![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Sprzątanie u rodziców chłopaka
Cześć
![]() Edytowane przez Klaudia_S_23 Czas edycji: 2016-07-27 o 08:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Sprzątanie u rodziców chłopaka
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja zawsze się spotykałam z tym, że pomagamy wynosić rzeczy do kuchni, a tam mama wszystko upycha do zmywarki, lodówki, zmywa itp. Nie dałabym się wykorzystywać tym sprzątaniem od A do Z, tym bardziej, że zrozumiałam, że tylko wasza dwójka to ogarnia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cóż, no ja mojej mamie pomagam przy rodzinnych imprezach, choć mój brat tam mieszka i w zasadzie, to raczej on powinien pomóc. Niestety, wiem doskonale, że on tego nie zrobi, więc pomagam. W czasie imprezy pomagam zanosić rzeczy, podgrzewam coś, potem zbieram naczynia i zanoszę do kuchni, mój ojciec wstawia do zmywarki. Ale to przy jakichś większych imprezach, jak idziemy na kawę i ciasto, to żegnamy się i wychodzimy
![]() Wydaje mi się, że tego typu pomoc spada zwykle na tych bardziej obowiązkowych i na których rodzice uważają, że mogą polegać. U teściowej natomiast się tak nie angażuję, mogę pomóc zanieść talerze do kuchni ale to tyle. Nie wiem co gdzie oni mają, nie chcę się pętać po ich maleńkiej kuchni. Zaganiam czasem TŻta do większej pomocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
Pytała jak to u nas wygląda, więc opisałam. No niestety moja babcia ma 86 lat, teściowie 75 i nie potrafię po prostu wyjść i wszystko zostawić mając świadomość, że oni z kolei się napracowali, aby nas ugościć. Co innego gdyby mieli 50 lat. Chociaż kiedy idziemy tam na obiad to jest oczywiste, że jeżeli dwie osoby za coś się wezmą, to będzie szybciej niż jedna. Możemy wtedy obie posiedzieć przy stole z kawką ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Ja jestem tak wychowana, że jednak staram się pomagać, choć nie zawsze mi na to pozwalają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
No, właśnie. Chętnie pomogę nie ma problemu, tylko dziwnie sie czuje jak np rodzenstwo niby tez pomaga a idą coś wyniesc i nie ma ich i nie ma. i jest taka atmosfera ze to oczywiste ze ja mam obowiązki takie same jak rodzenstwo TŻ choc nawet tam nie mieszkam (i nie ma takich planow po slubie). Zresztą na imprezy zjawiam sie czysto grzecznościowo i nie siedze z przyjemnością (zwykle klimaty zupełnie nie moje, wujki ciocie, polityka i obgadywanie sąsiadów, wiecie) chociaz sie staram i nastawiam pozytywnie, wiec jakos czas zlatuje. Chociaz to najczesciej kilka godzin siedzenia cicho ale ok, tylko potem juz sie troche zle czuje jak to wszystko trwa pół dnia i jeszcze przeciąga się sprzątanie i wracamy w nocy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja ograniczam się raczej do pomocy przy nakryciu do stołu i wyniesieniu brudnych naczyń do kuchni. Zarówno moi rodzice jak i teściowie mają zmywarki, więc zmywanie ręczne nie jest problemem. Sama też nie wyobrażam sobie, żeby mi ktoś sprzątał po organizowanej przeze mnie imprezie. Pomijam sytuacje kiedy gospodarzowi jest ciężko wszystko ogarnąć z powodu na przykład starszego wieku czy jakiejś choroby.
Inna kwestia to to, że u moich teściów niejako "oczekuje się" pomocy jedynie ze strony kobiet. Wprawdzie pomagam przy jakichś drobiazgach, ale krew mnie delikatnie zalewa, kiedy nie widzi się nic złego w tym, że ja jako gość udzielam się w kuchni a teść gospodarz siedzi rozwalony na kanapie ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
ReklaMO(D)żerca.
|
Autorko, jest jedno wyjście- goście wstają i zbierają się do pożegnania a wy razem z nimi i wychodzicie. ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- I tak bym przez kilka następnych razy robiła. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-07-27 o 11:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
![]() Na miejscu autorki wychodziłabym zanim inni się zbiorą do wyjścia i już.
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Cześć
![]() A jak Twój TŻ to widzi ? Rozmawiałaś wogóle z nim na ten temat? Poza tym jest różnica w sprzątaniu po załóżmy 6 osobach a różnica po 20 (!). To co opisujesz brzmi dla mnie strasznie, dajesz się wykorzystywać i co gorsza twój chłopak na to pozwala. On jako facet powinien zagonić swoje rodzeństwo do pomocy przede wszystkim (!) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Jak spędzam kilka dni u rodziny mojego TZa, to zawsze pomagam - znoszę, zmywam, przygotowuje do posiłków jeśli trzeba, chociaż często teściowa mnie wygania
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() http://8-pietro.blogspot.com/ ![]() ![]() ![]() Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy ![]() Zapraszam na pierwszego bloga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie jednak jest różnica między dobrowolną pomocą, której bym oczywiście udzieliła, a nakładaniem na mnie tego jako OBOWIĄZEK. Przestałabym przychodzić po prostu i tyle.
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
U babci mojego meza tez tak jest,goscie pomagaja sprzatac a domownicy siedza i kawkuja.W tej rodzinie to normalne ze domownicy przygotowali impreze wiec dosc sie napracowali a do sprzatania ida goscie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Swojej mamie czy cioci zawsze pomagam. I przed i po imprezie rodzinnej. Z kolei u rodziców Tż bywa różnie. Czasami wychodzimy przed innymi gośćmi, czasami zostajemy do końca i wtedy pomagam wynosić naczynia i jedzenie do kuchni i w sumie tyle
![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
cóż już wiele lat jestesmy parą i wiele było konfliktów o role jego rodziny w naszym zyciu. w skrócie kiedy jeszcze mieszkał z rodzicami byłam naiwna i pomocna i ilekroć do nich jechałam chętnie pomagałam we wszystkim. niestety skończyło się to tym że czasem przyjeżdżałam do niego on jechał do pracy na kilka godzin prosił o pomoc, bo była jego kolej sprzątania i np sobotni ranek spędzałam na sprzątaniu dwóch pięter ich domu sama. po spotkaniach przy kawie on wychodził wczesniej i szedł do pokoju coś porobić a ja zostawałam z kobietami z jego rodziny, lubiłam je i chciałam sie integrowac. w końcu jednak one zaczęły po prostu wstawać i iść do swoich zajec po skonczonej kawie zostawiając wszystko mi do sprzątania (bez słowa). ja byłam wtedy taka naiwna i dobroduszna że nie miałam serca też po prostu wyjść albo umyć tylko swoje, po pierwsze chciałam dobrze, a poza tym bałam sie wyrzutów chłopaka (kiedyś umyłam tylko swój kubek, a w zlewie były juz jakieś inne naczynia po kimś, nie wiem nawet po kim, to mi powiedział, że to tak nie fajnie, juz mogłam wszystko umyć). ale to było dobre pare lat temu i mnóstwo się zmieniło. dojrzeliśmy oboje, prawie się przez to wszystko rozstaliśmy ale już jest ok.wyprowadził się od nich i jest ze mną a nie z nimi. tylko to sprzątanie po imprezach zostało...może nie byłoby takie złe ale mi przypomina te wzszystkie upokorzenia z tamtych czasów może dlatego tak się zawsze czuje wypompowana jak wracamy. nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A facet porażka. Już pokazał Ci gdzie Twoje miejsce. Nic tylko biec z nim i ślub brać.
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
A powiedzialas chłopakowi, ze nie masz ochoty sprzatac po tych wszystkich imprezach? Albo spytalas się chociaż dlaczego wy to tylko robicie a reszta udaje że nie istnieje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Taki facet to istny skarb (uwaga, ironia)
![]()
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Palcem bym nie kiwnęła przy takim ośle. Chyba nie masz otworu gębowego, że grzecznie te nie swoje gary pozmywałaś bo on stwierdził, że powinnaś. Co do sprzątania - moja impreza to sprzątam, nie moja to kawkuję i się nie przejmuję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Właśnie u nas jest normalnie... dzielimy się obowiązkami wszystko robi bez problemu, sprząta gotuje nie ma najmniejszego problemu.
A jak miał pretensje o te niezmyte cudze gary to to olałam, już wtedy zaczynało mi świtać że to nie jest tak że się kochamy więc traktujemy się z empatią... eh idealistka. ale on jest teraz naprawdę kochany i wszystko jest ok. Tylko go zawsze rodzice meczyli obrażaniem się jak nie proponował pomocy i to chyba dlatego teraz tak chce zostawać pomagać. nic mi nie mówi, nie zagania (co najwyzej poprosi czy bym czegos nie przeniosla itp nic takiego) tylko nie umie sie pogodzić z myślą że ok, jedziemy, koniec imprezy bo ma wyrzuty sumienia jak nie pomoże. coś takiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Autorko, ale to brzmi jakbyś miała przymus żeby pomagać, bo jest miło i dobrze tylko gdy grasz wg ich zasad. Lukrowanie problemu i zamiatanie go pod dywan. Wy macie tworzyć swoja rodzine, a nie pół życia spędzić na imprezach rodziny faceta z przklejonymi uśmiechami lub skacząc wokół ich gości. Wcale nie jest lepiej, jeżeli to lepiej to efekt Twojego 100% podporządkowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Macie racje, kochane. Tylko nie wiem jaki kompromis mu zaproponować bo on bardzo chce na te ich imprezy jeździć... jak to normalnie wygląda w normalnych rodzinach? u mnie nigd nie było tradycji takich posiadówek więc nie wiem... najchętniej wcale bym nie jezdziła ale jemu zależy i ja nie chce kwasów typu odcinanie się bez powodu (bo w sumie oni są dla mnie ogólnie mili).
Prosze wiec o rade - jaki kompromis mógłby uzdrowić tą sytuacje! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
możecie zostać i pomóc, ale niech inni tez wykażą takie same zaangażowanie ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
ile on ma tam tego rodzeństwa ? Oni powinni wam pomagać ( ale nie na odwal się) . Jeżeli twój chłopak tego nie załatwi tak jak należy , to następnym razem nie jedź |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Jedź i wyjdź z innymi gośćmi a pan niech zostanie i pomaga jak ma ochotę i czuje się zobowiązany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2016-07-27 o 23:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.