![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
spowiedz przedslubna
Witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Spowiedź przedślubna :-)
Witam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Re: spowiedz przedslubna
Nam tez tylko napisal date spowiedzi i podpisal sie.
A bedziecie brac slub u tego samego ksiedza, u ktorego sie spowiadaliscie? Bo skoro tak, to chyba powinien rozpoznac swoj wlasny podpis... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nam tez tylko napisal date spowiedzi i podpisal sie.
A bedziecie brac slub u tego samego ksiedza, u ktorego sie spowiadaliscie? Bo skoro tak, to chyba powinien rozpoznac swoj wlasny podpis... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
dzieki za oslowa otuchy - niestety slub mamy gdzie indziej a spowiadalam sie w innej parafii , zasugerowalam sie opowiadaniem kolezanki ktroej podobno"cos wstemplowal" i tak spanikowalm ...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
dzieki za oslowa otuchy - niestety slub mamy gdzie indziej a spowiadalam sie w innej parafii , zasugerowalam sie opowiadaniem kolezanki ktroej podobno"cos wstemplowal" i tak spanikowalm ...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Dot.: Re: spowiedz przedslubna
A czy te kartki trzeba podpisać czy zostają anonimowe i tylko z podpisem księdza?
I jeszcze jedno, czy taka spowiedz różni się od normalnej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dot.: spowiedz przedslubna
Kartki zostaja anonimowe (jak kazda spowiedz), a co do piecztaki to z tego co ja mam u siebie to jest to pieczatka z imieniem i nazwiskiem ksiedza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Na mojej kartce, ktora jest podpisana moim imieniemi i nazwiskiem
![]() Trzeba powiedziec, ze jest to spowiedz przedslubna i zalecane jest aby byla to spowiedz z calego zycia ![]() Moja taka nie byla i tez bylo spoko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
ach z tą spowiedzią jeszcze większy stres niz z sama ceremonią ślubu
![]() My natomiast cały czas jeździmy więc na naszych karteczkach widnieja rózne miejscowości - i tym się też troche stresuję ![]() podobno w niektórych parafiach księża podpisują się po lacinie (rozumiem ze chodzi o datę i miejscowość) - czy to prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Na szaych karteckach sa tylko nasze imiona
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
My mamy karteczki bez wpisanych nazwisk, ale nie wiem właśnie, czy ksiądz je wpisze czy zostaną anonimowe
![]() Poza tym na kartce jest miejsce na numer zapowiedzi, ale ksiądz od którego dostaliśmy karteczki, nie wpisał tam nic ![]() ![]() W ogóle to taka spowiedź, to dla mnie koszmar... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
ja bylam do pierwszej spowiedzi przed swietami. nie roznila sie w zasadzie niczym od takiej zwyklej. z jednej strony fajnie, bo mnie ksiadz nie zameczal spowiedzia z calego zycia, ale z drugiej strony bylam tym troche rozczarowana, bo nastawilam sie na cos specjalnego - "strasznego"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Bylam wczoraj u spowiedzi!
![]() Bo skoro to juz taka wazna spowiedz to chcialam potraktowac ja tak... z sercem i ze wszystkiego. W sumie jakos to przezylam, tylko ze ksiadz tak strasznie uczepil sie tego naszego mieszkania w "konkubinacie". I zasugerowal, ze przez nastepne 2 m-ce powinnismy pomyslec moze o jakims dodatkowym lozku, czy spaniu osobno na materacu ![]() Mieszkamy razem juz 3 lata a tu nagle cos takiego!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Spowiedz przedslibna była w innej parafii
![]() Ja przed slubem mieszkałam w "konkubinacie" ale ksiadz sie tego nieczepiał bo przy pytaniu o sex przedmałzenski odpowiedziałam ze z tym to czekam do slubu. Słowem wiedział ze mieszkamy razem ale sioe nie sexujemy wiec nic nie mowił. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Jak to dlaczego, przecież facet "sprawdza" a kobieta "się puszcza"! Zasadnicza różnica!
Co za mentalność... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
A w ogole to dla mnie paranoja jakas! Bo przeciez idac do spowiedzi trzeba zalowac za grzechy, spale sie moze za to w piekle, coz... ale tego akurat na pewno nie zaluje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Sama z siebie miałąm takie zasady ze sex dopiero po slubie, ale to była tak tylko dla mnie.
Wzgledem innych mam całkiem inne przekonania i mogą sobie przed slubem czynić co im sie zewnie podoba. Cxzemu sex przedmałzenski jest grzechem to niewiem ale w zasadzie moze i dobrze sie troszke powstrzytmywac bo wtedy bedzie wiecehj do odkrywania po ślubie, nie mniej jedbnak to jest indywidualna sprawa partnerów. Kiedyś rozmawiałam na temat sexu przedslubne go z przesympatycznym moim byłym katecheta (zakonnik Franciszkanin z prawem do wykonywania niektórych sakramentów tak nawiasem mowiac) i on powiedział ze: Zasadniczo nie jest to grzechem jezeli zadno z partneró nierobi nic wbrew drugiemu i oboje w pełni akceptują swoje wymagania i perwersyjki. Jednak nie zaleca sexu przedmałzenskiego. O wiele ciekawiej jest odkrywac siebie powoli po slubie, fajnie jest tez miec sobie dac poslubie coś od siebie itp. Tak wiec podsumowujac pieszczoty jak najbardziej jednak z pełnym sexem poczekac do nocy poslubnej. Bardzo mi sie to spodobało. A tak naprawde: "grzechem jest to co robimy innym a nie chcemy by nam samym zrobiono". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Watek o spowiedzi a zeszlo na seks
![]() Seks przedmalzenski jest owszem grzechem...ale czasem wydaje mi sie ze czekanie z ta chwila do slubu powoduje niedopasowanie sie w zyciu malzenskim..... Owszem nie bylam grzeczna dziewczynka....bo przed moim TŻ mialam chlopaka....i gdyby nie to ze z nim spalam, pewnie nadal bym z nim byla....Nie chce wdawac sie w szczegoly....powiem tylko tyle ze w tej sferze zycia zmienial sie nie do poznania...kobieta=rzecz Co gdybym po dwoch latach wziela z nim slub? Mysle ze bylabym bardzo nieszczesliwa. Teraz wiem ze to poprostu musialo sie wydarzyc zebym mogla spotkac mojego Skarba ![]() A z nim.....o jeny... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale dopasowani jestesmy w kazdej dziedzinie życia ![]() Poza tym, znam wiele par ktore wlasnie z tego powodu rozpadlo sie krotko po slubie. Chcac czy nie chcac....problemy lozkowe ze tak to nazwe bardzo szybko odzwierciedlaja sie w zyciu codziennym....niestety.
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście nie wyobrażam sobie bym mogła wziąć z kimś ślub,nie idąc z nim wcześniej do łóżka.Prawdę mówiąc,myślałam że takich co czekają z seksem do dnia ślubu już nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Podpisal a pieczatke nam dał na 2 spowiedzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Myśmy dostali za późno kartki, bo ksiądz "zapomniał" nam dać. Dopiero jak się upomniałam na tydzień przed ślubem to zrobił oczy, ze ich jeszcze nie mamy.
I zamiast isć miesiąc przed ślubem do pierwszej spowiedzi, to poszlismy tydzień przed. A dzień przed slubem zapomniałam kartek na mszy o 7 rano i lecieiśmy na złamanie karku, do domu, zeby zdążyć na mszę o 7.30 ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
![]()
A właściwie kiedy powinna odbyć się ta pierwsza spowiedź, bo słyszałam też taką opcję, że zaraz po spisaniu protokołu przedmałżeńskiego. Czy to prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Nam ksiądz powiedział, że pierwsza spowiedź powinna odbyc sie właśnie po spisaniu protokołu (ale niekoniecznie w ten sam dzień) no a druga to wiadomo przed ślubem.
U nas wogóle nie dają żadnych karteczek bo ksiądz powiedział, że ludziom ufa a skoro ktoś bierze ślub to jest na tyle odpowiedzialny że wie co powininen zrobić i nie trzeba do tego żadnych karteczek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
A nam ksiadz na pytanie o "karteczki" z potwierdzeniem odbytej spowiedzi odpowiedział "A po co mi karteczki, spowiedz jest dla waszego sumienia. Ja wam ufam. Wystarczy jak przed Wielkanoca pojdziecie do spowiedzi [czyli 3-4 tyg.przed slubem]. Tylko potem starajacie sie nie grzeszyc w miare mozliwosci." A jak sie zasmialismy to powtorzył jeszcze raz "W miare mozliwosci mowie"
![]() Tak sie bałam wizyty u ksiedza,a okazało sie całkiem fajnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Ja też mieszkam z narzeczonym, do ślubu pozostał miesiąc. ksiądz mi powiedział że ososby, które razem mieszkają obowiązuje tylko jedna spowiedź dzień przed ślubem albo w dniu ślubu - rano. No więc pójdę dzień przed ślubem. Kiedyś byłam w spowiedzi bo miałam być swiadkową i wiecie że nie dostałam rozgrzeszenia jak ksiądz się dowiedział że mieszkam z chłopakiem. Nawet jak mu powiedziałam że będziemy mieszkać w innych pokojach to i tak to jest kinkubinat w ich mniemaniu???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.