Refundacja środków antykoncepcyjnych.. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-01, 16:14   #1
romsta2
Raczkowanie

Refundacja środków antykoncepcyjnych..

czy środki antykoncepcyjne powinny być refundowane?
znam osoby, które uważają że tak... a dlaczego zabezpieczać małolaty przed ciążą jeśli miliony ludzi w Polsce nie posiada środków na inne leki? dlaczego akurat te medykamenty refundować zamiast np. morfinę dla umierających na raka?? Z drugiej strony jednak zmniejszy się ilość niechcianych ciąż i porzucanych dzieci.
Stary 2008-04-01, 16:19   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Refundacja środków antykoncepcyjnych..

Cytat:
Napisane przez romsta2 Pokaż wiadomość
znam osoby, które uważają że tak... a dlaczego zabezpieczać małolaty przed ciążą jeśli miliony ludzi w Polsce nie posiada środków na inne leki? dlaczego akurat te medykamenty refundować zamiast np. morfinę dla umierających na raka?? Z drugiej strony jednak zmniejszy się ilość niechcianych ciąż i porzucanych dzieci.

chyba już kiedyś o tym było
moim zdaniem powinny byc refundowane, ale...
dla osób, które są zadeklarowane, że nigdy nie chcą mieć dzieci.
Ale obawiam się, że w naszym kraju to nierealne ze względu na zbyt duży wpływ Kościoła katolickiego na polityków... w konstytucji Polska to państwo bezwyznaniowe a w rzeczywistości krzyż w sejmie, religia wliczana do średniej itd.
Refundacja dla całości społeczeństwa nie przejdzie na pewno również ze względu czysto finansowego. Naszego kraju po prostu na to nie stać.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 16:28   #3
Aramintha
Wtajemniczenie

1. Morfina jest refundowana.
2. Niektóre tabletki antykoncepcyjne są refundowane, jako preparaty hormonalne, a ich działaniem ubocznym jest właśnie zapobieganie ciąży.
3. Dlaczego antykoncepcja powinna być refundowana - odpowiedziałaś sobie sama w ostatnim zdaniu.

Taniej dla skarbu państwa wychodzi sfinansować tabletki lub spiralę niż przez 18 lat łożyć na wychowanka domu dziecka.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 16:31   #4
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
znam osoby, które uważają że tak... a dlaczego zabezpieczać małolaty przed ciążą
jeśli miliony ludzi w Polsce nieposiada środków na inne leki? dlaczego akurat te medykamenty refundować zamiast np. morfinę dla umierających na raka?? Z drugiej strony jednak zmniejszy się ilość niechcianych ciąż i porzucanych dzieci.
A czy tylko małolaty, jak raczyłaś określić, zabezpieczają się przed ciążą?

A czy zamiast refundacji morfiny (która nawiasem mówiąc refundowana jest), nie lepiej by już było rozwijać badania nad lekiem na raka?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 16:33   #5
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
1. Morfina jest refundowana.
2. Niektóre tabletki antykoncepcyjne są refundowane, jako preparaty hormonalne, a ich działaniem ubocznym jest właśnie zapobieganie ciąży.
3. Dlaczego antykoncepcja powinna być refundowana - odpowiedziałaś sobie sama w ostatnim zdaniu.

Taniej dla skarbu państwa wychodzi sfinansować tabletki lub spiralę niż przez 18 lat łożyć na wychowanka domu dziecka.

może i tak, ale wytłumacz to Kościołowi i politykom...
ja byłam w szoku jak przeczytałam artykuł o akcji, która miała na celu zaszczepienie za darmo dziewczynek z któregoś domu dziecka na raka szyjki macicy. szczepionka kosztuje ok. 1500 zł. łącznie za 3 zastrzyki...
Dziewczynki nie zostały zaszczepione. Dlaczego?
Bo według dyrekcji domu dziecka zachęciłoby to dziewczynki do szybszej inicjacji seksualnej...
Także dopóki w naszym kraju będzie taka ciemnota to niestety, ale cudów nie można oczekiwać;/

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-01, 17:25   #6
deputamadre21
BAN stały

