Co zażywać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-14, 19:14   #1
mavika
Zakorzenienie

Co zażywać?

Już pisałam że od ponad 3 lat jestem na diecie ubogoenergetycznej. Przy 168cm wzrostu z 66 kg schudłam do 47. Nie mam okresu i mam praktycznie wszystkie objawy anoreksji poza tym że głodziłam sie tylko na początku. Teraz potrafię zjeść ilościowo naprawdę dużo i głodna nigdy nie chodzę ale mieszczę się codziennie w 1200kcal...Wiem, a byc więcej...Ale staram się wrócić do normalności choć nie mogę się przełamać. Ale nie o tym chciałam...Chcę sobie kupić jakieś witaminy czy mikroelementy i nie wiem jakie. Brałam Vitrum Calcium (zalecone przez lekarza), cynk - skończył mi się. Ostatatnio czasem boli mnie serce, mam bardzo niskie ciśnienie (np 83/48), osłabiły mi się też mocno stawy - chrzęszczą, strzelają i bez powodu boli mnie kolano...Co kupić? Myslałam o glukozaminie, czytałam też o selenie....Tyle tego jest proszę o poradę!
Stary 2006-08-14, 19:33   #2
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Co zażywać?

Cytat:
Napisane przez mavika
Ostatatnio czasem boli mnie serce, mam bardzo niskie ciśnienie (np 83/48), osłabiły mi się też mocno stawy - chrzęszczą, strzelają i bez powodu boli mnie kolano...Co kupić? Myslałam o glukozaminie, czytałam też o selenie....Tyle tego jest proszę o poradę!
A czy to nie są poczatki osteporozy Może jakies witaminki dla wzmocnienie kości - np wapń, witaminę D albo artreum na wzmocnienie stawów - http://www.holbex.pl/content/view/17/60/. Ja mam z tej firmy Vitapil i bardzo sobie go chwalę. Był taki okres, że miała na głowie o połowę włosów mniej niż w chwili obecnej i jestem pewna, że w duzej mierze wpłynął on bardzo pozytywnie na stan moich włosów i ich ilość
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-14, 21:12   #3
loneliness
Rozeznanie

Dot.: Co zażywać?

mavika, piszesz, że chcesz wrócić do normalnego jedzenia, ale nie potrafisz się przełamać... nie uważasz, że to nie jest "normalne"? że to jest choroba?...

Dla osób odchudzających się: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=127964

Dla Przekupek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=134950 - 13 sierpnia - DOKŁADKA!
loneliness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-15, 08:24   #4
mavika
Zakorzenienie

uważam że to choroba...bardzo się staram ale każda próba po kilku dniach kończy się fiaskiem...ale walczę...chciałam iść do psychologa ale najpierw chcę pogadać z kimś kto się leczy i pomaga mu to lub kto jest po terapii i wyzdrowiał. mam wiele wątpliwości...
Stary 2006-08-15, 08:52   #5
samadhi
Przyczajenie

GG do samadhi

Matko, tak czytam, czytam i odnajduję w tym siebie. Też mam taki problem, na początku chciałam zrzucić tylko 2 kg (ważyłam 52 kg / 163 cm) na początku myślałam ze nad tym panuje, ze nic mi nie grozi, ale z czasem to stało się silniejsze... Teraz ważę 43 kg... Tak samo jak ty mam niskie cisnienie, osłabienie, zdarzyło sie ze zemdlałam. Co do okresu, to też miałam przerwe, jednak w tym miesiacu juz dostałam (na szczęście). Byłam u lekarza, zrobiłam wszystkie badania - teraz czekam na wyniki. Osobiście biore takie witaminy jak "Falvit" - polecam, są dobre. A na niskie ciśnienie Glucardiamid - takie do ssania z glukozą i kofeiną. Dodają energii i podnoszą ciśnienie.

Niektóre dziewczyny pewnie powiedzą, że to nasza wina itd. Ja kiedyś zrobiłabym chyba to samo, byłam pewna, że nic mi nie grozi, a jednak jeśli się już zacznie to bardzo trudno przerwać... Ale więcej chyba już nie muszę pisać, życzę powodzenia i dużo dużo siły... Pozdrawiam
Stary 2006-08-16, 07:27   #6
mavika
Zakorzenienie

Dziękuję planuję iść do psychiatry i zacząć się w końcu leczyć a narazie podbudować organizm. Falvit może wezmę. Ile kosztują te witaminy i glucardiamid? Chciałam też brać glukozaminę na stawy ale przeczytałam że to wielka ściema.
Stary 2006-08-16, 07:59   #7
samadhi
Przyczajenie

GG do samadhi

Falvit jest dosyć tani w porównaniu do innych witamin - kosztuje do 9 zł, a glucardiamid do 6 zł. Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-16, 21:24   #8
Midi
Zakorzenienie

Mavika, myślę, że w Twojej sytuacji jakakolwiek suplementacja powinna być omówiona z lekarzem.
Przy takich objawach, jakie opisujesz, zwykłe preparaty witaminowo-minerałowe mogą nie wystarczyć, wchłanialność większości z nich jest dużo gorsza niż przyswajalność witamin i minerałów z normalnego jedzenia. Moim zdaniem, powinnaś być cały czas pod opieką lekarza, co najmniej internisty. Powinnaś też poprosić o skierowanie na badania krwi, które pozwoliłyby określić, jakie (czego) masz niedobory. Nie ma sensu brać wszystkiego, jak leci, w zestawach typu Vitrium czy Centrum, skoro może się okazać, że brak Ci tylko kilku mikroskładników w większej dawce.
Glukozamina jest stosowana jako suplement przy artretyzmie (zresztą skuteczność nie jest potwierdzona, o ile wiem), na osteoporozę chyba się jej nie stosuje
Przy zaburzeniach żywienia nie zażywałabym żadnych preparatów opartych o glukozę, bo możesz mieć problemy ze stabilizacją poziomu insuliny - takie rzeczy (glucardiamid, kofeina w tabl. itp.) w Twojej sytuacji koniecznie trzeba konsultowac z lekarzem, to nie cukierki
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-17, 07:55   #9
mavika
Zakorzenienie

glukozamine chcialam brac na stawy bo mi strasznie strezelaja i chrupia a takze boli mnie kolano - a to przeciez tez staw vitrum calcium kazal mi brac endokrynolog po badaniu densytometrycznym 2 lata temu. oprocz tego od tamtej pory jem sporo bialka (ryby, mieso indyka, produkty sojowe, kefiry). glucardiamid moglby mi pomoc kiedy mam tak niskie cisnienie jak pisalam zeby pobudzic mnie troche do zycia bo kawa dziala ale tylko czasem i na bardzo krotko a potem jest jeszcze gorzej... wlasnie wybieram sie po skierowanie na badanie krwi ale nie wiem o co poprosic? zwykla morfologie?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości