![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Antykoncepcja dla nieródek
Cześć, niedługo odstawiam tabletki, które brałam 3 lata i zastanawiam się nad inną metodą antykoncepcji. Prezerwatywom nie ufam, moim koleżankom co chwilę pękają. Myślałam nad miedzianą wkładką dla nieródek lub nad implantem. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jak wrażenia? Dodam, że nie rodziłam, co już wcześniej podkreślałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Antykoncepcja dla nieródek
dlaczego chcesz odstawic tabletki?
dziewczyna mojego syna ma implant od roku przez pierwsze 3 miesiace plamila ale pozniej przestala kompletnie miesiaczkowac chwali sobie ta metode mysle ze ty powinnas skonsutowac sie z ginekologiem nie z wizazankami bo kazdy jest inny i ma inny organizm to co jest dobre dla jednej osoby moze kompletnie ci nie odpowiadac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;63653051]dlaczego chcesz odstawic tabletki?
dziewczyna mojego syna ma implant od roku przez pierwsze 3 miesiace plamila ale pozniej przestala kompletnie miesiaczkowac chwali sobie ta metode mysle ze ty powinnas skonsutowac sie z ginekologiem nie z wizazankami bo kazdy jest inny i ma inny organizm to co jest dobre dla jednej osoby moze kompletnie ci nie odpowiadac[/QUOTE] Już konsultowałam, mogę mieć każdą z tych metod, a tabsy muszę odstawić, bo są zbyt drogie (na 3 lata leczenia wydałam 2 tys zł), a wkładka na 5 lat kosztuje ok. 800. Dodatkowo jest podejrzenie, że od tabletek psuje mi się wzrok, i je brałam głównie jako lekarstwo na bolesne miesiączki, a nie jako antykoncepcje, która była tu na drugim planie. Teraz zależy mi na antykoncepcji głównie. Moja koleżanka też ma implant, też nie ma okresu od 2 lat, też na początku plamiła. Boję się trochę, że jeśli zajdę w ciążę to nawet nie będę wiedziała, skoro nie ma się okresu. Zresztą nie wiem, czy przeczytałaś, ale ja pytam o wrażenia, bo ginekolog mi nie powie, jak się na danej metodzie czuł, bo jest facetem. Chodzi mi o to, jakie były reakcje organizmu, czy polecacie daną metodę etc. Edytowane przez Myrthle Czas edycji: 2016-08-01 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja mam miedzianą wkładkę, też nie rodziłam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Co do wkładek to zerknij tutaj, jest wiele przydatnych informacji i przede wszystkim opinie dziewczyn które wkładek używają: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=79103&page=168
Nie wiem jakich tabletek używałaś skoro piszesz że są tak drogie. Ja stosuję Seasonique, opakowanie na 3 miesiące kosztuje 60 zł więc wychodzi drożej niż wkładka ale nie jakoś tragicznie dużo. Wkładka czy implant są dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem że wiesz że nie będziesz chciała zajść w ciążę przez cały okres ich stosowania (czyli np. 5 lat). Inaczej koszty stosowania mogą mocno wzrosnąć, jak za rok stwierdzisz że chcesz zostać mamą i trzeba będzie wyjąć wkładkę lub implant. Ja sama zastanawiałam się nad wkładką, ale nie wiem czy za rok lub dwa nie będę chciała mieć dziecka więc uznałam że na razie zostanę przy tabletkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Koleżanka miałam implant, ok. pół roku. Cały czas plamiła i bolała ją głowa. Wcześniej stosowała plastry.
Ja stosowałam plastry a później prezerwatywy. Jakie stosowałaś tabletki? Wiem że przedział cenowy jest ogromny, ale wciąż ![]()
![]() |
#7 | ||
Przyczajenie
|
Miałam Jeanine, kosztują 40-60 zł za opakowanie na 21 dni.
Są to aktualnie najlepsze tabletki dostępne na rynku, mają hormony IV generacji, nie tyje się na nich (nawet się chudnie), nie ma się bolesnych miesiączek, nie są obfite, libido jest ogromne oraz nie ma się trądziku. Mają jedną wadę: u niektórych kobiet może się pogarszać szybciej wzrok, oraz lekko wysuszają oczy. ---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam ją od soboty, więc świeża sprawa ![]() Nie wiem jak wygląda zdejmowanie heh ![]() Troszkę nieprzyjemne zakładanie, ale trwa chwilę. Nie czuję, że ją mam. Za miesiąc do kontroli, więc wtedy będę mogła więcej powiedzieć. Znam to o czym mówisz na temat tabletek. Brałam 8 lat yasminelle i niby ok, ale mam przesyt już. Też mi wysychały oczy, bo noszę soczewki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja miałam rok czasu miedziana spirale ze srebrem. Jak dla mnie porazka, okres przychodził jak chcial i byl okropnie obfity i bolesny.
