|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak zainteresować ludzi swoją osobą?
Witam, po dzisiejszym dniu naszła mnie taka refleksja... Chyba nie jestem zbyt ciekawą osobą. Współczesny świat promuje wielką indywidualność, każdy powinien być takim typowym ekstrawertykiem znającym się na wszystkim. Osobiście otaczam się właśnie takimi ludźmi. Jednak sama jestem chyba zbyt... nudna? Moje hobby to ciężka sprawa, jedyne co przychodzi mi do głowy to książki i film, a czy to nie jest standardowa odpowiedź u wszystkich? Gdy poznaję nowych ludzi boję się pytać o zainteresowania, bo na pierwszy rzut oka są one, przynajmniej moim zdaniem, bez charakteru, miałkie. Z tego myślę wynika kolejny mój problem - nie umiem rozmawiać z ludźmi o niczym. Takie typowe small talk przeraża mnie, wymyślam góra 2 tematy i czarna dziura - nie mam pomysłu o czym mówić dalej...
Co radzicie mi zrobić? Jak zmienić coś w sobie, odkryć cos nowego? Bardzo chciałabym polepszyć jakość kontaktów z innymi ludźmi, a nie jest to dla mnie proste. Niby mam tylko 20 lat, ale czuję, że powoli zatrzymuję się w miejscu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak zainteresować ludzi swoją osobą?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Głównie interesują mnie filmy psychologiczne, dramaty itp, a z książek kryminały...
Edytowane przez anu07 Czas edycji: 2017-07-26 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Z moich doświadczeń wynika, że należy poruszać parę tematów, aż w końcu trafi się na coś, w czym rozmówca ma dużo do powiedzenia.
Sport ("ćwiczysz z Chodakowską? Siłka jakaś? Bieganie? O, super, ja też się zmuszam do aereobów") , filmy, muzyka, imigranci, seriale (jak zaczynam mówić o dr. housie to często trafiam na pasjonatów, z którymi potem już można gadać godzinami), śmieszne anegdoty (dobrze jest mieć parę dobrych historyjek dla rozluźnienia atmosfery), faceci, randki internetowe. Jednej nowo poznanej dziewczynie opowiedziałem parę historyjek z wizazowego wątku o nieudanych spotkaniach wieńczących znajomość internetową, od razu gadka poszła we właściwą stronę). Nie trzeba właściwie mieć nie wiadomo jakich zainteresowań, to nie w tym rzecz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Też kiedyś miałam podobne przemyślenia do Twoich, że jestem nudna, nieciekawa. Ale kurcze. Żaden człowiek nie bedzie dla każdego ciekawy, to raz. Dwa - skoro daje mi frajdę pochłanianie nałogowo seriali i książek, a inni to uznają za głupie spędzanie czasu - to trudno, ich zdanie, ja nie zmuszam, ważne że MI to daje frajdę. Co do rozmów. Myślę, że też to głównie zalezy od ludzi. Z niektórymi od razu mozna nawiązać genialną nić porozumienia, z innymi jest właśnie taka pustka i wymyślanie tematów. Trzeba wyluzować po prostu i nie mieć przekonania, że z każdym musi wyjść. Rozmowa to nie tylko wymyślanie tematów przez Ciebie - druga osoba też powinna o to zadbać. Mogę Ci ewentualnie poradzić abyś zaczęła robić tzw. prasówkę. Swego czasu nie robiłam, bo ani w akademiku nie miałam TV, ani gazet nie czytałam, które zawsze były w domu, bo mama kupowałam i tak nieco zdziadziałam, że jak ktoś się pytał mnie, czy słyszałam o tym czy o tamtym, to było mi bardzo głupio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Ostatnio poznałem dziewczynę z kosmicznymi wymaganiami. Powiedziałem ok, a co masz mi do zaoferowania w zamian spytałem. Wymieniła że potrafi gotować, jest ładna i czyta książki. Więc chyba nie jest z tobą tak źle. Chyba.
Edytowane przez FacetZ Czas edycji: 2016-08-09 o 07:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() [1=835313362e9486e3c9442f0 8647b1f88dd16e422_65652de 798c50;63931441] Też kiedyś miałam podobne przemyślenia do Twoich, że jestem nudna, nieciekawa. Ale kurcze. Żaden człowiek nie bedzie dla każdego ciekawy, to raz. Dwa - skoro daje mi frajdę pochłanianie nałogowo seriali i książek, a inni to uznają za głupie spędzanie czasu - to trudno, ich zdanie, ja nie zmuszam, ważne że MI to daje frajdę. Co do rozmów. Myślę, że też to głównie zalezy od ludzi. Z niektórymi od razu mozna nawiązać genialną nić porozumienia, z innymi jest właśnie taka pustka i wymyślanie tematów. Trzeba wyluzować po prostu i nie mieć przekonania, że z każdym musi wyjść. Rozmowa to nie tylko wymyślanie tematów przez Ciebie - druga osoba też powinna o to zadbać. [/QUOTE] O właśnie, też tak sądzę, a rzadko trafiam na osoby ciągnące temat. Po prostu po jakiejś tam chwili odpuszczam bo widzę, że rozmowa zaczyna przypominać wywiad, a tego nie chcę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
To ja nie wiem w jakim środowisku Ty się obracasz
![]() Osobiscie rzadko spotykam osoby , które mają jakies konkretne hobby czy nietypowe zainteresowania. A jestem w podobnym wieku co Ty Autorko i mieszkam w dużym miescie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Nic na to nie poradzisz nie wszyscy moga byc ciekawi. Ktos musi byc nudny i akurat wypadlo na Ciebie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W tym wypadku to rozmówca jest raczej nudną i mało ciekawą osobą skoro jest bierny i niezaciekawiony rozmową. Ekstrawertyków cechuje właśnie rozmowność na wszelkie możliwe tematy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
A tak serio zainteresuj sie czyms. Chodz do muzeum, galerii sztuki, , na rozne wydarzenia z fb, zajecia z rysunku, gry na instrumencie, tańce, sport, jezyki obce, kultura dalekiego wschodu. Masa jest zainteresowan!
---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Tez lubie ksiazki psychologiczne i kryminały. Co do kryminalow polecam Agathe Christie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli wiem, że to przypadkowe osoby, których pewnie już nie zobaczę, to odpuszczam. Czasem jednak np na uczelni czy w pracy muszę ich zagadywac. Są jakieś rady na small talki? :p Problem jest też taki, że jestem introwertykiem, bardzo nieśmiałym i czasem niepewnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Może problem w tym że ludzie wyczuwają w Tobie twoją nieśmiałość i niepewność tego co mówisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Interesuję się dalekim wschodem, grami, językami, szyciem, pieczeniem itd., myślisz, że fakt, że mówię po japońsku, chińsku i koreańsku sprawia, że mam z każdym o czym rozmawiać? Według wszystkich uchodzę za ciekawą osobę, ale nie każdego potafię zainteresować rozmową. A ta właśnie "ciekawość" kosztowała mnie wyzwiska i brak znajomych w liceum, a wtedy był tylko japoński. To nie tak działa. Bądź sobą i lub to, co lubisz. W moim środowisku interesowanie się grami czy dalekim wschodem to żadne znowu aj waj. Pewnie w twoim środowisku ty jesteś "zwykła", bo tak często dobieramy sobie znajomych.
![]() |
![]() |
#15 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:54.