|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 598
|
Anyż![]() ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 701
|
Dot.: Anyż
są też cukierki "anyżki" chyba z Goplany
![]() Akurat wczoraj mnie poczęstowano takimi ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
|
Dot.: Anyż
ja uzywam anyżku tylko do herbaty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 701
|
Dot.: Anyż
anyż jest (blee) niedobry
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Raz tu, raz tam... :D
Wiadomości: 2 912
|
Dot.: Anyż
Może kurczak z anyżem?? Znalazłam na stronie Kamisa:
Filety pokroić na kawałki wielkości ok. 2 na 2 cm, wymieszać z sosem sojowym i odstawić na 5 minut. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka odcedzić z sosu (sosu nie wylewać) i smażyć, na dużym ogniu, przez 1 minutę. Wyjąć, a na pozostały ze smażenia olej wrzucić posiekaną dymkę, dodać anyż, imbir, chili i smażyć ok. 1 minuty. Dodać mięso, odcedzone pędy bambusa, 3 łyżki sosu sojowego oraz tyle wody, żeby przykryła mięso. Wszystko razem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 8 minut. Gwiazdki anyżu wyjąć. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 1 łyżką wody i zagęścić sos. Przed podaniem skropić olejem sezamowym. Podawać z ryżem. Składniki: 4 filety z kurczaka, 1 puszka pędów bambusa, 1 łyżka oleju sezamowego, ½ szkl. oleju, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 dymki, ½ szkl. sosu sojowego, 4 gwiazdki Anyżu, 1 łyżeczka Imbiru mielonego, ¼ łyżeczki Chili.
__________________
"There are many kinds of love, after all.
Love that cannot harm and love that never abandons and love that cannot imagine betrayal. And then there is love that corrupts and love that destroys, and love that works in blood like poison. And they are not so far apart as you might think." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 598
|
Dot.: Anyż
Cytat:
Mad'i- ![]() ![]() Może jeszcze jakieś inspiracje? Zaraz zabieram się do szukania i postaram się cos fajnego wkleić tutaj ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 598
|
Dot.: Anyż
Anyż w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków. Nawet małe dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyżem aromatyzuje się kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu, potrawy kuchni indyjskiej, cukierki, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce morza. Anyż ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek, syropów, likierów.
Na razie tyle mam ![]()
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.