|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 354
|
Ciasto drożdżowe, które zawsze "wychodzi"
Kruszonka:
- niepełna szklanka mąki - 10 dag masła - 5 łyżek cukru pudru - łyżeczka zapachu waniliowego Wymieszać mąkę z cukrem, polać stopionym masłem, dodać aromat, wymieszać i zagnieść. Uformować z ciasta kulę i włożyć do zamrażalnika na godzinę. W tym czasie robimy... Ciasto: - 1 kg mąki - kostka drożdży - szklanka cukru - szklanka mleka - pół szklanki oleju - starta skórka z cytryny - 5 jajek - pół łyżeczki proszku do pieczenia Rozdrobnić drożdże, zalać letnim mlekiem, wymieszać. Dodać cukier, jajka, olej, wymieszać. Stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ja na początku mieszam łyżką do rozbijania jajek, a gdy już ciasto będzie za gęste, wtedy ugniatam łapką - tak by wszystkie składniki połączyły się w gładką, elastyczną, odchodzącą od miski masę. Włożyć ciasto do formy wysypanej bułką tartą, posypać kruszonką (można dodać owoce - truskawki, śliwki, wiśnie - na wierzch). Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika, piec aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Ciacho zawsze wychodzi na 10 cm wysokie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: Ciasto drożdżowe, które zawsze "wychodzi"
Moj przepis na drozdzowke, ktora sie zawsze udaje.
Porcja na duza blaszke od piekarnika. Skladniki na ciasto: 1 kg maki, 100 g swiezych drozdzy, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 4 zoltka, 4 lyzki oleju Skladniki na kruszonke: 4 lyzki masla, 4 lyzki cukru pudru, 8 lyzek maki. Przygotowaie zaczynu: zagrzac mleko powinno byc letnie, rozpuscic w nim cukier, wsypac do tego 2 lyzki maki i wkruszyc drozdze, lekko zamieszac i odstawic zaczyn do wyrosniecia wyrasta szybko od 5 do 15 minut. Do miski wsypac make, wbic zoltka, wlac olej i wyrosniety zaczyn i wszystko to razem dokladnie zagniesc reka na jednolita mase, mieszajac zawsze jednym kierunku. Przykryc miske sciereczka i mozna jeszcze dodatkowo owinac miske recznikiem, zeby ciastu bylo cieplo i odstawic ciasto w cieple miejsce do wyrosniecia np. obok grzejnika, (uwaga nie stawiac na grzejnik), ale niekoniecznie bo i na kuchennym stole wyrosnie. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc, trwa to od 30 minut do 1 godziny. Jak ciasto bedzie wyrastac, to przygotowac kruszonke rozpuscic maslo, nastepnie w cieplym rozpuszczonym masle rozpuscic cukier puder, nastepnie dodac make i dokladnie wymieszac na jednolita mase. Jak ciasto podwoi swoja objetosc to wylozyc duza blaszke od piekarnika papierem sniadaniowym, posmarowac ten papier maslem i wylozyc na to wyrosniete ciasto, nastepnie posypac ciasto po wierzchu krszonka i pozostawic ciasto na blaszce do wyrosniecia. Ciasto na blaszce powinno powoic swoja objetosc, zabiera to od 30 minut do 1 godziny. Jak ciasto podwoi objetosc, to wlozyc je do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 30 minut. U mnie na 180 sopni z turnoobigiem, piecze sie 20 minut i po 10 minutach, musze przykryc wierzch ciasta papierem sniadaniowym, zeby sie za mocno nie zapeklo, bo wierzch ciasta jest juz rumiany. ![]() Drozdzowka dobrze sie mrozi. Co nie zjemy pierwszego dnia to kroje na kawalki i mroze. Potem zamrozona podgrzewam bez rozmrazania w mikrofalowce i jest jak pierwszego dnia. Na zdjeciach moja drozdzowka przed wyrosnieciem na blaszce, po wyrosnieciu na blaszce i upieczona.
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2013-01-13 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.