Zakladanie nieprzyjemne ale nie bolalo. Wyciąganie w sekundę. Co do działania, nie zawiodła |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest prawdą, że mają jedną wadę, bo podawane skutki uboczne są takie same, jak i przy każdych innych włącznie z osłabieniem libido, sensacjami ze strony układu krążenia i pokarmowego itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
ja stosuję plastry i jest dobrze- nie mam skutków ubocznych, czuje sie nawet lepiej niż za czasów kiedy ich nie stosowałam. Waga nie drgnęła
![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Lisvy są super. Przy ich stosowaniu nie ma mowy o wzroście wagi. Nawet w ulotce w skutkach ubocznych nie ma słowa o tyciu.
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja tylko mogę potwierdzić Wasze słowa dziewczyny! A i jedyne wg mnie na co trzeba uważać przy stosowaniu plastrów to kosmetyki z olejkiem arganowym bo faktycznie na wakacjach pożyczyłam od koleżanki żel, nie zwróciłam uwagi na skład i plasterek później mi się rolował troszkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
summerlover
|
na jesień tez planuję odstawić tabletki i przejść na spiralę. Boję się jedynie alergii - mam uczulenie na miedź i nikiel, ale słyszałam że istnieje "srebrna" wersja. Szczerze mówiąc już nie mogę się doczekać powrotu mojego ciała do "normalności"
![]() Zastanawiam się też nad zupełną sterylizacją, ale to już jest większy zabieg i trochę się boję komplikacji.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecanie zamiast jednych tabletek innych albo plastrów jest bezsensowne. Właściwie wszystkie hormonalne metody anty mają takie same skutki uboczne. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2016-08-19 o 10:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mam miedziankę i jest doobrze. Czekam na kontrolę po pierwszej miesiączce i odrzucam gumki ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
summerlover
|
Cytat:
![]() Gdy mieszkałam jeszcze w PL, ginekolożka mi polecała jedną spiralę, ale wtedy jeszcze byłam na świeżo w związku i nie chciałam wkładać sobie czegoś na 5 lat, niestety nie pamiętam nazwy. Teraz mam wizytę w październiku, zobaczę co zaproponuje mi moja obecna lekarka, ciekawa też jestem kosztów.
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Ja dałam 400zł, prywatnie. Na 5 lat spokój jak będzie dobrze.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale uważam zastrzyki czy implanty hormonalne za bardzo ryzykowne i mało rozsądne rozwiązanie. Nigdy nie wiadomo, jak organizm zareaguje, a niestety badania przed nie dają żadnej odpowiedzi, jak to będzie. Ba, nawet badania w trakcie, jak już się coś dzieje, nie muszą - miałam przy Evrze wyniki krzepnięcia w górnych granicach normy, a budziłam się ze zdrętwiałą połową ciała. Zaś jedyna przewaga plastrów na innymi hormonami polega na tym, że są wygodniejsze w używaniu oraz omijają żołądek. Ale wątroby i układu krążenia już nie omijają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Łydki bolą, ciśnienie podwyższają, suchość.. .
Dla mnie hormony są paskudne, a przez wiele lat brałam i chwaliłam. Teraz bym tego nie tknęła ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Dla mnie też tabsy były kiedyś super, hiper i w ogóle nie ma nic lepszego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Albo jeśli to pierwsze opakowanie to dać im szansę gdyż jest to coś nowego dla Twojego organizmu i pewnie stąd tka reakcja. Jeśli objawy przejdą to stosować nadal jeśli nie to zdecydowanie udać się na wizytę do ginekologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja nigdy nie miałam problemu z żadnym rodzajem antykoncepcji. Mój organizm tolerował w miarę każdą jednak najlepiej czuje się stosując plastry.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
ja dokładnie mam to samo-chociaż zdaję sobie sprawę, ze dobór odpowiedniej antykoncepcji do najłatwiejszych nie należy
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Ja zaopatrzyłam się w Lady Comp i wiem, że już przenigdy nie zrezygnuję z tej formy antykoncepcji. Jest niesmaowicie skuteczna i nie daje żadnych skutków ubocznych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mimo wszystko pozostaje największa wada tej metody czyli: jak można, to się mniej/wcale nie chce, a jak nie można, to się chce najbardziej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.