Wedlug mnie srodki antykoncepcyjne nie powinny byc refundowane . Dlaczego ? bo w interesie osob ,ktore decyduja sie na sex powinna byc rowniez kwestia zabezpieczenia . Narodowy Fundusz Zdrowia powinien inaczej ,LEPIEJ wykorzystac pieniadze niz gdyby mial je przeznaczac na refundacje srodkow antykoncepcyjnych .
deputamadre21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 17:50   #7
Izaluka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
może i tak, ale wytłumacz to Kościołowi i politykom...
ja byłam w szoku jak przeczytałam artykuł o akcji, która miała na celu zaszczepienie za darmo dziewczynek z któregoś domu dziecka na raka szyjki macicy. szczepionka kosztuje ok. 1500 zł. łącznie za 3 zastrzyki...
Dziewczynki nie zostały zaszczepione. Dlaczego?
Bo według dyrekcji domu dziecka zachęciłoby to dziewczynki do szybszej inicjacji seksualnej...
Także dopóki w naszym kraju będzie taka ciemnota to niestety, ale cudów nie można oczekiwać;/

Żartujesz?

Słyszałam, że mają je szczepić, ale później już się tym nie interesowałam. Co za debilizm ze strony dyrekcji. Taka szansa dla tych dziewczyn...
Izaluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-01, 17:52   #8
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Izaluka Pokaż wiadomość

Żartujesz?

Słyszałam, że mają je szczepić, ale później już się tym nie interesowałam. Co za debilizm ze strony dyrekcji. Taka szansa dla tych dziewczyn...

no właśnie nie żartuje;/
bodajże w "Życiu Warszawy" był o tym artykuł, ale już nie pamiętam;/
po prostu szczęka mi opadła jak to przeczytałam...

edit: znalazłam:

"Szczepienia przeciwko rakowi szyjki macicy nie z budżetu miasta

Radni Wilanowa planują akcję szczepień nastolatek przeciwko wirusowi HPV, wywołującemu raka szyjki macicy. Proszą o dofinansowanie z miejskiej kasy. Ale Ratusz twierdzi, że nie stać go na tak kosztowną profilaktykę. W Wilanowie radni chcą objąć programem dziewczęta w wieku 12-15 lat.
– Byłaby to grupa około 300 osób – szacuje radna Bożena Laskowska. Licząc po najmniejszych kosztach, potrzeba około 360 tysięcy złotych (cena trzech dawek od 1200 do 1500 zł). Dzielnica nie może z własnego budżetu sfinansować tego typu akcji, stąd prośba do władz miasta. – Za przykładem Wilanowa poszłyby inne dzielnice i nie moglibyśmy wówczas im odmówić. Gdybyśmy zaczęli finansować te szczepienia, puścilibyśmy miasto z torbami – mówi Elżbieta Wierzchowska, dyrektor Biura Polityki Zdrowotnej w Ratuszu. Wydatki na szczepionki sięgałyby wtedy kilkunastu milionów rocznie. Na razie miasto chce zafundować szczepienia wychowankom domów dziecka. Co ciekawe, niektórzy dyrektorzy placówek nie zgodzili się na rozpoczęcie profilaktycznych zabiegów, bo, ich zdaniem, takie zastrzyki zachęciłyby dziewczynki do wcześniejszego rozpoczęcia współżycia seksualnego. Na szczepienia przeciwko HPV zdecydowało się już kilka mniejszych miejscowości, m.in. podwarszawski Konstancin-Jeziorna. W przyszłym roku akcję rozpoczynają też duże miasta, np. Gdynia. Szczepieniami zostaną objęte trzy kolejne roczniki 14-latek. Gdynia sfinansuje zabiegi dla około 1100 nastolatek. Szacowany koszt akcji to około czterech milionów złotych."

Źródło: strona www "Życia Warszawy"

[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Marwari
Czas edycji: 2008-04-01 o 17:56 Powód: dopisek
Stary 2008-04-01, 18:11   #9
Izaluka
BAN stały

Marwari dzięki

Masz rację - ciemnota. Jak można było zrezygnować z czegoś co może uratować kobietom życie w przyszłości, uchronić je od złego?
Izaluka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 18:13   #10
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Izaluka Pokaż wiadomość
Marwari dzięki

Masz rację - ciemnota. Jak można było zrezygnować z czegoś co może uratować kobietą życie w przyszłości, uchronić je od złego?
Ja też tego nie rozumiem...
Naprawdę...
Ja po roku wahania i dyskusji z rodzicami postanowiłam się zaszczepić na HPV...
co prawda 1,5 tysiąca to kupa kasy, ale patrzac w perspektywie - leczenie, życie jest warte o wiele więcej...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-01, 18:47   #11
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

uważam że nie da się refundować wszystkich leków, więc należy znaleźć jakieś wypośrodkowaie. Dlaczego kupujesz sobie ładną droga bluzkę, skoro w Afryce umierają dzieci i mogłabyś przesłać im te pieniądze, a sobie kupić zwykły tshirt? Wszystko można sprowadzić do takich analogii. Na tzw. "zachodzie" tabletki są refundowane. U nas jest dofinansowanie do niektórych i takie dofinansowanie jest znacznie mniej obciążające dla budżetu niż zapomogi dla samotnych nastolatek wychowujących dzieci.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-01, 18:59   #12
romsta2
Raczkowanie

Ech ; // dyrekcja tego domu dziecka nie pomyślała,że dzięki szczepiące może je uchronić.. to raczej by im nie zaszkodziło..Tylko uświadomiło,że skoro są zaszczepione to powinny poczekać z seksem.
Stary 2008-04-01, 19:01   #13
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Ech ; // dyrekcja tego domu dziecka nie pomyślała,że dzięki szczepiące może je uchronić.. to raczej by im nie zaszkodziło..Tylko uświadomiło,że skoro są zaszczepione to powinny poczekać z seksem.
dlaczego tak twierdzisz?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-04-01, 21:55   #14
roxi:*
Wtajemniczenie

Myślę że środki antykoncepcyjne powinny być refundowane jesli nie dla wszystkich to chociaż dla biednych.
W mojej pracy mam kontakt z różnymi ludźmi, czasami przychodzi do nas kobieta po 40-stce która jest w ciąży z 5 dzieckiem, nie planowanym oczywiście, pochodzi z nizin społecznych i nie stać ją na wiele rzeczy wiec tym bardziej na tabletki antykoncepcyjne, które trochę kosztują... Nie mówię że to wina tylko ceny i dostępności takich środków, ale jak ktoś żyje w ubóstwie to nawet mu przez myśl nie oprzejdzie żeby wydać ostani grosz na tabletki.
Dodam tylko że ta kobieta nie pochodzi z jakiejś patologicznej rodziny i bardzo dobrze się opiekuje dziećmi które już posiada.

Taki przykład mi przyszsedł do głowy jak pomyślałam o refundacji.

Ja też bym się nie pogniewała gdyby moje tabletki były tańsze.
roxi:* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 00:01   #15
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deputamadre21 Pokaż wiadomość
Wedlug mnie srodki antykoncepcyjne nie powinny byc refundowane . Dlaczego ? bo w interesie osob ,ktore decyduja sie na sex powinna byc rowniez kwestia zabezpieczenia . Narodowy Fundusz Zdrowia powinien inaczej ,LEPIEJ wykorzystac pieniadze niz gdyby mial je przeznaczac na refundacje srodkow antykoncepcyjnych .
Powiedz to tym kobietom ktore są chore i muszą się zabezpieczać bo ciąża by je albo zabiła, albo urodziłyby ciężko chore dzieci, przez co musza antykoncepcje przyjmowac wiele lat.
Albo tym ktore maja miesiaczki nieregularne, bolesne, obfite, tak ze traca przytomnosc i musza przyjmowac b.mocne srodki przeciwbolowe, i wlasnie to jest powodem do antykoncepcji hormonalnej.
Tabletki antykoncepcyjne powinny byc refundowane, bo nie tylko z checi zabezpieczenia je sie przyjmuje. Tak samo wiele innych lekow powinno byc refundowanych.

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 00:30   #16
architekt80
Zakorzenienie

Zdecydowanie powinny być refundowane
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 08:01   #17
paula78
Zakorzenienie

Nie wiem czy powinny byc refundowane calkowicie ,wolalabym aby te pieniadze przeznaczyc na edukacje sexualna.

Z jednej strony refundacja byc mze zmniejszyla by liczbe ciaz ale malolaty szybciej zzaczynalayby zycie sex. co widac tez na forum -pigulki to lek na cale zlo,nie wazne ile masz lat -pigulki rozwiazuja kazdy problem a ja wolalabym aby zastanowic sie po co 15 latce sex.

z drugiej czy trzeciez ;-) strony -gumki kosztuj grosze ,pigulki niektore tez ,zalozenie spirala jest refundowana ale czy to cos zmienia bez wiedzy i swiadomosci ?
czy tak trudno kupic spirale za 100 zł matce 5 dzieci mieszkajacej w garazu ?

nie ,ale ona nie posiada tej wiedzy ,dostepu do lekarza i swiadomosci ,boi si e,wstydzi bo co ksiazdz powie jak pojdzie bez brzucha do lekarza?

lepiej wydac becikowe na alkohol.

antykoncepcja jest dostepna i jest tania trzeba tylko poszukac ,popytac ale komus by sie chcialo ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 08:16   #18
Anula2
Raczkowanie

Uważam że powinny być refundowane ponieważ oprócz zabezpieczania przed niechciana ciążą są również lekiem na wiele dolegliwości. A małolatami uprawiającymi sex przed 15 stka to niech się rodzice martwią bo tu zawodzi system wychowawczy a nie NFZ.
Stary 2008-04-02, 10:45   #19
naleczowianka_25
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Anula2 Pokaż wiadomość
Uważam że powinny być refundowane ponieważ oprócz zabezpieczania przed niechciana ciążą są również lekiem na wiele dolegliwości. A małolatami uprawiającymi sex przed 15 stka to niech się rodzice martwią bo tu zawodzi system wychowawczy a nie NFZ.
Popieram.
naleczowianka_25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-02, 11:35   #20
effcia82
Zakorzenienie

z jednej strony jak najbardziej powinny byc refundowane bo zapobiegaja powaznej patologii spolecznej jaka sa niechciane ciaze, co w przyszlosci moze ograniczyc wydatki na pomoc spoleczna, sierocince, zaklady karne itp
z drugiej strony zdaje sobie sprawe ze polska to biedne panstwo i brakuje na refundacje wielu lekow ratujacych zycie..

moim zdaniem powinno sie zwrocic wieksza uwage na edkacje i uswiadamianie. najtansze tabletki antykoncepcyjne kosztuja 2,5 zl i starczaja na miesiac. nie uwieze ze kogos nie stac. przecie to mniej niz flaszka nalewki
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 11:54   #21
calkiem-spoko
BAN stały

W Polsce bardziej jest potrzebna edukacja, żeby wyplenić ciemnotę szerzącą się w narodzie, dopiero potem refundacja.
calkiem-spoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 11:56   #22
aniielica
Zakorzenienie

Antykoncepcja nie jest lekiem na całe zło. Domy dziecka, ciąże wśród nastolatek i tak będą, mimo refundowanych tabletek. Problem leży gdzie indziej- w śwoadomości ludzi. Jeśli ktoś nie myślał do tej pory to później też nie będzie myślał. Tak jak napisała Paula- jest tania antykoncepcja. Nie jest problemem znalezienie jej. Problemem jest nieświadomość o jej istnieniu lub naiwne myślenie, że mi ciąża na pewno nie grozi oraz brak stosownej edukacji na ten temat.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 11:59   #23
Wafelina :)
Zadomowienie

tiaa, chciałabym

Don`t be affraid - Taddy`s home!
Wafelina :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 12:43   #24
Emilkaa
Zadomowienie

Cytat:

aha czyli naleze do osob,ktoye uwazaja ze nie....
znam wiele malzenstw ktore maja po 6 dzieci i nigdy nie zastanawiali sie czy je porzucic czy nie....przede wszystkim uwazam,ze jesli ktos bierze sie za sex powinien znac tego skutki....albo sie zabezpiecza albo ma iles tam dzieci jego wybor.....
uwazam,ze refundacja jest potrzebna na takie leki na ktore osoby nie daja sobie rady z choroba
jesli komus w glowie tylko sex to nie znaczy,ze ma miec od razu refundacje...powinien zajac sie czyms innym,a nie ciagle myslec o tym....
oczywiscie to moje zdanie
Emilkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 12:54   #25
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Emilkaa Pokaż wiadomość
aha czyli naleze do osob,ktoye uwazaja ze nie....
znam wiele malzenstw ktore maja po 6 dzieci i nigdy nie zastanawiali sie czy je porzucic czy nie....przede wszystkim uwazam,ze jesli ktos bierze sie za sex powinien znac tego skutki....albo sie zabezpiecza albo ma iles tam dzieci jego wybor.....
uwazam,ze refundacja jest potrzebna na takie leki na ktore osoby nie daja sobie rady z choroba
jesli komus w glowie tylko sex to nie znaczy,ze ma miec od razu refundacje...powinien zajac sie czyms innym,a nie ciagle myslec o tym....
oczywiscie to moje zdanie
hormony bierz sie tez na inne choroby nie tylko na sex.
i co wtedy ?m refundowac a tym co na sex nie ?

wiesz ile byloby przekretow ?

kazdy z nas placi skladki wiec moje moga isc na moje pigulki a nie leczenie alkoholika z marskosci watroby czy palaczac z raka pluc.

