|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zywienie przy dializach
Poradzcie cos!!MOj mąz choruje na niewydolnosc nerek,jest 3 razy w tygodniu dializowany.Nie jest zbyt zdyscyplinowanym pacjentem,jesli chodzi o zywienie.Powinien jesc duzo warzyw i owocow,ale z kolei jest w nich duzo potasu,ktorego powinien unikac.Czym acie jakies dobre rady w związku z takim zywieniem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zywienie przy dializach
szczerze nie wime co mozna jejsc a co nie w takich przypadkach ale zapewne na stronkach poswięconych chorującym na nerki mozna zdobyc takie info,moze te zwarto podpytac lekarza ,dietetyka?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
tu jest duzo o zywieniu w niewydolnosci nerek
http://www.niesmiertelni.pl/index.ph...id=10&Itemid=9 a moze warto zaopatrzyc sie w taka ksiazke (bo jak maz ma dializy to raczej jest to dosyc powazny stan) http://wysylkowa.pl/ks382638.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Moja babcia była dializowana kilka lat - przy czym Ona miała praktycznie całkowitą niewydolność nerek. Była na diecie ziemniaczanej, mogła jeść TYLKO ziemniaki. W grę wchodziły różne ziemniaczane potrawy jak placki, przecieraki, kartoflanka lub po prostu gotowane ziemniaki. Oczywiście bez soli.
Taka monodieta była z punktu widzenia nerek jedynym rozwiązaniem żywieniowym ale myślę, że dietę dla każdego pacjenta ustala lekarz. W związku z tym powinnaś zasięgnąć porady dietetyka lub lekarza prowadzącego. Zresztą dziwi mnie trochę, że pacjent jest dializowany a nie wie jaką ma dietę, oto urok bloku postkomunistycznego...ehh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
wszystko zalezy od tego jakie wyniki ma Maz
![]() na pewno przy dializach nie mozna sie objadac produktami z duza zawartoscia potasu: czy rozne banany, pomidory itd odpadaja.mozna sobei pozwilic na jablko raz na jakis czas.no i wiadomo ziemniaki i jeszcze raz ziemniaki.... wbrew pozorom z ziemniakow mozna przyzadzic rozne smaczne potrawy ![]() placki, frytki kluski itd.. jesli tylko maz nie ma problemow z watroba.. no i wiadomo unikanie fosforu <niszczy kosci>, a reszta to chyba w nei za duzych ilosciach....zeby maz sie przyzwoicie czul od dializy do dializy ![]() pozdrawiam i powodzonka zycze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.