Bliskość a stres - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-10-21, 00:14   #1
Hoshizora
Przyczajenie

Bliskość a stres

Drogie wizażanki, zwracam się do was z problemem związanym z relacjami damsko-męskimi. Parokrotnie miałam taką sytuację, że gdy zbliżaliśmy się do siebie z jakimś facetem - przytulanie, pieszczoty - to zaczynałam się trząść, jakbym była mocno zestresowana. Sęk w tym, że świadomie nie czułam żadnego stresu, chciałam, żeby bliskość fizyczna się pojawiła, nie mam żadnej traumy z przeszłości, ani problemów z własną samooceną. Nie rozumiem tego, tym bardziej zważając na fakt, że jestem osobą, która wyjątkowo rzadko się czymś specjalnie stresuje, a jeśli już, to typową reakcją jest ból brzucha, a nie drżenie ciała. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w kontaktach z facetami i zastanawiam się czy mój problem to coś normalnego na początku znajomości i jak mogę sobie z tym radzić.
Hoshizora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-21, 01:09   #2
Cytrynowy_Sorbet24
Zadomowienie

Dot.: Bliskość a stres

Cytat:
Napisane przez Hoshizora Pokaż wiadomość
Drogie wizażanki, zwracam się do was z problemem związanym z relacjami damsko-męskimi. Parokrotnie miałam taką sytuację, że gdy zbliżaliśmy się do siebie z jakimś facetem - przytulanie, pieszczoty - to zaczynałam się trząść, jakbym była mocno zestresowana. Sęk w tym, że świadomie nie czułam żadnego stresu, chciałam, żeby bliskość fizyczna się pojawiła, nie mam żadnej traumy z przeszłości, ani problemów z własną samooceną. Nie rozumiem tego, tym bardziej zważając na fakt, że jestem osobą, która wyjątkowo rzadko się czymś specjalnie stresuje, a jeśli już, to typową reakcją jest ból brzucha, a nie drżenie ciała. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w kontaktach z facetami i zastanawiam się czy mój problem to coś normalnego na początku znajomości i jak mogę sobie z tym radzić.
Jeśli rzeczywiście się nie denerwujesz i czujesz się wtedy swobodnie to może to nie stres tylko podekscytowanie?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Cytrynowy_Sorbet24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-21, 02:06   #3
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Jeśli czujesz to na samym początku znajomości, to właściwie nic dziwnego. Czasem jesteśmy odzwyczajone od kontaktu z mężczyzną (jeśli byłyśmy długo same), czasem to nawet nie stres, ale takie ogólne przejęcie się sytuacją, czasem staramy się wypaść jak najlepiej i właśnie wtedy ruchy mogą się stawać niezgrabne, ręce mogą się zacząć trząść itp.
Ja bym to raczej zignorowała i starała się skupić na czymś innym: na tym, żeby jak najlepiej poznać chłopaka, rozwijać znajomość, pogłębiać więź itp. Żeby początkowe przejęcie i emocje ustąpiły miejsca temu cudnemu poczuciu bliskości, ciepła, spokoju, pewności.

Chociaż mogę też powiedzieć, że jeśli dyskomfort nie minie, warto się zastanowić, czy to odpowiedni mężczyzna. Różnie bywa, niektórzy mają w sobie coś takiego, że nawet po pół roku bliskości czujemy się w ich towarzystwie tak jakoś... nie tak. I ręce nadal mogą drżeć.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-21, 07:09   #4
bluebluesky
Zakorzenienie

Mialam chlopaka, ktory tak reagowal na podniecenie, mysle, ze nic w tym dziwnego. Nie przejmuj sie!
Stary 2017-10-21, 15:32   #5
fristi
Rozeznanie

Ja bym obstawiała, że to z podniecenia
Nie przejmuj się tylko ciesz się tym, bliskość jest cudowna, szczególnie na początku fajny jest ten dreszcz Dalsze zacieśnianie więzi i poznawanie się nawzajem też jest fantastyczne
fristi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-21, 17:21   #6
taka_bebe
Raczkowanie

A może to z podniecenia?
W każdym razie ja tak mam, jak się mocno podniecę...mam dreszcze, wręcz się trzęsę. No i głos mi się łamie, jakbym właśnie miała iść na rozmowę o pracę marzeń
taka_bebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-21, 18:22   #7
niagha
Raczkowanie

Jezuu mam dokładnie to samo!! Zwlaszcza jak zaczynałam obecny związek. Strasznie to wkurzające, ale przyzwyczajasz się do danej osoby i to mija. U mnie trwało jakoś 2 tygodnie albo coś. Ale pierwszy raz trzęsłam się jak galareta i kłamałam, że to z zimna, a to było wynik ogromenej eksytacji
niagha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości