Pytanie rodziców o ręke córki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-10-12, 09:21   #1
indyk93
Przyczajenie

Pytanie rodziców o ręke córki

Witam!
Powiedzcie mi, planuje oświadczyny. Chciałbym też zapytać przed całą sytuacją, o rękę córki, rodziców wybranki. Chciałbym to zrobić na jakiś czas przed oświadczynami powiedzmy miesiąc czy kilka tygodni wcześniej. Moja kobieta wie, że to planuje, ale chciałbym to zrobić bez jej wiedzy odnośnie terminu i miejsca. Wiem, że nie będzie miała nic przeciwko. A oświadczyny planuje w obecności Naszych rodziców w zbliżające się święta.
Powiedzcie mi czy tak będzie dobrze, poradźcie coś jak się zachować itd.

Z góry dziękuje
indyk93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-12, 09:43   #2
Arsonist
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie rodziców o ręke córki

Co kto lubi, ale według mnie takie oświadczyny przy rodzicach powinny mieć miejsce tylko i wyłącznie PO oświadczynach we dwoje. Raczej Twoja dziewczyna ma pierwsze słowo w tej kwestii, a nie jej rodzice. Osobiście bym padła i nie wstała, jakby facet najpierw poprosił o moją rękę rodziców zamiast mnie.
Stary 2016-10-12, 10:29   #3
indyk93
Przyczajenie

Moim zdaniem powinno być na odwrót właśnie, ale każdy ma swoje zdanie.
Stary 2016-10-12, 10:39   #4
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Napisane przez indyk93 Pokaż wiadomość
Tak to się robiło kiedyś.
Lepiej zorientuj się czy Twoja wybranka chciałaby oświadczyn przy rodzinie, bo teraz większość kobiet sobie tego nie wyobraża. Sama bym zatłukła swojego TŻ-a jakby mi coś takiego wymyślił.
Stary 2016-10-12, 11:17   #5
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli uważasz, że Twoja dziewczyna jest własnością rodziców i ona też tak uważa, to OK. Dla mnie coś takiego wyglądałoby jak bardzo niefajny relikt przeszłości, kiedy to panna na wydaniu była przedmiotem targu pomiędzy dwoma rodzinami. W dzisiejszych czasach zaręczyny to już (na szczęście) sprawa między dwojgiem dorosłych, samodzielnie stanowiących o sobie ludzi. Jak ktoś chce, to w geście szacunku do rodziców może ich symbolicznie poprosić o tę rękę, jak już jej właścicielka się zgodziła. Związek, zaręczyny i małżeństwo to instytucja dwuosobowa, a nie czworokąt czy sześciokąt z rodzicami.
Stary 2016-10-12, 12:13   #6
indyk93
Przyczajenie

Skoro dla Ciebie związek, zaręczyny i małżeństwo to instytucja...
Dobra temat do zamknięcia, bo to bez sensu.
Stary 2016-10-12, 13:04   #7
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro dla Ciebie związek, zaręczyny i małżeństwo to instytucja...
Dobra temat do zamknięcia, bo to bez sensu.
Rzeczywiście, to było najważniejsze w mojej wypowiedzi. Nie pisałam o mojej osobistej definicji małżeństwa i związku, tylko czym małżeństwo jest we współczesnym społeczeństwie. Instytucja w tym znaczeniu to termin socjologiczny, doczytaj sobie: KLIK

Jeżeli Twoja dziewczyna jest głęboko zakorzeniona w tradycji i jej coś takiego pasuje, to OK. Próbujemy Cię tylko przekonać, żebyś upewnił się, czy na pewno nie oczekuje ona zaręczyn przy rodzicach dopiero po tym, jak już oświadczysz się jej w jakiejś fajnej, romantycznej sytuacji we dwoje, bo większość kobiet właśnie tak to sobie wyobraża.

Edytowane przez Arsonist
Czas edycji: 2016-10-12 o 13:05
Arsonist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-10-12, 19:21   #8
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Też raczej nie chciałabym oświadczyn przy rodzicach/z rodzicami, mimo że mamy świetny kontakt z jednymi i drugimi rodzicami. Ostatecznie w grę wchodziłyby "oficjalne" oświadczyny, po tych we dwoje (tych rzeczywistych), w celach zapoznawczych rodziców. Na pewno nie chciałabym by chcący się oświadczyć facet najpierw zapytał rodziców, a potem mnie, bo uważam, że to MOJA decyzja czy i za kogo wyjdę za mąż, a nie rodziców. Ale jeśli oboje macie taką wizję oświadczyn - to ok, Wasza sprawa, acz lepiej najpierw zapytaj jak Twoja dziewczyna wyobraża sobie zaręczyny (nawet nie zdradzając jej swoich planów...)
Stary 2016-10-14, 13:22   #9
201801191006
Konto usunięte

opisałeś zaręczyny z mojego koszmaru.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-14, 14:01   #10
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
opisałeś zaręczyny z mojego koszmaru.
Z mojego tak samo

