OC 35 jako antykoncepcja - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-29, 14:56   #1
madziu98lQa
Przyczajenie

Exclamation

OC 35 jako antykoncepcja

Cześć dziewczyny! czy ktoś tu z obecnych brał tabletki OC 35 tylko w ramach antykoncepcji?

Edytowane przez madziu98lQa
Czas edycji: 2016-12-29 o 09:57
madziu98lQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-30, 08:55   #2
Frezja__
Zakorzenienie

Dot.: OC 35 jako antykoncepcja

Cytat:
Napisane przez madziu98lQa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny! czy ktoś tu z obecnych brał tabletki OC 35 tylko w ramach antykoncepcji? dostałam pierwsze opakowanie tych oto tabletek, gdyż mam problem z wypadającymi włosami (pełno wcierek od dermatologa i witamin) + dodatkowo chciałam antykoncepcję i gin przepisał mi właśnie te oto tabsy. Wzięłam 1 opakowanie w całości, ale wyczytałam na wszystkich forach, że nie powinno się ich stosować tylko jako antykoncepcję ( choć lekarz mówił mi, że to bzdury i zapewniał że to mocna dawka hormonów!) to poszłam do niego, aby mi zmienił na inne, po następnych czułam się fatalnie - okropny ból żołądka, nie mogłam spać 3 doby i poszłam na kolejną zmianę - dostałam Novynette - biorę je już 2 ty i zaczęła gromadzić mi się woda w organizmie co oznacza, iż waga wzrosła o 3kg!. Za 3 dni skończę opakowanie i chyba wrócę do OC 35 gdyż przy tych tabletkach, ciągle biegałam "siusiu" i nic nie tyłam.
Mam 22 lata i chciałabym zacząć współżyć ze swoim TŻ w końcu "normalnie"
A więc moje podstawowe pytanie brzmi:
CZY UŻYWACIE TYCH TABLETEK WYŁĄCZNIE JAKO ANTY BEZ ŻADNEGO INNEGO ZABEZPIECZENIA I WSZYSTKO JEST W PORZĄDKU?
nie chce póki co mieć dzieci i chce mieć pewność, że tabletki działają. Oczywiście mowa tu o regularnym braniu tabletek.
Nie chodzi tu o skuteczność anty, ale o to że te tabletki stosuje się głównie w: "Leczenie u kobiet chorób androgenozależnych takich, jak trądzik, szczególnie postaci nasilone i przebiegające z łojotokiem, stanem zapalnym lub tworzeniem się guzków, łysienie androgenowe oraz łagodna postać hirsutyzmu."

Gdybyś chciała te tabletki wyłącznie jako anty to byłoby to niewskazane.

Pytanie napisane capslockiem jest źle sformułowane. Chodzi Ci skuteczność.

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 16:37   #3
madziu98lQa
Przyczajenie

Fakt, pytanie źle sformułowałam. Chodziło mi o ich skuteczność jako sama antykoncepcja. Mam problemy z włosami bo wypadają od kilku msc strasznie (łysy przedziałek na czubku głowy) ale podkreślałam lekarzowi, iż chcę ANTYKONCEPCJĘ bez żadnych dodatkowych zabezpieczeń, lecz ten zapewniał mnie, że te tabletki takie są
(mocna dawka hormonów) i że nie mam się czym martwić.
Stary 2016-07-31, 19:40   #4
Adrianna_8
Zakorzenienie

Skoro az tak wypadaja Ci wlosy, to zamiast brac antykoncepcje i liczyc, ze problem minie, poszukaj przyczyny. Nie masz problemow hormonalnych? Tarczyca itp.?

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Co do tabletek... przez pierwsze 3 miesiace moga dziac sie dziwne rzeczy, zmienianie tabletek co miesiac nie jest za dobre. Sytuacja sie unormuje dopiero po 3 miesiacach brania tabsow.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-01, 07:49   #5
madziu98lQa
Przyczajenie

Przyczyny właśnie nie znaleziono w tym rzecz. Wypadają mi tak włosy od września 2015r. Miałam już robione masę badań, na tarczycę przede wszystkim 2x, także nawet nie wiem do jakiego już lekarza się wybrać, aby zrobić kolejne badania, gdyż te są wszystkie w "normie".
Stary 2016-08-01, 08:57   #6
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Przyczyny właśnie nie znaleziono w tym rzecz. Wypadają mi tak włosy od września 2015r. Miałam już robione masę badań, na tarczycę przede wszystkim 2x, także nawet nie wiem do jakiego już lekarza się wybrać, aby zrobić kolejne badania, gdyż te są wszystkie w "normie".
A jaki mialas wynik chociazby TSH?

