie nie bez powodu pytam, aczkolwiek nie jest to jedyny powód. Na chłopski rozum - skoro ta premia będzie "ozusowana", cokolwiek to dokładnie znaczy, to chyba po to aby właśnie w razie L4 i macierzyńskiego miało to znaczenie na "+". Niemniej przydałaby mi się opinia osoby, która z Zusem ma więcej do czynienia niż ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja niestety dostaję mniej niż gdy pracowałam
mam tez problem z wyliczeniem wynagrodzenia za urlop wypoczynkowy po urlopie macierzyńskim polecam napisać do Inspekcji pracy, ja dostałam odpowiedź na piśmie, czasem pomoże rozwiać wątpliwości, moja sytuacja tez jest skomplikowana i niestety ,muszę jeszcze raz do nich napisać z prośbą o uściślenie, a najlepiej pokazanie na przykładzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Na L4 najprawdopodobniej dostaniesz średnią z (12 miesięcy *X + Y)/12, czyli więcej niż zwykła pensja. Ale nie musi to być dokładnie średnia, bo możliwe, że jakoś inaczej wtedy liczy się składki ZUS. Na macierzyńskim też powinno być więcej niż zwykłej pensji o 1/12*Y.
Przeliczenia te nie dotyczą wszystkich grup zawodowych. Np: nauczycielom akademickim inaczej jest liczona podstawa do L4 i macierzyńskiego. Na L4 jest to pensja pomniejszona o dodatek za staż pracy, nie liczy się dodatkowe wynagrodzenie (np: roczna premia i inne dodatki), w związku z tym wychodzi mniej niż pensja netto (nawet ta podstawowa). Jeśli chodzi o inne grupy zawodowe to się nie wypowiem, bo się nie interesowałam. Edytowane przez piwcior Czas edycji: 2010-12-13 o 18:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
oolong, myślę że prędzej ZUS rozwiałby moje wątpliwości, ale nie wiem czy ktoś w ZUS poświęci swój cenny czas na wysłuchanie mojego przypadku.
Szukam odpowiedzi na pytanie czy to będzie policzone i czy tak jak pisze piwcior: Na L4 najprawdopodobniej dostaniesz średnią z (12 miesięcy *X + Y)/12, czyli więcej niż zwykła pensja. Ale nie musi to być dokładnie średnia, bo możliwe, że jakoś inaczej wtedy liczy się składki ZUS. Na macierzyńskim też powinno być więcej niż zwykłej pensji o 1/12*Y. Edytowane przez marmutita Czas edycji: 2010-12-16 o 07:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem najlepiej zapytać się w dziale kadr w firmie, w której pracujesz, chyba, że jest to mała firma. Chociaż taka powinna mieć swoją księgową, która mogłaby udzielić informacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wznawiam, bo mam zapytanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dzięki wielkie. I jeszcze jedno, dziś mnie spytała lekarka czy potrzebuje już L4, ja, ze nie, bo mam wakacje, a ona, ze może mi dać bo teraz mam urlop to jak spędzę go na zwolnieniu, to potem bede mogła ten urlop sobie odebrać po macierzyńskim i być miesiąc dłużej. Nie jestem zainteresowana raczej takim kombinowaniem, ale serio tak można?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:29.