![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Refundacja środków antykoncepcyjnych..
czy środki antykoncepcyjne powinny być refundowane?
znam osoby, które uważają że tak... a dlaczego zabezpieczać małolaty przed ciążą jeśli miliony ludzi w Polsce nie posiada środków na inne leki? dlaczego akurat te medykamenty refundować zamiast np. morfinę dla umierających na raka?? Z drugiej strony jednak zmniejszy się ilość niechcianych ciąż i porzucanych dzieci.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Refundacja środków antykoncepcyjnych..
Cytat:
chyba już kiedyś o tym było ![]() moim zdaniem powinny byc refundowane, ale... dla osób, które są zadeklarowane, że nigdy nie chcą mieć dzieci. Ale obawiam się, że w naszym kraju to nierealne ze względu na zbyt duży wpływ Kościoła katolickiego na polityków... w konstytucji Polska to państwo bezwyznaniowe a w rzeczywistości krzyż w sejmie, religia wliczana do średniej itd. Refundacja dla całości społeczeństwa nie przejdzie na pewno również ze względu czysto finansowego. Naszego kraju po prostu na to nie stać.
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
1. Morfina jest refundowana.
2. Niektóre tabletki antykoncepcyjne są refundowane, jako preparaty hormonalne, a ich działaniem ubocznym jest właśnie zapobieganie ciąży. 3. Dlaczego antykoncepcja powinna być refundowana - odpowiedziałaś sobie sama w ostatnim zdaniu. Taniej dla skarbu państwa wychodzi sfinansować tabletki lub spiralę niż przez 18 lat łożyć na wychowanka domu dziecka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A czy zamiast refundacji morfiny (która nawiasem mówiąc refundowana jest), nie lepiej by już było rozwijać badania nad lekiem na raka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może i tak, ale wytłumacz to Kościołowi i politykom... ja byłam w szoku jak przeczytałam artykuł o akcji, która miała na celu zaszczepienie za darmo dziewczynek z któregoś domu dziecka na raka szyjki macicy. szczepionka kosztuje ok. 1500 zł. łącznie za 3 zastrzyki... Dziewczynki nie zostały zaszczepione. Dlaczego? Bo według dyrekcji domu dziecka zachęciłoby to dziewczynki do szybszej inicjacji seksualnej... Także dopóki w naszym kraju będzie taka ciemnota to niestety, ale cudów nie można oczekiwać;/
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Wedlug mnie srodki antykoncepcyjne nie powinny byc refundowane . Dlaczego ? bo w interesie osob ,ktore decyduja sie na sex powinna byc rowniez kwestia zabezpieczenia . Narodowy Fundusz Zdrowia powinien inaczej ,LEPIEJ wykorzystac pieniadze niz gdyby mial je przeznaczac na refundacje srodkow antykoncepcyjnych .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Żartujesz? ![]() Słyszałam, że mają je szczepić, ale później już się tym nie interesowałam. Co za debilizm ze strony dyrekcji. Taka szansa dla tych dziewczyn... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie nie żartuje;/ bodajże w "Życiu Warszawy" był o tym artykuł, ale już nie pamiętam;/ po prostu szczęka mi opadła jak to przeczytałam... edit: znalazłam: "Szczepienia przeciwko rakowi szyjki macicy nie z budżetu miasta Radni Wilanowa planują akcję szczepień nastolatek przeciwko wirusowi HPV, wywołującemu raka szyjki macicy. Proszą o dofinansowanie z miejskiej kasy. Ale Ratusz twierdzi, że nie stać go na tak kosztowną profilaktykę. W Wilanowie radni chcą objąć programem dziewczęta w wieku 12-15 lat. – Byłaby to grupa około 300 osób – szacuje radna Bożena Laskowska. Licząc po najmniejszych kosztach, potrzeba około 360 tysięcy złotych (cena trzech dawek od 1200 do 1500 zł). Dzielnica nie może z własnego budżetu sfinansować tego typu akcji, stąd prośba do władz miasta. – Za przykładem Wilanowa poszłyby inne dzielnice i nie moglibyśmy wówczas im odmówić. Gdybyśmy zaczęli finansować te szczepienia, puścilibyśmy miasto z torbami – mówi Elżbieta Wierzchowska, dyrektor Biura Polityki Zdrowotnej w Ratuszu. Wydatki na szczepionki sięgałyby wtedy kilkunastu milionów rocznie. Na razie miasto chce zafundować szczepienia wychowankom domów dziecka. Co ciekawe, niektórzy dyrektorzy placówek nie zgodzili się na rozpoczęcie profilaktycznych zabiegów, bo, ich zdaniem, takie zastrzyki zachęciłyby dziewczynki do wcześniejszego rozpoczęcia współżycia seksualnego. Na szczepienia przeciwko HPV zdecydowało się już kilka mniejszych miejscowości, m.in. podwarszawski Konstancin-Jeziorna. W przyszłym roku akcję rozpoczynają też duże miasta, np. Gdynia. Szczepieniami zostaną objęte trzy kolejne roczniki 14-latek. Gdynia sfinansuje zabiegi dla około 1100 nastolatek. Szacowany koszt akcji to około czterech milionów złotych." Źródło: strona www "Życia Warszawy"
"Przeznaczenie rozdaje karty. A my tylko gramy." Artur Schopenhauer [SIGPIC][/SIGPIC] Edytowane przez Marwari Czas edycji: 2008-04-01 o 17:56 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Marwari dzięki
![]() Masz rację - ciemnota. Jak można było zrezygnować z czegoś co może uratować kobietom życie w przyszłości, uchronić je od złego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę... ![]() Ja po roku wahania i dyskusji z rodzicami postanowiłam się zaszczepić na HPV... co prawda 1,5 tysiąca to kupa kasy, ale patrzac w perspektywie - leczenie, życie jest warte o wiele więcej...