przede wszystkim nalezy postawic na zmiane mentalnosci i edukacje a wszelkie udogodnienia pozniej.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 13:22   #26
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
moim zdaniem powinno sie zwrocic wieksza uwage na edkacje i uswiadamianie. najtansze tabletki antykoncepcyjne kosztuja 2,5 zl i starczaja na miesiac. nie uwieze ze kogos nie stac. przecie to mniej niz flaszka nalewki
Tak, ale weź pod uwagę, że nie wszystkie kobiety mogą brać te najtańsze pigułki. Są różne 'typy hormonalne' i pod to powinno się dopierać antykoncepcję, nie pod cenę.
Niektórzy, tak jak ja, są 'skazani' na płacenie 30 zł. miesięcznie, nawet więcej, bo muszę robić przerwy co 2-3 miesiące, nie co 3 tyg.
Wtedy to już nie jest takie tanie.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 14:50   #27
Zmijka
Zakorzenienie

W UK tabletki anty sa refundowane i jakos nie widać, żeby zmniejszyła się liczba urodzeń wśród młodzieży, ale to ze wzgledu na to, że majac dziecko otrzymuje sie benefity, a to jest opłacalne.
Wątpię żeby Polski rząd zrefundował takie leki, nie w naszym państwie, zaraz odezwały by sie głosy starszego społeczeństwa za refundacja leków, a nie ułatwianiu gówniarzom uprawiania sexu.
a co do uświadamiania młodzieży na temat zabezpieczania to przecież są w szkołach specjalne lekcje? prawda?
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 15:53   #28
iwONKA595
Zadomowienie

uwazam ze powinny byc refundowane, od czegos trzeba zaczac.
zgadzam sie z Toba Zmijka ze w UK nie wplynelo to na liczbe urodzen w mlodym wieku ale dlatego ze wiadomo, ze tutaj mozna sobie pozwolic na dziecko. bedzie stac maloletnie matki na utrzymanie wiec nie przykladaja uwagi do antykoncepcji. w Polsce to co innego.
Stary 2008-04-02, 16:13   #29
narcy
Wtajemniczenie

powinny być refundowane, ale rownocześnie z wprowadzeniem nowocześniejszej i mniej ciemnogródzkiej edukacji seksualnej w szkołach. luzie powinni być świadomi seksu i ciąży, a nie że potem małolaty nie wiedzą, jak się w ciążę zachodzi.

aktualnie na W. tylko czytam tematy i odbieram pw, nic nie pisze.
narcy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-02, 18:16   #30
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Tak, ale weź pod uwagę, że nie wszystkie kobiety mogą brać te najtańsze pigułki. Są różne 'typy hormonalne' i pod to powinno się dopierać antykoncepcję, nie pod cenę.
Niektórzy, tak jak ja, są 'skazani' na płacenie 30 zł. miesięcznie, nawet więcej, bo muszę robić przerwy co 2-3 miesiące, nie co 3 tyg.
Wtedy to już nie jest takie tanie.
No właśnie. Poza tym nie wszystkie kobiety mogą stosować antykoncepcję hormonalną i dla niektórych jednorazowy wydatek np. na spiralę rzędu 100-200zl może być nieosiągalny.

Cytat:
Napisane przez Zmijka Pokaż wiadomość
Wątpię żeby Polski rząd zrefundował takie leki, nie w naszym państwie, zaraz odezwały by sie głosy starszego społeczeństwa za refundacja leków, a nie ułatwianiu gówniarzom uprawiania sexu.
a co do uświadamiania młodzieży na temat zabezpieczania to przecież są w szkołach specjalne lekcje? prawda?
Leki są przecież refundowane, młode pokolenie również płaci podatki, więc równie dobrze może zaprotestować, żeby moherom leków nie refundować, a choroby wynikające ze starości są naturalną koleją rzeczy i szkoda na ich leczenie forsy

Swego czasu nawet wiagra była refundowana,nie wiem czy dalej jest.

"Specjalne lekcje" są zwykle prowadzone albo przez katechetki, które światopoglądu neutralnego nie mają, ani też nawet elementarnej wiedzy medycznej. Czasem trafi się jakaś żona dyrektora szkoły, która chce sobie dorobić lub inna wuefistka. Był nawet o tym wątek.

Moja książka do biologii z gimnazjum, w rozdziale o układzie rozrodczym człowieka, wspominała w jednym zdaniu o antykoncepcji plus było dołączone ćwiczenie w którym mieliśmy się nauczyć robić "kalendarzyk małżeński". To tyle, jeżeli chodzi o szkołę. Bravo Girl było bardziej pomocne.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości