Ulubiona książka,ulubiony film - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-09-08, 17:59   #1
sousa
Raczkowanie

Ulubiona książka,ulubiony film

może i ten ątek był,a może i nie.Zaczynaja sie jesienne chłldu,przed nami caaaała zima.Ale w naszym ciepłym domciu,przy ciepłej czekoladzie(mhmmm=]),czytamy..no właśnie,co?Albo jakiś film godny polecenia.
Ja,z książek,polecam wszystko paulo Coelho.Świetny pisarz.A fil..hmm..ze starszych"szeregowiec Ryan"(wyłam jak bóbr),"zielona Mila"(uuu tez wyłam),"Requiem for a dream"(film z przesłaniem,goraco polecam)"Efekt Motyla"(suuuper)
sousa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-08, 18:00   #2
sousa
Raczkowanie

Re: Ulubiona książka,ulubiony film

przepraszam za literówki.musze wolniej pisac,bo jak widac,nieźle mylę,i połykam litery.Sorki=].pozdrówki
Stary 2004-09-08, 18:11   #3
aga01
Zakorzenienie

ja ksiazki polecam wszystkie , doslownie wszystkie Joanny Chmielewskiej Poprostu ja uwielbiam!!! A film to Dirty Dancing.... Ale oczywiscie nie dwojke tylko stary dobry DD1.
- On? To samo co ja.
aga01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-08, 18:15   #4
cattt
Mrs Mrau

tak tak "reqiuem dla snu"..rewelacja(soundtrac k zasługuje na wielką uwagę... "zielona mila"też!!wyciskacz łez..Ja ostatnio oglądałam "Crazy and Beautiful"-warty polecenia,"good girl" z Jenifer Aniston.jeśli chodzi o książki to polecam "godziny"(film również!),"Nostalgie Anioła","Weronika postanowiła umrzeć"P.Coelho i oczywiście poezje Haliny Poświatowskiej(cudo!)..po zdrawiam
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-08, 18:21   #5
1111c4b9c157e15532fa9e27a07e9b9b22376b0b_65935273b71bb
Konto usunięte

Mam troche takich książek które przeczytalam w pare dni, nie są to może zbyt ambitne i znane pozycje.Dla mnie ważne, że dobrze się czyta,nie lubie się przytłaczać "ciężkimi" powieściami zwłaszcza w jesienne i zimowe dni Np. ostatnio pochłonęłam dość grube tomisko pt."Bękart Ediego"Williama Kowalski ,a w pare dni póżniej cieniutkie "Pozostan soba" Elizabeth Berg. Obie ksiązki ani znane ani wspaniałe,dobre czytadła - ot co,napawają optymizmem i chce się do nich wracać wieczorem.Wsród ulubionych pisarzy na pierwszym miejscu jest Nicholas Evans (za "Zaklinacza koni" i "W pętli").Co do filmów- preferuje zdecydowanie komedie romantyczne
pozdrawiam Aga
1111c4b9c157e15532fa9e27a07e9b9b22376b0b_65935273b71bb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-08, 19:16   #6
Edyta
Zadomowienie

Uwielbiam czytać!!!
Z autorów takich "lżejszych" czytadeł (lżejszych w znaczeniu relaksujących, wciągających, intrygujących albo humorystycznych, w każdym razie nie są to klasycy) polecam:
Chmielewską, Grishama, Robina Cooka, P.D. Jamesa. Chmieleweka to wiadomo, Grisham też, Cook - thrillery medyczne, P. D. James - kryminały z "klimatem"
Edyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-08, 19:29   #7
sousa
Raczkowanie

do edytki[totek]:czytałas "toksyne" robina cooka?dosyc malo znany pisarz w Polsce,ale ta ksiazka naprawde fajnapolecam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2004-09-08, 21:16   #8
agnieszka.zg
Raczkowanie

GG do agnieszka.zg

co do książek to z całego serca polecam "spotkajmy się pod drzewem Ombu" oraz "Miedziany jeżdziec" ksiązki te po prostu są boskie a i łezkę też wycisną i to nie jedną .Autorów nie pamiętam bo nie mam do tego głowy ale te ksiązki dostaniecie tylko w w "swiat ksiązki" super też jest "sonata o niezapominajce"też ze SK.
a może ktoś już je czytał??
agnieszka.zg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-08, 21:18   #9
bunny-pie
Zakorzenienie

hmmm, z filmów to napewno "face Off" z nicolasem cagem i johnem travolta; "miasto aniolów" ; "Ghostship" i "boat trip"
Pa
Stary 2004-09-08, 21:46   #10
dziewczyna
Zakorzenienie

