|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Ulubiona książka,ulubiony film
może i ten ątek był,a może i nie.Zaczynaja sie jesienne chłldu,przed nami caaaała zima
.Ale w naszym ciepłym domciu,przy ciepłej czekoladzie(mhmmm=]),czytamy..no właśnie,co?Albo jakiś film godny polecenia.Ja,z książek,polecam wszystko paulo Coelho.Świetny pisarz.A fil..hmm..ze starszych"szeregowiec Ryan"(wyłam jak bóbr),"zielona Mila"(uuu tez wyłam),"Requiem for a dream"(film z przesłaniem,goraco polecam)"Efekt Motyla"(suuuper) |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Re: Ulubiona książka,ulubiony film
przepraszam za literówki.musze wolniej pisac,bo jak widac,nieźle mylę,i połykam litery.Sorki=].pozdrówki
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
ja ksiazki polecam wszystkie , doslownie wszystkie Joanny Chmielewskiej
|
|
#4 |
|
Mrs Mrau
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Mam troche takich książek które przeczytalam w pare dni, nie są to może zbyt ambitne i znane pozycje.Dla mnie ważne, że dobrze się czyta,nie lubie się przytłaczać "ciężkimi" powieściami zwłaszcza w jesienne i zimowe dni
pozdrawiam Aga |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Uwielbiam czytać!!!
Z autorów takich "lżejszych" czytadeł (lżejszych w znaczeniu relaksujących, wciągających, intrygujących albo humorystycznych, w każdym razie nie są to klasycy) polecam: Chmielewską, Grishama, Robina Cooka, P.D. Jamesa. Chmieleweka to wiadomo, Grisham też, Cook - thrillery medyczne, P. D. James - kryminały z "klimatem" |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
do edytki[totek]:czytałas "toksyne" robina cooka?dosyc malo znany pisarz w Polsce,ale ta ksiazka naprawde fajna
polecam
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
co do książek to z całego serca polecam "spotkajmy się pod drzewem Ombu" oraz "Miedziany jeżdziec" ksiązki te po prostu są boskie a i łezkę też wycisną i to nie jedną .Autorów nie pamiętam bo nie mam do tego głowy ale te ksiązki dostaniecie tylko w w "swiat ksiązki" super też jest "sonata o niezapominajce"też ze SK.
a może ktoś już je czytał?? |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam sagę rodu Courtney Wilbura Smitha. Południowa Afryka, Francja. Jest miłość, cierpienie, przygoda w tle historycznych wydarzeń.
Filmów nie bę dę polecać, bo z nimi u mnie ciężko |
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
A ja polecam:
1) jeśli lubisz książki magiczne, "klimatyczne" - wszystkie powieści i opowiadania G.G. Marqueza, przede wszystkim "Sto lat samotności", jest w pierwszej piątce moich najwspanialszych książek świata 2) jeśli pociąga Cię czarny, przewrotny humor i duża dawka surrealizmu - Roland Topor (polecam "Cztery róże dla Lucienne" i "Najpiękniejsza para piersi na świecie"); do tego worka wrzuciłabym też Vonneguta, wszystko; 3) zabawne, inteligente, zaskakujące powieści Davida Lodge'a, których akcja rozgrywa się zwykle w sferach nazwijmy to inteligenckich; Lodge demaskuje ich pozorny porządek; 4)jeśli lubisz piękne i mądre, ale jednocześnie pokrętne, skomplikowane i rozbudowane historie o miłości - sięgnij po Salmana Rushdie'go "Ostatnie westchnienie Maura" i "Ziemia pod jej stopami" ( facet za same tytuły powinien dostać Nobla); 5) z nowości wydawniczych (tzn. pozycji z ost. 5 lat 6) sympatyczne czytadła, które "wciągam" w jeden wieczór na wakacjach lub gdy jestem mocno zdołowana: Grochola - seria o Judycie; Bridget Jones - uwielbiam, ale tylko pierwszą część; "Smak świeżych malin" Izy Sowy, uśmiałam się przy niej do łez, jeżeli pisałyście/piszecie/będziecie pisały pracę magist. i wiecie, jaki to ból, koniecznie przeczytajcie perypetie Malinki (są kontynuacje, ale mnie nie stać Sama od lat próbuję ponownie przeczytać (bo bardzo chcę, ale nie mam czasu Z filmów ostatnio lubię wszystko, co pozwoli choć na chwilę oderwać się od problemów. Uważam, że naprawdę uroczym i cudownym filmikiem na każdą, a zwłaszcza smutną (dla mnie to jesień i zima) porę roku jest "To właśnie miłość". A ten taniec premiera... wielką przyjemnością jest też dla mie oglądanie serialu "Kochane kłopoty". Polecam - TVN7, sobota, 19:00. Cudownie odstresowuje. |
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Hmmyy... z filmów, to polecam serdecznie "Przerwaną lekcję muzyki" (arcydzieło), a także "Donnie Darko",a z książek... dorobek śp. Doroty Terakowskiej, a dla odprężenia "Cappuccino" Marielli Righini.
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
szien napisał(a):
> Hmmyy... z filmów, to polecam serdecznie "Przerwaną lekcję muzyki" (arcydzieło), a także "Donnie Darko",a z książek... dorobek śp. Doroty Terakowskiej, a dla odprężenia "Cappuccino" Marielli Righini. Właśnie, szien, "Donnie Darko" Oglądałam w ostatni weekend, niesamowity... |
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Re: do Sousy :)
Właśnie od toksyny zaczęłam, potem poszło
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Ulubiony film - Straight Story,cały czas ma się ochotę płakać i to nie wiadomo czemu, a ksiązki, hmm, trochę ich za dużo ale na pewno J.Stainbeka i W. Łysiaka.
|
|
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
|
Uwielbiam książkę "Samotność w sieci" - mam nawet podpis samego autora.
Teraz zaczytuje się w książkach Don'a Brown'a "Cyfrowa twierdza", "Kod Leonarda DaVinci" oraz "Anioły i Demony". Z filmów lubię s-f - z tym że nie takie głupkowate tylko oparte na współczesnej wiedzy. Uwielbiam serial "Po tamtej stronie" i "Gwiezdne Wrota" Ostatnio spodobała mi sie "Osada" |
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Książki Chmielewskiej, Musierowicz, "Błękitny zamek" Lucy Montgomery
Z filmów komedie romantyczne i te, które wprawiają w lepszy nastrój (co się mam dobijać??): "Notting Hill", "Freaky Friday", "Mój chłopak się żeni" i temu podobne. Nie mam ochoty na nic bardzo poważnego. |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
"Smak swiezych malin"
P.S Czytalam nastepna z serii ksiazke "Cierpkosc wisni" , ale Maliny nic nie przebije!!! |
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
"Weronika postanawia umrzec" to rowniez jedna z moich ulubionych ksiazek
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Lubie czytac thrillery Cooka
Na poczatku przeczytalam o szalonym facecie, ktory testowal na sobie jakies leki, wciagnal w to przyjaciol, mozgi im "zgadzialy" i sie dzialo. Straszne rzeczy. Zarwalam noc, ze strachu przed nieznanym i ciekawosci. |
|
|
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
zapomniałam dodać jeszcze, dla kobiet lubiących kino angieslkie (moje ulubione
) "Porachunki", chwilami brutalny ale w większości tylko śmiech i śmiech
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkie ksiazki M.Musierowicz polecam. Nie mam mozliwosci wypozyczania, wiec powoli, powoli kupuje po jednej
Jestem w trakcie czytania "Mistrza i Malgorzaty" Lubie trylogie Sienkiewicza. Polecam "Lot nad kukulczym gniazdem", "Imie rozy" Umberto Eco (uwielbiam takie klimaty). W podstawowce zaczytywalam sie seria "Pan Samochodzik" Zbigniewa Nienackiego Chcialabym wiecej czytac, czegos wartosciowego, nie ma to jak dobra ksiazka. Dziewczyny, takie pytanie, co mlody czlowiek "powinnien" przeczytac? Moze niefortunnie to brzmi, ale chyba wieceie o co chodzi? Usmiecham sie do wszystkich, ktorzy lubia czytac i czekam na sugestie |
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
A ja ostatnio jestem pod wrażeniem ekranizacji książki Joane Harris "Czekolada".... Co do książek mam wielką słabość do powieści iberoamerykańkich - ostatnio do Isabell Allende "Portret w Sepii", "Ewa Luna"...
Chętnie przeczytałabym raz jeszcze "Samotność w sieci" Wiśniewskiego. Pozdrowienia dla wszystkich |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio czytam książki Dana Brawn'a. Pierwszą był Kod Leonadra D'Vinci potem Cyforwa twierdza a teraz zabieram się za Anioły i Demony.Wcześniej przecyztałam 3 książki Alex Kava Dotyk zła. W ułamku sekundy i Łowce dusz.
Z filmów to mogę do upadłego oglądać STARGATE (serial)... |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Z książek to:
"Wspomnienia Gejszy" "Egipcjanin Sinuhe" "Wariatki" "Cappucino" "Oścień śmierci" "Dziennik Bridget Jones", "W pogoni za rozumem" "Nigdy w życiu",druga część perypetii Judyty już mniej mi się podobała Chmielewska (ale nie wszystkie książki), seria o Anii Shirley Lucy Maud Montgomery, oczywiście przygody Harrego Pottera (wszystkie 5 części) "Saga o Ludziach lodu" Margid Sandemo (47 tomów uff..ale czyta się jednym tchem) Paulo Coelho w tym wspominana wyżej "Weronika postanawia umrzeć" oraz czytane przeze mnie ostatnio "11 minut" (gorąco polecam) I jeszcze wiele wiele tytułów których na obecną chwilę nie potrafię sobie przypomnieć, aha podobało mi się "Przeminęło z wiatrem" i "Na wschód od Edenu" Z filmów to lubię "Gladiatora", "Matrixa" (1 część), "Zakochany bez pamięci", "Inni", "Spiderman" (1 część), komedie romantyczne "Bezsenność w Seattle"(nie wiem czy dobrze napisałam), "Kate i Leopold", "Mój chłopaka się żeni", "Francuski pocałunek", "Masz wiadmość" itp. z takich głupkowatych filmów to podobała mi się seria "Straszny film"("Scary Movie") (wszystkie 3 części). Ufff to się rozpisałam pozdrawiam Kamila |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Kamila napisał(a):
> "Saga o Ludziach lodu" Margid Sandemo (47 tomów uff..ale czyta się jednym tchem) Tak,tak czyta sie swietnie |
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
"Saga Ludzi Lodu" naprawdę polecam, Simonns Paulina -"Jeździec Miedziany" (piękna opowieść). Z filmów moje ulubione i naprawdę warte pooglądania - "Przepowiednia", "Purpurowe Rzeki", "Johnny Q", i mój faworyt "Znamię" z Costnerem (wspaniałe) i oczywiście "K-Pax".
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
ja ostatnio nie mogłam się oderwać od "Kodu Leonadra da Vinici " - przeczytałam w jeden dzien |
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
Uwielbiam książki i tych lubianych jest tyle, że pewnie większość zapomnę wymienić. Magiczne "Sto lat samotności" Marqueza. "Imię róży" - to chyba wszyscy znają. "Pachnidło" Suskinda - jedna z najbardziej ulubionych. "Przepiórki w płatkach róży" Esquivel - dział babskie czytadło + magiczność + kuchnia
Z tych najbardziej popularnych nie lubię Whartona - poza "Ptaśkiem", "W księżycową, jasną noc" i "Tato" - bo się powtarza. Nie przepadam za Coelho, bo według mnie jest przerekalmowany, to naprawdę nie jest aż tak głęboka twórczość, jak twierdzą niektórzy, choć przyznaję, że "Alchemika" czytało się miło. "Samotność w sieci" - wolę nie komentować, ale rozumiem, że ktoś może się zachwycać. |
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ulubiona książka,ulubiony film
ja lubie ksiązki Kinga ale w bibliotekach w moim mieście wyczytałam prawie wszystkie dostępne, a już nie kupuja tam nowych a szkoda
lubię "worek kości" "wielki marsz" ogladałam film "zielona mila" aż sie popłakałam na nim
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:33.

.Ale w naszym ciepłym domciu,przy ciepłej czekoladzie(mhmmm=]),czytamy..no właśnie,co?Albo jakiś film godny polecenia.

jestem również