Chociaż powiem Wam, że takie przypadki wciąż się zdarzają. Siostra cioteczna mojego męża (normalna dziewczyna, po studiach, z miasta, o raczej nowoczesnych poglądach, zresztą mieszkają razem ze swoim chłopakiem już od 2 lat chyba) zaprosiła w ostatnie święta swojego TŻ z rodzicami na święta do babci. Babcia zawsze robi dużą imprezę ok 20 osób. Ogólnie okazało się później że liczyła, że gość klęknie i się oświadczy Nie oświadczył się, więc było trochę dziwnie i zmyli się po deserze zaraz Przy czym żadnych oświadczyn prywatnych z tego co wiem nie było. Boże Narodzenie już niedługo więc może będzie następna próba
Stary 2016-10-14, 17:01   #11
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Arsonist Pokaż wiadomość
Co kto lubi, ale według mnie takie oświadczyny przy rodzicach powinny mieć miejsce tylko i wyłącznie PO oświadczynach we dwoje. Raczej Twoja dziewczyna ma pierwsze słowo w tej kwestii, a nie jej rodzice. Osobiście bym padła i nie wstała, jakby facet najpierw poprosił o moją rękę rodziców zamiast mnie.
Nie pierwsze słowo, a jedyne
Cytat:
Witam!
Powiedzcie mi, planuje oświadczyny. Chciałbym też zapytać przed całą sytuacją, o rękę córki, rodziców wybranki. Chciałbym to zrobić na jakiś czas przed oświadczynami powiedzmy miesiąc czy kilka tygodni wcześniej. Moja kobieta wie, że to planuje, ale chciałbym to zrobić bez jej wiedzy odnośnie terminu i miejsca. Wiem, że nie będzie miała nic przeciwko. A oświadczyny planuje w obecności Naszych rodziców w zbliżające się święta.
Powiedzcie mi czy tak będzie dobrze, poradźcie coś jak się zachować itd.

Z góry dziękuje
Skoro ona podobno nie ma nic przeciwko, to ją zapytaj, a nie na forum. Dla mnie pytanie rodziców o coś takiego to osobista obraza i nigdy nie ma dobrego momentu na takie wydarzenie.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-15, 07:48   #12
Wanilka5
Idealna Źona; )

Ja za 4 razem zdałam oj uparlam się z zdam moim ze wiele razy plakalam bo juz miałam dość zdawania i babeczka mnie wzięłam na egzamin godzina jazdy i jupi zdałam

Dobry laseczki; )
Mamy dziś sesje ślubna na rynku i w stajni u siostry gdzie ma konie będzie super zabawa ie ctrl zdjęcia pogoda naziemnej dopisuje; )
Stary 2016-10-15, 10:35   #13
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

Ja bym chciała takich tradycyjnych zaręczyn. Najpierw pytanie do ojca o pozwolenie a potem oswiadczyny przy rodzicach albo w jakiejś restauracji. Ideał.
I nie czuje się własnością ojca, nie konsultuję swojego życia z rodzicami. Po prostu uważam że to szalenie romantyczny sposób oświadczyn.

Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka
Liara_Tsoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-15, 11:11   #14
NattiTt
Wtajemniczenie

Dla mnie super - ale wyłącznie po właściwych oświadczynach we dwoje.
To ma być nasz moment, a nie chciałabym się choćby mocniej całować przy rodzicach... I ogólnie... nie.
Za to właśnie za szalenie romantyczne i tradycyjne uważałabym późniejsze zapytanie rodziców o "pozwolenie" jako sposób na poinformowanie ich

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-15, 14:16   #15
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Liara_Tsoni Pokaż wiadomość
Ja bym chciała takich tradycyjnych zaręczyn. Najpierw pytanie do ojca o pozwolenie a potem oswiadczyny przy rodzicach albo w jakiejś restauracji. Ideał.
I nie czuje się własnością ojca, nie konsultuję swojego życia z rodzicami. Po prostu uważam że to szalenie romantyczny sposób oświadczyn.

Dlaczego właśnie ojca?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-15, 14:36   #16
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;66415311]Dlaczego właśnie ojca?[/QUOTE]
Bo taka jest tradycja. A marzą mi się właśnie takie w stu procentach tradycyjne zaręczyny.
Nawet jeśli ktoś widzi w nich elementy szowinizmu.

Stary 2016-10-15, 21:30   #17
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Ja nigdy nie chciałam takich zaręczyn i takich nie miałam. Tż nie powiedział o swoich zamiarach nawet swoim rodzicom, postawilismy ich przed faktem dokonanym Przecież to mój wybór z kim chcę wziąć ślub i spędzić życie, a nie rodziców dla mnie ich zgoda nie była potrzebna bo i tak zrobiłabym to co chcę zrobić
Akurat moi rodzice tż bardzo lubią i jego rodzice mnie, no ale jest różnie i są różne sytuacje u innych i różne mogą być reakcje

agnieszka_2612 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-16, 11:31   #18
WhitePrincess
Przyczajenie

U mnie było co prawda na odwrót, najpierw oświadczyny, oczywiście poinformowaliśmy wszystkich, a potem dopiero oficjalne proszenie ręki u moich rodziców, bo sobie ubzdurali że tak ma być, bo to tradycja itd., a wyszło jak wyszło, mega sztywno, na prośbę od TŻ:" "Chciałbym prosić o rękę Państwa córki" zapadła niezręczna cisza i odpowiedź "To Wasza decyzja, my i tak nie mamy nic do powiedzenia"... nie wspominam tego za dobrze :/
WhitePrincess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-16, 11:38   #19
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhitePrincess Pokaż wiadomość
U mnie było co prawda na odwrót, najpierw oświadczyny, oczywiście poinformowaliśmy wszystkich, a potem dopiero oficjalne proszenie ręki u moich rodziców, bo sobie ubzdurali że tak ma być, bo to tradycja itd., a wyszło jak wyszło, mega sztywno, na prośbę od TŻ:" "Chciałbym prosić o rękę Państwa córki" zapadła niezręczna cisza i odpowiedź "To Wasza decyzja, my i tak nie mamy nic do powiedzenia"... nie wspominam tego za dobrze :/
To po co chcieli robić taką szopkę, skoro koniec końców nie potrafili się zachować?
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-10-16, 18:55   #20
luna_laula
catwoman

Cytat:
Napisane przez agnieszka_2612 Pokaż wiadomość
Ja nigdy nie chciałam takich zaręczyn i takich nie miałam. Tż nie powiedział o swoich zamiarach nawet swoim rodzicom, postawilismy ich przed faktem dokonanym Przecież to mój wybór z kim chcę wziąć ślub i spędzić życie, a nie rodziców dla mnie ich zgoda nie była potrzebna bo i tak zrobiłabym to co chcę zrobić
Akurat moi rodzice tż bardzo lubią i jego rodzice mnie, no ale jest różnie i są różne sytuacje u innych i różne mogą być reakcje
No właśnie Decyzja o małżeństwie jest wasza, to wy chcecie stworzyć razem rodzinę. Mnie nie interesowało zdanie moich rodziców w tej kwestii i po wszystkim po prostu ich poinformowalismy. Nie wiem jaka jest twoja partnerka, ale jakby facet poprosił mnie o rękę przy rodzinie poczulabym się zażenowana i zawstydzona...to jednak dosyć intymna chwila.
luna_laula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-17, 18:55   #21
Bananalama
jestę wieszczę

w sumie podziwiam, jak nie ma nic przeciwko. Ja bym się czuła niczym sprzedawana za kozę

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-17, 20:50   #22
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
w sumie podziwiam, jak nie ma nic przeciwko. Ja bym się czuła niczym sprzedawana za kozę

Cytat:
Napisane przez luna_laula Pokaż wiadomość
No właśnie Decyzja o małżeństwie jest wasza, to wy chcecie stworzyć razem rodzinę. Mnie nie interesowało zdanie moich rodziców w tej kwestii i po wszystkim po prostu ich poinformowalismy. Nie wiem jaka jest twoja partnerka, ale jakby facet poprosił mnie o rękę przy rodzinie poczulabym się zażenowana i zawstydzona...to jednak dosyć intymna chwila.
Dokładnie

Stary 2016-10-20, 12:53   #23
tamiris
Raczkowanie

Co prawda autor już się zmył i chyba tu nie zajrzy, ale może kiedyś jakiś inny facet zajrzy do tego tematu, więc dorzucę swój głos na "nie"

Nie wyobrażam sobie takich oświadczyn. Myślę, że moja odpowiedź w takiej sytuacji, przy rodzicach itp. byłaby następująca: "Nie tak sobie to wyobrażałam" i niesmak pozostałby na długo, długo, długo...

Beznadziejny pomysł Nie, nie, nie. Zdecydowanie beznadziejny.
tamiris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-21, 12:38   #24
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Zgadzam się z Dziewczynami. Sama bym chyba padła na zawał jakby mój TŻ najpierw chciał mnie "przehandlować" z rodzicami.
Można zapytać się oficjalnie rodziców, ale jak dla mnie - tylko PO właściwych zaręczynach. Dziewczyna ma więcej do powiedzenia niż rodzice.
Tak samo oświadczyny przy rodzicach - po co? Ja bym chyba odmówiła. Przecież to intymna chwila, magiczna i mając obok rodziców czułabym się zażenowana. To tak samo jak pytać się rodziców czy chcą zostać już dziadkami i dopiero po ich zgodzie zacząć się starać o dziecko.

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Cytat:
Po co pytasz się na forum o zdanie, skoro nie potrafisz go przyjąć do wiadomości i uparcie zostajesz przy swoim? Ja zrozumiałam Twoje pytanie jako prośba o poradę czy tak się robi, czy kobiety chcą takich zaręczyn, etc.
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-21, 15:45   #25
Liara_Tsoni
Wtajemniczenie

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;66627916]Zgadzam się z Dziewczynami. Sama bym chyba padła na zawał jakby mój TŻ najpierw chciał mnie "przehandlować" z rodzicami.
Można zapytać się oficjalnie rodziców, ale jak dla mnie - tylko PO właściwych zaręczynach. Dziewczyna ma więcej do powiedzenia niż rodzice.
Tak samo oświadczyny przy rodzicach - po co? Ja bym chyba odmówiła. Przecież to intymna chwila, magiczna i mając obok rodziców czułabym się zażenowana. To tak samo jak pytać się rodziców czy chcą zostać już dziadkami i dopiero po ich zgodzie zacząć się starać o dziecko.

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ----------

Po co pytasz się na forum o zdanie, skoro nie potrafisz go przyjąć do wiadomości i uparcie zostajesz przy swoim? Ja zrozumiałam Twoje pytanie jako prośba o poradę czy tak się robi, czy kobiety chcą takich zaręczyn, etc.[/QUOTE]
Bo pewno chce wypytać. Nie wszystkie dziewczyny jednak są na nie. Nie wiemy jak dziewczyna autora się zapatruje na te sprawy, a to najważniejsze

Stary 2016-10-22, 22:34   #26
werka89
Zakorzenienie

Treść usunięta

Nie jestem zupa pomidorowa by wszyscy mnie lubili
Maria Czubaszek

Edytowane przez werka89
Czas edycji: 2016-10-23 o 10:10
werka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-23, 21:55   #27
girlandzia
:)

Zaręczyny przy całej rodzinie to moim zdaniem zaręczynowy koszmarek

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
girlandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-24, 17:55   #28
agnieszka_2612
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez girlandzia Pokaż wiadomość
Zaręczyny przy całej rodzinie to moim zdaniem zaręczynowy koszmarek

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Dla mnie też

Stary 2016-10-25, 10:31   #29
beciulka90
Raczkowanie

Tylko nie przy całej rodzinie :O jak dla mnie zaręczyny tylko We dwoje. My pojechaliśmy na weekend i tam mi się Tż oświadczył. W sumie nie spodziewałam się nawet tego chociaż nie ukrywam czekałam na ten moment już od dawna hihi a dopiero jak wrócilismy oznajmiliśmy rodzicom że się zaręczyliśmy. Tż kupił mojej mamie kwiaty , tacie flaszkę i tyle
beciulka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-25, 13:25   #30
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Ja uważam, że zaręczyny przy rodzicach i z zapytaniem się najpierw ich o zdanie kiedyś miały logiczne wytłumaczenie - np. w czasach, gdy dziewczynki wychodziły za mąż i wtedy chcąc nie chcąc takie dziecko raczej nie ma zbytnio prawa samo o sobie decydować. Ta tradycja pytania rodziców o zgodę jak widać jakoś została do czasów późniejszych, ale teraz, gdy ślub bierze się w wieku powiedzmy 23+ to raczej takie rzeczy są dla mnie bez sensu. Jesteśmy dorosłymi ludźmi, sami wybieramy sobie partnera/partnerkę na życie i raczej żaden rodzic, ani nikt inny nic do gadania tutaj nie ma.
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości