Ile kalorii na ZDROWEJ redukcji? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-26, 12:52   #1
niunia1306
Przyczajenie

Ile kalorii na ZDROWEJ redukcji?

Witam
Chciałabym się dowiedziec ile kalorii dziennie jecie na redukcji ?

Mam 163 wzrostu i 57 kg, według Dziennika Posiłków Vitalmax powinnam zjadać 1300 kcal. I tu moje pytanie czy to jest wystarczająca illość? W innych licznikach wyszło mi około 1700 kcal.
Przejrzałam wiele wątków na forum, ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. W wątku Ile dzisiaj zjadłam dziewczyny podają co zjadły danego dnia, ale nie piszą ilu kalorii dziennie starają trzymać.

Proszą zatem, o napisanie ile kalorii dziennie jecie, przy jakim wzroście i wadze. I czy przynosi to wam zadowalające efekty.
Zaznaczam oczywiście, ze chodzi mi tu o zdrową, racjonalną redukcję, a NIE o głodówkowe diety
niunia1306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-26, 13:49   #2
ghostdog
Raczkowanie

Dot.: Ile kalorii na ZDROWEJ redukcji?

Wiesz co...tu chyba ciezko wyliczyc...znaczenie ma tez laczenie posilkow...ale jak juz siadlam i tak mniej wiecej policzylam to 2 sniadania, lunch, kolacja bez podwieczorku to tak okolo1200kcal a jestem na redukcji takze . Mam 162 i waze 55kg...choc ostatnio 54,3kg..nie cwicze ale pewnie zaczne...no i nie jem chleba , ziemniakow i ryzu....ale tak naprawde to nie patrze sie ile to ma kalorii...musi byc bialko- nietluste, warzywa owoce, miesa i ryby, troche orzechow i jogurtow...pozdrawiam
ghostdog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-26, 14:08   #3
niunia1306
Przyczajenie

dzieki za odpowiedź
wiesz ja też staram się zdrowo odżywiać od jakichś 6 miesięcy tzn dużo białka, warzyw, zdrowe tłuszcze, mało węgli.
Na tej diecie shcudłam około 4 kilogramów. Ale ostatnio jakoś waga stanęła w miejscu. Kupiłam sobie wagę kuchenną i zaczełam liczyć ile kolorii dziennie zjadałam ne ograniczając sie, tylko stosując odpowiednią kompozycję posiłków. Podliczyłam to sobie i wyszło mi około 2000kcal. więc trochę dużo.
Dlatego postanowiłam obliczyć swoje zapotrzebowanie. Wyszło mi 1300kcal i tak się zastanawiam czy to nie za mało. Boję sie poprostu skutków ubocznych diety. Dlatego pytam ile kalorii dziennie powinnam jeść, aby schudnąc i sobie nie zaszkodzić
Stary 2007-11-26, 17:13   #4
ghostdog
Raczkowanie

Niunia...a moze zgubilas tyle kilogramow ile moglas zgubic dietkowaniem w zdrowy sposob...a teraz to trzeba bedzie zlamac te kilogramy poprzez cwiczenia....ja tez sie powoli do tego powoli (baaardzo hihih) zabieram....
ghostdog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-29, 14:17   #5
niunia1306
Przyczajenie

Ćwiczę srednio 4 razy w tygodniu:aeroby i siłowe ok.60 minut. Wiec ruchu mi nie brakuje
Zauważyłam, że od kiedy liczę kalorie i trzymam się tych 1300 -1500 kcal to waga zaczęła znowu pomału spadać
Ale ponowię swoje pytanie : czy nie za mało tych kalorii? Czy nie będę miała problemów zdrowotnych przy takiej ilości kalori?
Jak to jest z Wami dziewczynki? Ile kalori jecie na redukcji? przy jakiej wadze i wzroście?
Bardzo proszę o odpowiedź
Stary 2007-11-29, 16:31   #6
Ludowa
Zakorzenienie

Niuniu, to miło, że chcesz schudnąć zdrowo i bez głodówek... Dobre podejście
Z tego co czytam, jesteś całkiem aktywna fizycznie, i siłowe, nono W takim wypadku oczywiście możesz jeść więcej niż 1300, ba, nawet powinnaś.
Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne ze wzoru i odejmij trochę, ale niewiele, 300-400 kcal, zadbaj o prawidłowe łączenie posiłków, utrzymaj ruch na tym poziomie, będzie ok.

Cytat:
Napisane przez ghostdog Pokaż wiadomość
Wiesz co...tu chyba ciezko wyliczyc...znaczenie ma tez laczenie posilkow...ale jak juz siadlam i tak mniej wiecej policzylam to 2 sniadania, lunch, kolacja bez podwieczorku to tak okolo1200kcal a jestem na redukcji takze . Mam 162 i waze 55kg...choc ostatnio 54,3kg..nie cwicze ale pewnie zaczne...no i nie jem chleba , ziemniakow i ryzu....ale tak naprawde to nie patrze sie ile to ma kalorii...musi byc bialko- nietluste, warzywa owoce, miesa i ryby, troche orzechow i jogurtow...pozdrawiam
1200 to jednak mało.
Lepiej zacząć ćwiczenia, a jeść więcej. Poza tym, dieta bez aktywności fizycznej nie przyniesie spektakularnych efektów, poziom tłuszczu zostanie ten sam, umięśnienia zero... Więc po co się męczyć?

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości