facet bez ambicji? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-08-30, 14:37   #1
nicola_nnn
Przyczajenie

facet bez ambicji?

Krótko i na temat: Czy mogłybyście być z facetem, który nie ma wyższego wykształcenia, skończył jedynie liceum (i siedział w 2 klasie), ale ma dość dobrze płatną pracę w której liczy się doświadczenie?

Nie jest to mój problem (chociaż większość pewnie pomyśli że ja mam taki dylemat), ale pewnej znajomej.
nicola_nnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 14:40   #2
farmaceutka88
Rozeznanie

Dot.: facet bez ambicji?

Nie, nie miałabym z tym problemu. Dzisiaj wszędzie liczy się doświadczenie i obycie, papier jest tylko dopełnieniem.
farmaceutka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 14:42   #3
xKlaudja
Zakorzenienie

A to że skoczył liceum oznacza brak ambicji? Jeżeli na starcie taka ocena faceta to związku z tego nie wróżę
Stary 2016-08-30, 14:42   #4
thirky
on tired little feet

ba, ja mogłabym nawet być z takim co nie zarabia "dość dobrze"
ambicje i wykształcenie nie mają dla mnie żadnego znaczenia, o ile nie są wysokie (ambicje) bo sama takich nie mam i nie lubię tej cechy

I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it.
Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet.
thirky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 14:42   #5
nyana89
Zakorzenienie

Jeśli facet nie jest burakiem, potrafi się wysłowić i zachować, ma dobre serce, dobrze traktuje mnie i innych ludzi oraz ma wartości, których się w życiu trzyma, to jego wykształcenie schodzi na dalszy plan. Znam wieeeeeeele osób po studiach, niby wykształconych i 'ambitnych', ale co z tego, skoro są chamami i prostakami, co pokazują swoim zachowaniem.
Stary 2016-08-30, 14:44   #6
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nyana89 Pokaż wiadomość
Jeśli facet nie jest burakiem, potrafi się wysłowić i zachować, ma dobre serce, dobrze traktuje mnie i innych ludzi oraz ma wartości, których się w życiu trzyma, to jego wykształcenie schodzi na dalszy plan. Znam wieeeeeeele osób po studiach, niby wykształconych i 'ambitnych', ale co z tego, skoro są chamami i prostakami, co pokazują swoim zachowaniem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-08-30, 14:46   #7
Djuno
Regulator reniferów

Wyobraziłam sobie, jak ktoś mnie prosi o świadectwa szkolne na drugiej randce.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-08-30, 14:53   #8
thirky
on tired little feet

Cytat:
Napisane przez Djuno Pokaż wiadomość
Wyobraziłam sobie, jak ktoś mnie prosi o świadectwa szkolne na drugiej randce.
na drugiej randce to ja już wiedziałam czy chłopak się zakochał i czy będzie kiedyś chciał brać ślub i dzieci ze mną mieć. o szkołach na pierwszej gadaliśmy, nic w tym dziwnego nie ma.

Stary 2016-08-30, 14:57   #9
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez thirky Pokaż wiadomość
na drugiej randce to ja już wiedziałam czy chłopak się zakochał i czy będzie kiedyś chciał brać ślub i dzieci ze mną mieć. o szkołach na pierwszej gadaliśmy, nic w tym dziwnego nie ma.
To ja jakaś dziwna, nie noszę przy sobie świadectw z podstawówki.
Stary 2016-08-30, 14:59   #10
aleks_90
Zadomowienie

Jesli da sie z nim pogadać na te tematy które mnie interesują, bedzie miał w miarę szerokie horyzonty, bedzie oczytany, nie bedzie bucem to moze być. Gorzej jesli pojdziemy do empiku a on przy płytach z muzyka Elvisa Presleya spyta : "Skąd oni wiedzieli jak on wyglądał?"
Ważne by miał wiedze ogolną i myślenie logiczne, inteligencje, bo czasem to można : Mi jednak lepiej jest sie dogadać z kims kto ma zbliżone wykształcenie do mojego.

Edytowane przez aleks_90
Czas edycji: 2016-08-30 o 15:02
aleks_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 15:01   #11
thirky
on tired little feet

Cytat:
To ja jakaś dziwna, nie noszę przy sobie świadectw z podstawówki.
a gdzie tu mowa o noszeniu świadectw? rozmowa wystarczy. to Ty dodałaś te świadectwa a nie wiem po co ironizować w normalnej sprawie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-30, 15:09   #12
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Mnie by to nie przeszkadzało, liczy się "ogarnięcie życiowe", a niekoniecznie papierek się z nim wiąże. Plus, to że facet nie poszedł na studia nie znaczy, że jest mało ambitny.

Cytat:
na drugiej randce to ja już wiedziałam czy chłopak się zakochał i czy będzie kiedyś chciał brać ślub i dzieci ze mną mieć.
Serio...?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 15:10   #13
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
a gdzie tu mowa o noszeniu świadectw? rozmowa wystarczy. to Ty dodałaś te świadectwa a nie wiem po co ironizować w normalnej sprawie.
A ty odpowiedziałaś na post o świadectwach. Wyobraziłam sobie, że dla kogoś to liceum jest tak okropnie ważne, że koniecznie musi sprawdzić, jak mi szło, bo bez tego nie wie, czy jestem warta uwagi.
Stary 2016-08-30, 15:11   #14
thirky
on tired little feet

Cytat:
A ty odpowiedziałaś na post o świadectwach. Wyobraziłam sobie, że dla kogoś to liceum jest tak okropnie ważne, że koniecznie musi sprawdzić, jak mi szło, bo bez tego nie wie, czy jestem warta uwagi.
po prostu gadali, a może się znają z tego liceum, kto tam wie

Stary 2016-08-30, 15:11   #15
natalia_t
Zakorzenienie

Nie wiem jakie znaczenie mają wykształcenie i ambicje. Mój skończył liceum z dobrym wynikiem, studia też, ale co z tego skoro studia byle jakie i nie może po tym znaleźć sensownej pracy.
Uważam, że facet powinien być przede wszystkim dobrym partnerem, a nie bankomatem. Zarobki na drugim miejscu po charakterze, wszelkie ambicje, wykształcenie i inne rzeczy nieświadczące o człowieku i niemające wpływu na nasze wspólne życie na szarym końcu.
natalia_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-08-30, 15:12   #16
thirky
on tired little feet

Cytat:
Napisane przez Lexie Pokaż wiadomość
Serio...?
spodobał mi się, a jakby dzieci nie chciał nigdy to nie chciałabym się w to pakować nawet.

Stary 2016-08-30, 15:18   #17
WhySoSerious
multitasking ninja

Wykształcenie nie świadczy o ambicji. Jeśli pracuje i ma plan na życie, to nie można powiedzieć, że nie jest ambitny.
Stary 2016-08-30, 15:23   #18
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
spodobał mi się, a jakby dzieci nie chciał nigdy to nie chciałabym się w to pakować nawet.
Ale czym innym jest ogólnie wiedzieć, że się chce mieć dzieci kiedyś, a czym innym, że z konkretną osobą Chyba, że chodziło o tą ogólną świadomość.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 15:34   #19
Adrianna_8
Zakorzenienie

Ja brak ambicji rozumiem inaczej niz "brak studiow, kiblowanie w liceum". Moj ojciec kiblowal, a za debila lub prostaka go nie mam (wrecz przeciwnie).

Brak ambicji rozumiem jako brak pracy w pewnym wieku lub pracowanie w byle jakim miejscu chociaz mozna mierzyc wyzej (znam sporo takich przypadkow), do tego picie piwa, lezenie caly czas przed tv, strach/brak ochoty na zmiany.

Z takim chlopakiem jak opisalas moglabym byc, o ile odpowiadalby mi rowniez na innych plaszczyznach.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-08-30, 15:35   #20
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nicola_nnn Pokaż wiadomość
Krótko i na temat: Czy mogłybyście być z facetem, który nie ma wyższego wykształcenia, skończył jedynie liceum (i siedział w 2 klasie), ale ma dość dobrze płatną pracę w której liczy się doświadczenie?

Nie jest to mój problem (chociaż większość pewnie pomyśli że ja mam taki dylemat), ale pewnej znajomej.
Nie wiem czy bym mogła. Wykształcenie nie jest dla mnie dyskwalifikujące, ale brak inteligencji i obycia wśród ludzi już tak.
Można mieć fajną, umysłową pracę, nie mając wykształcenia, a ucząc się samemu.

Z góry zaznaczam, że nie mam nic przeciwko ludziom, którym nie szło w szkole/na studiach. Każdy jest inny i ma swoje priorytety. Szanuje też ludzi, którzy wykonują prace fizyczne, ale znacznie lepiej dogaduje się z ludźmi, którzy nie tylko są inteligentni, ale uczą się dla samej przyjemności zdobywania wiedzy. Gdybym miała wybierać między dobrze zarabiającym spawaczem/budowlańcem z własną działalnością, a słabo zarabiającym inteligentem, który wykonuje prace umysłowe, to jednak wybrałabym tego drugiego. Oczywiście liczą się też inne rzeczy, jak osobowość i podejście do innych ludzi. Nakreślam tylko, że zawód faceta ma jednak dla mnie jakieś znaczenie, ale nie ze względu na zarobki. Pociągają mnie jednak intelektualiści i nic na to nie poradzę.

Dodam jeszcze, że ambicje, w sensie awansu zawodowego i mierzenia coraz wyżej, nie są u mnie aż tak istotne u mężczyzny, ale to czy da się z nim porozmawiać na interesujące tematy już tak. Grunt to się dogadywać, mieć podobne poglądy i zainteresowania.

Edytowane przez MsLizard
Czas edycji: 2016-08-30 o 15:40
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 15:42   #21
thirky
on tired little feet

Cytat:
Napisane przez Lexie Pokaż wiadomość
Ale czym innym jest ogólnie wiedzieć, że się chce mieć dzieci kiedyś, a czym innym, że z konkretną osobą Chyba, że chodziło o tą ogólną świadomość.
No, to było "jeśli będziemy ze sobą parę lat i będzie nam dobrze to chciałbym mieć dzieci", toć wiadomo że nie zapladniać od razu.

---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
pracowanie w byle jakim miejscu chociaz mozna mierzyc wyzej (
Czasem po prostu ktoś lubi swoją pracę i dobrze się w niej czuje pomimo ze nie zarabia dużo czy nie rozwija się, nie zawsze bierze się to z lenistwa więc takie mówienie że "a mógł lepiej i wyżej iść" jest bez sensu

Stary 2016-08-30, 15:48   #22
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Czasem po prostu ktoś lubi swoją pracę i dobrze się w niej czuje pomimo ze nie zarabia dużo czy nie rozwija się, nie zawsze bierze się to z lenistwa więc takie mówienie że "a mógł lepiej i wyżej iść" jest bez sensu
Dokładnie, zgadzam się, ważniejsze jest czyjeś szczęście niż awans.
Stary 2016-08-30, 15:55   #23
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Ja nie tyle mogłabym być co jestem. Mój TŻ skończył szkołę średnią i zamiast na studia poszedł do pracy. Teraz zarabia dobrze (a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że bardzo dobrze). Robi w pracy dodatkowe uprawnienia i jest to praca, w której co jakiś czas są podwyżki.
Nie mamy wszystkich zainteresowań takich samych ale znajdą się i takie, które nam obojgu w jakimś stopniu odpowiadają. I jak wiem, że ja z nim o fotografii nie pogadam a on ze mną o tym co jaka maszyna w pracy robi tak mamy inne tematy, którymi zaspokajamy się intelektualnie.
Nie widzę się u boku faceta, który skończył studia i pracuje nie wiem w barze na przykład a na zmianę pracy się nie zapowiada. Choćby mi makaron ze zdjęciami na uszy nawijał to nope.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 15:59   #24
201703060948
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez farmaceutka88 Pokaż wiadomość
Nie, nie miałabym z tym problemu. Dzisiaj wszędzie liczy się doświadczenie i obycie, papier jest tylko dopełnieniem.
To zależy gdzie "się liczy".

W polskich firmach faktycznie najważniejsze doświadczenie. (Co odzwierciedla zresztą poziom polskich firm i odtwórczą robotę w nich wykonywaną - w Europie Zach. twoje wykształcenie się liczy w większym stopniu, bo oczekuje się od pracownika myślenia analitycznego, itp.).

Natomiast wykształcenie wskazuje aspiracje i, nie zawsze ale często, poziom intelektualnego/ kulturalnego wyrafinowania. Obecnie pracuję z ludźmi bez studiów na projekcie - wszyscy mają mnóstwo doświadczenia i są specjalistami na tej maleńkiej działce, którą się zajmują - ale od żartów w stylu filmiku o pierdzeniu na youtube oraz masturbacji, robi mi się już niedobrze. Bo ile można. Z tym, że nie chodzi o "jakieś studia" tylko o porządną edukację, w którą człowiek się też angażował i z której coś wyniósł oprócz wykucia jakichś danych.

Edytowane przez 201703060948
Czas edycji: 2016-08-31 o 06:35
201703060948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 16:07   #25
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, zgadzam się, ale znam dwa przypadki, gdzie osoby nie lubiły/nie lubią swojej pracy, chciały robić coś całkiem innego lub po prostu warunki w pracy były kiepskie. Jedna z tych osób ma zadatki na dobrego informatyka, lubi to, dostała nawet ofertę pracy w tej dziedzinie bez żadnych studiów, i co? I odmówiła. Dostała kolejną ofertę pracy, również ta sama dziedzina, i co? Gadał, że złoży CV. Składał, składał, aż oferta stała się nieaktualna.

Druga z tych osób po pewnej pomocy ze strony ludzi obok, zmieniła pracę. Chodzi o branżę gastronomiczną. Ten człowiek dalej jest kucharzem, robi to, co kocha, ale z lepszą kasą i w ludzkich warunkach.

O takim czymś mówiłam, a nie o tym, by pracować byle gdzie, byleby kasa się zgadzała.
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 16:42   #26
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

Tak.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 17:08   #27
saab_
Rozeznanie

Ja chyba mam jakiś mały snobizm, ale wywodzę się z 'naukowej' rodziny, więc u mnie studia były jakby standardem i gdy na pierwszej randce usłyszałam, że mój facet skończył 'tylko' zaoczne i to z jakimś sporym opóźnieniem - to chciałam w pierwszej chwili uciekać Ale nie chodzi mi o sam papier, tylko całą 'otoczkę' studiów - kontakty, które się wtedy nawiązuje, jakieś obycie społeczne, generalnie podejście do życia, uważam, że okres studiowania kształtuje nasz charakter i ma wpływ na późniejsze podejście do życia.
Ale na to wpływ ma całe otoczenie człowieka, miałam w pracy kolegę na bardzo wysokim i dobrze płatnym stanowisku, który na studiach nigdy nie był, także rzeczywiście nie ma co generalizować, a z randki na szczęście nie uciekłam
saab_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 18:02   #28
adult90
Zadomowienie

Cytat:
Nie.
adult90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 20:08   #29
aliani
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez adult90 Pokaż wiadomość
Nie.
Też nie przeszkadzałby mi zupełnie brak studiów, ale siedzenie w 2 klasie już raczej tak.

Swoją drogą śmieszy mnie trochę, że jakieś 10 lat temu odpowiedzi byłyby zupełnie inne. Jak to sytuacja na rynku pracy weryfikuje niektóre poglądy
aliani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 20:29   #30
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aliani Pokaż wiadomość
Też nie przeszkadzałby mi zupełnie brak studiów, ale siedzenie w 2 klasie już raczej tak.

Swoją drogą śmieszy mnie trochę, że jakieś 10 lat temu odpowiedzi byłyby zupełnie inne. Jak to sytuacja na rynku pracy weryfikuje niektóre poglądy
Co masz na myśli?

Swoją drogą, myślę, że przyczyn niezdawania do następnej klasy może być wiele. Znałam dziewczynę, która nie zdała z rosyjskiego, ale ogólnie dobrze się uczyła i w następnym roku o wiele lepiej jej szło z tego języka. Skończyła również później polonistykę w odpowiednim czasie. Także każdy może mieć w życiu gorszy czas.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości