|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pytanie do specjalistów- ćwiczenia na haluksy
Znalazłam te oto ćwiczenia na haluksy. Czy rzeczywiście pomogą? Dodam, że na razie palec zachodzi mi na palec, ale haluksy to u mnie sprawa dziedziczna. Noszę od kilku dni kliny. Proszę o poradę co do tych ćwiczeń
Ćwiczenia rehabilitacyjne 1. Rozciągaj mięśnie i ścięgna a) Załóż nogę na nogę, tak aby kostka jednej nogi spoczywała na kolanie drugiej. Linia stopy (podbicia) powinna być przedłużeniem linii utworzonej przez kość piszczelową. Kciukiem jednej ręki naciśnij środkowy punkt na spodzie stopy, a drugą ręką odciągaj duży paluch. W napięciu utrzymuj go przez ok. 30 s. b) Załóż nogę na nogę (jak wyżej). Całą dłonią od góry przykryj palce stopy oprócz palucha, drugą ręką trzymaj paluch. Następnie mocno naciskaj na palce, tak abyś poczuła naciąganie ścięgien wzdłuż kości piszczelowej. 2. Wzmocnij mięśnie Rozłóż na podłodze woreczek z grochem. Podnoś go, chwytając palcami stóp. Jeśli już to opanujesz, dołącz wymachy nogą (cały czas trzymając woreczek): w przód, bok i tył. 3. Ćwicz równowagę Stań na miękkim materacu na jednej nodze. W tej pozycji spróbuj czytać książkę. Dołóż wymachy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie do specjalistów- ćwiczenia na haluksy
wydaje mi sie ze moga byc ok
dodalabym tylko jeszcze cwiczenia wzmacniajace zginacze kolan plus przeciw plaskostopiu
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A jakie to są? A co do tych moich ćwiczeń- ile razy i kiedy należy je wykonywać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
zginanie kolana w roznych pozycjach
kazde cwiczenie korekcujne jest dobrze wykonywac po 10 w trenigu najlepiej codziennie ale dla mnie sa bezskuteczne sama mam haluksy i wiem ze nie da sie ich pozbyc
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Czytałam gdzieś, chyba gdzieś na stronie kafeterii, że do zmniejszenia haluksów trzeba zrobić mieszankę amoniaku i czegoś tam jeszcze (ale nie pamietam czego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
O, znalazłam! http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3203984
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
tez mam haluksy i to juz dosc spore. Kliny nosze od kiedy pamietam, do tego aparaty na noc. Nie wiedzialam ze istnieja takie cwiczenia. Ale warto chyba sprobowac
![]()
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o bajki o mieszance amoniaku i jodyny to tutaj jest to w miarę dobrze wyjaśnione: http://forum.wm.pl/viewtopic.php?f=2...&sd=a&start=15 Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Na halluksy dobrze działa aparat Marcin. Jest skuteczny, niedrogi, nawet ładnie wygląda a do tego jest wygodny (posiada skórzane elementy co odróżnia go od konkurencji).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:51.