|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pierwsza Miesiączka
Witam
Córka (12 lat) mojej koleżanki dostała po raz pierwszy okres, który był bardzo ale to bardzo intensywny do tego stopnia że dziewczyna nie mogła spać tylko siedziała w ubikacji. Pierwszy okres niby oki, ale po 10 dniach znowu dostała okres i znowu to samo. Cała ta sytuacja niepokoi nas i nie wiem co jej poradzić. może któraś z was się spotkała z czymś podobnym? Powinna wybrać się z małą do lekarza czy czekać? Pozdrawiam aga |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsza miesiączka
i nie poszly jeszcze do lekarza?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wizyta u lekarza na pewno nie zaszkodzi, a tak silne i częste krwawienia na pewno nie są obojętne dla zdrowia.
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Myslisz,że powinny?
Nam się wydawało, że to normalne na początku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Pierwsze miesiaczki są zwykle bardzo skąpe, dopiero z biegim czasu zwieksza się intensywnośc krwawienia.
Radzę pójśc do lekarza, nawet jeśli dziewczynka ma 12 lat.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja myślę, że to normalne. Ja przez pierwsze pół roku miałam okres co 13, 14 dni... no koszmar po prostu. Ale może powinnać wziąć coś przeciwbólowego, No-spę.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
normalne? nie sądzę,
pierwsze miesiączki przygotowują organizm do dalszych, następnyh, normalnym tutaj raczej byłyby dłuższe cykle [dłuższe niż te "książkowe"], mały ból, lub jego brak, ale napewno nie takie objawy [ale zresztą co ja mogę wiedzieć - lekarzem nei jestem, wiem tylko, że ja bym nie pozwoliła na to, by córka tak"cierpiała" i napewno udałabym się z nią do lekarza] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A jak miesiaczkowała jej mama na poczatku?
Przypominajac sobie moje pierwsze okresy to byly od poczatku regularne i krwawienie bylo zupelnie normlane,wlasciwie przez te kilkanascie lat nie zmienilo sie wiele. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Może masz rację, ja też lekarzem nie jestem. Mówię to po sobie i po tym co czytałam. Ja miałam bardzo intensywne kwawienia od początku. Przez 6 dni najczęściej.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie sądzę, że to jest normalne! Radzę udać się jak najszybciej do lekarza...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i pomimo długości krwawienia [u mnie] nie jest ono tak intensywne, bym musiała "siedzieć cały czas w ubikacji" zresztą nawet tak krótka przerwa - ja bym pomaszerowała do lekarza, bo po co ma się dziewczyna męczyć i to od samego początku [nie żeby później miała się męczyć, tylko chodzi mi o to, że u niektórych takie "objawy" pojawiają się później] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
JA zrozumiałam to, że siedziała na ubikacji, bo miała jakieś dodatkowe dolegliwości, typu ból brzucha. Bo chyba na najbardziej intensywny nawet okres wystarczają podpaski
![]() Może faktycznie lepiej jakby poszła no dolekarza. Tylko co on jej pomoże? Przecież nie zapisze 12-letniej dziewczynie hormonów?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.