Ja polecam sagę rodu Courtney Wilbura Smitha. Południowa Afryka, Francja. Jest miłość, cierpienie, przygoda w tle historycznych wydarzeń.
Filmów nie bę dę polecać, bo z nimi u mnie ciężko
dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-08, 22:33   #11
izucha
Rozeznanie

A ja polecam:
1) jeśli lubisz książki magiczne, "klimatyczne" - wszystkie powieści i opowiadania G.G. Marqueza, przede wszystkim "Sto lat samotności", jest w pierwszej piątce moich najwspanialszych książek świata oraz J. Cortazara (p.w. "Grę w klasy");
2) jeśli pociąga Cię czarny, przewrotny humor i duża dawka surrealizmu - Roland Topor (polecam "Cztery róże dla Lucienne" i "Najpiękniejsza para piersi na świecie"); do tego worka wrzuciłabym też Vonneguta, wszystko;
3) zabawne, inteligente, zaskakujące powieści Davida Lodge'a, których akcja rozgrywa się zwykle w sferach nazwijmy to inteligenckich; Lodge demaskuje ich pozorny porządek;
4)jeśli lubisz piękne i mądre, ale jednocześnie pokrętne, skomplikowane i rozbudowane historie o miłości - sięgnij po Salmana Rushdie'go "Ostatnie westchnienie Maura" i "Ziemia pod jej stopami" ( facet za same tytuły powinien dostać Nobla);
5) z nowości wydawniczych (tzn. pozycji z ost. 5 lat )naprawdę baardzo podobały mi się i polecam wszystkim: "Ślepy zabójca" Margaret Atwood, "Ulica marzycieli" Roberta McLiam'a Wilsona, "Białe zęby" Z. Smith, "Madam(e?)" Libery;
6) sympatyczne czytadła, które "wciągam" w jeden wieczór na wakacjach lub gdy jestem mocno zdołowana: Grochola - seria o Judycie; Bridget Jones - uwielbiam, ale tylko pierwszą część; "Smak świeżych malin" Izy Sowy, uśmiałam się przy niej do łez, jeżeli pisałyście/piszecie/będziecie pisały
pracę magist. i wiecie, jaki to ból, koniecznie przeczytajcie perypetie Malinki (są kontynuacje, ale mnie nie stać ); "About a boy" N. Hornby'ego - nie znam angielskiego perfekcyjnie, ale czytam czasem w tym jęz., coby się podszkolić, łącząc przyjemne z pożytecznym; ostatnia książka o Adrianie Mole (wcześniejsze też ; "Niania w Nowym Jorku " - nie jest ani tak zabawne, ani tak dobre jak myślałam, ale ma walory edukacyjne - dość przerażający obraz ameryk. rodzinki z elity finans., do pociągu jak znalazł

Sama od lat próbuję ponownie przeczytać (bo bardzo chcę, ale nie mam czasu ) "Mistrza i Małgorzatę" Bułhakowa i "W krainie chichów" Carrola (o ile tak siępisze jego nazwisko).

Z filmów ostatnio lubię wszystko, co pozwoli choć na chwilę oderwać się od problemów. Uważam, że naprawdę uroczym i cudownym filmikiem na każdą, a zwłaszcza smutną (dla mnie to jesień i zima) porę roku jest "To właśnie miłość". A ten taniec premiera... W ogóle premier jst fajny.
wielką przyjemnością jest też dla mie oglądanie serialu "Kochane kłopoty". Polecam - TVN7, sobota, 19:00. Cudownie odstresowuje.
izucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2004-09-08, 22:53   #12
szien
Wtajemniczenie

Hmmyy... z filmów, to polecam serdecznie "Przerwaną lekcję muzyki" (arcydzieło), a także "Donnie Darko",a z książek... dorobek śp. Doroty Terakowskiej, a dla odprężenia "Cappuccino" Marielli Righini.

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-08, 22:57   #13
izucha
Rozeznanie

szien napisał(a):
> Hmmyy... z filmów, to polecam serdecznie "Przerwaną lekcję muzyki" (arcydzieło), a także "Donnie Darko",a z książek... dorobek śp. Doroty Terakowskiej, a dla odprężenia "Cappuccino" Marielli Righini.

Właśnie, szien, "Donnie Darko"
Oglądałam w ostatni weekend, niesamowity...
izucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-09, 05:23   #14
Edyta
Zadomowienie

Re: do Sousy :)

Właśnie od toksyny zaczęłam, potem poszło
Edyta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-09, 06:56   #15
Wega
Przyczajenie

Ulubiony film - Straight Story,cały czas ma się ochotę płakać i to nie wiadomo czemu, a ksiązki, hmm, trochę ich za dużo ale na pewno J.Stainbeka i W. Łysiaka.
Wega jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2004-09-09, 09:42   #16
Kamilanet
BAN stały

GG do Kamilanet Send a message via Skype™ to Kamilanet

Uwielbiam książkę "Samotność w sieci" - mam nawet podpis samego autora.
Teraz zaczytuje się w książkach Don'a Brown'a "Cyfrowa twierdza", "Kod Leonarda DaVinci" oraz "Anioły i Demony".

Z filmów lubię s-f - z tym że nie takie głupkowate tylko oparte na współczesnej wiedzy.
Uwielbiam serial "Po tamtej stronie" i "Gwiezdne Wrota"

Ostatnio spodobała mi sie "Osada"
Kamilanet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-10, 11:53   #17
naila
Zakorzenienie

Książki Chmielewskiej, Musierowicz, "Błękitny zamek" Lucy Montgomery "Godzina pąsowej róży" - nie pamiętam autorki. To mogę na okrągło po kilka tysięcy razy czytać!

Z filmów komedie romantyczne i te, które wprawiają w lepszy nastrój (co się mam dobijać??): "Notting Hill", "Freaky Friday", "Mój chłopak się żeni" i temu podobne.

Nie mam ochoty na nic bardzo poważnego.

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-10, 12:21   #18
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia

"Smak swiezych malin" Siegam po ta przyjemna ksiazeczke czesto i zawsze umieram ze smiechu
P.S Czytalam nastepna z serii ksiazke "Cierpkosc wisni" , ale Maliny nic nie przebije!!!

czarownicagosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-10, 12:24   #19
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia

"Weronika postanawia umrzec" to rowniez jedna z moich ulubionych ksiazek

Stary 2004-09-10, 12:31   #20
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia

Lubie czytac thrillery Cooka Sa wstrzasajace...
Na poczatku przeczytalam o szalonym facecie, ktory testowal na sobie jakies leki, wciagnal w to przyjaciol, mozgi im "zgadzialy" i sie dzialo. Straszne rzeczy. Zarwalam noc, ze strachu przed nieznanym i ciekawosci.

Stary 2004-09-10, 12:45   #21
szien
Wtajemniczenie

zapomniałam dodać jeszcze, dla kobiet lubiących kino angieslkie (moje ulubione) "Porachunki", chwilami brutalny ale w większości tylko śmiech i śmiech

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-10, 12:48   #22
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia

Wszystkie ksiazki M.Musierowicz polecam. Nie mam mozliwosci wypozyczania, wiec powoli, powoli kupuje po jednej Juz mam "Szosta klepka", "Klamczucha" i "Jezyk Trolli"
Jestem w trakcie czytania "Mistrza i Malgorzaty"
Lubie trylogie Sienkiewicza.
Polecam "Lot nad kukulczym gniazdem", "Imie rozy" Umberto Eco (uwielbiam takie klimaty).
W podstawowce zaczytywalam sie seria "Pan Samochodzik" Zbigniewa Nienackiego
Chcialabym wiecej czytac, czegos wartosciowego, nie ma to jak dobra ksiazka. Dziewczyny, takie pytanie, co mlody czlowiek "powinnien" przeczytac? Moze niefortunnie to brzmi, ale chyba wieceie o co chodzi?
Usmiecham sie do wszystkich, ktorzy lubia czytac i czekam na sugestie

Stary 2004-09-10, 13:06   #23
Leonia
Przyczajenie

GG do Leonia

A ja ostatnio jestem pod wrażeniem ekranizacji książki Joane Harris "Czekolada".... Co do książek mam wielką słabość do powieści iberoamerykańkich - ostatnio do Isabell Allende "Portret w Sepii", "Ewa Luna"...
Chętnie przeczytałabym raz jeszcze "Samotność w sieci" Wiśniewskiego.
Pozdrowienia dla wszystkich
Leonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-10, 13:26   #24
NEA
Raczkowanie

GG do NEA

Ostatnio czytam książki Dana Brawn'a. Pierwszą był Kod Leonadra D'Vinci potem Cyforwa twierdza a teraz zabieram się za Anioły i Demony.Wcześniej przecyztałam 3 książki Alex Kava Dotyk zła. W ułamku sekundy i Łowce dusz.