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
uważam że nie da się refundować wszystkich leków, więc należy znaleźć jakieś wypośrodkowaie. Dlaczego kupujesz sobie ładną droga bluzkę, skoro w Afryce umierają dzieci i mogłabyś przesłać im te pieniądze, a sobie kupić zwykły tshirt? Wszystko można sprowadzić do takich analogii. Na tzw. "zachodzie" tabletki są refundowane. U nas jest dofinansowanie do niektórych i takie dofinansowanie jest znacznie mniej obciążające dla budżetu niż zapomogi dla samotnych nastolatek wychowujących dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ech ; // dyrekcja tego domu dziecka nie pomyślała,że dzięki szczepiące może je uchronić.. to raczej by im nie zaszkodziło..Tylko uświadomiło,że skoro są zaszczepione to powinny poczekać z seksem.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
dlaczego tak twierdzisz?
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Myślę że środki antykoncepcyjne powinny być refundowane jesli nie dla wszystkich to chociaż dla biednych.
W mojej pracy mam kontakt z różnymi ludźmi, czasami przychodzi do nas kobieta po 40-stce która jest w ciąży z 5 dzieckiem, nie planowanym oczywiście, pochodzi z nizin społecznych i nie stać ją na wiele rzeczy wiec tym bardziej na tabletki antykoncepcyjne, które trochę kosztują... Nie mówię że to wina tylko ceny i dostępności takich środków, ale jak ktoś żyje w ubóstwie to nawet mu przez myśl nie oprzejdzie żeby wydać ostani grosz na tabletki. Dodam tylko że ta kobieta nie pochodzi z jakiejś patologicznej rodziny i bardzo dobrze się opiekuje dziećmi które już posiada. Taki przykład mi przyszsedł do głowy jak pomyślałam o refundacji. Ja też bym się nie pogniewała gdyby moje tabletki były tańsze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo tym ktore maja miesiaczki nieregularne, bolesne, obfite, tak ze traca przytomnosc i musza przyjmowac b.mocne srodki przeciwbolowe, i wlasnie to jest powodem do antykoncepcji hormonalnej. Tabletki antykoncepcyjne powinny byc refundowane, bo nie tylko z checi zabezpieczenia je sie przyjmuje. Tak samo wiele innych lekow powinno byc refundowanych.
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie powinny być refundowane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy powinny byc refundowane calkowicie ,wolalabym aby te pieniadze przeznaczyc na edukacje sexualna.
Z jednej strony refundacja byc mze zmniejszyla by liczbe ciaz ale malolaty szybciej zzaczynalayby zycie sex. co widac tez na forum -pigulki to lek na cale zlo,nie wazne ile masz lat -pigulki rozwiazuja kazdy problem a ja wolalabym aby zastanowic sie po co 15 latce sex. z drugiej czy trzeciez ;-) strony -gumki kosztuj grosze ,pigulki niektore tez ,zalozenie spirala jest refundowana ale czy to cos zmienia bez wiedzy i swiadomosci ? czy tak trudno kupic spirale za 100 zł matce 5 dzieci mieszkajacej w garazu ? nie ,ale ona nie posiada tej wiedzy ,dostepu do lekarza i swiadomosci ,boi si e,wstydzi bo co ksiazdz powie jak pojdzie bez brzucha do lekarza? lepiej wydac becikowe na alkohol. antykoncepcja jest dostepna i jest tania trzeba tylko poszukac ,popytac ale komus by sie chcialo ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Uważam że powinny być refundowane ponieważ oprócz zabezpieczania przed niechciana ciążą są również lekiem na wiele dolegliwości. A małolatami uprawiającymi sex przed 15 stka to niech się rodzice martwią bo tu zawodzi system wychowawczy a nie NFZ.
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
z jednej strony jak najbardziej powinny byc refundowane bo zapobiegaja powaznej patologii spolecznej jaka sa niechciane ciaze, co w przyszlosci moze ograniczyc wydatki na pomoc spoleczna, sierocince, zaklady karne itp
z drugiej strony zdaje sobie sprawe ze polska to biedne panstwo i brakuje na refundacje wielu lekow ratujacych zycie.. moim zdaniem powinno sie zwrocic wieksza uwage na edkacje i uswiadamianie. najtansze tabletki antykoncepcyjne kosztuja 2,5 zl i starczaja na miesiac. nie uwieze ze kogos nie stac. przecie to mniej niz flaszka nalewki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
W Polsce bardziej jest potrzebna edukacja, żeby wyplenić ciemnotę szerzącą się w narodzie, dopiero potem refundacja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Antykoncepcja nie jest lekiem na całe zło. Domy dziecka, ciąże wśród nastolatek i tak będą, mimo refundowanych tabletek. Problem leży gdzie indziej- w śwoadomości ludzi. Jeśli ktoś nie myślał do tej pory to później też nie będzie myślał. Tak jak napisała Paula- jest tania antykoncepcja. Nie jest problemem znalezienie jej. Problemem jest nieświadomość o jej istnieniu lub naiwne myślenie, że mi ciąża na pewno nie grozi oraz brak stosownej edukacji na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
tiaa, chciałabym
![]()
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
aha czyli naleze do osob,ktoye uwazaja ze nie.... znam wiele malzenstw ktore maja po 6 dzieci i nigdy nie zastanawiali sie czy je porzucic czy nie....przede wszystkim uwazam,ze jesli ktos bierze sie za sex powinien znac tego skutki....albo sie zabezpiecza albo ma iles tam dzieci jego wybor..... uwazam,ze refundacja jest potrzebna na takie leki na ktore osoby nie daja sobie rady z choroba jesli komus w glowie tylko sex to nie znaczy,ze ma miec od razu refundacje...powinien zajac sie czyms innym,a nie ciagle myslec o tym.... oczywiscie to moje zdanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co wtedy ?m refundowac a tym co na sex nie ? wiesz ile byloby przekretow ? kazdy z nas placi skladki wiec moje moga isc na moje pigulki a nie leczenie alkoholika z marskosci watroby czy palaczac z raka pluc. przede wszystkim nalezy postawic na zmiane mentalnosci i edukacje a wszelkie udogodnienia pozniej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niektórzy, tak jak ja, są 'skazani' na płacenie 30 zł. miesięcznie, nawet więcej, bo muszę robić przerwy co 2-3 miesiące, nie co 3 tyg. Wtedy to już nie jest takie tanie.
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
W UK tabletki anty sa refundowane i jakos nie widać, żeby zmniejszyła się liczba urodzeń wśród młodzieży, ale to ze wzgledu na to, że majac dziecko otrzymuje sie benefity, a to jest opłacalne.
Wątpię żeby Polski rząd zrefundował takie leki, nie w naszym państwie, zaraz odezwały by sie głosy starszego społeczeństwa za refundacja leków, a nie ułatwianiu gówniarzom uprawiania sexu. a co do uświadamiania młodzieży na temat zabezpieczania to przecież są w szkołach specjalne lekcje? prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
uwazam ze powinny byc refundowane, od czegos trzeba zaczac.
zgadzam sie z Toba Zmijka ze w UK nie wplynelo to na liczbe urodzen w mlodym wieku ale dlatego ze wiadomo, ze tutaj mozna sobie pozwolic na dziecko. bedzie stac maloletnie matki na utrzymanie wiec nie przykladaja uwagi do antykoncepcji. w Polsce to co innego.
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
powinny być refundowane, ale rownocześnie z wprowadzeniem nowocześniejszej i mniej ciemnogródzkiej edukacji seksualnej w szkołach. luzie powinni być świadomi seksu i ciąży, a nie że potem małolaty nie wiedzą, jak się w ciążę zachodzi.
![]() |
#30 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Swego czasu nawet wiagra była refundowana,nie wiem czy dalej jest. "Specjalne lekcje" są zwykle prowadzone albo przez katechetki, które światopoglądu neutralnego nie mają, ani też nawet elementarnej wiedzy medycznej. Czasem trafi się jakaś żona dyrektora szkoły, która chce sobie dorobić lub inna wuefistka. Był nawet o tym wątek. Moja książka do biologii z gimnazjum, w rozdziale o układzie rozrodczym człowieka, wspominała w jednym zdaniu o antykoncepcji plus było dołączone ćwiczenie w którym mieliśmy się nauczyć robić "kalendarzyk małżeński". To tyle, jeżeli chodzi o szkołę. Bravo Girl było bardziej pomocne. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.