|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Dziecko w dysfunkcyjnej rodzinie?
Cześć wszystkim, przychodzę z tematem, który wleciał ostatnio w moim otoczeniu, sytuacja jest dość ciężka i powiem szczerze, nie przeszła bez echa w mojej głowie jako, że znam te osoby, których ona dotyczy i… nie godzę się na bezmyślne decyzje skutkujące cierpieniem, w tym wypadku dzieci. Potencjalnym cierpieniem, nic się jeszcze nie stało. W skrócie: Kobieta i mężczyzna. Ona lekki stopień upośledzenia, niedosłuch, problemy z podjęciem pracy. On nadużywa alkoholu, ciagle zmienia prace, generalnie wolałby w ogóle nie pracować. Nabrali kredytu, maja problem ze spłata, kupują nowe telefony, nie maja pozniej jak spłacić, tego typu akcje - nieodpowiedzialne i nieprzemyślane. Często nie starcza im na jedzenie, bo on np wszystko przepija. Teraz najgorsze, ona zaszła w ciążę. Osobiście uważam, że wychowanie dziecka w takim domu, przez osoby, które nie potrafią zająć się same sobą to tragedia. Ona nigdy nie miała styczności z małym dzieckiem, ale kiedy tylko widziała załóżmy psa leżącego sobie spokojnie w kojcu to rzucała w niego poduszkami mocno itp, nie wiedziała, że tak nie można.
Czy można jakoś pomóc w tej sytuacji? Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziecko w dysfunkcyjnej rodzinie?
Można powiedzieć, a najlepiej wskazać palcem, gdzie są organizowane szkoły rodzenia i że tam uczą, jak obchodzić się z noworodkiem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przy mopsie jest osoba ktora pomaga ogarniac zycie. Nie wiem jak to stanowisko sie nazywa - doradca czy opiekun rodziny? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jak wyżej.
MOPS (lub MOPR, nigdy nie pamiętam czym się różnią) mogą objąć rodzinę swoją "opieką". Jeśli stwierdzą, że dziecku coś zagraża, mogą poinformować o tym sąd, a sąd może z urzędu wszcząć postępowanie np. o ograniczenie władzy rodzicielskiej czy nawet odebrać dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89121744]Przy mopsie jest osoba ktora pomaga ogarniac zycie.
Nie wiem jak to stanowisko sie nazywa - doradca czy opiekun rodziny?[/QUOTE] Asystent rodziny. To chyba dobry kierunek na początek.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Z mojego doswiadczenia z bliskiego otoczenia po prostu obserwowac, wypytywac najblizsze otoczenie, sprawdzac jezeli mozna i zglaszac.
U mnie niestety/stety skonczyło sie to odebraniem 3 dzieci, a nastepne urodziło sie niedawno. Obecnie ta kobieta jest pod scisłym nadzorem ze tak powiem. np pani z opieki dzwoni przez mesengera i karze pokazywac na kamerce co w lodowce, jak wyglada podłoga itd niestety niektorzy ludzie nie powinni miec możliwości rozmnazania sie. mam tylko nadzieje ze ta kobieta nie pije alkoholu
Never give up under strain, Keep your head up day by day, You're the only one to live your life. Edytowane przez Jagoda1982 Czas edycji: 2022-02-18 o 11:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
(=^‥^=)
|
Niestety na razie pozostaje tylko przyglądać się z boku i w razie jakiegoś zagrożenia poinformować odpowiednie instytucje. U mnie była w rodzinie sytuacja, gdzie oboje rodziców nadużywało alkoholu i innych substancji, oboje bez pracy, dorobili się trójki dzieci i zostały one im odebrane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89122641]znaleźc prace? Podrzucic ksiązki o pielęgnacji dziecka, ten kurs w szkole rodzenia. [/QUOTE]
Ciekawe założenie, że osoba z niep. Int., prawdopodobnie żyjąca z renty/socjalu, prawdopodobnie długotrwałe bezrobotna, ze sporymi długami, facetem alkoholikiem nagle zacznie zacznie chodzić do pracy i zainteresuje się czytaniem książek. Najlepiej pójść z tą osobą do mopsu i tam dopytać. Można złożyć wniosek o asystenta rodziny, ale asystent to nie jest służba i pomoc domowa, a jedynie wsparcie wynoszące kilka h/tydz. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Również jak wyżej.
Biorąc pod uwagę opisany sposób życia oraz zdolności intelektualne i zarobkowe tej pary, mysle ze już korzystają z zasiłków. Opieka społeczna powinna mieć sytuacje na oku. Niestety nie rokują, głównie przez picie pana i brak kogoś kto nadzorowałby panią ze względu na jej upośledzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:21.