Z filmów to mogę do upadłego oglądać STARGATE (serial)...
NEA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-10, 14:52   #25
Camilla
Zakorzenienie

Z książek to:
"Wspomnienia Gejszy"
"Egipcjanin Sinuhe"
"Wariatki"
"Cappucino"
"Oścień śmierci"
"Dziennik Bridget Jones", "W pogoni za rozumem"
"Nigdy w życiu",druga część perypetii Judyty już mniej mi się podobała
Chmielewska (ale nie wszystkie książki),
seria o Anii Shirley Lucy Maud Montgomery,
oczywiście przygody Harrego Pottera (wszystkie 5 części)
"Saga o Ludziach lodu" Margid Sandemo (47 tomów uff..ale czyta się jednym tchem)
Paulo Coelho w tym wspominana wyżej "Weronika postanawia umrzeć" oraz czytane przeze mnie ostatnio "11 minut" (gorąco polecam)
I jeszcze wiele wiele tytułów których na obecną chwilę nie potrafię sobie przypomnieć, aha podobało mi się "Przeminęło z wiatrem" i "Na wschód od Edenu"
Z filmów to lubię "Gladiatora", "Matrixa" (1 część), "Zakochany bez pamięci", "Inni", "Spiderman" (1 część), komedie romantyczne "Bezsenność w Seattle"(nie wiem czy dobrze napisałam), "Kate i Leopold", "Mój chłopaka się żeni", "Francuski pocałunek", "Masz wiadmość" itp. z takich głupkowatych filmów to podobała mi się seria "Straszny film"("Scary Movie") (wszystkie 3 części).
Ufff to się rozpisałam
pozdrawiam
Kamila

jesteśmy razem

Camilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-10, 15:49   #26
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia

Kamila napisał(a):

> "Saga o Ludziach lodu" Margid Sandemo (47 tomów uff..ale czyta się jednym tchem)

Tak,tak czyta sie swietnie

Stary 2004-09-10, 21:22   #27
gemmini
Raczkowanie

"Saga Ludzi Lodu" naprawdę polecam, Simonns Paulina -"Jeździec Miedziany" (piękna opowieść). Z filmów moje ulubione i naprawdę warte pooglądania - "Przepowiednia", "Purpurowe Rzeki", "Johnny Q", i mój faworyt "Znamię" z Costnerem (wspaniałe) i oczywiście "K-Pax".

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2004-09-10, 21:45   #28
anastacja
Raczkowanie

ja ostatnio nie mogłam się oderwać od "Kodu Leonadra da Vinici " - przeczytałam w jeden dzien tego samego autora także "cyfrowa twierdza" i "anioły i demony" ... juz z niecierpliwością czekam na kod 2. A film ? sama nie wiem ... chyba nie mam takiego a co do ksiązek to się przyznam, że lubię przenosić się w czarodziejski świat wraz z Harrym Potterem pozdrawiajki !
anastacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-09-10, 22:05   #29
Iris
Raczkowanie

Uwielbiam książki i tych lubianych jest tyle, że pewnie większość zapomnę wymienić. Magiczne "Sto lat samotności" Marqueza. "Imię róży" - to chyba wszyscy znają. "Pachnidło" Suskinda - jedna z najbardziej ulubionych. "Przepiórki w płatkach róży" Esquivel - dział babskie czytadło + magiczność + kuchnia Jeśli już jesteśmy przy kuchni, to książka Neli Rubinstein (teksty w stylu: będąc u mojej przyjaciółki, księżnej Monaco, zjadłam cztery porcje albo opowieści o tym, jak przemycała trufle samolotem), no i Makłowicz "CK kuchnia" - można się popłakać ze śmiechu. Z babskich czytadeł "Poszukiwacze muszelek" Pilcher i "Letnisko" Siddons. Wymieniane już "Wspomnienia gejszy" też są interesujące. Z biografii "Udręka i ekstaza" (bardzo) i "Pasja życia" (trochę mniej) Stone'a. Z trudnych ze względu na tematykę "Pianista". Z rozrywki Chmielewska - najbardziej lubię "Lesia". Z wierszy Poświatowska. Film - ostatnio "Shrek", ale tylko pierwsza część, "Amelia", "Chicago", "Jej wysokość Afrodyta". Z tych sprzed wielu lat "Amadeusz" (ach te wspomnienia z młodości), "Niebezpieczne związki", filmowe wersje "Imienia róży" i "Przepiórek w płatkach róży" (wyjątki wśród adaptacji, bo na ogół nie znoszę), "Seksmisja".
Z tych najbardziej popularnych nie lubię Whartona - poza "Ptaśkiem", "W księżycową, jasną noc" i "Tato" - bo się powtarza. Nie przepadam za Coelho, bo według mnie jest przerekalmowany, to naprawdę nie jest aż tak głęboka twórczość, jak twierdzą niektórzy, choć przyznaję, że "Alchemika" czytało się miło. "Samotność w sieci" - wolę nie komentować, ale rozumiem, że ktoś może się zachwycać.
Iris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-10, 10:57   #30
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl
Dot.: Ulubiona książka,ulubiony film

ja lubie ksiązki Kinga ale w bibliotekach w moim mieście wyczytałam prawie wszystkie dostępne, a już nie kupuja tam nowych a szkoda
lubię "worek kości" "wielki marsz"
ogladałam film "zielona mila" aż sie popłakałam na nim

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości