|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Książka a film
Jak oglądacie jakiś fajny film, który jest na podstawie książki, to później czytacie tą książkę czy raczej nie? Ja czasami czytam ale wtedy książka aż tak mi się nie podoba, bo już wiem co się wydarzy. Niby lepiej przeczytać najpierw książkę a później obejrzeć film, ale wtedy znowu film już mnie niczym nie zaskakuje. Także i tak źle i tak źle, bo zawsze mi się mniej podoba to co czytam/oglądam jako drugie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Książka a film
W miarę możliwości staram się najpierw książkę, a potem film. I jeśli film nie jest kiepski to mi nie przeszkadza jakoś szczególnie, że znam treść. No chyba, że zupełnie zmieniają wątki lub pomijają te istotne dla fabuły, to wtedy jestem wkurzona.
Jeśli zdarzy my się najpierw obejrzeć film, to z książką odczekuję przynajmniej 2 lata, tak żeby jak najwięcej zapomnieć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Czasami robię to w dowolnej kolejność, ale zawsze jest ten sam problem... Potem nie wie, co było w książce a co w filmie...? Zawsze zacierają mi się różnice...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Blogerka
|
Nigdy się nie zdarza, żeby książka pokrywała się całkowicie z filmem - zazwyczaj książka jest bogatsza w inne wątki, głębiej poznajemy motywacje i historie postaci itd. A czasem film odbiega od książki tak daleko, że gdyby nie imiona głównych postaci, ciężko byłoby się zorientować, że jedno jest adaptacją drugiego...
![]() Ja zawsze wolę najpierw przeczytać książkę - ale jeśli nawet widziałam film, nie przeszkadza mi to w sięgnięciu po pierwowzór (rzadko się zdarza odwrotnie - żeby film był pierwowzorem książki) z przyczyn podanych w pierwszym akapicie. Fajnie się zagłębić w historię, która się nam spodobała.
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Z reguły jak bardzo podoba mi się książka i wiem, że jest adaptacja filmowa to chcę obejrzeć, żeby zobaczyć czy reżyser widział tę historię tak, jak ja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
z reguły jeśli spodoba mi się film to jestem ciekawa książki i na odwrót jeśli spodoba mi się książka to chętnie obejrzę film. ale lubię też czasem przeczytać po jakimś czasie ponownie książkę czy obejrzeć kolejny raz film. ale jeśli film lub książka mnie nie zachwycą to nie mam zbytnio ochoty na drugą wersję, film jeszcze mogłabym obejrzeć ale po obejrzeniu kiepskiego filmu nie mam ochoty na książkę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
mad lad
|
Jeśli książka mi się podobała to po prostu muszę również obejrzeć film na jej podstawie. Natomiast w drugą stronę sprawa wygląda już nieco inaczej i ciężko jest mi się zabrać za książkę, której historię widziałem już wcześniej na ekranie - jest to najprawdopodobniej spowodowane tym, że bohaterów książki utożsamiam z aktorami, którzy w owym filmie grali i już nie mogę wczuć się w książkę tak mocno jak bym sobie tego życzył. I w ten parszywy sposób raczej ominą mnie takie książki jak Lśnienie, Zielona mila, Lot nad kukułczym gniazdem czy Pachnidło. Niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jeśli wiem, że film powstał na podstawie książki, to czekam z jego obejrzeniem do momentu aż tę książkę przeczytam.
Zazwyczaj nie czytam książki po obejrzeniu filmu, bo już mnie ona nie ciekawi. Często też nie oglądam filmów, dla których podstawą były moje ulubione powieści w obawie, że ktoś popsuł historię, która tak mi się podobała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poza tym, w moim przypadku jest tak, że polskie książki zwykle znam przed obejrzeniem filmu, więc nie ma problemu: postaci znam z własnej wyobraźni, bogactwo języka i niuansów fabularnych albo dotyczących charakterystyki postaci mnie nie omija. Znam kontekst całej powieści, wiem, jaką ma rolę w całej kulturze, jak wpłynęła na inne książki lub artystów. Film jest wtedy tylko przyjemnym dopełnieniem lektury. Natomiast kiedy oglądam film (najczęściej) anglojęzyczny na podstawie książki, to tutaj częściej poznaję książkę dopiero po seansie. I już nie patrzę na literaturę z taką przyjemnością: zamiast postaci "widzę" aktorów, fabuła nie zaskakuje, nawet język staje się mniej ważny. Zwykle zaczynam taką książkę czytać, ale szybko się poddaję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
jak czytam książkę to z automatu wyobrażam sobie postaci i wydarzenia. pamiętam jak przerabialiśmy w szkole Zemstę, to za nic nie potrafiłam sobie wyobrazić tego co było opisane, pamiętam że czytałam a i tak nic mi w głowie z tego nie zostawało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak mialam z "Panem Tadeuszem" ![]() Tez mam tak ze jak najpierw obejrze film a pozniej przeczytam ksiazke to juz nie widze tego inaczej jak w filmie, miejsca, osoby - grajacych aktorow. Tak mialam z Wyspa tajemnic, Dziewczyna z tatuazem i Dziewczyna z pociagu. Mimo ze ostatniej pozycji czytalam ksiazke, ale nie widzialam filmu to wszechobecny zwiastun zrobil swoje ;-) Przeczytanie ksiazki przed obejrzeniem filmu bardziej rozwija wyobraznie.
Kiedy kobieta ma na sobie uśmiech, cała reszta to tylko dodatki do stylizacji ![]() Kocham i jestem kochana ![]() ![]() ♥14.12.2015♥ Moje malutkie-największe szczęście ![]() Edytowane przez kleo_4 Czas edycji: 2016-11-21 o 13:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Czy czytam książkę po obejrzeniu filmu, głównie zależy od tematyki i oczywiście tego, jakie wrażenie film wywarł. Częściej to działa w drugą stronę, bo obejrzenie filmu zajmuje mniej czasu, więc decyzja prostsza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Zazwyczaj czytam najpierw książkę a dopiero potem oglądam film. Sporadycznie odwracam kolejność, kiedy film podoba mi się tak bardzo, że mam ochotę na książkę, mimo że wcześniej myślałam, że to nie moje klimaty. Przeważnie książka jest bardziej skomplikowana i bogatsza, dlatego wolę sobie jej nie zespoilerować filmem.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:15.