Książka a film - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-27, 11:12   #1
butterfly21
Raczkowanie

Książka a film

Jak oglądacie jakiś fajny film, który jest na podstawie książki, to później czytacie tą książkę czy raczej nie? Ja czasami czytam ale wtedy książka aż tak mi się nie podoba, bo już wiem co się wydarzy. Niby lepiej przeczytać najpierw książkę a później obejrzeć film, ale wtedy znowu film już mnie niczym nie zaskakuje. Także i tak źle i tak źle, bo zawsze mi się mniej podoba to co czytam/oglądam jako drugie.
butterfly21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 12:17   #2
Mattinka
Rozeznanie

Dot.: Książka a film

W miarę możliwości staram się najpierw książkę, a potem film. I jeśli film nie jest kiepski to mi nie przeszkadza jakoś szczególnie, że znam treść. No chyba, że zupełnie zmieniają wątki lub pomijają te istotne dla fabuły, to wtedy jestem wkurzona.
Jeśli zdarzy my się najpierw obejrzeć film, to z książką odczekuję przynajmniej 2 lata, tak żeby jak najwięcej zapomnieć
Mattinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 13:36   #3
kornetka
Raczkowanie

Czasami robię to w dowolnej kolejność, ale zawsze jest ten sam problem... Potem nie wie, co było w książce a co w filmie...? Zawsze zacierają mi się różnice...
kornetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-28, 00:30   #4
Flegmatyczka
Blogerka

Nigdy się nie zdarza, żeby książka pokrywała się całkowicie z filmem - zazwyczaj książka jest bogatsza w inne wątki, głębiej poznajemy motywacje i historie postaci itd. A czasem film odbiega od książki tak daleko, że gdyby nie imiona głównych postaci, ciężko byłoby się zorientować, że jedno jest adaptacją drugiego...

Ja zawsze wolę najpierw przeczytać książkę - ale jeśli nawet widziałam film, nie przeszkadza mi to w sięgnięciu po pierwowzór (rzadko się zdarza odwrotnie - żeby film był pierwowzorem książki) z przyczyn podanych w pierwszym akapicie. Fajnie się zagłębić w historię, która się nam spodobała.

Spróbuj się nie uśmiechnąć, czytając:
-> AlicjaMaKota.pl<-
Flegmatyczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-28, 13:27   #5
yagmursahin76
Raczkowanie

Z reguły jak bardzo podoba mi się książka i wiem, że jest adaptacja filmowa to chcę obejrzeć, żeby zobaczyć czy reżyser widział tę historię tak, jak ja.
yagmursahin76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 12:58   #6
stesia
Zakorzenienie

z reguły jeśli spodoba mi się film to jestem ciekawa książki i na odwrót jeśli spodoba mi się książka to chętnie obejrzę film. ale lubię też czasem przeczytać po jakimś czasie ponownie książkę czy obejrzeć kolejny raz film. ale jeśli film lub książka mnie nie zachwycą to nie mam zbytnio ochoty na drugą wersję, film jeszcze mogłabym obejrzeć ale po obejrzeniu kiepskiego filmu nie mam ochoty na książkę
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-19, 18:26   #7
OldWorldBlues
mad lad

Jeśli książka mi się podobała to po prostu muszę również obejrzeć film na jej podstawie. Natomiast w drugą stronę sprawa wygląda już nieco inaczej i ciężko jest mi się zabrać za książkę, której historię widziałem już wcześniej na ekranie - jest to najprawdopodobniej spowodowane tym, że bohaterów książki utożsamiam z aktorami, którzy w owym filmie grali i już nie mogę wczuć się w książkę tak mocno jak bym sobie tego życzył. I w ten parszywy sposób raczej ominą mnie takie książki jak Lśnienie, Zielona mila, Lot nad kukułczym gniazdem czy Pachnidło. Niestety.
OldWorldBlues jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-11-20, 01:03   #8
Andro88
Raczkowanie

Jeśli wiem, że film powstał na podstawie książki, to czekam z jego obejrzeniem do momentu aż tę książkę przeczytam.
Zazwyczaj nie czytam książki po obejrzeniu filmu, bo już mnie ona nie ciekawi.
Często też nie oglądam filmów, dla których podstawą były moje ulubione powieści w obawie, że ktoś popsuł historię, która tak mi się podobała.
Andro88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-20, 11:09   #9
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez OldWorldBlues Pokaż wiadomość
Jeśli książka mi się podobała to po prostu muszę również obejrzeć film na jej podstawie. Natomiast w drugą stronę sprawa wygląda już nieco inaczej i ciężko jest mi się zabrać za książkę, której historię widziałem już wcześniej na ekranie - jest to najprawdopodobniej spowodowane tym, że bohaterów książki utożsamiam z aktorami, którzy w owym filmie grali i już nie mogę wczuć się w książkę tak mocno jak bym sobie tego życzył. I w ten parszywy sposób raczej ominą mnie takie książki jak Lśnienie, Zielona mila, Lot nad kukułczym gniazdem czy Pachnidło. Niestety.
Podpisuję się pod tym obiema rękoma

Poza tym, w moim przypadku jest tak, że polskie książki zwykle znam przed obejrzeniem filmu, więc nie ma problemu: postaci znam z własnej wyobraźni, bogactwo języka i niuansów fabularnych albo dotyczących charakterystyki postaci mnie nie omija. Znam kontekst całej powieści, wiem, jaką ma rolę w całej kulturze, jak wpłynęła na inne książki lub artystów.
Film jest wtedy tylko przyjemnym dopełnieniem lektury.

Natomiast kiedy oglądam film (najczęściej) anglojęzyczny na podstawie książki, to tutaj częściej poznaję książkę dopiero po seansie. I już nie patrzę na literaturę z taką przyjemnością: zamiast postaci "widzę" aktorów, fabuła nie zaskakuje, nawet język staje się mniej ważny. Zwykle zaczynam taką książkę czytać, ale szybko się poddaję.
578537b29e2e39e1d6e3dc9dfc9821e485b809af_62f97e73ceb2a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-20, 13:34   #10
stesia
Zakorzenienie

jak czytam książkę to z automatu wyobrażam sobie postaci i wydarzenia. pamiętam jak przerabialiśmy w szkole Zemstę, to za nic nie potrafiłam sobie wyobrazić tego co było opisane, pamiętam że czytałam a i tak nic mi w głowie z tego nie zostawało dopiero po obejrzeniu filmu wiedziałam o co chodzi i mogłam ponownie zabrać się za czytanie
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-21, 13:19   #11
kleo_4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
jak czytam książkę to z automatu wyobrażam sobie postaci i wydarzenia. pamiętam jak przerabialiśmy w szkole Zemstę, to za nic nie potrafiłam sobie wyobrazić tego co było opisane, pamiętam że czytałam a i tak nic mi w głowie z tego nie zostawało dopiero po obejrzeniu filmu wiedziałam o co chodzi i mogłam ponownie zabrać się za czytanie

Ja tak mialam z "Panem Tadeuszem"

Tez mam tak ze jak najpierw obejrze film a pozniej przeczytam ksiazke to juz nie widze tego inaczej jak w filmie, miejsca, osoby - grajacych aktorow. Tak mialam z Wyspa tajemnic, Dziewczyna z tatuazem i Dziewczyna z pociagu. Mimo ze ostatniej pozycji czytalam ksiazke, ale nie widzialam filmu to wszechobecny zwiastun zrobil swoje ;-)
Przeczytanie ksiazki przed obejrzeniem filmu bardziej rozwija wyobraznie.

Kocham i jestem kochana

14.12.2015♥ Moje malutkie-największe szczęście

Edytowane przez kleo_4
Czas edycji: 2016-11-21 o 13:20
kleo_4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-11-21, 18:39   #12
Gocia1
Raczkowanie

Czy czytam książkę po obejrzeniu filmu, głównie zależy od tematyki i oczywiście tego, jakie wrażenie film wywarł. Częściej to działa w drugą stronę, bo obejrzenie filmu zajmuje mniej czasu, więc decyzja prostsza.
Stary 2016-11-28, 13:39   #13
NiebieskiStoliczek
Raczkowanie

Zazwyczaj czytam najpierw książkę a dopiero potem oglądam film. Sporadycznie odwracam kolejność, kiedy film podoba mi się tak bardzo, że mam ochotę na książkę, mimo że wcześniej myślałam, że to nie moje klimaty. Przeważnie książka jest bardziej skomplikowana i bogatsza, dlatego wolę sobie jej nie zespoilerować filmem.

Czytam 50/100 2017
Czytam 103/100 2016
Czytam 115/100 2015
NiebieskiStoliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości