|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co zażywać?
Już pisałam że od ponad 3 lat jestem na diecie ubogoenergetycznej. Przy 168cm wzrostu z 66 kg schudłam do 47. Nie mam okresu i mam praktycznie wszystkie objawy anoreksji poza tym że głodziłam sie tylko na początku. Teraz potrafię zjeść ilościowo naprawdę dużo i głodna nigdy nie chodzę ale mieszczę się codziennie w 1200kcal...Wiem, a byc więcej...Ale staram się wrócić do normalności choć nie mogę się przełamać. Ale nie o tym chciałam...Chcę sobie kupić jakieś witaminy czy mikroelementy i nie wiem jakie. Brałam Vitrum Calcium (zalecone przez lekarza), cynk - skończył mi się. Ostatatnio czasem boli mnie serce, mam bardzo niskie ciśnienie (np 83/48), osłabiły mi się też mocno stawy - chrzęszczą, strzelają i bez powodu boli mnie kolano...Co kupić? Myslałam o glukozaminie, czytałam też o selenie....Tyle tego jest proszę o poradę!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co zażywać?
mavika, piszesz, że chcesz wrócić do normalnego jedzenia, ale nie potrafisz się przełamać... nie uważasz, że to nie jest "normalne"? że to jest choroba?...
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
uważam że to choroba...bardzo się staram ale każda próba po kilku dniach kończy się fiaskiem...ale walczę...chciałam iść do psychologa ale najpierw chcę pogadać z kimś kto się leczy i pomaga mu to lub kto jest po terapii i wyzdrowiał. mam wiele wątpliwości...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Matko, tak czytam, czytam i odnajduję w tym siebie. Też mam taki problem, na początku chciałam zrzucić tylko 2 kg (ważyłam 52 kg / 163 cm) na początku myślałam ze nad tym panuje, ze nic mi nie grozi, ale z czasem to stało się silniejsze... Teraz ważę 43 kg... Tak samo jak ty mam niskie cisnienie, osłabienie, zdarzyło sie ze zemdlałam. Co do okresu, to też miałam przerwe, jednak w tym miesiacu juz dostałam (na szczęście). Byłam u lekarza, zrobiłam wszystkie badania - teraz czekam na wyniki. Osobiście biore takie witaminy jak "Falvit" - polecam, są dobre. A na niskie ciśnienie Glucardiamid - takie do ssania z glukozą i kofeiną. Dodają energii i podnoszą ciśnienie.
Niektóre dziewczyny pewnie powiedzą, że to nasza wina itd. Ja kiedyś zrobiłabym chyba to samo, byłam pewna, że nic mi nie grozi, a jednak jeśli się już zacznie to bardzo trudno przerwać... Ale więcej chyba już nie muszę pisać, życzę powodzenia i dużo dużo siły... Pozdrawiam
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Falvit jest dosyć tani w porównaniu do innych witamin - kosztuje do 9 zł, a glucardiamid do 6 zł. Pozdrawiam
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mavika, myślę, że w Twojej sytuacji jakakolwiek suplementacja powinna być omówiona z lekarzem.
Przy takich objawach, jakie opisujesz, zwykłe preparaty witaminowo-minerałowe mogą nie wystarczyć, wchłanialność większości z nich jest dużo gorsza niż przyswajalność witamin i minerałów z normalnego jedzenia. Moim zdaniem, powinnaś być cały czas pod opieką lekarza, co najmniej internisty. Powinnaś też poprosić o skierowanie na badania krwi, które pozwoliłyby określić, jakie (czego) masz niedobory. Nie ma sensu brać wszystkiego, jak leci, w zestawach typu Vitrium czy Centrum, skoro może się okazać, że brak Ci tylko kilku mikroskładników w większej dawce. Glukozamina jest stosowana jako suplement przy artretyzmie (zresztą skuteczność nie jest potwierdzona, o ile wiem), na osteoporozę chyba się jej nie stosuje ![]() Przy zaburzeniach żywienia nie zażywałabym żadnych preparatów opartych o glukozę, bo możesz mieć problemy ze stabilizacją poziomu insuliny - takie rzeczy (glucardiamid, kofeina w tabl. itp.) w Twojej sytuacji koniecznie trzeba konsultowac z lekarzem, to nie cukierki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
glukozamine chcialam brac na stawy bo mi strasznie strezelaja i chrupia a takze boli mnie kolano - a to przeciez tez staw
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:46.