![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
program do projektowania ogrodów
Kochane wizażanki!!!!!!!!!!!!!!
Znacie moze jakis fajny program do projektowania ogrodów? Wiem, że taki programik był dołączony do jakies gazetki. Tylko nie mam pojecia do jakiej.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: program do projektowania ogrodów
Cytat:
Poza tym może zainteresują cię inne programy ![]() - "Garden Composer 3D Plus" - "Virtual Garden"
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Niestety te programy dołączane do gazet są marne, zawierają mały wybór roślin i innych ozdób do ogrodu, porządne programy kosztują bardzo dużo.
Ja do projektowania mojego ogrodu użyłam zwykłej kartki i kolorowych pisaków.
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
AutoCad czy jakoś tak ...
![]()
![]() |
![]() |
#6 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Nektarynka AutoCad owszem ale dla architektów krajobrazu i to do rysowania rzutów i bardziej technicznych rysunków, no 3D też można zrobić ale to już inna bajka niż w GC. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Nie znam profesjonalnych programów- wymarzony ogród jest sztuczny, jak ja chcę coś zmienić biorę duży blok i kredki świecowe dzieci i.... mazgam i mazgam aż cały blok zarysuję pomysłami, potem zapraszam ze dwie koleżanki, ale takie kumate i z polotem ogrodniczym i stawiam piwo albo wino i omawaimy wszystkie pomysły już na ogrodzie.Bardzo uważnie słucham, ale potem wyprowadzam z tego jakąś średnią, ale parę fajnych pomysłów nam już wyszło.Męża do tego nie angażuję, bo jemu zawsze jest fajnie,żeby tylko cisza była i zielono., albo myśli jak to zrobić co my wymyślimy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
witam skończyłem studia inż na kierunku kształtowanie środowiska potrzebuje profesjonalny program do projektowania ogrodów, chciałbym dobry program nie koniecznie tani - jak jest naprawdę dobry to mogę wydać dużo tylko doradzicie jaki bo na zajęciach mieliśmy tylko blok Kretki i ołówki proszę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja póki co korzystam z FotoOgród, który swego czasu dostępny był w Muratorze w serii Urządzamy Ogród, obecnie można znaleźć w internecie linki i ściągnąć za free.
Program jest świetny, ponieważ można w nim wykorzystać własne zdjęcia domu i ogrodu, umieszczać własne obiekty, m.in. nowe gatunki roślin, czy hodowane zwierzęta. Posiadam jeszcze parę innych programów, ale obecnie korzystam tylko z tego, bo jestem świeżo upieczoną posiadaczką sporego ogrodu do zagospodarowania. Program polecam każdej osobie, która dopiero rozpoczyna przygodę z projektowaniem ogrodu.
Edytowane przez Asieq Czas edycji: 2008-11-27 o 08:42 Powód: błędna nazwa programu do projektowania ogrodów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Witajcie, czyżby ten watek zamarł????? ja dzisiaj z mężem postanowiłam , ze zaczniemy nasz ogród urządzać, ale nie wiemy od czego mamy zacząć. a tu pusto....pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już zdecydujecie co chcecie mieć na działce to możecie próbować jak to wszystko poukładać żeby wam się podobało.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Witaj,
Warte rozważenia jest również uproszczone projektowanie ogrodów w stworzonym przez nas serwisie (usunięte przez moderatora) Tworzenie wizualizacji jest bardzo proste, baza roślin jest dostosowana do polskich warunków, filtry pozwalając dobrać rośliny odpowiednie do warunków w ogrodzie. Wokół serwisu jest społeczność użytkowników, która stworzyła już tysiące projektów i - z naszego doświadczenia - chętnie dzieli się wskazówkami dotyczącymi projektowania i późniejszej pielęgnacji ogrody. Pozdrawiam, [...] - (usunięte przez moderatora) (usunięte przez moderatora) - stwórz projekt swojego ogrodu w 5 minut Edytowane przez SpanishMyszka Czas edycji: 2009-12-17 o 17:17 Powód: (...) - link zawierający treść reklamową ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
Uczę sie jako technik architekt krajobrazu i wiem , że najlepszy program to Auto cad , ale jest dla profesjonalistów i jest niezwykle drogi , Garden composer to dobry program , a jeśli nie macie pomysłów to zatrudnijcie Architekta, zrobi to profesjonalnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Jest jeszcze literatura fachowa, z której można czerpać pomysły
![]() Do projektowania polecam jednak wyobraźnię i katalog roślin, w moim przypadku te dwie rzeczy okazały się być najistotniejsze ![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmmm... ![]() Czyżbyś sugerował siebie ? ![]() Zapachniało reklamą, jeszcze jedna wiadomość w podobnym tonie a sięgnę po kartki i może być "drobne" ostrzeżenie... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Nie jest to żadna reklama, ale podaje rozwiązanie ostateczne, chodzi o to że sam program nie wystarczy , potrzebny jest pomysł , niekiedy jednak ktoś może go nie mieć wówczas zwracamy się o pomoc fachowcowi , I nie sugeruje tutaj siebie jako fachowca bo jeszcze nim nie jestem , ponieważ uczę się tego 3 lata a Dyplom technika można zrobić po 4 latach nauki w technikum.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cóż... bywam przeczulona... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Sam AutoCad chyba niewiele da jeżeli nie ma się nakładki do projektowania ogrodów z roślinami itp. Subskrybuję ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
witam,
jestem studentką V roku Architektury Parków i Ogrodów, z tytułem inżyniera. Chętnie zaprojektuję ogród przydomowy. Zainteresowanych proszę o kontakt. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
le można też ArchiCADA ale potrzebne są nadkładki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Polecam Sketch-up z nakładką renderującą V-Ray. Intuicyjny program z realistycznymi renderami. Pozdrawiam
Projektowanie ogrodów Kraków Edytowane przez kataaaa Czas edycji: 2013-04-23 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
a rendery to... ? :P (wybaczcie moją niewiedzę)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Pisząc rendery miałam na myśli obraz który powstaje (wizualizacja)
![]() Projektowanie Ogrodów Kraków Edytowane przez kataaaa Czas edycji: 2013-05-29 o 13:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Hej, proszę o drobną podpowiedź, czym można w prosty sposób wykonać projekt jak tutaj? Zależy mi na czymś takim jak projekty ogrodów w Marysinie lub Jastkowie. Trzeba kliknąć na projekty Tomka i niżej są projekty o jakie mi chodzi.
Z góry dziękuję Wam za pomoc! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Renderowanie to tworzenie realistycznych obrazów komputerowych, głównie wykorzystywane w grafice 3D.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
A może zamiast programu – żywi ludzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Witam...no właśnie, coś wątek zamarł . Ja nadal próbuję coś zrobić ze swoim ogrodem, ale nędznie mi to idzie. Posiałam trochę kwiatów i czekam co z tego wyrośnie.
Edytowane przez Lili40 Czas edycji: 2014-05-22 o 08:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Dobrze jest podzielić sobie ogród na części w zależności od przeznaczena i w większości obsadzić wieloletnimi bylinami, krzewami i drzewami. Owszem, to wśród kwiatów jednorocznych i dwuletnich jest największa różnorodność i wybór barw, jednak trzeba przy nich stale pracować. A byliny odradzają się same z roku na rok.
U siebie zrobiłam nawet fragment łąki kwietnej, gdzie niezapominajki rozsiewają się same i rosną w towarzystwie rzeżuchy, kurdybanka, fiołków i tego, co przyniesie wiatr. Taką łąkę koszę dopiero, gdy niezapominajki schną i sieją nasionami. Wrzucam 2 zdjęcia, jeszcze z wiosennymi kwiatami.
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Dzięki . Bardzo podoba mi się ten Twój zakątek. Popróbuje i ja nadal coś zmieniać w moim ogródku zwłaszcza przed domem . Wyrosły mi mnóstwo pięknych maków i zal mi było je wyrywać. Teraz juz przekwitaja i moze coś innego nasadze. Przed domem mam młodego orzecha, ma ok 15 lat i on daje sporo cienia dla roślin . Moze i ja zrobię kilka fotek i je tu wrzucę jutro . Pozdrawiam .
Edytowane przez Lili40 Czas edycji: 2014-05-24 o 22:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() Lili, wątek jest o czym innym, ale uważaj na orzecha - źle pod nim rosną kwiaty. Mam koło domu 2 kilkudziesięcioletnie i wokół nich jest pusto, przyjmują się jedynie samosiejki bzów czy jesionów, no ale nie o to chodzi, żeby las mieć wokół domu ![]() Podobno to wina substancji znajdujących się w liściach i wydzielanych przez korzenie, orzech daje też sporo cienia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:33.