|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
pytanie do dziewczyn z cerą tłustą!!!!
dziewczyny help!!!
obecnie jestem w trakcie kuracji zwalczającej trądzik , stan twarzy ogólnie mi sie poprawił (od miesiąca stosuje skinoren) jednak moim zmartwieniem jest świecąca sią twarz ( mam cerę tłustą) i stąd moje pytanie : jaki używacie krem nawilżający na dzień ??? oczywiście chodzi o to aby nie pozostawiał tłustej warsty obecne w nastającej erze mrozów zimowych mój problem sie zmaga , podejrzewam iż moja cera jest po prostu wysuszona i ztąd wzmożona produkcja sebum i dlatego poszukuje kremu nawilżającego na dzień help!!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: pytanie do dziewczyn z cerą tłustą!!!!
Ja używam nivea visage young, jednocześnie nawilża i matuje skórę twarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja z problemem borykam się od kilku lat. Mam tak tłustą cerę, chwilami przesuszoną, że świecę się jak lustro
![]() Co mi pomogło? Tabletki antykoncepcyjne, bo one spowodowały, że skóra po prostu mniej się przetłuszcza, a więc mniej się świeci. Używam cały czas kosmetyków do cery trądzikowej AA i delikatnego podkładu matującego, no i ok. raz dziennie bibułek, tak w środku dnia. Poprawę widzę znaczną. Nie namawiam Cię do tabletek, bo to sprawa bardzo indywidualna, ale możesz porozmawiać na ten temat z lekarzem. PS. Używam Jeanine |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
A mi pomogła bardzo witamina PP, w tabletkach. Przepisała mi ją pani dermatolog własnie na świecącą cerę. Brałam ją 3 razy dziennie, były to tabletki 200mg o ile dobrze pamiętam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
wit PP to po prostu B3. Można brać B3 albo B complex
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Witamina B Compositum zawiera witamine B1,B2,B6 oraz PP.Polecam.Do tego witamine A,Biotyne,cynk.Do tego nie uzywam zadnych juz kremow matujacych,ale nawilzajacych i skora wyraznie sie mniej przetluszcza.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Ja też używałam skinorenu przez jakieś poł roku i teraz moja cera wyrażnie się poprawiła. Kiedyś świeciłam się jak lusterko, a teraz jest już o wiele lepiej. Używałam wtedy nawilżajacego,matującego kremu GARNIER ( był z gliną, w takiej zielonej tubce, dokładnej nazwy nie pamiętam; cena ok.15zł). matował bardzo dobrze skórę, ale ten efekt przynajmniej u mnie na długo nie starczał i po 2 godzinkach już "błyszczałam"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mam baaaaardzo tłustą cere i jedyne co mi pomaga to krem matująco- nawilżający z serii Purritin Iwostinu. (do kupienia w aptece). Działa u mnie przez jakieś 3 godziny- ale nie ma sposobu żeby sie przestało błyszczeć ![]() ![]() Gorąco polecam, zresztą na Wizażu tutaj w recenczjach kosmetyków można sobie o Dermaglinie przeczytać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
głównie do czoła, bo tam mi się skóra najczęściej przetłuszcza, delikatnie, żeby nie popsuć makijażu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
iwostin emulsja matujaca powinna pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
hej,
jeśli masz cerę "tylko" tłustą, to przy odpowiednich preparatach i pielęgnacji problem będzie znacznie mniejszy. Uważan, że najlepszym kremem nawilżająco-matującym (a wypróbowałam chyba większość obecnych na rynku) jest lysanel Mat firmy laboratories SVR, do kupienia w aptekach, cena ok 45zł. Obowiązkowo maseczki z zilonej glinki, peelengi i krem na noc. Jeśli się zanidba tłustą skórę albo ma się do tego predyspozycje, moze to się niestety przerodzić w łojotok albo nawet łojotokowe zapalenie skóry. Wtedy to tylko dermatolog i prepataty typu Acneroxid L, robione papki z siarką i cynkiem, retinoidy np. izotrex albo wspomniane już w poprzednich wątkach differin i skinoren. Jeśli i to nie pomaga, albo jak to zazwyczaj bywa po odstawieniu następuje nawrót, albo nie ma się czasu/ochoty/pieniędzy/cierpliwości itp. pomocny moze być tylko endokrynolog, który po przepisaniu magicznych tabletek zlikwiduje większość kłopotów związanych z łojotokiem, trądzikiem itp. Jeśli i to nie pomaga, zapraszam do klubu.... pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Powinnaś stosować filtr na dzień (raczej nie wybieraj "tłuściochów", może odpowiedni byłby filtr tonujący?), w zasadzie może zastąpić zwykły krem. Co do "świecenia się" - Wizażanki szalenie często stosują zwykłą skrobię, możesz też oczywiście użyć pudru. Zwłaszcza przy takiej kuracji powinnaś zaprzyjaźnić się z blokerem. Będzie to dużo bardziej korzystne dla skóry niż ograniczenie się do matującego kremu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raróg
|
Bardzo dobry matujący krem apteczny: http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ls&itemid=5327
Nie wiem, czy ma jakieś właściwości nawilżające, ale u mnie zlikwidował parę suchych "plamek", których nie mogłam się pozbyć. Cera ładnie ożywa i ten mat ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
a czy można ten krem stosować na skinoren??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raróg
|
Biodermine? Myślę, że tak, ja używam na Brevoxyl lub na Lysanel Active, pod makijaż też jest dobry.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Najlepszy ze wszystkich kremów jest IWOSTIN-oparty na wodzie termalnej. Wysuszonej skórze daje uczucie ulgi. Gwarantuje wysoki poziom ochrony przeciwsłonecznej przez cały rok! -co w wypadku leczenia trądziku jest konieczne. Jest nie zastąpiony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Zapomniałam dodać że kupisz go tylko w aptece!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.