Anyż - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-01-21, 15:26   #1
rzyrafka
Zakorzenienie
 
Avatar rzyrafka
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 598

Anyż


Poszukuję przepisów na jakiekolwiek jedzonka z tą właśnie przyprawą. Mama kupiła wczoraj gwiazdki anyżowe i ten zapach jest dla mnie odurzający i muszę coś z tym zjeść. Kiedyś były cukierki ale to baaardzo dawno i już ich nie moge znaleźć w sklepach (oprócz tych eukaliptusowych Verbeny). Więc jeśli robicie z tą przyprawą jakieś cistaka, ciasta, mięsa zupy czy cokolwiek proszę o podzielenie się wiedzą, będę bardzo wdzieczna
__________________
*
Łydka
*
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-21, 15:48   #2
Martek88
Zadomowienie
 
Avatar Martek88
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 1 701
Dot.: Anyż

są też cukierki "anyżki" chyba z Goplany
Akurat wczoraj mnie poczęstowano takimi
pozdrawiam
Martek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-21, 16:17   #3
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2002-03
Wiadomości: 7 624
Dot.: Anyż

ja uzywam anyżku tylko do herbaty
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-21, 17:11   #4
yaheira
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 701
Dot.: Anyż

anyż jest (blee) niedobry
yaheira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-21, 17:19   #5
Mad'i
Wtajemniczenie
 
Avatar Mad'i
 
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: Raz tu, raz tam... :D
Wiadomości: 2 912
Dot.: Anyż

Może kurczak z anyżem?? Znalazłam na stronie Kamisa:
Filety pokroić na kawałki wielkości ok. 2 na 2 cm, wymieszać z sosem sojowym i odstawić na 5 minut. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka odcedzić z sosu (sosu nie wylewać) i smażyć, na dużym ogniu, przez 1 minutę. Wyjąć, a na pozostały ze smażenia olej wrzucić posiekaną dymkę, dodać anyż, imbir, chili i smażyć ok. 1 minuty. Dodać mięso, odcedzone pędy bambusa, 3 łyżki sosu sojowego oraz tyle wody, żeby przykryła mięso. Wszystko razem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 8 minut. Gwiazdki anyżu wyjąć. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 1 łyżką wody i zagęścić sos. Przed podaniem skropić olejem sezamowym. Podawać z ryżem.

Składniki:
4 filety z kurczaka, 1 puszka pędów bambusa, 1 łyżka oleju sezamowego, ½ szkl. oleju, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 4 dymki, ½ szkl. sosu sojowego, 4 gwiazdki Anyżu, 1 łyżeczka Imbiru mielonego, ¼ łyżeczki Chili.
__________________
"There are many kinds of love, after all.
Love that cannot harm
and love that never abandons
and love that cannot imagine betrayal.
And then there is love that corrupts
and love that destroys,
and love that works in blood like poison.
And they are not so far apart as you might think."
Mad'i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-21, 18:46   #6
rzyrafka
Zakorzenienie
 
Avatar rzyrafka
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 598
Dot.: Anyż

Cytat:
Napisane przez Ela
ja uzywam anyżku tylko do herbaty
tzn jak mielisz te gwiadki? czy kupujesz w innej postaci?

Mad'i- bardzo dziękuję, swoją drogą włąsnie zobaczyłam ten przepis na opakowaniu przyprawy

Może jeszcze jakieś inspiracje?
Zaraz zabieram się do szukania i postaram się cos fajnego wkleić tutaj
__________________
*
Łydka
*
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-21, 19:00   #7
rzyrafka
Zakorzenienie
 
Avatar rzyrafka
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 14 598
Dot.: Anyż

Anyż w kuchni ma zastosowanie jako dodatek do gotowanych jarzyn, np. do czerwonej kapusty, marchwi, szpinaku, buraków. Nawet małe dawki anyżu mogą znakomicie urozmaicić smak potraw z dziczyzny i sosów mięsnych. Anyżem aromatyzuje się kompoty, pierniki, bułki, ciastka, potrawy słodkie z ryżu, potrawy kuchni indyjskiej, cukierki, budynie, niektóre sosy do ryb, owoce morza. Anyż ponadto dodawany jest do niektórych napojów np. ponczów, wódek, syropów, likierów.
Na razie tyle mam
__________________
*
Łydka
*
rzyrafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.