Stary 2016-08-01, 10:35   #7
madziu98lQa
Przyczajenie

2,56, TSH właśnie miałam w normie. Fakt, moja mama jest po 2 operacji usunięcie tarczycy, gdyż chorowała na to oraz moja siostra ma już niedoczynność tarczycy, lecz z moich badań wynika, że nie mam z tym problemu.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-08-01, 10:42   #8
Adrianna_8
Zakorzenienie

No coz, zalezy . Dla niektorych lekarzy juz bys miala niedoczynnosc. Dla mlodych kobiet w wieku rozrodczym najlepiej miec TSH ok. 1. Mozliwe, ze stad to wypadanie wlosow i tak po prostu zareagowal Twoj organizm. Niewiadomo. Probowalas suplementacje selenem, cynkiem i innymi, ktore pomagaja na wlosy? Branie tabsow to tylko wyciszanie problemu, ktory wroci jak tylko skonczysz tabletki.

Stary 2016-08-01, 11:30   #9
madziu98lQa
Przyczajenie

właśnie wczoraj dermatolog przepisała mi cynk i resztę witamin jak i biotebal + specjalna wcierka na zamówienie do włosów i kazała czekać z 4 msc na efekty. A o OC35 pytam, gdyż chcę je stosować jako antykoncepcję bez dodatkowych zabezpieczeń i chciałam się dowiedzieć czy po nim Panie zachodziły w ciążę.
Stary 2016-08-02, 21:41   #10
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
2,56, TSH właśnie miałam w normie. Fakt, moja mama jest po 2 operacji usunięcie tarczycy, gdyż chorowała na to oraz moja siostra ma już niedoczynność tarczycy, lecz z moich badań wynika, że nie mam z tym problemu.
Dla pewności zbadaj jeszcze FT3 i FT4.

---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Cytat:
A o OC35 pytam, gdyż chcę je stosować jako antykoncepcję bez dodatkowych zabezpieczeń i chciałam się dowiedzieć czy po nim Panie zachodziły w ciążę.
OC-35 mogą być z powodzeniem stosowane jako doustna antykoncepcja hormonalna, o to się nie ma co martwić (pod warunkiem, że tabletki są przyjmowane zgodnie z ulotką).
Stary 2016-08-03, 09:45   #11
madziu98lQa
Przyczajenie

FT3 i FT4 również miałam badane i w porządku. Oczywiście biorę tabletki regularnie co do godziny. O żadnej nie zapominam, gdyż mam nastawiony budzik.
Czyli stosując je jako antykoncepcję bez żadnego dodatkowego zabezpieczenia mogę być spokojna?
Nie rozumiem opinii innych, że jako samą antykoncepcję nie powinno się ich stosować. Dlaczego? rozumiem, że są na cerę oraz wypadanie włosów - ale to dlatego, że są tak silne nie powinno się ich stosować jako samą antykoncepcję, czy są tak nieskuteczne przy samej antykoncepcji?
Stary 2016-08-03, 17:10   #12
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie rozumiem opinii innych, że jako samą antykoncepcję nie powinno się ich stosować. Dlaczego? rozumiem, że są na cerę oraz wypadanie włosów - ale to dlatego, że są tak silne nie powinno się ich stosować jako samą antykoncepcję, czy są tak nieskuteczne przy samej antykoncepcji?
Tak. Mówi się o tym, by nie stosować tych tabletek jedynie w celach antykoncepcyjnych, ponieważ są to silne środki, a efekt antykoncepcyjny można osiągnąć również podczas stosowania innych tabletek. OC-35 są jednak równie skuteczne jak inne tabletki, więc spokojnie możesz korzystać zarówno z ich działania leczniczego, jak i z ich działania antykoncepcyjnego.
Stary 2016-08-04, 12:00   #13
madziu98lQa
Przyczajenie

Chatul, dziękuję bardzo za odpowiedź! właśnie to mnie zastanawiało, że tak wiele ludzi na innych forach wypowiadało się o tym, iż ich lekarze powiedzieli, że te tabletki są mało skuteczne, dlatego nie byłam w 100% pewna. Teraz chyba jednak wrócę do OC 35 skoro są skuteczne jako antykoncepcja.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości