|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jedwab do włosów a szampon Garnier Ultra Doux
Witam, jestem posiadaczką kręconych włosów, a do ich pielęgnacji od dłuższego czasu używam jedwabiu do włosów firmy Biosilk https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...k-therapy.html , lecz zdaję sobie sprawę jak na włosy wpływa tak częste i w dużych ilościach używanie silikonów. Od dłuższego czasu czaję się, żeby je z tego wszystkiego dobrze oczyścić, lecz typowo oczyszczającym szamponem się boję, że strasznie wysuszy mi i tak już suche włosy. Ostatnio w Rossmannie natrafiłam na szampon firmy Garnier, z serii Ultra Doux, Sekrety Prowansji, 'Morela z regionu Roussillon i olejek migdałowy', piszą też, że formuła bez parabenów. Jest bardzo przyjemny dla moich włosów, na moje niezbyt wprawne oko skład wydaje się w porządku. Jednak wciąż zastanawia mnie jedno - czy jest on w stanie oczyścić moje włosy z tych wszystkich silikonów? Jeśli nie, to co polecacie na oczyszczenie suchych włosów bez szkody dla nich? Dodam że używałam ich po każdym myciu, około 3 porcje bo moje włosy chłoną wszystko jak gąbka
![]() AQUA/WATER, SODIUM LAURETH SULFATE, CITRIC ACID, COCAMIDOPROPYL BETAINE, AMMONIUM HYDROXIDE, SODIUM CHLORIDE, SODIUM BENZOATE, SODIUM HYDROXIDE, PEG-60 HYDROGENATED CASTOR OIL, POLYQUATERNIUM-10, SALICYLIC ACID, LIMONENE, LINALOOL, BENZYL ALCOHOL, PROPYLENE GLYCOL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, GERANIOL, COUMARIN, PRUNUS ARMENIACA (APRICOT) FRUIT EXTRAT, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS EXTRAT/SWEET ALMOND FRIUT EXTRAT, HEXYLENE GLYCOL, PARFUM/FRAGRANCE (F.I.L. C158790/2) Z góry dziękuję za pomoc ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jedwab do włosów a szampon Garnier Ultra Doux
Przede wszystkim odstaw biosilk bo ma alkohol w składzie i wysusza i kup jakiś inny jedwab. Nie rezygnuj z silikonów, szczególnie jeżeli masz zniszczone włosy.
Myśle że Garnierem możesz myć, ale żeby dokładnie oczyścić, to raz na jakiś czas możesz użyć np szamponu z Barwy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dzięki wielkie
![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
jeśli nie chcesz wysuszyć włosów szamponem oczyszczającym, możesz spróbować metody OMO - czyli, przed myciem nałożyć na włosy jakąś odżywkę, czy maskę (nie musisz na całe) i potem umyć normalnie włosy i nałożyć odżywkę taką, jak zwykle.
szamponem oczyszczającym może być też Lilliputz - ma w składzie SCS - to właściwie to samo, co SLS - a to właśnie ten składnik pozwala określić szampon oczyszczającym, jeśli jednocześnie w składzie nie ma silikonów, czy innych substancji powłokotwórczych (w Twoim Garnierze nie ma silikonów, ale jest np. polyquaternium, substancja powłokotwórcza dlatego nie będzie to stricte oczyszczający szampon). a z silikonów całkowicie nie rezygnuj, jeśli ten szampon garniera się sprawdza, to go stosuj na co dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
Moje włosy lubią silikon, ale za dużo powoduje przetłuszczanie, więc staram się mieć szampon bez silikonu i odżywkę z silikonem, aby ładnie włosy wygładzić i rozczesać po myciu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.