|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
gorzkie ogórki RATUNKU!!:(
sluchajcie, próbowalam zrobić ogórki w musztardzie , po obraniu okazuje sie że wszystkie (albo WIĘKSZOŚĆ - nie już sily sprawdzać, bo to ohyda
![]() ![]() czy ktoś może zadzialac jak szybkie pogotowie i coś mi poradzić?da sie z tym coś zrobić? a może zalewa musztardowa to zniweluje??? jak to możliwe żeby wszystkie byly gorzkie i jak takich sytuacji uniknąć na przyszłość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: gorzkie ogórki RATUNKU!!:(
Teraz to już raczej za późno na takie rady, ale to tak na przyszłość:
ogórki obiera się od strony kwiatu, a nie łodygi. Trzeba obciąć część najbardziej gorzką - czyli od stony łodygi. Gorycz przenosi się na nożu. Tego nauczył mnie tata i trzymam się tej zasady, niestety nie wiem co zrobić w Twojej sytuacji. Słyszałam również, że nie zbiera się ogórków w słońcu, najlepiej robić to rano lub wieczorem. pozdrawiam i powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
gosiaczek ale ja je własnie tak obierałam, od tej jasnej strony
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja też trafiłam w tym roku na pare strasznie gorzkich ogórków- z tą różnicą, że kiszonych. Też na pewno były obierane od dobrej strony, więc nie wiem co mogło być przyczyną. Jedyne co usłyszałam od mamy, że może zbyt długo były na słońcu i dlatego robią się gorzkie :/ Po obraniu skórki okazało się jednak, że nie są takie najgorsze i da się je zjeść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Z tym obieraniem ogórków to różnie bywa!
Kiedyś robyłyśmy w firmie sałatkę i dwie kobitki sprzeczały się z której strony powinno się obierać ogórki? Jedna twierdziła, że od od łodygi, druga, że odwrotnie. Nie mogły dojść do porozumienia, więc każda obrała po swojemu. Obydwa ogórki nie były gorzkie. ![]() Chyba czas obalić mit, z której strony powinno się obierać ogórki Poprostu jeśli ma być gorzki to będzie i żadne obiranie mu nie pomoże... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
a ja słyszałam że nie zrywa się ogórków przed upływem 2 tygodni od oprysków (nie oszukujmy się.. rolnicy opryskują nawozem ogórki).
Jeżeli zerwie się je wcześniej ogórki będą gorzkie, a uzyte do konserwowania nie będą się nadawały do jedzenia, tj. będą "puste" w środku, będą śmierdziały i bedą gorzkie. Wujek mi mówił - hoduje ogórki.
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Smak ogórków zależy również od pogody, tzn jak jest sucho to ogórki są gorzkie i nic z tym niestety nie zrobisz. (a sucho jest jak jest dużo słońca, o czym wspominały moje poprzedniczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ogórki trzeba włożyć do wody na ok. 2 godziny. Woda wyciaga ta gorycz. Mój tata tak zawsze robi.... ja w tym roku tez spróbowałam i naprawde podziałało.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.